Is gember een wondermiddel?

Is gember een wondermiddel?

Gember wordt al eeuwenlang gezien als een wondermiddel. Inderdaad zit gember boordevol goede voedingsstoffen zoals gingerol, zingerone en zingibaïne, maar ook de belangrijke vitaminen B1, B2, B3, B6 en mineralen magnesium, kalium en calcium. Waarom is gember eigenlijk gezond? In landen als China en India wordt gember al jarenlang gebruikt vanwege vermeende medicinale eigenschappen. Is gember dan echt een wondermiddel?

Gezondheidsvoordelen van gember

Helpt tegen misselijkheid

Gember helpt tegen misselijkheid en braakneigingen. Dit komt doordat gember de stof gingerol bevat en dat werkt maagversterkend, beschermt het maagslijmvlies en normaliseert de peristaltiek bij braakneigingen. Deze stof helpt tegen verschillende vormen van misselijkheid zoals: misselijkheid door reisziekte, na een operatie en kan de kans op misselijkheid tijdens chemotherapeutische behandelingen en bij dyspepsie verkleinen. Daarnaast wordt gedacht dat gember tot wel 75% van de zwangere vrouwen kan helpen bij hun ochtendmisselijkheid.

Werkt ontstekingsremmend

Van gember zegt men dat het één van de sterkste, natuurlijke stoffen bevat die ontstekingen remmen. Om deze reden gebruiken mensen gember om keelpijn te verhelpen. Het werkt niet alleen ontstekingsremmend, maar gember blijkt ook te kunnen helpen tegen ontstekingen aan de dikke en dunne darm. Er zijn tevens studies die aantonen dat gember doeltreffend werkt bij gewrichtsontstekingen zoals artritis en reuma. Het zou de pijn verlichten en de beweeglijkheid van patiënten verbeteren. Verder onderzoek is in ieder geval nodig.

Goed voor de spijsvertering

Gember helpt ook de spijsvertering goed te laten werken. Gember bevat namelijk zingibaïne wat een eiwitsplitsend enzym is dat de vertering bevordert. Daarnaast bevat gember gingerol wat de speekselproductie en de lever stimuleert. Extra speeksel zorgt ervoor dat het verteringsproces in de mond direct van start gaat, de lever bevordert galafscheiding en is nodig voor de vertering van vetten in je voedsel. Het verhoogt de aanmaak van het spijsverteringsenzym zoals lipase, sucrose en maltase. Deze enzymen zorgen voor de afbraak van vetten en suikers.

Kan het afslankproces versnellen

Het is natuurlijk niet zo dat de kilo’s ervan af zullen vliegen door het drinken van een beetje gemberthee. Maar gember kan het afslankproces wél versnellen en vergemakkelijken. Omdat het de energiestofwisseling (metabolisme) versnelt, de eetlust vermindert en je sneller een “vol” gevoel geeft.

Bloedverdunner

Gember wordt gebruikt als een natuurlijke bloedverdunner en het voorkomt bloedklontering, waardoor het risico op een trombose minder wordt. Dat verkleint weer de kans op een hartinfarct, beroerte, longembolie, trombosebeen etc.

Verlicht spierpijn

De werkzame stoffen in gember kunnen helpen om spierpijn door het sporten te verlichten. Gember helpt niet alleen tegen de fysieke pijn, maar ook tegen mentale. Een massage met etherische oliën van gember zou je bloedcirculatie verbeteren en helpen om vermoeide spieren te ontspannen.

Verlaagt cholesterol

Uit een dierstudie is gebleken dat gember de cholesterolspiegel verlaagt. Het verlaagt de LDL-cholesterol en de triglyceriden. Het remt dus de aanmaak van cholesterol en bevordert de uitscheiding ervan. Daarnaast voorkomt gember ook de oxidatie van de LDL-cholesterol en verlaagt namelijk de kans op hart- en vaatziekten.

Helpt bij griep

Gember wordt al vele jaren gebruikt bij de behandeling van verkoudheid en griep. Zelfs onderzoek op verschillende universiteiten heeft aangetoond dat het daarvoor nuttig is. Van gember ga je in ieder geval meer zweten en hierbij wordt dermicidine uitgescheiden: een stofje dat helpt bacteriën, schimmels en virussen buiten de deur te houden. Ook bevat gember antioxidanten die het immuunsysteem versterken. Gember is van nature een ontstekingsremmer en een booster van het immuunsysteem.

Werkt tegen hoest

Gember zorgt ervoor dat slijm in de longen oplost. Het bevat stoffen (citral, cymeen en 1,8-Cineal), die gezamenlijk bacteriën in de longen bestrijden.

Beschermt tegen kanker

Dat gember heel gezond is, blijkt wel uit bovenstaande, maar onderzoek laat zien dat gember het ontstaan van uiteenlopende tumoren kan verhinderen en hun verdere groei afremmen. Verkennend wetenschappelijk onderzoek verdeelde deelnemers in twee groepen: de eerste helft kreeg een maand lang dagelijks twee eetlepels gemberwortel toegediend, de anderen slikten een onschuldige placebo. Voor, tijdens en na het experiment werd het darmweefsel van de deelnemers onder de loep genomen. Uit die resultaten kwam de ontstekingsremmende werking van gember duidelijk naar voren. Vooral bij darmkanker zouden gingerolen een gunstige werking hebben, maar verder onderzoek is hier nog hard nodig.

Tot slot

Ben je er nu zeker van dat gember gezond is? Haal dan snel gember in huis en kom zo gezond de winter door.

 

Bronnen:  Voedingscentrum en John Hopkins Medicine

Delen:  
20 reacties op “Is gember een wondermiddel?
 1. hoe kan de gemberwortel worden gegeten??
  heeft stemgember het zelfde effect??

  Geschreven door schilperoort op
 2. Gember kan op vele manier worden gebruikt. Stemgember is daar een voorbeeld van. Stemgember is gekonfijte gemberwortel en heeft idd hetzelfde effect
  Op internet zijn genoeg bereidingswijzen en toepassing te vinden van gember.

  Geschreven door Tandor op
 3. Bij keelpijn en griep drink ik altijd Ginger Love thee. En dit helpt fantastisch goed.

  Geschreven door Ingrid Van Geystelen op
  • Hoi wat voor merk..Bij jumbo
   Gr anja

   Geschreven door Anoniem op
 4. Ik drink elke dag een glas water met een flinke theelepel gemberpoeder erdoor geroerd.is dat voldoende om te helpen tegen een te hoog cholesterol?

  Geschreven door maria op
 5. Of het voldoende helpt kan alleen maar worden vastgesteld d.m.v. bloedonderzoek waarbij je cholesterol wordt gecontroleerd.

  Geschreven door Tandor op
 6. Gemberwortel kun je in je mond stoppen. Ook kun je er een stuk van af bijten. Door een dergelijke portie te kauwen kun je het opeten.

  Stemgember is vooral bedoeld voor een betere stem. De naam zegt het al, he.

  Geschreven door Albert Heijn op
 7. Raspen en de sap uit knijpen.je kan in warme melk doen en opdrinken

  Geschreven door annie op
 8. Gember staat in de Koran(het Heilige geschrift van moslims) beschreven als te zijn gezond voor de mens. Nu snap ik het.

  Geschreven door Ans op
 9. Dank je Annie, wist niet of ik het moest bakken of koken of wat ook. Normaal doe ik het gewoon als kleine stukjes gesneden in d Kerrie dit ik maak.

  Geschreven door Beer op
 10. Waar kan ik het beste de gember koen ??

  Groet Diny.

  Geschreven door Diny op
  • Je kan gember in water koken zonder schil. De water met melk of met beetje bruine suiker opdrinken. Bruine suiker in beter dan witte.

   Geschreven door Annie op
 11. Een fijn recept om gember te gebruiken is dit:
  200 gr. schoongemaakte gember in stukjes snijden en gedurende 5 minuten koken in 500 ml water. Dan alles 1 tot 2 uur laten trekken. De gember verwijderen en de drank (eventueel met wat suiker) in een fles gieten. Hiervan elke dag een goede scheut in een glas met het sap van 1 geperste citroen en aanvullen met heet / warm water. Eventueel een lepel honing erdoor roeren. Smaakt goed, verwarmd en helpt de spijsvertering. Helpt ook heel goed bij verkoudheid!

  Geschreven door Paula op
 12. Hoi Wie gebruikt stemgember. Wat doet het met je stem? Heb als man een lichte stem en krijg ik daardoor een mannelijkere stem?

  Geschreven door chris op
  • Dan kan je beter extra zware shag roken ?

   Geschreven door Anoniem op
 13. Gember beschermt je keel. Je krijgt een zachte stem.goed voor iemand die zingt. Wil je een zware stem,helpt beetje pittig te gaan eten. Beetje peper door je vlees heen.
  Als je echter dit wil.

  Geschreven door Annie op
 14. Een half theelepeltje gember poeder met het sap van 1 citroen en wat honing in anderhalve liter gewoon water heeft wonderen gedaan voor mij.
  Ik had altijd na zware inspanning zoals tegels sjouwen altijd veel spierpijn en was de dag erna ook nog vaak heel moe.
  Nu ben ik de volgende dag weer geheel hersteld en kan zo weer aan de slag en merk weinig meer van de inspanning van de vorige dag.

  Geschreven door Ikke op
 15. in België extracten niet meer toegestaan voor zwangere vrouwen en kinderen onder de 6 jaar
  KB 10.02.207

  Geschreven door Mie op
 16. Gember siroop heb je zo gemaakt 300 gram gember raspen zonder schil 250 gram rietsuiker anderhalf glas water water met de suiker aan de kook brengen als het kookt de geraspte gember erbij roeren 10 min doorkoken en hoe sterker je hem wilt laat je t staan ( 6 uur ) door een zeef en de siroop in een flesje in de koelkast bewaren lekker in bronwater of in de thee

  Geschreven door elly op
 17. Suiker in deze hoeveelheden lijkt me geen goed idee. Kijk zelf hoe verwoestend suiker op je lijf werkt. Maak het zonder suiker en dan is het niet lekker. Misschien lepeltje goede honing erbij, maar ook met mate!

  Geschreven door Emcee op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief