Paddenstoelen; niet alleen lekker maar ook gezond

Paddenstoelen; niet alleen lekker maar ook gezond

Paddenstoelen; de één is er gek op de ander niet. Maar hou je er van? Dan heb je geluk, want ze bevatten veel nuttige mineralen, zoals: selenium, kalium, koper, ijzer en fosfor. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van paddenstoelen?

Gezondheidsvoordelen paddenstoelen

Tegen versnelde veroudering

Paddenstoelen bevatten grote hoeveelheden van ergothioneïne en glutathion, beide zijn antioxidanten. De combinatie van deze twee antioxidanten zou effect hebben op de eigenschappen van het verouderingsproces. Het zou ervoor zorgen dat het lichaam beschermt wordt tegen de fysiologische stress die zichtbare tekenen van veroudering veroorzaakt, zoals rimpels.

De hoeveelheid van deze twee antioxidanten verschilt wel veel per paddenstoel. Onderzoekers van het Penn State Center hebben 13 verschillende paddenstoelen met elkaar vergeleken. Onze gewone witte champignon bevat de minste hoeveelheden en het heerlijke eekhoorntjesbrood (porcini) zou het meest bevatten.

Verminderde kans op Parkinson en Alzheimer

De antioxidanten ergothioneïne en glutathion zouden ook effect kunnen hebben op de kans op het ontwikkelen van hersenziekten zoals Parkinson en Alzheimer. Deze aannames zijn vooral gebaseerd op informatie uit landen met een ergothioneïne-rijk dieet. Denk hierbij aan het mediterraans voedingspatroon dat in Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië centraal staat. In deze landen komen hersenziekten, zoals Parkinson en Alzheimer, minder vaak. Het advies is om minimaal vijf champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen.

Voor meer energie

Paddenstoelen zijn rijk aan B2, B9, B1, B5 en B3. Vitamine B2 helpt bij vermoeidheid en zorgt voor het behoud van een goed ijzergehalte in je bloed. Dan speelt vitamine B9 een belangrijke rol bij de aanmaak van rode en witten bloedcellen. Vitamine B1 hebben we nodig om koolhydraten om te zetten naar energie voor het lichaam. En ook vitamine B5 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam net als vitamine B3.

Voor sterke botten

Paddenstoelen, waaronder oesterzwammen, zijn de enige groente die vitamine D leveren. Paddenstoelen kunnen deze vitamine aanmaken onder invloed van zonlicht. Ze produceren dan een stof genaamd ergosterol die direct wordt omgezet in vitamine D2. Bij mensen werkt dit ongeveer net zo, alleen maakt onze huid vitamine D3. Vitamine D2 wordt wel minder goed opgenomen dan vitamine D3.

Bescherming tegen hart- en vaatziekten

Shiitakes zijn rijk aan selenium. Een seleniumrijk voedingspatroon kan bijdragen aan een gezond hart door oxidatieve stress te beperken en het risico op hart- en vaatziekten te verlagen.

Sterke weerstand

Selenium speelt daarnaast ook een belangrijke rol in de gezondheid van ons immuunsysteem. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat je lichaam potentiële bedreigingen kan herkennen en om deze vervolgens aan te vallen. Bij mensen met HIV, griep en hepatitis C zou een hoger seleniumgehalte het immuunsysteem kunnen stimuleren.

Lief voor je gewicht

Ondanks de hoge voedingswaarde van paddenstoelen bevatten ze toch bijna geen calorieën. Daarnaast geven paddenstoelen, door de grote hoeveelheden eiwitten en vezels een lange tijd een verzadigd gevoel. Twee elementen erg goed van pas komen wanneer je af wilt vallen of op gewicht wilt blijven.

Rauwe paddenstoelen

Het advies is om paddenstoelen niet rauw te eten. Ze bevatten van nature de stof agaritine. Agaritine is in grote hoeveelheden giftig voor mensen en daarnaast mogelijk kankerverwekkend. Vandaar dat het eten van rauwe paddenstoelen wordt afgeraden.

Allergische reactie

Naast alle gezondheidsvoordelen die paddenstoelen bieden, zit er ook een schaduwkant aan. Paddenstoelen bevatten sulfiet. Sulfiet geeft géén allergische reactie, maar een intolerantie. Sulfiet kan bij hiervoor gevoelige mensen een astma-aanval veroorzaken.

 

Bronnen: WebMd, Voedingscentrum en Healthline

Delen:  
reactie op “Paddenstoelen; niet alleen lekker maar ook gezond
  1. Leuk om te lezen, en ook gerusstellend. Ik woon al vele jaren in Spanje (Catalonië), waar het in de herfst een grote traditie is om paddenstoelen te gaan zoeken, in de bergen en bosse. Vooral de ‘rovellon’ is beroemd, maar ook nog veel andere, zoals de camagroc, pinatell, rossellò… Speciale mandjes van gevlochten riet, voor het luchten, worden tot aan de rand gevuld met deze gulle gave van de natuur.

    Geschreven door Ied op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief