Vitamine D en het coronavirus

Vitamine D en het coronavirus

Vitamine D is een essentiële vitamine en het speelt een rol op veel vlakken in ons lichaam. Er is sterk bewijs dat vitamine D een rol speelt in het immuunsysteem. Maar helpt vitamine D dan ook om je te beschermen tegen het coronavirus?

In de media verschijnen steeds vaker berichten over vitamine D en het coronavirus. Het zou het risico op het krijgen van corona verminderen en wanneer je onverhoopt toch besmet raakt, dan zou de ziekte minder heftig verlopen.

Vitamine D

Vitamine D is een vitamine dat we zelf aanmaken. Onder invloed van zonlicht maakt onze huid vitamine D aan. Het is een vitamine die een grote rol speelt op vele vlakken. Wat doet vitamine D dan allemaal?

  • Belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.
  • Voor een goede werking van onze spieren en onze balans.
  • Bevordert een goede werking van het immuunsysteem.
  • Vermindert de vetopslag.
  • Heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten.
  • Positieve werking op de verlaging van de bloeddruk.
  • Ondersteunt de barrièrefunctie van de darmwand.
  • Goed voor de spermakwaliteit.
  • Goed voor het zenuwstelsel en, de hersenfunctie.
  • Is positief voor je stemming.
  • Gaat oogveroudering tegen.
  • Vertraagt verouderingsprocessen.

Relatie vitamine D en corona

Ondanks het feit dat er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat vitamine D zou helpen tegen het coronavirus, zijn er steeds meer deskundigen die zeggen dat je door het slikken van vitamine D een hogere weerstand krijgt waardoor je minder kans loopt op een besmetting met corona.

Ook wordt er gezegd dat vitamine D voor een minder heftig verloop zorgt, indien je toch besmet raakt. Het is al geruime tijd bekend dat Vitamine D goed is voor ons immuunsysteem. Hierdoor zou deze vitamine ervoor kunnen zorgen dat corona verzwakt en voor minder ziekteverschijnselen zorgt, aldus de mening van verschillende deskundigen.

Wat zegt de wetenschap?

Wetenschappelijk bewijs is er nog niet. Dat vergt namelijk jaren. Hiervoor moeten er namelijk meerdere klinische studies uitgevoerd worden met daaroverheen een zogenaamde meta-analyse en als die zegt dat het effect duidelijk is, is het effect evidence-based en daarmee in de medische wereld geaccepteerd. De vele studies die lopen of gedaan zijn, zijn vaak erg klein. Ondanks dat zijn er wel sterke aanwijzingen dat vitamine D een positieve werking heeft op het verloop van de ziekte. Een echte conclusie kan nog niet getrokken worden. Hiervoor is dus veel meer onderzoek nodig.

Vitamine D tekort

In Nederland blijkt dat ongeveer een derde tot de helft van de mensen in de winter een vitamine D tekort heeft. Daarnaast blijken vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 relatief vaak een tekort te hebben. Daarbij zijn we allemaal door de gedeeltelijke lockdown meer binnen, waardoor een vitamine D tekort eerder op de loer ligt. Maar ook zwangere vrouwen, baby’s, kinderen, mensen met een donkere huidskleur en mensen die hun lichaam grotendeels bedekken zijn risicogroepen voor een vitamine D tekort.
Volgens het Voedingscentrum is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 10 microgram en 20 microgram voor mensen boven de 70 jaar. Pas op dat je niet meer dan 100 microgram vitamine D per dag binnenkrijgt, want dat kan schadelijk zijn voor het lichaam.

Vitamine D kopen

Vitamine D is te koop bij de apotheek of drogist. Je kunt het kopen in de vorm van druppeltjes, capsules, tabletten of als onderdeel van een multivitamine-supplement. Bij de meeste producten staat op het etiket vitamine D3 en soms D2. Vitamine D3 heeft mogelijk een sterkere werking dan vitamine D2. De hoeveelheden die je moet slikken worden meestal uitgedrukt in IE (Internationale eenheden) of in mcg (microgram). Let hierbij op dat 10 mcg staat voor 400IE. Lees goed op de verpakking hoeveel druppels, capsules of pillen je moet slikken om een bepaalde algemeen aanbevolen dosis binnen te krijgen.

Conclusie

Momenteel lopen er een aantal onderzoeken naar de relatie tussen vitamine D en het coronavirus. Er zijn veel aanwijzingen dat mensen met een COVID-19 infectie zieker worden op het moment dat ze een tekort aan vitamine D hebben. Echter, hier moet wel meer onderzoek naar gedaan worden. Maar het blijkt wel dat alle deskundigen het eens zijn over het feit dat veel mensen in de wintermaanden kampen met een vitamine D tekort. Omdat er te weinig zonlicht is om de aanmaak van deze vitamine in de huid op gang te brengen. Het is dus belangrijk om het vitamine D-gehalte op peil te houden en een tekort te voorkomen.

 

Bronnen: Wageningen University & Research, Orthokennis, New Scientist en Parool

Delen:  
27 reacties op “Vitamine D en het coronavirus
  1. Hoe weet je of kan je meten of je te weinig, voldoende of teveel vitamine D binnen krijgt?

    Geschreven door Jeff op
    • Naar de huisarts gaan.

      Geschreven door Sammy op
    • Alleen via een bloedtest kun je weten of je een tekort hebt en/of je supplement Vit D heeft gewerkt.

      Je kunt het vooraf laten meten, misschien heb je wel helemaal geen tekort.

      Er is veel goedkoop spul verkrijgbaar bij de dropjesdrogist wat helemaal geen effect sorteert.

      Dus als je Vitamine D gaat innemen i.v.m. een tekort zal je ook weer naar het lab moeten om achteraf (een aantal weken of maanden later) te laten controleren of dat goed heeft gewerkt.

      Geschreven door roberto op
      • Vraag een Orthomoloculair arts naar vit D.
        MOET altijd samen met vit K2 en magnesium ingenomen worden!!
        Boven de 50 wordt door de huid geen vit d meer aangemaakt. En met voeding veel te weinig.
        Een waarde moet tussen de 100 en 200 staan. Per dag… zomer en winter!! 5000IE vit d. 200 mcg vit K2 en 400mcg magnesium. Dit is nodig voor een goede opname en om het calcium te transporteren naar daar waar het hoort…
        Artsen weten vaak veel te weinig hierover.

        Geschreven door Ricky op
      • Betreft het gebruik van vrije verkoop van vitamine D is zeker niet echt aan te raden. Ga dan altijd even naar de huisarts en vraag een labtest aan. Dan pas weet je zeker of te tekort heb of niet van vitamine D. Dit doe ik zelf ook.

        Geschreven door Jaap. op
      • Ik was enige tijd geleden onder behandeling bij een orthomoleculair arts. Die zei, dat je supplementen van goede merken moet nemen. Behalve, zei ze, voor vitamine C en D3. die kun je rustig bij de “dropjesdrogist” halen. Er bestaat namelijk geen slechte van.

        Geschreven door Evelyn op
    • Eet gewoon 2Xperweek vete vis Zalm, Tonijn ,Schellevis lever ,scheelt je heel wat dure pillen

      Geschreven door Bozewitteman. op
      • Mee eens, maar vis is niet voordeliger dan een supplement ?

        Geschreven door Wicky op
    • Ik slik al jaren vit D3 75 IU
      in corona tijd normaal 1000IU geen enkel probleem

      Geschreven door Jette op
      • Ik neem altijd 3000 IU, ik ben 83 jaar,is dat goed

        Geschreven door et.vergotte@ telenet.be op
    • Bij de huisarts een verwijzing vragen en via een bloedtest weet je het binnen een week.

      Geschreven door Davitamon op
  2. Hoe zit het met zonnen onder de zonnebank?

    Geschreven door Minci12 op
    • Ha ha verbrand je tenminste niet!!

      Geschreven door Anoniem op
    • Geen effect en een zonnebank geeft schadelijk licht. Pas dan ook op voor huidkanker.

      Geschreven door Davitamon op
  3. Onlangs is mijn moeder overleden op 91 jarige leeftijd door covid 19 (opgeraapt in het rusthuis en overleden in het ziekehuis). Ze nam al jaren vitamine D. Dus veel helpen tegen corona zal het volgens
    mij niet doen. Om voldoende vitamine D te hebben raad ik de mensen aan om om dagelijks buiten te komen. Ik fiets elke dag (zelfs bij regen)Ik loop 3 keer per week 1uur zeer vroeg in de ochtend (zalig).
    Als lopen niet kan is stappen ook een oplossing. Mensen zeuren altijd maar men moet er zelf wel
    iets aan doen. Zelf ben ik 67 jaar. Dus geef nooit op. Groetjes DIDI

    Geschreven door Didi op
    • Je moeder is toch 91 geworden volgens mij een stuk hoger dan de gemiddelde leeftijd.
      Misschien heeft de vitamine D die zij slikte wel aan deze hoge leeftijd bijgedragen
      Mijn vader is 96 geworden. En aan Alzheimer overleden wat op zijn 91ste geconstateerd werd. Hij was toen net mijn moeder verloren dus begrijpelijk dat je dan behoorlijk in de war bent en je niet goed meer in je geheugen bent
      Mijn vader sportte veel buiten en heeft lang buiten gewerkt. Dus vitamine d heeft een positieve werking gehad op zijn gezondheid

      Geschreven door Robbertje op
    • Gij heb goed praten, gij mankeerd niks maar dat geldt niet voor iedereen dus niet oordelen dat mensen zagen en klagen het moet ook.echt gaan, ziet gij u. Al alscge dag rn nacht verschrikkelijk pijn lijft nog fiesten of wandelen denk niet npg veel succes en niet zo snel oordelen

      Geschreven door Tanee op
    • Met de jaren rond de opvergang krijgen mn vrouwen te kampen met botontkalking, de oestrogeenspiegel daalt. D kan een vrouw na haar 50 beter innemen in combinatie met magnesium. Magnesium wordt door D beter opgenomen dus innemen in combinatie. Vrouwen kunnen ook hun botdichtheid laten meten en middels bijv. injecties magnesium toegediend krijgen indien nodig. Info van een 90+ dame.
      Daarnaast wandelen tussen 10.00 u en 15.00u ivm sterkte van zonlicht met gezicht en handen onbedekt en iedere dag minimaal een half uur intensief bewegen.

      Geschreven door Davitamon op
  4. er is niets wat de dood tegenhoudt…. ik begrijp dan ook niet de conclusie dat vitamine D niet zó goed is…. er bestaat geen levensverzekering die het leven langer maakt

    Geschreven door piet p op
    • Helemaal eens met piet p. Wat een onzin schrijft Didi.

      Geschreven door FLYING Dutch girl op
  5. natuurlijk als je sterft aan covid op 91 jaar zijn er meer risicofactoren die een rol spelen. Vit D moet dan ook hoog gedoseerd zijn, ik neem 5000,IE 2 à 3 druppels per dag en mijn bloedwaarden van vit D zijn prima. Dit is zeer hoog gedoseerd maar toch niet teveel want het is een vetoplosbare vit die opgeslagen wordt in de lever, dus hou ik het in toog of ik niet teveel neem, Vit D speelt zeker een rol bij covid 19.

    Geschreven door emmy op
    • Absoluut!!! Het is gebleken uit diverse recente onderzoeken. Met name getinte mensen wordt geadviseerd in de wintermaanden D te slikken. D3 en niet D2. D2 is te laag en heeft geen effect.
      Laat je waarden onderzoeken adv een bloedtest. 43 % is bijvoorbeeld te laag. je D gehalte moet boven een de 50 zijn. Bij covid krijg je idd hoge doseringen.
      Laat je wel door je huisarts adviseren over de juiste hoeveelheid.

      Geschreven door Davitamon op
  6. Ik ben van het principe als je tijd er is ga je, of je nu een sport fanaat bent, een vitamine slikker, geen sigaretten rookt , niet drinkt en bla bla bla heb veel mensen moeten afgeven die een super gezond leven hadden , heeft eerder met de genen te maken. En natuurlijk kan je beter een gezonde levensstijl erop nahouden mar een garantie contract heb je bij Pietje de dood niet.Ook niet als je poen hebt!!!

    Geschreven door Blond Tinne op
  7. Didi, gecondoleerd met het verlies van je moeder. Is altíjd moeilijk, ondanks de hoge leeftijd. Sterkte!! Ben verder wel met Piet eens.

    Geschreven door Bea op
  8. Ik ben eens met Blond Tinne, je kunt 200% gezond zijn als een vis.de vitamine slikker, leeft gezond, slaap voldoende.Geen problemen , geen stress. vaker per jaar op vakantie.Vader , zoon , moeder en dochter allen hebben een auto in de garage staan.Blonde Tinne noemd de dood ,, Pietje” , maar wij noemen hem ,, Oom ,, Federik ” ,hij heeft geen garantie en discrimineerd niet. Als het tijd is , komt hij jou halen en je laat alles hier achter voor de familie, alleen jij en jou daden gaan mee in het graf.

    Geschreven door Abdula op
  9. we zeggen, met zonlicht maakt het lichaam vit.D aan. maar men zegt niet erbij. om vit,D te maken. zet het lichaam cholesterol om naar Vit,D.
    vraag; wordt het lichaam niet lui, als je te veel vit,D pillen slikt. dan wordt er minder cholesterol om gezet naar Vit,D

    Geschreven door bert op
  10. Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken: onder invloed van UV-straling uit zonlicht wordt in onze huid cholesterol omgezet in vitamine D.

    Geschreven door ans op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief