Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

stoppen met paroxetine, bijverschijnselen

  stoppen met paroxetine, bijverschijnselen

lenny #1 09 mrt 2009 13:10

ben 1 maand zwanger en moest van de huisarts onmiddelijk stoppen met paroxetine ben nu al 5 dagen duizelig (ben dus niet misselijk van de zwangerschap maar van de duizeligheid)is dit een bijverschijnsel van het stoppen en zo ja hoe lang duurt dit ongeveer dat het overgaat
Laatst bewerkt: 11 mrt 2009 21:08 door .

Marc #2 09 mrt 2009 13:26

Paroxetine kan heftige ontwenningsverschijnselen veroorzaken bij mensen die abrupt stoppen met gebruik.

Sommige ontwenningsverschijnselen kunnen maanden na het stoppen nog aanhouden.

Deze ontwenningsverschijnselen zijn onder andere: prikkelbaarheid, agitatie, duizeligheid, angst, hoofdpijn, slapeloosheid en tintelende en branderige gevoelens.

Neem contact op met uw behandelend arts.

Karin #3 09 mrt 2009 13:47

Veel psychoactieve medicatie geven ontwenningsverschijnselen bij het stoppen. Van Paroxetine is bekend dat deze ontwenningsverschijnselen erg hevig kunnen zijn.

Ontwenningsverschijnselen als het gevoel van elektrische schokjes in de hersenen, duizeligheid, opvliegers en ernstige angst en paniekklachten (ernstiger dan vòòr de behandeling) zijn bekend. Ook su*c*de wensen worden vaker gemeld bij het stoppen met paroxetine.

Bij extreme ontwenningsverschijnslen wordt een SSRI met een langere halfwaardetijd gedviseerd.

Zwangere vrouwen (en vrouwen die zwanger willen worden) moeten worden gewaarschuwd voor vanwege een hoog risico voor aangeboren afwijkingen bij paroxetine gebruik.
Laatst bewerkt: 06 feb 2012 12:48 door .

sietske #4 10 mrt 2009 14:31

is dit niet erg onverantwoordelijk om zwanger te worden , als je paroxetine slikt? of ben je onverwachts zwanger geworden?lijkt me beter om eerst van de paroxetine af tekomen en dan zwanger te worden. ik weet waar ik over praat,heb zelf 10 jaar lang seroxat geslikt, en er afkomen is een hel.

lenny #5 16 mrt 2009 18:37

ja het is misschien beter als je eerst stopt maar sommige mensen hebben het geluk niet dat ze zonder die medicijnen kunnen(sommige artsen raden het zelfs af te stoppen omdat stres ook heel erg slecht is voor de baby)

ik ben ook 1 van die ongelukkige mensen en ben al jaren er mee bezig al 3 keer gestopt maar elke keer komt het terug en ik ben nu 26 en wil dus ook zeker niet nog 10 jaar wachten met nog een kindje krijgen

groetjes,

Karin #6 16 mrt 2009 18:48

Je zou kunnen overstappen of kunnen afbouwen als je er echt aan toe bent. Misschien ben je nu nog je handen vol aan jezelf. Hopelijk wordt dat in de loop van de tijd beter en kun je wel stoppen en helemaal veilig aan kids beginnen.

ellen #7 17 jun 2009 21:29

ik ben na de geboorte van mijn kind aan de paroxetine gegaan.... een kind is dus niet in alle gevallen de oplossing van je problemen.. voor sommige begint het dan pas.

ik haat het! mijn kind met depressieve / afgevlakte moeder.

Nienke #8 18 jun 2009 00:10

Hai Ellen,

Waarom kies jij voor een antidepressivum? Er zijn hele goede therapieen om zonder deze medicatie van je depressie af te komen.

Informeer je eens bij een antroposofische psychiatrische kliniek zoals bijvoorbeeld de Lievegoed zorggroep.

"Angst, depressie of andere psychische problemen:
Lievegoed Psychiatrie behandelt problemen zoals persoonlijkheidsstoornis, angst, fobie of depressie. Dat kan poliklinisch of middels kortdurende opname."

Kijk eens hier: www.lievegoedzorggroep.nl/index.php?page=163, ik hoop dat je er iets aan hebt!

Box #9 18 jun 2009 02:35

Het is niet nodig om je hele leven lang antidepressiva te slikken. Amerikaans onderzoek wijst uit dat een psychologische training van acht sessies even goed beschermt tegen terugval na een depressie als het jarenlang slikken van antidepressiva.

Rien #10 12 jul 2009 21:13

Hoi Lenny,

Je bent nu ruim 4 maand zwanger. Hoe gaat t met afbouwen van de paroxetine? Ik ben dr ook mee gestopt toen k zwanger werd, maar toen gebruikte ik t nog maar 6 weken. Nu ben ik weer aan t afbouwen na 2 jaar en dat in combinatie met een homeopatisch middel (magnesium phosphoricum) als je daar meer over weten wilt dan hoor ik t wel.

gr. Rien

Francis Geleijns #11 24 jul 2009 19:48

Ik heb last van ontzettende zweetaanvallen ,ik ben van een halve naar een kwart gegaan.Ik gebruik het 4 jaar nu.En ik ben al meer gestopt maar dat was niet goed op dat moment.De arts bouwde te snel af toen.Wil het nu langzamer proberen maar heb nog klachten.Ook had ik tijdens het gebruik levendige dromen,soms nachtmerries.Ik hoop dat het zweten s"nachts zo voorbij is ,ik heb ook nog opvliegers op het moment.

anneke #12 12 aug 2009 00:41

hallo allemaal

ik gebruik in het totaal nu 7 jaar ad de paroxentine nu ongeveer 4 jaar.
gebruikte 150 mg ozazepam per dag had ze in 50 mg ben ik zelf mee gestopt een jaar of 2 geleden.
en nu sinds een week gestopt met de paroxentine het is echt heel zwaar hoor denk als ik had geweten dat het zo zwaar zou zijn had ik niet gestopt denk ik.
maar ik voelde me geen mens meer alles op de automatische piloot gevoel.
heb gelukkig genoeg afleiding om me heen heb ook nog 3 kids dat is het grote geluk denk dat de kids me er een heel stuk doorheen helpen je moet voor hun sterk zijn.
maar wat een hel is dit zeg raar in me hoofd heel de dag trillen zweten angstig vooral savonds heel angstig ineens hele rare dromen.
maar zeg dan tegen me zelf sterk blijven je kunt het en het zijn je gedachtens die je bang maken het hoort rbij kan nks gebeuren zo denk ik dan maar.
het is echt heel moeilijk hoor echt waar maar wil gewoon weer eens me zelf zijn zonder medicijnen gewoon me zelf echt mens voelen.
maar heeft iemand ervaring hoe lang het ongeveer duurt voordat de ergste klachten weg zijn????
en jullie kunnen het ook het is echt heel moeilijk ik weet er alles van.
en tuurlijk toe ik ze kreeg zat ik er echt doorheen zware depressie opname alles en dat is echt niet niks.
maar als ik het kan kunnen jullie het ook

heel veel liefs anneke

Klaas #13 13 aug 2009 10:14

De enige manier om de vreselijke ontwenningsverschijnselen te temperen is heeeeel langzaam af te bouwen, elke 4-6 weken 1 mg eraf! Helaas wist ik dit ook niet, en ben in september 2007 na een cold-turkey afkick van 10 mg (volgens de huisarts was die dosis homeopatisch!) doodziek geworden. Na een verschrikkelijk eerste jaar (bizarre wanen, dagelijks overgeven, totaal concentratieverlies, zware diarree en darmproblemen) begint nu, bijna 2 jaar later, de lucht eindelijk op te klaren al zijn er nog ernstige restverschijnselen.
Dit middel is absoluut een recept uit de hel, de kreet "short term gain, long term pain" is hier zeer van toepassing.
Helaas krijgen de meeste mensen nul op het rekest als ze met dergelijke klachten naar de dokter gaan, of horen dat ze "het middel dus niet voor niets slikken". Dit zijn harde leugens die zijn ingegeven door de fabrikant die het middel heeft gemarked als "niet-verslavend"! En zo lopen er duizenden tijdbommen rond, want het middel werkt niet levenslang, maar maximaal 10 -15 jaar, waarna de hersenen eidenlijk doorkrijgen dat ze "voor de gek gehouden zijn" en er een zg. poop-out optreedt. Zeer belangrijk is om de dagelijkse dosis constant te houden, hiervoor is vloeibare Seroxat verkrijgbaar. Om en om afwisselen van de dosis, zoals artsen vaak aanraden, brengt het brein in chaos en is bijna een garantie voor een helse afkick.
Laatst bewerkt: 16 feb 2010 17:34 door .

lonneke #14 13 aug 2009 18:48

hallo klaas,

Hoe weet je dit allemaal?? Ik vind je erg negatief over het medicijn, terwijl sommige mensen er ook heel veel baadt bij hebben. Ik ben in ieder geval blij dat het bestaat. En ik weet het afkicken is moeilijk, daarvoor moet je sterk in je schoenen staan. Maar komt ook omdat vaak de klachten die je voordat je aan de medicijnen ging weer terug krijgt, plus de extra bijverschijnselen. Net als met opbouwen. Maar ik denk dat vele erg blij zijn, en zich veel beter voelen met dat medicijn. Ik zeg altijd maar, beter gelukkig zijn met medicijnen, als ongelukkig zonder.

Ik heb ook heel veel succes verhalen gehoord over vrouwen die zwanger zijn en dit moeten blijven slikken. Gewoon gezond kindje. Er is kleine kans dat er iets mis gaat, maar dat is altijd, ook als je geen medicijnen gebruikt. Er zijn ook zat vrouwen en mannen die door blijven roken als ze zwanger zijn, die krijgen ook gewoon gezond kind.
De ene huisarts zegt gelijk afbouwen, de ander zegt juist niet afbouwen, want stress enz is ook ontzettend slecht voor het kindje.

groetjes

Han #15 23 aug 2009 23:32

Ik ben in februari dit jaar begonnen en wil er erg graag mee stoppen. ik heb vandaag een bakje gemaakt van 7 dagen en ga elke week één tablet ( 20 mg) proberen te minderen.Ik heb de tabletten zelf in stukken geknipt om elke dag de zelfde dossering te krijgen. Het is inderdaad een goed middel om je binnen 6/7 weken wat beter te voelen, maar het is 1e klas rommel wat je slikt. Je bent absoluut niet meer de persoon die je voorheen was. Geen emoties, veel zweten, vergeetachtig, oppervlakkig enz. enz. Ik hoop echt dat me dit gaat lukken, ik wil gewoon m'n eigen ik terug.
Ik wens iedereen erg veel strekte met het afbouwen. En neem van mij aan dat dan de zon weer gaat schijnen.

Gr. Han

Puck #16 24 aug 2009 09:52

Hai Han ook ik heb 4 jaar lang seroxat geslikt en het was onwijs moeilijk om er van af te komen. Mijn laatste poging is dus gelukt op de volgende manier. 2 weken 10 mg (had ook 20), 3e week 5 mg en dan als het je lukt om nog te breken 4e week 2,5 mg en dan stoppen. Ook is er bij de apotheek seroxat verkrijgbaar in vloeibare vorm, die heb ik toen ook nog gebruikt en dan bouw je het echt heel langzaam af en het blijft toch 24 uur in je bloed. Als je steeds 1 keer 20 mg weglaat, dan vraagt je lichaam al om dat pilletje, vandaar dat ik denk dat je beter op deze manier kan afbouwen en dan elke week een beetje minder. Helaas heb ik door omstandigheden weer ad nodig, maar heb nu Cymbalta en dat is een milder middel met minder bijverschijnselen. Ik wens je succes en...het gaat je lukken, je bent nog niet zo heel lang aan die rommel.
Puck

Klaas #17 30 aug 2009 12:43

Beste Lonneke,
Hoe ik dit allemaal weet... ik heb het middel zelf 5 jaar geslikt wegens paniekaanvallen die een gevolg waren van een combinatie van werk- en priveproblemen. Het middel deed aanvankelijk alle klachten verdwijnen en ik voelde me er goed bij, ik had tijdens het opbouwen weinig klachten maar wel seksuele bijwerkingen tijdens het gebruik.
Toen ik wilde stoppen, voor het eerst na anderhalf jaar gebruik, mertke ik dat dit onmogelijk was. Ik kreeg bizarre junkie-verschijnselen (diarree, tintelingen, electrische stroom door mijn hoofd, uitval van denkvermogen) die met geen pen waren te beschrijven en het onmogelijk maakten om te functioneren op mijn werk. Door de artsen werd dit steevast ontkend of toegeschreven aan de oorsponklijike klachten, terwijl het daar niets mee te maken had, voor het slikken had ik genoemde klachten niet. Bovendien verdwenen deze klachten vrijwl direct na hervatten van het gebruik, dat al een aanwijzig is dat het ging om onthoudingsverschijnselen en niet om de oorspronkelijke klacht.
Toen ik in 2007 andermaal stopte was ik bastbesloten om vol te houden omdat ik helemaal geen type ben voor levenslang medicijngebruik, me realisserde dat ik verslaafd was en ik ook wist dat ik jarenlang normaal gefuncitoneerd had in studie en werk en die theorie van "er mist een stofje in je hersenen" dus gewoon niet kon kloppen. Ik weet nu dat ik leed aan een "nervous illness" ofwel hypersensitiviteit van het zenuwstelsel. Dit kan worden opgelost met de juiste training al duurt dit wel langer dan eenvoudig alle angst wegdrukken met Seroxat. Bovendoen geneest Seroxat niets, de angsten/depressie komt meestal even hard of nog harder terug na stoppen en wil jij levenslang dit spul in je lichaam stoppen? Het is helemaal niet getest op zeg 50 jaar gebruik en dat is ook niet te testen.
Ik zit nog de laatste fase van de cold-turkey afkick uit en werk verder aan mijn herstel met behulp van het programma op www.controllinganxiety.com, waar gratis MP3 files zijn te downloaden die gebasserd zijn op de methode van dokter Claire Weekes.
Verder verwijs ik andermaal naar www.paxilprogress.org waar alle informatie over Paxil/Seroxat te vinden is.
Je hebt misschein wel gelijk dat niet iedereen de zware afkickverschijnselen en/of bijwerkingen ondervindt maar dat weet je nooit van te voren en daarom is het een soort Russische roulette om eraan te beginnen...
Beter gelukkig met pillen dan ongelukkig zonder zeg je, maar wat dacht je van gelukkig ZONDER pillen? Ik denk dat het mogelijk is maar daarvoor moet je echt aan jezelf werken en daarvoor de juiste begeleiding vinden en dat ik niet altijd makkelijk, ik heb nu een goede massagetherapeute, volg het controllinganxiety programma en maak langzaam vorderingen al is er nog een weg te gaan. Bedenk dat Seroxat niets voor je oplost maar alleen problemen en angsten onderdrukt ZOLANG je het gebruikt. En zoals ik al zei is er geen garantie dat het levenslang werkt.
Let wel, ik adviseer je niet om te stoppen want ik ben geen dokter. Maar ALS je afbouwt, doe het dan op de juiste manier zoals beschreven op paxilprogress, nl 10% per maand en de dagelijkse dosis constant houden!

Marianne #18 23 sep 2009 13:14

Hoi hoi
Heb alles gelezen. Ik ben sinds 3 weken van 40 30 naar 20 mg gegaan. Wat verschrikkelijk zeg. Ik ben zo duizelig, hoofdpijn, darm stooornis slap op de benen, gevoel dat ik flauwval, misselijk, zweten, koud bang maar ik denk dat dit door al die klachten komt lijkt wel of ik een enge ziekte heb. Ik wil ook proberen door te zetten het is inderdaad vergif. Komt dit nou echt allemaal door af te bouwen wat gaat die laatste pil dan wel niet doen zal daar maar even mee wachten. Groetjes en fijn dat er lotgenoten zijn. Groetjes Marianne

Marianne #19 23 sep 2009 13:57

Zorg dat je algemene conditie op peil blijft, dan zijn de verschijnselen echt veel minder lastig. Iedere dag 3 kwartier wandelen, 3 maaltijden per dag, en op tijd naar bed. Scheelt echt stukken! Succes met afbouwen.

Alexander #20 30 sep 2009 22:05

Hi

Ik ben een half jaar geleden gestart met afbouwen van paroxetine. Ik gebruikte 30 mg en ben met 5mg gaan afbouwen. Steeds in periodes van 2 weken.Dat ging goed van 30 naar 25, naar 20. Toen ik naar 15mg ging, merkte ik al dat het niet helemaal lekker ging. daarom heb ik toen een week of 6 15 mg geslikt. Ondanks dat het nog niet echt heleaal lekker ging toch naar 10mg gegaan. Daar ging het echt mis. Ik had eerder al dat ik erg emotioneel werd om niets, maar nu was het een paniekaanval die me vloerde. Ik wist niet of ik het was of de paroxetine en was compleet in paniek. Huisarts zei dat ik weer 30mg moest gaan slikken, maar dat wilde ik echt niet. Vervolgens met de apotheker gesproken en met hem geregeld dat ik 20 kon krijgen.In mijn optiek weet een apotheker meer van het middel dan de huisarts. Huisarts is voor gebroken armen etc. NIET voor de geest. Nu zit ik weer enkele maanden op 20mg en nu gaat het goed. Voor het weer goed ging duurde overigens wel een week of 5!!! Nu ga ik heeeeeeel langzaam afbouwen, 1mg per 2weken. Per saldo zal ik er dus minstens 40weken mee bezig zijn, maar daar leg ik me bij neer en verheug me op een helderder hoofd. Ik weet nu wat de symptomen zijn en zal mijn lijf en geest goed in de gaten houden. Als ik symptomen krijg zal ik terug gaan naar de vorige dosering tot de rust is wedergekeerd. Vervolgens weer volgens hetzelfde schema verder of nog langzamer mocht dat nodig zijn. Wel probeer ik gezong te leven en genoeg te rusten. Het is rotzooi, maar meestal onvermijdelijk. Ik ben er aan gegaan toen ik door oververmoeidheid in een depressie terecht kwam waar ik met geen mogelijkheid uit kwam. ik heb vertrouwen dat het gaat lukken en zal er voor knokken. Het leven is te mooi om door een wolk te beleven.

Allen succes

A.
Laatst bewerkt: 30 sep 2009 22:19 door .

leo #21 14 okt 2009 15:39

ik heet Leo en heb ruim 10 jaar paro's geslikt.
geen gevoel, emoties meer hebben had zo'n schoon genoeg van dat ik eind augustus abrubt gestopt ben. Het klinkt gek maar jullie verhalen doen me goed, al die verschijnselen die andere (ex)gebruikers ervaren staat in geen een bijsluiter.
Ieder mens reageert anders op medicijnen. Maar het is inderdaad soms een hel op aarde. Wat er allemaal in je hoofd rond kan spoken zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen, een echte hel.
Binnenkort wordt ik voor de eerste keer opa, mijn vrouw loopt helemaal over. logisch. Maar ik voelde niks geen sprankje blijdschap en ik heb begrepen dat dit nog wel even kan duren tot dit zich hersteld heeft nu ik gestopt ben. Dit was ook een van de redenen om te stoppen. Ik heb baat bij de paro's gehad tot dat de afstomping behoorlijk hinderlijk begon te worden. Dus ik probeer vol te houden en een andere manier te vinden om met m'n aangeboren depressiviteit om te gaan.

Koen #22 14 okt 2009 15:49

Dapper Leo. Doe je dit in overleg met jouw voorschrijvend arts? Dat lijkt me echt verstandiger dan het op eigen houtje te doen. Je kunt dan het aanbevolen afbouwschema volgen, en het bespreken met je dokter.

Wist je dat wandelen erg goed is bij depressies. Op regematige basis lange stukken lopen, soms alleen en soms in sociaal gezelschap waarmee je open en eerlijk kunt bespreken hoe je je voelt.

Heel veel succes, en gefelicicteerd met je aanstaande opa-schap.

opaleo #23 14 okt 2009 15:55

Dank je Koen.
mijn huisarts die me hierin altijd goed heeft geholpen heeft afscheid genomen en is zelf een praktijk begonnen. De vervanging die hiervoor is aangesteld is.......had meer vertrouwen in m'n oude huisarts.

Koen #24 14 okt 2009 15:59

Jammer, maar hoop doet leven, en wie weet geef je de nieuwe huisarts toch een kans?!
Juist bij psychische klachten ben ik een sterk voorstander van openheid en kwetsbaarheid en delen met anderen in een veilige betrouwbare omgeving omdat dit heilzaam kan zijn voor je ongenoegens en lijden.
Ik hoop voor je dat je een plekje hebt, of kunt vinden waar je samen kunt zijn, ook met je eenzame en wat teneergeslagen kanten.

opaleo #25 14 okt 2009 21:27

een goede vriend van ons kamt met de zelfde problemen, altijd goed en prettig om rechtstreeks met lotgenoot ervaringen uit te wisselen, die weet precies waar je het over hebt. Soms heb je maar een half woord nodig om een hele zin te begrijpen. Deze openheid doet me goed. Ik heb therapie gehad, psychologische bergeleiding kortom het hele traject. Maar uiteindelijk moet je het zelf doen.
verder breng ik veel door achter de computer. Creatief bezig zijn (webdesign), muziek luisteren en maken daarmee zet ik m'n hoofd richting leukere dingen. Ik hoop wel dat dit de overhand krijgt en dat ik zo verder kan zonder medicatie.

stoppen met paroxetine, bijverschijnselen

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA