artrose

  • #1

    Ik ben Rina 53 jaar en loop al 2 jaar met artrose aan al mijn gewrichen maar mijn veel last van mijn linker heup eerst naar het St maartensklieniek geweest in nijmegen daar trokken ze 2 problemen slijtage aan heup en slijmbeurs ontsteking vele injectie gehad maar kom er niet vanaf dus ik probeer nu of ze mijn heup kunnen vervangen maar eerst 16 juli een boptscan kijken waar het probleem nu zit
    Groeten Rina

    Reageer
    #2

    Artrose, een onderschatte aandoening 4 maanden, 1 Week geleden
    “De investeringen in onderzoek naar ontstekingsreuma hebben ons veel goeds gebracht. Nu liggen er kansen op het gebied van artrose.” Deze uitspraak doet Professor Hans Bijlsma. Hij is als reumatoloog verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en pleit voor erkenning van artrose als ernstige en beperkende ziekte en een serieuze aanpak.

    “Kraakbeen is prachtig spul”, zegt Bijlsma vol bewondering. “Het is soepel en toch sterk. Het is zo mooi, dat wij het niet zomaar kunnen namaken.” Daar ligt precies het probleem van artrose, een aandoening waarbij het kraakbeen en uiteindelijk ook het bot raakt aangetast. Dit veroorzaakt pijn, beperkingen en vaak ook gewrichtsontstekingen. Klachten die erg lijken op die van ontstekingsreuma. In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen te kampen met artrose.

    Vaak spreken we van slijtage als we het over artrose hebben. Bijlsma verzet zich tegen deze term. “Slijtage suggereert dat er niets aan te doen is en dat je er maar mee moet leren leven. Dat is niet zo. Er zijn therapieën en behandelingen die de klachten kunnen voorkomen en verminderen.” Voor Bijlsma is het dan ook een doorn in het oog te merken dat sommige patiënten nog steeds van hun huisarts te horen krijgen dat ze niet verder te helpen zijn. “Daarmee wordt de patiënt onrecht aangedaan. Een goede artrosebehandeling vergt meer van de arts en de patiënt dan het slikken van een simpel pilletje, maar er is wel degelijk iets aan te doen.” Bijlsma doelt vooral op twee dingen: het tegengaan van overgewicht en het versterken van spieren. “Mensen die vijf kilo afvallen, hebben daarna een kwart minder klachten. De pijn bij artrose wordt vaak veroorzaakt door bijkomende ontstekingen van het gewrichtskapsel. Hiertegen kun je milde ontstekingsremmers gebruiken.”

    Hoewel artrose niet zonder meer slijtage is, speelt leeftijd vaak wel een rol bij het ontstaan ervan. Bijlsma: “Boven de tachtig jaar heeft bijna iedereen een zekere mate van artrose, rond de vijftig jaar zo’n tien procent.” Naast overgewicht en minder goed gebruik van spieren en gewrichten is erfelijkheid een van de factoren die de kans op artrose vergroten. “Vooral bij mensen die al voor hun dertigste artrose krijgen, is er vaak een genetisch probleem. Dat is niet te corrigeren. Ook overbelasting kan leiden tot artrose, denk aan topsport. Professionele balletdansers krijgen bijvoorbeeld bijna allemaal op vroege leeftijd artrose in de enkels.”
    Het aantal mensen met artrose zal de komende vijftig jaar verdubbelen. Deze toename is een grote zorg. Vaak wordt de vergrijzing genoemd als boosdoener, maar Bijlsma ziet de problemen eerder uit een andere hoek komen. “Mensen worden steeds zwaarder. Vooral het gewicht van de schooljeugd is verontrustend. Het blijkt vaak moeilijk omkeerbaar als iemand op jonge leeftijd al te zwaar is. Een ander probleem is dat mensen over het algemeen in slechtere conditie zijn. Iets wat de kans op vroege en ernstige artrose vergroot.”

    Wanneer het kraakbeen in een gewricht kapot is door artrose, kan een arts het niet meer repareren. Het bot raakt aangetast en ontstekingen veroorzaken ernstige pijn. Als uiterste oplossing is er dan het kunstgewricht. “In feite is dit een van de meest succesvolste behandelingen in de medische wereld: je helpt mensen direct van hun probleem af”, zegt Bijlsma. Toch benadrukt hij dat het mooier zou zijn als je zo’n drastische operatie zou kunnen voorkomen. “Bovendien: in de heup- en knieprothesiologie kunnen we veel betekenen voor patiënten, maar zodra het om andere gewrichten gaat, zijn we veel minder ver. En handproblemen komen bij mensen met artrose net zo vaak voor als heup- en knieproblemen. Kortom, lang niet iedereen is met een prothese geholpen.”

    In Nederland wordt steeds meer onderzoek gedaan naar artrose en het Reumafonds verleent hieraan onmisbare steun. Bijlsma verwacht veel van de nu lopende wetenschappelijke studies naar nieuwe behandelingen. “Wel is er meer geld nodig”, benadrukt hij. “De investeringen in onderzoek naar reumatoïde artritis hebben ontzettend veel opgeleverd. Ook op het gebied van artrose liggen kansen. Die moeten we grijpen.”

    http://www.reumafonds.nl

    Reageer
    #3

    heb atrose aan handen en knieen, maar sinds kort pijn in veel gewrichten. Is dit ook artrose of kan het iets anders zijn

    Reageer
    #4

    Meestal als je atrose heb kunnen je gewrichten ook pijn doen het hoort erbij tenminste bij een vriendin van mij is het wel zo dus denk het bij jou ook. succes en veel sterkte

    Reageer
    #5

    Ongeveer een half jaar geleden kreeg ik aan de zijkant van mijn middelvinger, ter hoogte van het eerste gewricht onder mijn nagel, een verdikking. Het leek alsof ik was gestoken, want er zat een donker puntje midden op het bultje. Eerst dacht ik "het gaat wel weer over", maar ondertussen zit het er nog steeds. Soms jeukt het enigszins, maar pijn heb ik er helemaal niet van. Iemand zei me vandaag dat het artrose was, want dat had zij ook. Inderdaad was het een vergelijkbare bult ter hoogte van het gewricht. Nu zit ik dus te denken hoe kom ik daar weer vanaf, of in ieder geval hoe voorkom ik dat er meer van deze bulten komen. Heeft iemand hier ervaring mee? Gaarne reaktie.

    Reageer
    #6

    Hallo Mickey,

    Wat vervelend zeg. Hierover klein stukje over artrose:

    Atrose is slijtage van de gewrichten. Slijtage is een natuurlijk proces: iedereen die ouder wordt krijgt ermee te maken. De meeste mensen merken er niet zo veel van, maar bij sommige mensen worden de gewrichten erg pijnlijk. Zij kunnen daardoor bijvoorbeeld niet meer goed fietsen of lopen.

    Artrose is een vorm van reuma. Het kraakbeen in een of meer gewrichten is dunner geworden en gaat langzaam achteruit. De verslechtering van het kraakbeen is blijvend. Ieder gewricht kan slijten, maar meestal gaat het om de knieën, heupen, nek, onderrug of de duimbasis.

    Meer kun je vinden op: http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=34001

    Echter denk ik niet dat het artrose is, maar nog steeds de naweeën van je insektenbeet. Artrose jeukt namelijk over het algemeen niet. Ik zou daarom even langs je huisarts gaan om het naatje van de kous te vragen.

    Reageer
    #7

    MIJN MOEDER HEEFT ARTRITIS EEN SOORT REUMA. ZE HEEFT DEZELFDE SYMPTOMEN ALS JIJ. EEN "MUGGENBULTJE" DIE BLIJFT. MET KOUD WEER JEUKT HET EN DOET HET PIJN.... HOOP DAT JE HIER IETS AAN HEB

    Reageer
    #8

    Dank voor jullie reakties.

    Ik heb een specialist gesproken over mijn verdikking aan mijn middelvinger. Ook heb ik hem het verhaal verteld, dat ik de indruk had gestoken te zijn en daarna die enorme verdikking. Hij heeft er uitgebreid naar gekeken en aan gevoeld en kwam tot de ontdekking dat het waarschijnlijk toch een GRANULOOM is. Met een foto zou je kunnen zien of dit inderdaad het geval is, want het zou ook botweefsel kunnen zijn.
    Voor de geinteresseerden heb ik er informatie over opgezocht.

    nl.wikipedia.org/wiki/Granulomen

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Mijn moeder heeft sinds kort artrose aan haar vingers. Ze heeft knobbels aan de gewrichten. Het lijkt net of deze knobbels los onder de huid zitten. Onze vraag is of iemand dit herkent en of je die knobbels door een plastisch chirurg weg kunt laten halen.
    Alvast bedankt!

    Reageer
    #10

    Hi,

    Ik heb een vraagje over artrose.

    Bij mijn vader is een aantal maanden geleden, artrose geconstateerd,
    hij heeft toen een folder van de huisarts
    mee gekregen met daarin informatie over een smeerzalfje...
    maar aangezien dat de prijs daarvan redelijk hoog is,
    wilde ik via deze weg vragen,
    of er misschien een ander zalfje of medicijn is om de pijn tegen te gaan.

    Vooral nu de regen en de koud voor de deur staan, heeft hij er veel last van, voornamelijk in zijn handen en knieen.

    Ik ben zelf erg druk geweest met het opzoeken van informatie over artrose, maar als iemand informatie heeft over artrose,
    zou ik dat graag willen weten.

    Een lieve dochter. ❓

    Reageer
    #11

    Wat mij goed heeft geholpen bij artrose in de knie is Alchemillacomplex van Vogel.
    Kan nu lopen zonder pijn.
    http://www.vogel.nl

    Reageer
    #12

    Ik kan u alleen afraden allerlei smeerseltjes te gaan gebruken voor de klachten die uw vader heeft.Artrose is een vorm van reuma waar nog geen enkel geneesmiddel voor is,hooguit een soort van pijnstiller wil wel eens helpen.Maar zalfjes of crempjes die artrose genezen bestaan NOG niet

    Reageer
    #13

    Goedenavond,
    Ik heb sinds kort van iemand vernomen dat deze persoon artrose heeft. Wie heeft ervaringen ermee???
    Met vriendelijke groet, Anoniem

    Reageer
    #14

    Artrose of gewrichtsslijtage is de meest voorkomende gewrichtsaandoening van het bewegingsapparaat. De belangrijkste kenmerken zijn verlies van kraakbeen en botwoekeringen in het gewricht. Dit leidt tot verlies van de normale anatomische verhoudingen, met als gevolg (pijn)klachten, stijfheid en bewegingsbeperking. Het dagelijks functioneren kan door de artrose beduidend worden beïnvloed. De patiënt kan afhankelijk worden van zijn omgeving en van gezondheidszorgvoorzieningen. De mate waarin de patiënt klachten en beperkingen heeft, hangt af van leeftijd, lokatie van het aangedane gewricht, radiologische ernst, aanwezige co-morbiditeit, pijn, psychosociale factoren, depressie, spierzwakte, slechte algehele conditie, overgewicht, gebrek aan beweging, lage inschatting van eigen mogelijkheden en lage sociaal-economische status

    Reageer
    #15

    Bij mij is het jaren geleden geconstateerd in mijn knieen. Je kunt het ook zien want ze zijn een beetje vergroeid.
    Desondanks kan ik weer goed lopen en fietsen. Knielen is lastiger.
    Ik heb een tijd Alchemillacomlex en Atrosan gebruikt van Vogel.
    Heeft mij goed gedaan.

    Reageer
Reageer op: artrose


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief