Is broccoli echt zo gezond?

Is broccoli echt zo gezond?

Regelmatig verschijnen er berichten over de gezondheidsvoordelen van broccoli. Zo zou broccoli echt een superfood zijn, en zou broccoli de enige supergroente zijn die je nodig hebt. Is broccoli echt zo gezond? Is het echt de meest gezonde groente die er is?

Wat is broccoli?

Broccoli is het meervoud van het woord broccolo, wat weer bloeiende top van een kool betekend. Het is een groente die verwant is aan de bloemkool en waarvan we de nog gesloten bloemknoppen eten.

Wat maakt broccoli gezond?

Broccoli is in verhouding rijk aan vitamine C, A, K, B2, B6 en foliumzuur, en mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium. Daarnaast bevat broccoli vee betacaroteen en glucosinolaten. Broccoli is ook nog eens caloriearm en bevat veel vezels. Al deze bestanddelen tezamen in één groente zouden veel gezondheidsvoordelen bieden waaronder; bescherming tegen verschillende soorten kanker, een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes voorkomen en goed zijn voor de ogen.

Vermeende gezondheidsvoordelen

Maar kloppen deze vermeende gezondheidsvoordelen wel? Wij hebben er een aantal op een rij gezet.

Beschermt tegen kanker

In een aantal laboratoria zijn bepaalde stoffen die in broccoli (maar die andere koolsoorten ook bevatten) onderzocht. Het gaat hierbij om de stoffen; foliumzuur, indol-3-carbinol en sulforafaan. Hierbij is aangetoond dat ze de ontwikkeling en vermenigvuldiging van kankercellen zouden kunnen afremmen. Echter, het effect hiervan op mensen is nog niet aangetoond en hier zou meer onderzoek naar gedaan moeten worden.

Beschermt tegen hart- en vaatziekten

Door het dagelijks eten van groente (en fruit) kun je de systolische bloeddruk (bovendruk) verlagen. Hiermee kun je het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Echter, het is niet bewezen dat broccoli meer effect heeft dan andere groenten.

Voorkomt diabetes

Door het eten van veel vezels in groenten kun je het risico op diabetes type II verkleinen. Broccoli is rijk aan vezels, echter het is niet aangetoond dat broccoli meer dan andere groenten zou beschermen tegen deze vorm van diabetes.

Tegen botontkalking (osteoporose)

Voor een goede opbouw van je botten en om botontkalking te verminderen is het van belang om voldoende calcium in te nemen. Vitamine K is een vitamine die de opname van calcium door het lichaam verbetert en de uitscheiding ervan via urine tegengaat. Broccoli bevat in verhouding veel calcium en vitamine K. In die zin kan broccoli een gunstig effect op de botdichtheid hebben. Echter, dit geldt ook voor andere koolsoorten en vele groene bladgroenten en peulvruchten.

Verbetert je spijsvertering

Vezelrijke voeding is belangrijk voor een goede spijsvertering en een goede stoelgang. Broccoli is rijk aan vezels, wat de spijsvertering bevordert en verstopping kan voorkomen.

Goed voor de ogen

Broccoli bevat relatief veel betacaroteen. Betacaroteen is een carotenoïde die je lichaam omzet in vitamine A. Je netvlies heeft vitamine A nodig om het licht door te kunnen geven aan je hersenen.

Vermindert luchtwegaandoeningen

In broccoli zit sulforafaan. Uit een aantal studies blijkt dat sulforafaan ons lichaam beschermt tegen ontstekingen aan de luchtwegen. Hierdoor zouden luchtwegaandoeningen zoals astma en bijvoorbeeld hooikoorts kunnen verminderen. Echter, ook hier moet meer onderzoek naar gedaan worden.

Is broccoli gezond?

Ja, broccoli is een gezonde groente, maar niet gezonder dan andere koolsoorten. Er bestaan eigenlijk geen verkeerde groenten. Wat wel belangrijk is, is om te blijven variëren. Ieder soort groente heeft weer haar eigen samenstelling en levert weer andere gezondheidsvoordelen op dan andere. Daarnaast is het advies om dagelijks 300 gram groenten per persoon te eten.

 

Bronnen: Gezondheid.be, MedicalNewsToday en Maag Lever Darm Stichting

Delen:  
3 reacties op “Is broccoli echt zo gezond?
 1. Waarom nu ineens 300 gram? Was toch minder per op.

  Geschreven door Geehee op
 2. ben 87 hoe moet je 3 ons groente op krijgen 1 ons bonen is meer dan genoeg + 125 gr aardappels
  met stukje vlees of vis dan is het buikje vol

  Geschreven door art. op
 3. Zoals alles tegenwoordig, verandert ALLES, alle dagen. Wees uzelf en luister niet naar al die zever, want morgen zegt men het tegenoverstelde … Wat betekent … Was toch minder per op.

  Geschreven door Tjeu op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief