Gezondheidsvoordelen van kamillethee

Gezondheidsvoordelen van kamillethee

Dat kamillethee niet alleen ideaal is voor een goede nachtrust blijkt uit verschillende onderzoeken. Het zit vol met verrassende gezondheidsvoordelen. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kamillethee?

Wat is kamille?

Kamille komt van de kamilleplant en wordt ook Chamonilla genoemd. Het woord kamille stamt af van het Grieks. Letterlijk betekend kamille; op de grond groeiende appel. Kamille komt overal in Europa voor, maar vooral in Hongarije en Oost-Europa wordt het op grote schaal geteeld.

Gezondheidsvoordelen van kamillethee

Tegen slapeloosheid

Kamillethee bevat geen cafeïne is daarmee een ideaal drankje om te drinken voordat je naar bed gaat. Uit een aantal studies is gebleken dat het een kalmerende werking heeft. Het kan helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en te ontspannen, waardoor je beter kan slapen.

Tegen maagklachten

Sommige mensen gebruiken kamillethee wanneer hun maag van streek is. Bijvoorbeeld als ze last hebben van een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Ook wanneer je last hebt van maag- en darmkrampen kan kamillethee helpen. Het werkt niet bij iedereen, maar bij sommige mensen nemen de klachten daadwerkelijk af.

Tegen keelpijn

In de meeste gevallen gaat keelpijn vanzelf binnen een week over, maar wanneer je er eerder van af wilt dan kan kamillethee daarbij helpen. Al vele jaren wordt kamillethee gebruikt tegen keelpijn. Kamille bevat eigenschappen die infecties tegengaan en de keel verzachten.

Infecties in de mond

Wanneer je last hebt van kleine infecties in je mond, dan kun je kamillethee of een mondspoeling op basis van kamille gebruiken. Door de licht ontsmettende werking kunnen infecties in de mond hiermee worden opgelost.

Bestrijdt nervositeit

Kamillethee kan ook dienen als een hulpmiddel voor mensen die een hoge mate van nervositeit ervaren. Men weet nog niet waarom kamille hier een positief effect op heeft, maar onderzoeken tonen aan dat het innemen van kamille-extracten symptomen nervositeit doen verminderen. Let op: het is niet gegarandeerd dat het bij iedereen werkt, raadpleeg daarom altijd eerst je huisarts.

Helpt bij menstruatieklachten

Kamille zou niet alleen een kalmerend effect hebben op je maagdarmstelsel, het kan ook effectief zijn bij menstruatieklachten en andere krampen. Uit een aantal onderzoeken blijkt dat kamillethee een positieve invloed heeft op het niveau van glycine in de urine. Dit heeft een kalmerend effect op spierkrampen.

Daarnaast worden de flavonoïden, die kunnen worden gevonden in kamille, beschouwd als spierverslappers. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor, maar wanneer je erg veel menstruele klachten hebt, dan is het proberen de moeite waard.

Helpt bij verkoudheid

Je kunt ook kamille gebruiken om te stomen om een verstopte neus te behandelen. De werking van kamille in deze is niet aangetoond, maar door het stomen kun je van een verstopte neus afkomen. Vul een grote kom met kokend water. Leg hier 3 tot 4 zakjes kamillethee in en laat enkele minuten intrekken. Ga vervolgens boven de kom hangen en leg een handdoek over je hoofd heen. Adem vervolgens diep in door je neus en langzaam uit door je mond. Doe dit ongeveer 5 tot 10 minuten.

Tegen huidinfecties

Kamille kan gebruikt worden bij kleine ontstekingen van de huid, vanwege zijn licht ontsmettende werking. Je gebruikt het dan niet als kamillethee, maar als kamille in een crème, zalf of als oplossing.

Tegen luiereczeem

Bij baby’s kan kamille in een crème, zalf of als oplossing ook helpen tegen luiereczeem. Deze luieruitslag kan in sommige gevallen verdwijnen door het smeren van middelen die kamille bevatten.

Voor een gezonde huid

Naast het feit dat kamille stress zou verminderen en helpt bij het slapen, blijkt het ook dat anti-inflammatoire en antiseptische eigenschappen te hebben. Dit kan bijvoorbeeld helpen om bepaalde huidirritaties zoals uitslag, acné, eczeem en allergie mee schoon te maken. Kamillethee werkt hier niet, maar wel als bestanddeel van een crème. Kamille kan je ook helpen om een droge huid te hydrateren. Kamille wordt regelmatig gebruikt in cosmeticaproducten. Het is een verzachtend middel en moet voorkomen dat de huid uitdroogt.

Mogelijke bijwerkingen

In sommige gevallen kan kamille een bijwerking geven. Mensen die overgevoelig zijn voor dit kruid kunnen last krijgen van huiduitslag en jeuk. Wanneer je hier last van krijgt stop dan direct met dit middel. Gaat de uitslag en jeuk niet over, ga dan naar je huisarts.

 

Bronnen: Apotheek en NDTV Food en Medical News Today

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief