Kurkuma: biedt het echt gezondheidsvoordelen?

Kurkuma: heeft het echt gezondheidsvoordelen?

Ga op internet op zoek naar de gezondheidsvoordelen van kurkuma en je wordt bedolven onder artikelen over de geneeskrachtige eigenschappen er van. Maar is kurkuma echt zo gezond en zitten er wel gezondheidsvoordelen aan het gebruik van kurkuma?

Wat is kurkuma?

Kurkuma komt oorspronkelijk uit India. Uit de wortelstok van de plant wordt de specerij kurkuma gewonnen. Kurkuma kennen we ook als: geelwortel, turmeric en koenjit. Daarnaast wordt ook curcumine uit de wortel gewonnen. Curcumine is het actieve bestanddeel en direct het meest belangrijke onderdeel dat rijk is aan antioxidanten en tevens de belangrijkste verbinding die voor de positieve eigenschappen van kurkuma zorgt.

Kurkuma wordt veelal gebruikt als smaakmaker in verschillende gerechten, maar is ook erg populair als superfood en supplement. Je kunt dit specerij dan ook in verschillende vormen vinden. Denk hierbij aan in poedervorm, maar ook in capsules of thee. Ook in verzorgingsproducten zien we het terugkomen met de belofte om de doorbloeding en het herstellend vermogen van je huid te stimuleren en onzuiverheden te verminderen.

Kurkuma en gezondheid

Op dit moment is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat kurkuma een geneeskrachtige werking heeft. Er zijn wel verschillende (kleinschalige) studies die positieve effecten melden. Echter, hier is veel meer onderzoek naar nodig voordat dit als wetenschappelijk bewijs gebruikt kan worden. Kurkuma zou volgens sommige onderzoeken niet zozeer hulp te bieden bij het actief bestrijden van ziekten en ontstekingen, maar vooral ondersteunend zijn en als preventiemiddel werken. Maar wat zijn dan de mogelijke gezondheidsvoordelen van kurkuma?

Tegen oxidatieve stress

Een teveel aan vrije radicale of een tekort aan antioxidanten zorgt voor oxidatieve stress. Oxidatieve stress is weer verantwoordelijk voor het beschadigen van gezonde weefsels en cellen in ons lichaam met versnelde veroudering en bepaalde ziektes als gevolg.

De belangrijkste reden waarom antioxidanten zo heilzaam zijn, is dat ze je lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

Curcumine is een krachtige antioxidant die dankzij zijn chemische structuur vrije radicalen kan neutraliseren.
Bovendien suggereren bepaalde dierstudies dat curcumine de werking van vrije radicalen kan blokkeren en de werking van andere antioxidanten kan stimuleren. Verdere klinische studies onder mensen zijn nodig om deze voordelen te bevestigen.

Ontstekingsremmer

Verschillende studies tonen aan dat curcumine ontstekingsremmend werkt en kleine ontstekingen kan helpen verminderen, zwelling kan doen slinken en pijn helpt verminderen. Studies tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij onder ander knieartrose verbeteren.

Voor een gezond hart

Kurkuma kan helpen om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en kan een rol spelen in het verlagen van het cholesterol. En wat misschien wel het belangrijkste voordeel van curcumine lijkt te zijn als het om hartaandoeningen gaat, is het verbeteren van de functie van het endotheel, de bekleding van de wanden van je bloedvaten. Bovendien kan curcumine ontstekingen en oxidatieve stress helpen te verminderen die een rol kunnen spelen bij hartaandoeningen.

Voor je gemoedstoestand

Verschillende klinische onderzoeken tonen aan dat kurkumasupplementen kunnen helpen bij angstige- en depressieve gevoelens. Volgens één onderzoek is curcumine zelfs even effectief als een antidepressivum. Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. Er zijn aanwijzingen dat curcumine de neurotransmitters serotonine en dopamine in de hersenen kan stimuleren.

Risico’s van kurkuma

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om dagelijkse dosering niet meer dan 3 mg curcuminoïden per kilogram lichaamsgewicht in te nemen. Kinderen tot 12 jaar en zwangere vrouwen worden afgeraden om kurkuma te gebruiken. Voor deze groepen is de veiligheid niet is bewezen. Wanneer je medicijnen neemt, lees dan of dat de werking van het medicijn door het nemen van kurkumasupplementen versterkt of verzwakt wordt en of het neveneffecten kan veroorzaken. En wanneer je twijfelt of vragen hebt, ga dan naar je huisarts met je vragen of loop langs bij de apotheek.

Tot slot

Gebruik kurkuma niet voor een actieve ziektebestrijding, maar eerder als bijdrage aan een gezonde levensstijl met soms een preventieve werking.

 

Bronnen: Medisch Dossier, Gezondheid en Wetenschap en Healthline

Delen:  
2 reacties op “Kurkuma: biedt het echt gezondheidsvoordelen?
  1. Als men problemen met de gal of galwegen heeft mag men geen kukurma nemen..
    Vele mensen of zelfs apothekers weten dat niet..als de apotheker het opzocht voor mij..zei ze ja dat is inderdaad afgeraden..in de meeste ontstekingswerende (oa bij spierontstekingen enz) zit kukurma in..

    Geschreven door Marina janssens op
  2. Dat klopt dat curcum helpt ik heb zelf ondervonden😔

    Geschreven door Chia op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief