Glucosamine werkt dit wel of niet tegen artrose?

Glucosamine werkt dit wel of niet tegen artrose?

Veel mensen slikken het voedingssupplement glucosamine tegen pijnlijke en stijve gewrichten veroorzaakt door artrose. Wat is glucosamine en werkt het ook echt tegen artrose?

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een eiwit dat onder andere in onze gewrichten zit en zorgt ervoor dat het kraakbeen stevig en elastisch blijft. Ons lichaam kan dit eiwit zelf aanmaken. Echter, met het ouder worden kan de aanmaak daarvan afnemen.

Artrose en glucosamine

Bij artrose verandert het kraakbeen in je gewrichten, het wordt dunner, zachter en gaat in kwaliteit achteruit. Het gevolg hiervan is dat er pijn en stijfheid in die gewrichten ontstaat, zeker ’s ochtends na de nachtrust. Artrose treft vaak de: handen, schouders, nek, knieën en heupen.

Glucosamine als voedingssupplement

Glucosamine komt bijna niet voor in voeding. Er zijn twee soorten glucosamine als voedingssupplement te koop: het voedingssupplement dat gemaakt is uit schelpen, de schilden van krabben en garnalen dat onder de naam glucosaminesulfaat te koop is en glucosaminehydrochloride. Deze laatste wordt meestal gemaakt van paddenstoelen, mais of granen. Glucosamine is vaak te verkrijgen in combinatie met chondroïtine of visolie. Chondroïtine geeft het kraakbeen elasticiteit en zou de vernietiging van kraakbeen door enzymen tegengaan.

Voordelen glucosamine

De claims die gebruikt worden bij een inname van glucosamine zijn dat het zou helpen bij:

 • Artrose;
 • Reumatoïde artritis;
 • Diabetes type II en type I;
 • Colitis ulcerosa;
 • Multiple sclerose.

Bijwerkingen glucosamine

Bij de meeste mensen zijn er of geen bijwerkingen of ze zijn mild. Je kunt je wat misselijk voelen, hoofdpijn krijgen en last krijgen van diarree of constipatie. Wanneer je overgevoelig bent voor schaaldieren, dan kan het ook zo zijn dat je overgevoelig bent voor deze voedingssupplementen. Ook mensen met astma, glaucoom, hoge cholesterol en hoge bloeddruk wordt afgeraden om glucosamine-supplementen in te nemen zonder dat ze dit hebben besproken met hun behandelend arts.

Ook bestaat er onzekerheid over de inname voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. De veiligheid is momenteel nog niet voldoende aangetoond. En omdat de inname van glucosamine invloed kan hebben op het vermogen van het lichaam om je bloedsuikerspiegel te regelen, is het advies om minimaal 2 weken voor een operatie te stoppen met het slikken van dit supplement.

Glucosamine werkt dit wel of niet tegen artrose?

Ondanks het feit dat voedingssupplementen glucosamine veel gekocht worden, is er maar heel weinig bewijs dat ze helpen tegen de pijn en stijfheid veroorzaakt door artrose. Onderzoekers zien wel dat mensen die het slikken er verschillend op reageren. Zo geeft een deel aan dat het goed als een milde pijnstiller werkt en anderen geven weer aan dat het niet helpt tegen de pijn. Wel lijken de meeste mensen positieve effecten te zien bij het nemen van glucosaminesulfaat bij knieartrose. Echter, het kan ook het idee zijn bij mensen. Voor iedereen die het wil proberen moet zich wel realiseren dat het minimaal 3 maanden duurt voordat er enig effect merkbaar kan zijn. Werkt het niet, dan is het beter om te stoppen met het innemen ervan.

 

Bronnen: Huisarts en Wetenschap en Reuma Nederland

 

Delen:  
13 reacties op “Glucosamine werkt dit wel of niet tegen artrose?
 1. Ik merkte na het slikken van glucosamine chondroitine in combinatie met mms dat na drie weken dat de pijn in mijn handen, in de nacht, weg was.
  Ik kon gewoon weer zwaarder werk met mijn handen doen .

  Geschreven door Daria op
 2. Glucosemine werkte bij averechts. Blijkbaar ben ik allergisch hiervoor want ik werd helemaal gek van de jeuk.
  Had me open gekrapt.
  De osthiopaat zei” welkom bij de club”.
  Hij had meer mensen gezien met deze reactie.

  Geschreven door Janny op
  • Ik heb kort glucosamine geslikt maar kreeg heftige uitslag. Vermoedelijk omdat het gemaakt is van schelpen en ook garnalen heeft dat mijn schelp – en schaaldieren allergie getriggerd!

   Geschreven door Garnaaltje op
 3. Ik slikte een tijdje glucosomine voor de artrose in mijn rechterknie maar omdat ik ook behandeld wordt voor hoge cholesterol en hoge bloeddruk ben ik ermee gestopt. En mijn knie is eigenlijk nog precies hetzelfde maw ik mis dit supplement niet

  Geschreven door Anoniem op
  • Ik slik glucosamine sinds mijn 40 ste. Nu al ruim 20 jaar een basis dosering. Kwam destijds met klachten bij de huisarts over jeukende gewrichten en in mijn vingerkootjes. Is de overgang zei hij??? Na 3 mnd glucosamine waren alle klachten verdwenen.

   Geschreven door Lot genoot op
 4. Ca 1 jaar geleden artrose in de duimwortelbotjes ontdekt. Commentaar rheumatologie: er is geen medicijn tegen, doch diverse mensen hebben baat bij Voltaren ( of het Kruidvat eigen merk ). En… het hielp bij mij erg veel.

  Geschreven door Harrybre op
 5. Ik slik al bijna 25 jaar glucosamine met chondroïtine ben 68 jaar en tennis 5 x per week 1/12 uur per keer .
  Ik heb er veel baat bij geen last van gewrichten vooral knieën worden toch erg betast met deze sport.
  Niemand kan zeggen of het nu werkelijk helpt maar ik voel mijzelf er beter door.

  Geschreven door Sylvia op
 6. Ik was 50 en had de heupen van een 80 jarige zo versleten, en pijn. Mijn huisarts rade aan om glucosamine chondroitine in combinatie met mms van het kruidvat te gaan slikken. Nu 21 jaar later is er niets verslechterd, slik nu 2 x per dag daar ben ik 10 jaar geleden mee begonnen en nog steeds geen pijn in mijn heupen. En ja met ouder worden gaat het lichaam wat zeer doen, vooral de handen, maar ik kan hier goed mee leven. Zeker dankzij de glucosamine chondroitine in combinatie met mms.

  Geschreven door Han op
 7. Als je niet allergisch bent voor schelpdieren dan is glucosamine een goed alternatief voor pijnstillers.
  Ook al is het niet onderzocht het HELPT voedingssupplementen worden in het algemeen niet of nauwelijks onderzocht farmacie verdienen hier niets mee dus laten ze deze producten ook niet testen.Als ik niet op tijd besteld heb en moet een dag of twee wachten tot ik een nieuwe voorraad heb, beginnen mijn botten van alle kanten te kraken. Stijfheid en pijnlijke motoriek. Ik zeg altijd glucosamine is de olie die mijn gewrichten smeert. Ik zweer bij dit product ik kan mij heel goed helpen met GLUCOSAMINE. m.v.g.Mayke

  Geschreven door MAYKE op
 8. Ben heel blij met de glucosamine, slik het al jaren. Hoef niet meer naar de reumatoloog. Zodra ik het 2 dagen niet slik verga ik weer van de pijn. Dus voor mij werkt dit als een wonder en wil en kan echt nooit meer zonder!!

  Geschreven door Donna op
 9. Gestopt en gelijk volgelopen knieen vreemd genoeg. Ook overal meer pijn in de gewrichten.

  Ik heb al problemen met mijn gewrichten en last van Jicht, dus de kersenextract capsules en Gluco.Chondro/MSM tabletten blijf ik gebruiken.

  Geschreven door Olaf op
 10. Ik beschadigde mijn hand op de plek van een artrose . knobbel . Ik kon zo op die rood ontstoken duimknobbel kijken die behoorlijk lastig was en pijn gaf.
  Ik deed tegen infectie Betadine op de plek en een pleister. Dat genas prima. Ik merkte dat die pijn in de knobbel minder was. Ook de grote tenen en andere handgewrichten geef ik nu een klein streepje Betadine rond die gewricht verdikking. Kortom de pijn blijft goed weg en geeft mij veel meer beweging vrijheid. Ik wandel weer met een hondje, gemiddeld 6 kilometer per dag, en kan mijn handen weer goed gebruiken en leef vrijwel zonder pijn.

  Geschreven door Klavertje 4 op
  • Ik ben 84 en neem al 30 jaar glucose mine toen ik er mee begon had ik lichte artrose aan de heupen Made laatste foto kort geleden was er nog niets veranderd dank zij de glucosemine is de artrose dus niet erger geworden en Bep ik ook geen pijn meer in de liezen

   Geschreven door Frejola op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief