Nicotine heeft invloed op de nachtrust en het slaappatroon. Uit onderzoek blijkt namelijk dat rokers vaak minder goed zijn uitgerust na de nachtrust dan niet-rokers.

Op de lange termijn is stoppen met roken beter voor de nachtrust. Stoppen met roken verbetert de slaap alleen niet altijd direct: op de korte termijn kan het ervoor zorgen dat stoppers slecht slapen. Niet kunnen slapen of juist enorm veel slapen, kunnen beiden
voorkomen. Het zijn ontwenningsverschijnselen die enkele weken duren. In deze blog geven we tips voor het omgaan met slaapproblemen door het stoppen met roken. Wat is de invloed van stoppen met roken op de nachtrust?

Oorzaken van slaapproblemen na het stoppen met roken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor slaapproblemen na het stoppen met roken:

  • Na het stoppen met roken is het lichaam van slag en moet het een nieuw evenwicht vinden. Dit kan het slaappatroon beïnvloeden.
  • Het ontwennen van de nicotine kan onrust veroorzaken. Bij onrust is het moeilijk inslapen. Bovendien kan ontwenning ook in de slaap onrust veroorzaken, waardoor je weer ontwaakt en veel en onrustig droomt.
  • Om niet aan het roken te denken bestaat de neiging om maar bezig te blijven, de hele dag tot ’s avonds laat te blijven rennen, of jezelf geen momenten van rust te gunnen. Rustpunten die je voorheen met een de sigaret creëerde blijven nu uit. Bij
    het naar bed gaan ben je te druk om te slapen.
  • Een verstoord slaappatroon kan zichzelf in stand houden. Je gaat je zorgen maken om het weinige slapen en je wilt jezelf dwingen om in slaap te vallen, wat meestal averechts werkt.
  • Stoppen met roken kan veel energie kosten. Het kan je weerstand verlagen en je kunt uitgeput raken; vergelijk het met een flinke griep. Bij sommige mensen zorgt dat voor veel slapen net nadat ze gestopt zijn met roken.

Nut van een goede nachtrust

Slapen zorgt voor fysiek en mentaal herstel. Slaap heeft een positief effect op het geheugen, op het concentratievermogen en op de gezondheid. Van ernstig slaaptekort kun je duizelig, trillerig en geïrriteerd worden en zelfs hallucinaties krijgen. Ons complexe brein heeft slaap nodig om de (visuele) input van overdag te verwerken. Daarnaast is slapen energiebesparend.

Tips voor het voorkomen van een slechte nachtrust

Een slechte nachtrust maakt het stoppen met roken extra moeilijk. Maar er is hoop! De problemen gaan in de meeste gevallen na enkele weken voorbij. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat het ontwenningsverschijnselen zijn. Met de volgende tips kan je proberen de nachtrust te verbeteren:

  • Doe voor het slapen gaan iets ontspannends, zoals een boek of tijdschrift lezen.
  • Vind een alternatief voor het roken als moment van rust, zoals een stukje lopen.
  • Zorg ervoor dat je geen heftige inspanningen doet vlak voor het slapen gaan.
  • Kom niet in aanraking met hete temperaturen, zoals in een heet bad of sauna.
  • Neem geen cafeïne ’s avonds.
  • Kijk twee uur voor het slapen gaan niet meer naar de computer of telefoon. Het licht
    activeert de hersenen en stelt slaap uit.
  • Creëer een rustig ritueel voor het slapen gaan.
  • Houd een vast slaapritme aan.
  • Houd de slaapomgeving zo rustig mogelijk. Zorg daarnaast voor een goede matras,
    genoeg ventilatie en een goede temperatuur.
  • Check de feiten. Is het bijvoorbeeld waar dat je altijd slecht slaapt? Doe je de hele
    dag geen oog dicht, of word je steeds wakker? Breng het slaapprobleem in kaart!

Voor meer informatie over hulpmiddelen en stopmethodes kan je terecht op onze website. Liever persoonlijk advies? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Onze medewerkers staan je graag te woord!

Overweeg jij om te stoppen met roken? Maar weet je niet hoe je dit succesvol aan moet pakken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wat is een goede voorbereiding? Welke vergoeding is via de zorgverzekeraar mogelijk? Welk hulpmiddel is effectief, welke stopmethode heeft de beste resultaten? En… wat past het best bij jou? Maak dan een vrijblijvende afspraak en Stichting Stop Bewust helpt je met het beantwoorden van al deze vragen.

Ik maak graag een vrijblijvende afspraak
In samenwerking met onze partner Stichting Top Bewust
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief