Omgaan met verlies en rouw

Rouw- of verliesverwerking? Een psycholoog kan je goed helpen

Dokter.nl partner Psychologen Nederland heeft een psycholoog die bij je past.

Wij zijn bereikbaar op ma t/m do tussen 08.30 – 20.30 en vrijdag tot 17.30 uur.
  • Persoonlijk advies
  • Direct hulp, dus geen wachtlijst
  • Behandeling die past bij jouw klacht
  • Kies een behandelaar die bij jou past
  • Altijd een behandelaar in de buurt
  • Behandelingen in avonden en weekend mogelijk
Wij werken samen met

Psyned is een onafhankelijke instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Bij ons zijn meer dan 250 zelfstandige psychologen en therapeuten aangesloten, verspreid door heel Nederland. Wij koppelen mensen met mentale klachten aan de juiste behandelaar. Lees meer

Klanten beoordelen deze dienst met een 8.7 op Trustpilot


Om iets waar je niet om geeft kun je niet rouwen. Rouwen doe je om de dingen waar je om geeft, waar je van houdt. Hoe meer je om iets geeft, hoe intenser de rouwverwerking. Sommige mensen stoppen het weg en gaan weer door. Grote kans dat alle emoties er alsnog een keer uit komen, maar dan heftiger. Door het verlies heb je minder zin om dingen te ondernemen en wellicht zie je de toekomst zelfs somber in.

Je kunt alleen rouwen, of met andere mensen, maar soms loop je toch vast. Het gemis is groot en belemmert je in het dagelijks leven. Een psycholoog kan je goed helpen om het verlies te verwerken; om het een plaatsje te geven.

Wat is rouwen?

Rouwen is een natuurlijk proces. Het helpt je om uiteindelijk weer door te gaan met je leven. Dit lijkt zeker in het begin een onoverkoombare berg, maar stap voor stap gaat het beter. De tijd werkt in je voordeel en je gaat weer dingen ondernemen, je durft weer voorzichtig vooruit te kijken.

Hoe verwerk ik het verlies?

Bij rouw en verliesverwerking komen vaak meerdere emoties vrij. Naast verdriet kun je denken aan boosheid, onbegrip, angst en pijn. Deze emoties hebben allemaal een verschillende uitwerking op de verwerking van verlies. Samen met een psycholoog doorloop je alle stappen van rouwverwerking. Jij bent uniek en daarom is het rouwen heel persoonlijk. Een psycholoog zal altijd samen met jou een behandeling opstellen die bij je past.

 

"Tijdens een heftig moment in mijn leven kwam ik erachter dat ik nog onverwerkte rouw met mij meedroeg. Ik ben een cursus rouwverwerking gaan doen bij een psycholoog. Hierdoor heb ik afscheid kunnen nemen van mijn dierbare en begrijp ik nu waarom de dingen zo gegaan zijn. Het was een bijzondere emotionele ervaring die mij veel voldoening heeft gegeven.Dominique

Dokter.nl partner Psychologen Nederland heeft een psycholoog die bij je past.

Wij zijn bereikbaar op ma t/m do tussen 08.30 – 20.30 en vrijdag tot 17.30 uur.
"Ik was kapot van het verlies, verdrietig, boos en futloos. Op advies van een vriend ben ik naar een psycholoog gegaan. Daar was ruimte voor al mijn emoties en kon ik ze verwerken. Ik durf de toekomst weer in, wel met bagage, maar ik kan het nu dragen.Lotte

 

Goed te verhelpen

Het rouwproces kent in grote lijnen vier verschillende stappen. De eerste stap is het accepteren van het verlies. Dit kan een dierbare zijn, maar rouwen kan bijvoorbeeld ook gaan om een baan of een onvervulde kinderwens. Na de acceptatie krijgen de emoties alle ruimte om zich te uiten. Door emoties te uiten kunnen we ze verwerken. De derde stap is dat het leven wordt ingericht aan het verlies. De laatste stap is dat het verlies, het gemis, een plaats krijgt.

Vraag hulp

Er zijn mensen die alles opkroppen, maar dit is niet de beste manier om om te gaan met verlies. Vraag hulp! Aan je directe omgeving, maar zeker ook aan een psycholoog. Dat is niet gek, maar juist verstandig. Een psycholoog sleept je er doorheen als je vastloopt en kan zonder emotionele band met het verlies je goed begeleiden.

"Het was hartverwarmend oprecht inlevingsvermogen te ontmoeten aan de andere telefoonlijn. Het ontbreken van alle non verbale communicatie werd volledig gecompenseerd door alle professionaliteit in menselijkheid die in de stem werd uitgedrukt.Sandra

Psyned psycholoog

Dokter.nl heeft een samenwerking met de psychologen van Psychologen Nederland. Op deze manier kun je je informeren op de website van Dokter.NL en voor persoonlijk advies en een afspraak met een psycholoog terecht bij Psychologen Nederland. De psychologen hebben veel ervaring in het behandelen van rouw- en verliesverwerking, cliënten geven de behandeling gemiddeld een 8!
Psychologen Nederland werkt alleen met psychologen die universitair geschoold zijn en lid zijn van erkende beroepsvereniging. Afgelopen jaar heeft Psychologen Nederland veel cliënten geholpen met het verwerken van een verlies.

 

Wist je dat?

Rouwen is iets waar we allemaal mee te maken krijgen. *Werknemers die een dierbare verliezen hebben gemiddeld 5 maanden ziekteverzuim. Bij onvoldoende begeleiding of verwerking zal 40% zich na een tijdje weer ziek melden. 1 op de 4 werknemers keert niet meer terug op de ‘oude’ werkplek.
*bron: onderzoek rijksoverheid over rouw en werk uit 2011

Klanten beoordelen deze dienst met een 8.7 op Trustpilot


 

"De persoon die ik aan de lijn kreeg was zeer aardig en begripvol. Aangezien het toch een drempel is om te bellen, maakte dat het wel gemakkelijker.Linda

Dokter.nl partner Psychologen Nederland heeft een psycholoog die bij je past.

Wij zijn bereikbaar op ma t/m do tussen 08.30 – 20.30 en vrijdag tot 17.30 uur.
h
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief