menstruatie te lang en te vaak

  • #1

    Hallo,

    Ruim 2.5 jaar geleden was mijn cyclus onregelmatig en had ik knobbeltjes in mijn borst, dat bleken cystes te zijn. Ik was toen 36 en in het ziekenhuis zeiden ze dat ik waarschijnlijk snel in de overgang zou zijn, gezien mijn cyclus en de cystes.
    Toen ging het 2.5 jaar goed, maar de laatste 2 maanden is het weer heel raar, 7 dagen ongesteld, 11 dagen niet, 7 dagen wel, 10 dagen niet, en nu al twee weken wel, en het lijkt zo heftig als normaal gesproken alleen op de eerste en tweede dag - het eind lijkt nog lang niet in zicht.
    Kan dit op overgangsklachten wijzen, of zou het dan juist minder vaak op moeten treden?
    En wordt het tijd om toch maar eens langs de dokter te gaan?

    Reageer
    #2

    Het zouden inderdaad overgangsklachten kunnen zijn.

    Bij de overgang komt de menstruatie onregelmatig, kan langer of korter duren of geeft veel meer of juist veel minder bloedverlies dan u gewend was.

    Heeft u meer klachten die in de richting van de overgang wijzen?

    Reageer
    #3

    Ik denk het niet - ik weet niet exact watvoor overgangs klachten er allemaal zijn, heb het even gegoogled maar ik denk het niet. Ik heb iig geen opvliegers, pijnlijke borsten, verminderd libido en dat soort dingen.

    Reageer
    #4

    Tussenrijds bloedverlies (vaginaal) is een veel voorkomende klacht met een scala aan oorzaken waarvan een aantal ernstig kunnen zijn zoals bijvoorbeeld afwijkende cellen aan de baarmoederhals, of een vervelende SOA.

    Laat daarom de huisarts een onderzoek doen om de oorzaak bij u te achterhalen. Wacht hier niet te lang mee.

    Reageer
    #5

    inmiddels is het toch eindelijk gestopt, maar ik heb vandaag wel een afspraak, al is het alleen maar om mijn HB gehalte te controleren en eventueel ijzerpillen te gaan slikken.
    Het zou me niet verbazen als ik ook even langs de gyno moet, maar dat hoor ik straks wel.

    Reageer
    #6

    Ah, fijn, op mijn vrije dag heeft de mannelijke arts dienst, ben toch al zo dol op die onderzoeken...

    Maar goed, hij nam mijn klachten iig wel serieus - hij heeft een uitstrijkje gedaan (was toch ongeveer weer aan de beurt dit jaar) en een inwendig onderzoek - kon niets ongewoons vinden iig, en hij heeft me meteen doorgestuurd voor bloedonderzoek, ff kijken of ik bloedarmoede heb en of mijn schildklier goed werkt (die kan ook nogal invloed hebben op je cyclus), en ik heb morgenavond een afspraak bij de gyno voor een echo. Morgen hoor ik hoe het met mijn ijzergehalte staat en over een paar weken krijg ik de uitslag van de rest.

    Reageer
    #7

    Super, heelgoed. Actie ondernemen, naar de huisarts, daar zijn huisartsen voor, en als je zelf niets doet...!

    Assertiviteit is echt heel belangrijk in de zorg voor jezelf, veel mensen onderschatten dat en lopen soms veel te lang door met klachten.

    Trouwens wel benieuwd wat de uitslagen nu zullen zijn.

    Reageer
    #8

    1. Lichamelijk onderzoek geen afwijkingen
    2. Uitstrijkje (afwijkende cellen: pap?),
    3. bloedonderzoek (ijzer, Hb, leucocyten, schildklier TSH),
    4. echo (beeldvormend op afwijkingen zoals myomen)

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    De symptomen in een vroegtijdig stadium van baarmoeder(hals)kanker zijn niet waarneembaar. Een licht bloedverlies tussen de menstruaties (of bij vrouwen na de menopauze) of een al dan niet pijnlijke, vaginale afscheiding die kan variëren van een waterige, roze vloeistof tot een dikke, bruine en vies ruikende afscheiding zijn belangrijke symptomen. Ook kan pijn tijdens de menstruatie een teken zijn, dat er iets mis is. Kanker aan de baarmoederhals kan ook bloedingen geven tijdens het vrijen. Bij al deze voorgenoemde symptomen wordt het aangeraden om een uitstrijkje te laten maken. Er zou zich namelijk een voor- of verder gevorderd stadium voor kunnen doen.

    De cellen die op het glasplaatje zijn “uitgestreken” worden onder een microscoop bekeken op afwijkingen. Als er lichte afwijkingen te zien zijn kan dit passen bij een lichte verstoring van de weefselopbouw. Met andere woorden, er is een matige dysplasie te zien. Deze afwijkingen worden weergeven in de PAP of KOPAC-B uitslag. PAP is een afleidsel van Papanicolau. Deze man rangschikte de resultaten in verschillende klassen. De klassen lopen van 0 tot en met 5. Men spreekt dan bijvoorbeeld van PAP 1 klasse. Klasse 3 is onderverdeeld in 3a en 3b. De PAP uitslagen geven nog geen zekerheid of er iets mis is met het weefsel. Bij een afwijkende uitslag bestaat het vermoeden dat het mis zou kunnen zijn. Dit vermoeden wordt later met een weefselonderzoek al dan niet bevestigd. Dit weefselonderzoek wordt gedaan als de uitslag tweemaal een pap3a of hoger is.

    Vaak zijn deze symptomen echter het gevolg van zogenaamde vleesbomen, ook wel myomen genaamd. Deze myomen zijn over het algemeen niet kwaadaardig. Ze hebben overigens niet echt een uiterlijk dat op bomen lijkt. Het zijn meer goedaardig knobbels. Zoals de naam al aangeeft zijn ze voornamelijk opgebouwd uit spierweefsel. Een myoom kan zo groot zijn als een speldenknop maar kan ook enkele kilo’s wegen. De kans dat ze kwaadaardig worden, is bijzonder klein, namelijk 1 op de 10.000.

    Reageer
    #10

    Pap 0: niet goed te beoordelen
    Pap 1: normaal
    Pap 2: enkele cellen afwijkend
    Pap 3a: lichtafwijkende cellen
    Pap 3b: meer afwijkend dan 3a
    Pap 4: nog meer afwijkend
    Pap 5: sterk afwijkend, kan kanker zijn

    Reageer
    #11

    Ik ben vergeten te bellen voor de uitslag van het bloedonderzoek. Voor iemand nu roept dat dat dom is - in mijn verdediging voer ik aan dat ik flink grieperig ben, ik heb me ziek gemeld op mijn werk en heb de hele dag op de bank gelegen, dus ben wat minder helder dan anders. Voor die uitslag kan ik morgen vast ook wel bellen.

    Ik ga zelf uit van of een vleesboom of vroege overgangsklachten, ook omdat ik vijf jaar geleden braaf het uitstrijkje gehad heb en er geen baarmoederhalskanker in mijn familie voor komt, en er geen bloedverlies bij vrijen of andere symptomen aanwezig zijn. Natuurlijk weet ik dat het toch kanker zou kunnen zijn, maar de kans daarop is veel kleiner dan bijvoorbeeld vleesbomen, en als het wel fout blijkt te zijn dan is het vroeg genoeg om me zorgen te gaan maken, zeker ook omdat de uitslag van het uitstrijkje een paar weken op zich laat wachten, ik heb geen zin om een paar weken lang te gaan stressen.

    Bedankt in elk geval voor jullie reacties en informatie, en ik zal jullie op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen.

    Reageer
    #12

    Komt tijd, komt raad. Neem lekker een kop thee, en gauw weer onder de wol. Morgen even bellen.

    Reageer
    #13

    Geen vleesboom en volgens de echo-mijnheer (jah het was weer een man) ook geen overgangsklachten, mijn baarmoeder ziet er prima uit, slechts 1 heel klein vleesboompje wat volgens hem niet de dader kan zijn.
    Misschien dat het uitstrijkje nog iets raars aan het licht brengt (hoop het niet!) en als mijn schildklier ook normaal is dan vraag ik me af wat het wel kan zijn, en of ze wel iets kunnen vinden. Aan de ene kant natuurlijk fijn als alles oké is, aan de andere kant blijf ik dan misschien last houden van een wel heel vervelende onregelmatige cyclus...

    Reageer
    #14

    Het is altijd te overwegen te starten met de pil om de cyclus weer in het gareel te krijgen.

    Reageer
    #15

    Progestageenhormonen hebben ongeveer dezelfde werking als het natuurlijke progesteron. Het regelt samen met oestrogeenhormonen de menstruatiecyclus. Het hormoon kan een onregelmatige cyclus regelmatig maken en overvloedig bloedverlies verminderen. De bloeding is minder heftig, korter en minder pijnlijk dan een gewone menstruatie.Voorbeelden van deze medicatie bij cyclusstoornissen zijn: dydrogesteron, lynestrenol, medroxyprogesteron en norethisteron.

    Naast het voorkomen van zwangerschap kan de anticonceptiepil ook worden gebruikt om onregelmatige menstruaties te reguleren en overvloedig bloedverlies tijdens de menstruatie te verminderen. De bloeding die in de stopdagen van de pil ontstaat, is geen echte menstruatie maar een onttrekkingsbloeding doordat de hoeveelheid hormonen in uw lichaam afneemt. De bloeding is minder heftig, korter en minder pijnlijk dan een gewone menstruatie.

    Reageer
Reageer op: menstruatie te lang en te vaak


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief