Apenpokken: dit zijn de symptomen

Apenpokken: dit zijn de symptomen

Inmiddels zijn er ook in Nederland mensen bij wie apenpokken zijn vastgesteld. Wat is het apenpokkenvirus en wat zijn de symptomen?

Wat is het apenpokkenvirus?

Het apenpokkenvirus, ook wel monkeypox genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Echter, er zijn momenteel ook gevallen van het apenpokkenvirus in Europa en Nederland gesignaleerd.

Het is een virus waarvan men vermoedt dat het overgedragen wordt van mens tot mens via huid-op-huidcontact. Het kan verspreid worden via seksueel contact of via kleine speekseldruppels die vrijkomen bij bijvoorbeeld niezen en hoesten. De incubatietijd is gemiddeld een dag of twaalf. Dat wil zeggen dat de eerste symptomen kunnen opduiken tussen vier én twintig dagen na een besmetting.

Symptomen apenpokken

De symptomen van dit virus bij mensen kunnen variëren. Het lijkt in eerste instantie behoorlijk op de griep. In veel gevallen krijgen mensen last van de volgende symptomen:

  • Koorts;
  • Spierpijn;
  • Uitslag;
  • Hoofdpijn;
  • Rugpijn;
  • Gezwollen lymfeklieren;
  • Rillingen;
  • Vermoeidheid.

Vooral de huiduitslag is typerend. Na één tot drie dagen ontstaat deze uitslag in de vorm van vlekken. In eerste instantie ontstaan ze in het gezicht om vervolgens te verspreiden over het hele lichaam. Na een dag of tien gaan de vlekken over in blaasjes. Deze zijn gevuld met vocht om vervolgens te gaan indrogen waarbij er korstjes gevormd worden. Na één à twee weken vallen de korstjes van je huid. Je bent niet meer besmettelijk op het moment dat de blaasjes zijn ingedroogd en er korstjes zijn gevormd.

Is het apenpokkenvirus gevaarlijk?

Gelukkig worden mensen maar heel zelden erg ziek van dit virus. Ook genezen de meeste mensen zonder dat ze een bepaalde behandeling hebben gekregen. Natuurlijk kan een pijnstiller, zoals een paracetamol, de symptomen verlichten. Wel kan het zo zijn dat de blaasjes littekens achterlaten.

Omdat besmetting plaats kan vinden doordat het virus zich via de slijmvliezen in de mond, neus of open wondjes binnendringt, is het belangrijk dat je bij een vermoedelijke besmetting je handen goed wast en lichamelijk contact met anderen daarna vermijdt.

Het aloude pokkenvaccin blijkt ook bescherming te bieden tegen apenpokken. Dit vaccin zat tot de jaren 70 in het Rijksvaccinatieprogramma, waardoor de wat oudere mensen die destijds gevaccineerd zijn al grotendeels beschermd zijn. Specifieke vaccins tegen het apenpokkenvirus zijn nog in ontwikkeling.

 

Bronnen: RIVM, Rijksoverheid en GGD Amsterdam

 

Delen:  
4 reacties op “Apenpokken: dit zijn de symptomen
  1. Als je blaasjes of korstjes hebt, jeukt het dan ook?

    Geschreven door Lenny op
  2. Doorgaans jeukt het niet

    Geschreven door John (moderator) op
  3. Waarom de oude pokkenvaccin niet gewoon weer gegeven voordat de nieuwe is goedgekeurd?
    Eventueel op eigen kosten?

    Geschreven door Han op
  4. Ps het jeukt dus wel als de hel!!!

    Geschreven door RS diver op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief