Ziekte van Addison, weinig energie is één van de klachten

Ziekte van Addison, weinig energie is één van de klachten

Vermoeidheid, futloos en weinig energie we hebben er allemaal wel eens last van. Echter, wanneer deze klachten lange tijd aanhouden, dan kan iets meer aan de hand zijn. Wat zijn alle symptomen van de ziekte van Addison?

Wat is de ziekte van Addison?

De ziekte van Addison is een aandoening, waarbij de bijnierschors niet genoeg hormonen of helemaal geen hormonen meer produceert. De ziekte van Addison wordt ook wel het syndroom van Addison of primaire bijnierschorsinsufficiëntie genoemd. De oorzaak van deze aandoening ligt in de bijnieren.

Functie van de bijnier

De bijnier is een kleine klier die als een soort kapje bovenop de nier ligt. We hebben dus twee bijnieren, aan iedere kant één. Het is een klier die drie verschillende hormonen maakt, te weten: cortisol, aldosteron en bijnierandrogenen.

Cortisol
De meeste hoeveelheid cortisol wordt gemaakt in de vroege ochtend, terwijl je slaapt. Vervolgens neemt de aanmaak langzaam af. Het laagste niveau heb je zo tegen middernacht. Ook in tijden van stress, maakt je lichaam extra cortisol aan. Daarom staat dit hormoon ook bekend als het stresshormoon. Cortisol heeft een aantal functies:

 • Het beïnvloedt ons slaap-waakritme.
 • Is betrokken bij de bloedsuikerregulatie.
 • Speelt een belangrijke rol bij de afweer tegen infecties.

Aldosteron
Dit hormoon reguleert de hoeveelheid zout en water in het lichaam in de nieren. Daarmee regelt dit hormoon het bloedvolume en de bloeddruk.

Bijnierandrogenen
Androgenen zijn geslachtshormonen. Een androgeen wat in de bijnierschors wordt gemaakt in het hormoon DHEA. DHEA zou invloed hebben op: het immuunsysteem, botten, spieren, de werking van de hersenen, het gedrag en de stofwisseling. In de toekomst zal de rol van de bijnierandrogenen duidelijker moeten worden.

Symptomen van de ziekte van Addison

Als je de ziekte van Addison hebt, dan kun je last hebben van de volgende klachten:

 • Last hebben van een sterke fysieke vermoeidheid.
 • Weinig energie hebben.
 • Futloosheid.
 • Bruine verkleuring van de huid of pigmentvlekken.
 • Pijn in de spieren en gewrichten.
 • Misselijkheid, soms met braken.
 • Duizeligheid bij het opstaan.
 • Veel moeten plassen.
 • Gebrek aan concentratie en aandacht.
 • Problemen met het geheugen.
 • Verminderde eetlust.
 • Wel graag zout voedsel willen eten (zouthonger).
 • Gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden.
 • Somberheid.
 • Buikpijn.
 • Diarree of juist verstopping.
 • Vrouwen kunnen minder lichaamsbeharing (oksel- en schaamhaar) krijgen.

Oorzaak van de ziekte van Addison

Vroeger werd de ziekte van Addison veroorzaakt door tuberculose. Vandaag de dag is de oorzaak een ontsteking van de bijnieren. Deze ontsteking ontstaat, doordat je eigen afweersysteem het weefsel van de bijnierschors aanziet voor een lichaamsvreemde stof. Hierdoor valt het eigen afweersysteem het weefsel aan (auto-immuun aandoening). Het gevolg is dat de schors van de bijnier beschadigd raakt, waardoor de belangrijke hormonen niet of onvoldoende kunnen worden aangemaakt.

Andere oorzaken van de ziekte van Addison kunnen zijn:

 • Infecties.
 • Goed- of kwaadaardige tumoren.
 • Bijnierbloedingen.
 • Operatie waarbij de bijnieren zijn verwijderd.
 • Gebruik van bepaalde medicijnen.
 • Ziekte aan de hypofyse.

Bijniercrisis, een levensbedreigende situatie

Voor mensen met de ziekte van Addison, kan een bijniercrisis levensbedreigend zijn. Een bijniercrisis ontstaat op het moment dat iemand met deze ziekte te maken krijgt met een stressvolle situatie. Voorbeelden van een stressvolle situatie zijn: ziekte (met en zonder koorts), pijn, een medische ingreep of hevige mentale stress.
Door de stress heeft ons lichaam behoefte aan extra cortisol. Echter, de bijnieren maken deze extra cortisol niet aan. Daarom moet in die gevallen iemand met de ziekte van Addison een medicijn (hydrocortison of cortisonacetaat) nemen. Wanneer dit niet gebeurt dan kan een bijniercrisis ontstaan. Hierbij ontstaan klachten van misselijkheid, braken en buikpijn en vervolgens een levensbedreigende situatie van lage bloeddruk, lage bloedsuikers, mineraalstoornissen en coma. Dit noemt men de Addisoncrisis. In het ergste geval kan iemand komen te overlijden.

Een injectie met hydrocortison cortisonacetaat voorkomt dat patiënten met de ziekte van Addison in een levensbedreigende situatie terechtkomen.

Diagnose ziekte van Addison

Op basis van de door jou omschreven klachten en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek van de arts, kan er een vermoeden van de ziekte van Addison ontstaan. Om de diagnose te bevestigen, wordt aanvullend bloedonderzoek en een ACTH test gedaan. Dit is een test waarbij gekeken wordt of de bijnieren na injectie van het bijnierschors stimulerende hormoon (ACTH) voldoende cortisol aanmaken.

Behandeling van de ziekte van Addison

Deze ziekte is een chronische ziekte, je kunt niet worden genezen. De behandeling is er dan ook op gericht om ervoor te zorgen dat het tekort aan hormonen wordt opgeheven. Dit wordt gedaan door deze hormonen te vervangen door medicijnen.

 • Cortisol vervangend medicijn: hydrocortison.
 • Aldosteron vervangend medicijn: fludrocortison.
 • Sommige mensen krijgen een androgeen vervangend medicijn: DHEA. Echter, dit is nog geen standaardbehandeling.

Met hydrocortison probeert men het natuurlijke dag-nacht ritme van cortisol zo goed als mogelijk na te bootsen. Dit kan door ’s ochtends vroeg de hoogste dosis hydrocortison in te nemen en later op de dag nog één of meerdere lage doseringen. ’s Avonds laat is inname van hydrocortison niet nodig.

 

Bronnen: bijniernet.nl, umcutrecht.nl en endocrinologie.mumc.nl

 

Delen:  
22 reacties op “Ziekte van Addison, weinig energie is één van de klachten
 1. Vraag
  Kan je ook erge slapeloosheid van krijgen
  N.a.v van erge stress

  Geschreven door Tien op
  • Ja heel zeker .

   Geschreven door Elisabeth op
   • Ik heb al maanden last van flankpijn en heb al meerdere malen urine in moeten leveren. Ze kunnen niets vinden urine is schoon. Erg.moe willen slapen maar vaak wakker. Heb ook evenwichtsorgaan problemen al jaren en prikkelbare darm dus mn huisarts gooit het steeds daar op. Misselijkheid is minderndat was ik echt weken gepaard met veelnplassen maar ik word steeds weggestuurd dat er niets ad hand is maar mn gevoel zegt iets anders

    Geschreven door Anja op
    • Heb dit ook allemaal en dktrs vinden ook niets lastig zo altijd hondsmoe zijn en nog hartproblemen ook en bloeddruk en neem nu cbd olie helpt een beetje en ook om te slapen met thc dat helpt maar nog steeds zéér moe

     Geschreven door Lieve op
  • Ben steeds moe bij het opstaan val ik reeds in slaap op mijne laptop , slaap ganse nacht laat opstaan en snamiddags moe en slapen , 2 jaar geleden stent laten moeten steken ter hoogte van de aorta ! Heb last van urineverlies zelfs snachts heb op 9/5/2019 0peratief netje laten plaatsen blaas, weinig verandering momenteel ! Wat kan dit betekenen ? Alvast bedankt Mvrg.chantal ben bijna 60 jaar en voel me er echt mee verveelt !

   Geschreven door Meersdom Chantal op
 2. Ik heb al een jaar of 8 Addison, sinds kort moet ik mezelf ook inspuiten met groeihormonen. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik spuit het nu een maand, ik slaap er slechter door en ondervind nog niet dadelijk te positieve effecten….men zegt me dat ik die binnenkort zou moeten ervaren. Dus ik ben benieuwd of iemand van jullie hier ervaring mee heeft en wat de resultaten zijn?

  Geschreven door Anoniem op
  • Ben je wel zeker dat het Addison is? Of werken je bijnieren niet omdat je hypofyse niet of onvoldoende werkt. Ikzelf heb een gezwel op de hypofyse en moet bijna alle hormonen gemaakt door hypofyse en bijnieren vervangen. Ik neem ook groeihormoon wat in België bijna nooit wordt toegekend. Het heeft twee jaar geduurd voor het werkte. Of het al werkt of niet kan je zien aan je somatomedine waarde in je bloed. Het effect begin ik, het werkt nu meer dan 6 maand, langzaam aan te ondervinden. Slapeloosheid is zeker geen gevolg van groeihormoon. Misschien neem je cortisol te laat. Hopelijk is dit nuttige info.

   Geschreven door Ookanoniem op
   • Hallo, ja, het is effectief Addison bij mij, het is door 3 verschillende endocrinologen vastgesteld en een hele resem testen. Ik neem ’s morgens en ’s middags hydrocortison. ’s Avonds niet meer… wel goed te lezen dat de groeihormonen na een tijd een positief effect hebben, dat geeft me moed 🙂 Ik neem inderdaad ook DHEA. Ik ben nooit een goede slaper geweest, althans de laatste jaren niet. Maar sinds die groeihormonen slaap ik toch beduidend slechter…Bedankt voor je reactie!

    Geschreven door Patricia op
  • Ik heb ook problemen gehad met mijn bijnieren, zoals ik had last van vermoeidheid zodat ik niet meer vooruit kon (precies één van 80 jaar, terwijl ik nog maar 65 jaar ben) moest aan iemand aan hangen om wat berg op te klimmen. Ook mijn smaakpupillen vielen uit, geen lust om nog iets te eten. Ook draai nissen. Ik ben naar Dr. Jan Ven In Putte ( Nederland ) gegaan die vertelde mij na een onderzoek van het bloed op nuchter maag, dat mijn bijnier niet voldoende werkte wegens trauma ( heb een dochter moeten afgeven aan acute leukemie) en dat was mijn probleem. Hij heeft mij Bio D3 en Cytozyme KD meegeven alleen bij hem te verkrijgen. Ik ben daar heel goed mee geholpen, voel mij heel goed erbij moet het wel blijven innemen. Daarom vraag ik mij of dat ook ziekte van Addison is, gezien de klachten ook wat het zelfde zijn.

   Geschreven door Josée op
 3. Kan ik dat hormoon ook met vitamine en voeding .
  Onderstunen?
  Hannie

  Geschreven door Anoniem op
  • Ben al meer dan vijf jaar aan de gang met een verklaring van mijn klachten.
   Ben futloos, kan niet op gang komen en heb veel stress. Heb een traagwerkende schilklier en slik hiervoor 100mgr. Tyroxsint.
   Heb nu het schrijven van de ziekte van Adderson gelezen en het komt haar genauw overeen van wat ik voel. Heb maanden last van misselijkheid pijn in de buik en totalen vermoeidheid. Hen vroeger een hersenvlies onsteking gehad. De antistoffen hebben mijn schilklier aan gevallen en afgebroken. Denk dat ze ook mij bijnierschors en hypofyse aan het afbreken zijn. Voel mij al een aantal jaren slechter worden. Slik nu al vier jaar Olanzapine voor paniek aanvallen. En Rivotril voor stress.
   Mijn internist wil mij niet verder onderzoeken en ik loop continu tegen een muur van onbegrip. Heb alle simtomen die beschreven staan bij de ziekte van Addison.Wie wil mij begrijpen en deze diagnose bij mij vaststellen.
   Zodat ik de juiste medicijnen krijg.
   Gr.Math

   Geschreven door Math op
   • Ander ziekenhuis, desnoods in een ander land.
    Goede buiten Europa reisverzekeringen zorgverzekering en naar Bumrungrad-Bangkok – Thailand gaan.Al je eigen medische gegevens eerst opvragen en meenemen

    Geschreven door Harrybr op
   • Beste math, wat vreselijk allemaal. Ik heb ook een trage klier en slik 63 Mg tirosint. Ben niet snel in paniek maar met die eeuwige vermoeidheid en vage klachten Pff word er shagrijnig van . En vraag me dan af wat er verder nog allemaal speelt in je lichaam .

    Geschreven door Lieke op
 4. Heb je ook pijn in het midden van hè rug en ik slaap juist veel

  Geschreven door Muis op
 5. mijn man heeft een aantal jaar geleden door de huisarts de diagnose burnout gekregen. van deze lijst heeft hij de volgende dingen: sterke fysieke vermoeidheid, weinig energie, futloosheid, doordat hij niet veel energie heeft ook niet veel lichaamsbeweging en dan ook wel last van spieren en gewrichten, best wel veel plassen, gebrek aan concentratie, somberheid, last van borrelende darmen. ik vraag me af of hier iets van addison kan meespelen?

  Geschreven door anneke op
 6. ik kan je maar één goede raad geven
  ga naar je huisarts en blijf je niet afvragen wat het wel of niet kan zijn

  Geschreven door Sjaan op
 7. Te veel meegemaakt maar ik heb ook terugkeerde nierstenen nu na 2 operatie verder en mijn stenen weer erg groot gaan ze diverse onderzoeken doen , maar los van alles ben ik al 3 jaar moe futloos en slaap soms dagen niet mijn slaapritme is erg verstoord heel veel pijn door de druk van die nierstenen en eigenlijk altijd moe zo moe dat als ik bvb naar de wc geweest ben ik moet echt bijkomen , ook mijn eetpatroon zeer slecht kan vaak zelfs niet eens eten mijn geheugen laat mij in de steek en dagen later weet ik pas of kan ik mij herinneren wat er gezegd is , ik loop in het ziekenhuis voor diverse dingen waaronder de nieren / de longen / darmen!! en hart en nu voor mijn hersenen waar ik deze maand een scan voor krijgt over deze ziekte hebben ze nooit gesproken ofwel ik heb er nog nooit van gehoord , mischien raadzaam een met de uroloog dit bespreken of wat is verstandig ik Wil er best vanaf .wie geeft hier goed advies over zodat ik verder kan alvast bedankt ik hoor het graag. Maar ik bewaar deze informatie en bespreek het.

  Geschreven door Yvonne op
 8. Ik ben alleen staande moeder van 4 kinderen maar ben al jaren lang extreem vermoeid elke keer als ik denk dat het niet erger kan dan word het steeds erger maar de huisartsen blijven het maar gooien omdat ik het Zo druk heb als alleenstaande maar ik ben mijn hele leven al altijd zo druk geweest dus dat zou het niet moeten zijn ik slaap ook al jaren slecht en misselijk en spastische darmen concentratie is van 10 naar 1 gegaan onthouden lukt nog wel maar wil me ook nog wel eens ontgaan ik ben gewoon helemaal op en pijn in mijn gewrichten ik heb het gevoel
  Dat ik binnenkort in elkaar zag en gewoon de kracht niet meer heb om op te staan zo voel ik me. Is er iemand die hier een verklaring voor heeft of het zelfde voeld?

  Geschreven door Renate op
 9. Mijn vriendin heeft de ziekte van Cushing gehad, beide bijnieren zijn verwijderd, zij heeft nu dus Addison. Ik lees hierboven een hoop heel erge onzin over deze ziekte. Ga naar een goede arts, bij voorkeur een endocrinoloog, deze kan door een aantal onderzoeken bepalen wat er aan de hand is. Stop met het schrijven van onzin, ” kan hier iets van Addison meespelen” wat een dom geneuzel. Je hebt Addison of niet, ” een beetje zwanger ” bestaat niet!

  Geschreven door Willem op
  • onzin voor u , angst voor anderen,laat mensen hun vraag stellen ,anders zijn er ook nog wel sites voor de super intellectuelen
   bij de huisarts of andere artsen zijn ze vaak al geweest en niet serieus genomen.daarom komen ze hier,

   Geschreven door een lezer op
 10. Ik begrijp dat mensen zich druk en angstig maken met deze symptomen, maar laten we niet vergeten dat de ziekte van addison zo zeldzaam is dat maar +/-2000 mensen in Nederland deze diagnose hebben gekregen. In zoverre ben ik het wel met Willem eens om niet te veel te gaan speculeren over deze ziekte, maar ons goed inlezen op betrouwbare websites zoals nvacp. nl of bijniernet.nl Hier vind U alle informatie over deze zeldzame ziekte. Of laat U bij twijfel onderzoek verrichten door een gespecialiseerde endocrinoloog die bloedonderzoek en een acth test bij U zal verrichten om de ziekte uit te sluiten. Ik, als Addison patiënt, kan U verzekeren dat de ziekte van addison nog wel iets meer inhoudt dan bovengenoemde klachten en U deze diagnose niet graag zal willen krijgen. Ik wens eenieder op deze website veel gezondheid en goede medische hulp toe!

  Geschreven door Biatch op
  • Beste Josee,
   Als je wilt weten of je Addison’s hebt, dan zul je naar een endocrinoloog in t ziekenhuis moeten gaan en je daar laten onderzoeken. Stress is heel slecht voor je lichaam, daar heb ik het van gekregen.
   Veel succes,
   Griet
   Frits

   Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief