Als je ouder wordt, maak je verschillende veranderingen door. De huid veroudert, we kunnen last krijgen van botontkalking, gewrichtspijnen en ons geheugen laat ons zo nu en dan in de steek. Kan voeding hier een rol in spelen?
Veroudering
Wanneer we jong zijn, delen lichaamscellen zich snel, repareren en vernieuwen ze zichzelf. Het afweersysteem werkt op hoog niveau en gaat de strijd aan met indringers. Deze enorme investering heeft op latere leeftijd een keerzijde, het veroorzaakt dan schade aan het lichaam. De boosdoeners zijn onder andere de vrije radicalen en telemoren.
Vrije radicalen
Ons lichaam maakt zelf, in kleine aantallen vrije radicalen aan. Dit is een natuurlijk proces, waarbij er een balans ontstaat tussen vrije radicalen en ziekteverwekkers. De vrije radicalen binden zich aan een ziekteverwekker en verlaten vervolgens het lichaam. Echter, door bepaalde externe factoren zoals: roken, stress, verkeerde voeding en zonlicht maakt ons lichaam heel veel vrije radicalen aan. Deze kunnen zich dusdanig gedragen dat er geen gecontroleerde werking meer vanuit gaat. De vrije radicalen binden zich dan aan de eerste de beste die ze tegenkomen. Dat kunnen dus ook aan gezonde cellen zijn. Er vindt dan een chemische reactie plaats (oxidatie). Cellen in de omgeving van die beschadigde cellen lopen dan kans, om onherstelbaar beschadigd te worden. Dit kan dan gevolgen hebben voor onze gezondheid. Verschillende ziektebeelden, waaronder: reuma, staar, pigmentvlekken en zelfs kanker worden toegeschreven aan schade door vrije radicalen.
Een aantal onderzoekers is ervan overtuigd dat een dieet met weinig calorieën, het aantal vrije radicalen dat geproduceerd wordt, drastisch doet verminderen. Deze resultaten komen van een studie bij proefdieren als de rondworm en het fruitvliegje. Bij deze groepen verlengde zo’n dieet de levensduur met tientallen procenten. Maar ook vitamine A en C lijken bescherming te bieden tegen veroudering. Ze remmen de productie van vrije radicalen of vernietigen de moleculen, voordat ze schade aanrichten in de cel.
Antioxidanten
Lichamelijke veroudering is dus onder andere het gevolg van schade door vrije radicalen. Antioxidanten vangen de vrije radicalen op en maken deze onschadelijk. Ons lichaam maakt ze voor een deel zelf aan, maar we krijgen ze ook via onze voeding binnen. Normaliter is het zo, dat je met een gezonde voeding voldoende antioxidanten binnenkrijgt, om de vrije radicalen op te ruimen, die vrijkomen bij normale lichamelijke processen en beweging.
Elastine en collageen
Een jonge huid kan zich herstellen, doordat er onderhuids voldoende collageen en elastine wordt aangemaakt. Collageen zorgt ervoor dat de huid stevig blijft. Elastine zorgt ervoor dat de huid elasticiteit blijft. Echter, wanneer we ouder worden maakt ons lichaam van beide stoffen minder aan. Hierdoor verliest de huid aan stevigheid en elasticiteit. Het gevolg is dat rimpeltjes ontstaan en de huid wordt dunner en slapper wordt.
Voeding tegen veroudering
Je zou dus kunnen concluderen, dat om veroudering tegen te gaan, we zoveel mogelijk antioxidanten via onze voeding binnen moeten zien te krijgen.
Eén van de belangrijkste stoffen die het verouderingsproces tegengaat, is vitamine A. Vitamine A stimuleert, niet alleen de aanmaak van nieuwe huidcellen, maar ruimt ook vrije radicalen op. Vitamine C zorgt onder andere voor de aanmaak van collageen en komt in veel voedingsmiddelen voor.
Welke voedingsmiddelen kunnen invloed hebben?
Bosbessen
Bosbessen zijn rijk aan anthocyaan. Deze stof heeft een goede werking op hart- en bloedvaten. Ze kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping (voornamelijk ophoping van cholesterol), in de bloedvaten wordt verminderd. Hierdoor wordt de doorbloeding van de bloedvaten beter. Daarnaast bevatten blauwe bessen antioxidanten. Deze spelen een belangrijke rol bij het verouderingsproces. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en kunnen bescherming bieden tegen verschillende ziekten.
Knoflook
Men gaat er momenteel vanuit dat knoflook de afzetting van plaque op de vaatwanden vermindert. Daarnaast vermindert knoflook ook de bloedstolling. Maar er zijn ook lichte aanwijzingen vanuit wetenschappelijk onderzoek, dat knoflook effect heeft op het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte.
Zoete aardappelen
Zoete aardappelen zitten bomvol vitamine C en B6, wat onze bloedvaten soepel houdt en samen met kalium helpt om de bloeddruk te verlagen. Ze bevatten ook veel vitamine A, en dit draagt bij aan een gezonde huid en ogen. Ook helpt deze vitamine bij onder andere: hartziekten en botontkalking.
Tomaten
Tomaten zitten vol met vitamine C, zink, calcium en ijzer. Maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Lycopeen behoort tot de groep van de carotenoïden en staat bekend als een krachtig antioxidant.
Avocado
De avocado bevat veel vezels en bevat heel veel essentiële voedingsstoffen, waaronder: vitamines A, B, C, D, E, K, B en omega-3. Voedsel dat rijk is aan omega-3, staat bekend als het geheim achter een gezond hart, een betere concentratie en goede ogen.
Broccoli
Broccoli bevat relatief veel vitamine C, A, K, B2, B6, foliumzuur en mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium. Daarnaast is deze groente in verhouding rijk aan betacaroteen, luteïne en aan glucosinolaten. Deze worden in het lichaam omgezet in bioactieve stoffen, die weer dienstdoen als antioxidanten. Zij kunnen ontstekingsverschijnselen afremmen en beschadiging van lichaamscellen voorkomen.
Vette vis
De meeste vis (en schaal- en schelpdieren), is rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Het is een ook een goede bron van vitamine B6, B2, A en D. Vis eten is vooral belangrijk vanwege deze visvetzuren. Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van vis samenhangt met een lager risico op hart en vaatziekten.
Olijfolie
Olijfolie is zeer rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten helpen bij het bestrijden van ontstekingen, voorkomen van ernstige ziektes en het gezond houden van je hart en bloedvaten. Eén van de antioxidanten uit olijfolie gaat bijvoorbeeld de oxidatie van cholesterol in ons bloed tegen. Dat is erg belangrijk bij het voorkomen van bepaalde hartziektes. Daarnaast bestaat het voor een groot deel uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren helpen bij het bestrijden van ontstekingen in het lichaam.
Conclusie
Een gezonde levensstijl vertraagt het verouderingsproces altijd. Dus dat betekent voldoende rust en slaap, een natuurlijke dag- en nachtritme, gezonde en volwaardige voeding en voldoende beweging. Deze onderdelen dragen allemaal bij tot het behoud van jong zijn, voelen en blijven.
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Bedankt voor de info !!
Hoi hoi,
Ik weet het, maar daarom is het niet onbelangrijk om het toch nog eens te lezen. Merci!
Mvg,
Ik denk dat veroudering voor het grootste gedeelte toch genetisch bepaald is, al eet je nog zo gezond. Dat sluit niet uit dat je met de aanbevolen voeding toch een vertraging bereikt.
goed gelezen dank u
Heel duidelijk! Bedankt hier voor?
Ik wordt horendol en misselijk van alle adviezen over ouder worden en voeding
bewegen enz.
Ik ben een eenvoudig denkend mens met telenten en gebreken.
Al de goed bedoelde adviezen zijn en of kunnen voor mij persoonlijk
wel of niet van toepassing zijn.
Daarover hoor of zie ik weinig tot niets.
Al Uw adviezen zijn geent op DE ALGEMENE mens en die bestaat
niet iedereen is uniek. Algemene adviezen zijn dan ook adviezen die
WEL of NIET op deze unieke mens van toepassing kunnen zijn.
Dus wat moet ik hiermee ??????
Wat jij ermee moet? Tja, dat maak jij uit toch? Net zoals ik het voor mij uitmaak en ik vind het wel nuttig om te weten wat goed voor een mens is of ik nu wel of niet “de algemene” mens bent 🙂
je hoef het toch niet te lezen als je het zo goed weet, maar daar zijn mensen die er niet alles over weten…..
Je bent het niet verplicht te lezen en op te volgen prins philipo
als je vindt dat je er niks mee kan of moet, dan negeer je het gewoon en steek je je hoofd in het zand, anderen zoals ik die last hebben van te hoog cholesterol weten wel beter en zorgen dat ze wel iets met de aangereikte info doen. Prettig leven verder en misschien zit er wel een voedingsstof tussen die je verlost van je misselijkheid door al die voor u zo nutteloze info.
we hebben een trol op maat hier 🙂
het advies is FANTASTISCH – super goed om te weten in welke voedingsmiddelen, welke vitaminen zitten;
Baad het niet, dan schaad het niet. wees blij met de gegeven info.!!!
Gezien uw gegeven reactie, komt u hier en daar echt wel enkele vitamines en mineralen te kort. Zoek het zelf maar uit en wordt een beter mens.
Denk ook eens 2x na, voordat u van die rare teksten plaats.
Met vriendelijke groet,
Heb in de gaten dat ik de aanwijzingen redelijk volg.
Weet nu dat ik goed bezig ben en dat het niet alleen de genen zijn.
Prins Philipo wil er graag oud uitzien, laat hem toch!
Beste meneer Philipp,
Er is geen twijfel over dat ieder mens uniek is. De info die deze aardige mensen van (doktor.nl) moeite doen om hun medemens te helpen is ook bedoeld voor mensen die het wel belangrijk en leerzaam vinden. En niet voor mensen zoals u. Als u er misselijk van word dan verzoek ik om een ander hobby te zoeken en niet naar deze website komen met je negatieve reacties!
Met vriendelijke groet,
Zo is het maar net !!
Mee eens. De wereld is groter dan je eigen leventje.. Respecteer wat een ander met de beste bedoelingen doet.
Hartelijke groet.
Wat voor zoete aardappelen geldt, geldt dit ook voor gewone aardappelen?
In tegenstelling tot de gewone aardappel is de zoete aardappel eigenlijk een groente en gezonder dan de gewone aardappel.
Néé dat denk ik niet in aardappelen zit veel zetmeel maar ook weer wat goeds nl jodium
Ik ben heel blij met de informatie van dokter.nl .meneer Philipo moet maar lekker zonder info oud en humeurig worden.
Groet hans.
Heel blij met de informatie,af en toe een geheugen steuntje is fijn. Dank U
Helemaal met eens .
Duidelijk taal.
Maar soms erg ….moeilijk.
Het kan ook door je omgeving !!!
Moeilijk gemaakt worden.
Het is altijd goed om na te denken of informatie tot je te nemen over voeding en beweging. Ongeacht of je er wel of niet wat mee wil doen. Voor mij persoonlijk is de info van dokter.nl altijd welkom. Ik zon teveel…tja, lekker..een bruine huid. Soms pak ik een vette hap…. ga te laat naar bed… beweeg soms te weinig… voor mij is het oké dat ik tegen informatie aan loop die mij laat nadenken…. groet van mij
Ik vind het zeer positief wat U over gezond voedsel schrijft.
Groetjes,
Joke
Ik houd van mijn gezondheid, dus sta open voor alles wat daarmee gemoeid is.
Dankjewel voor alle gedetailleerde tips.
Je bent het niet verplicht te lezen en op te volgen prins philipo
Fijn weer even het geheugensteuntje waar het allemaal goed voor is, als we weer even in ons oude eetpatroon terugvallen.
Precies Sophie..zo is het. Kort en krachtig beschreven… zoals ik er ook tegenaan kijk..maar dan met meer woorden.. groet van mij
Bedankt
Bedankt voor de informatie. Maar het is moeilijk om die zak drop niet op te eten.
Begin maar met een halve.
Het is zo jammer dat sommige dingen voor mij tenminste niet te betalen zijn. Ben geen vegetariër maar eet bv nooit vlees veels te duur maar daar wordt nooit over ggesproken.
Prima om hier wederom aandacht aan te geven. Soms verval je weer een het oude patroon.
Het is aan een ieder om hier wat mee te willen.
Maar tegelijk ook even een oproep aan een ieder om niet op negatieve reactie/s te reageren.
Het is nutteloze energie en daarnaast wordt/worden deze ook nogeens een extra belicht
waarbij voorbij gegaan wordt aan juist het positieve van een dergelijk goede reminder om
weer eens goed op de goede voeding te letten.
Ik vind het goed maar tomaten is niet goed voor iedereen omdat het ook zuur bevat en niet iedereen kan dit verwerken. Zoete aardappel is lekker maar doordat ik al met lage bloeddruk sta durf ik dat niet te eten.
Vedanta Voor de geode tips
Dank voor de info.
Ben tot nu toe steeds tevreden over de informaties.
Ga zo door! Hartelijk dank ervoor!
Prima hoor, af en toe een reminder over hoe gezond te blijven.
Tomaten zijn inderdaad niet goed voor je nieren als die niet goed werken, voor de rest lijkt het me een gezonde keuze..
Ik vind het fascinerend dat lichaamsproces van radicalen en antioxydanten, het in mijn lichaam continu bezig zijn met de zorg voor evenwicht tussen “goed en kwaad”. En we zijn in feite zelf met onze innames, zoals voeding, drank, en onze psychische toestand, de hoofdspeler in dit proces. Daar word ik me met deze informatie weer extra bewust van.
Nuttige en wetenschappelijk onderbouwde info.
Duidelijk en interessant.
We kijken telkens uit naar nieuwe informatie !