Cranberry; een wonderbesje?

De cranberry is een helderrode vrucht met een typische lichtzure, rinzige smaak. Dat fruit eten gezond is, dat weten we allemaal wel. Maar de cranberry blijkt extra gezond te zijn. Wat maakt de cranberry tot zo’n bijzondere bes?

De laatste 10 jaar zijn er meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van cranberries gedaan en hieruit bleek onder andere dat cranberries een aantal ziektes kan helpen voorkomen.

De belangrijkste voedingsstoffen in cranberries

 • Vitamines
  Cranberries zijn mede zo gezond doordat ze zo rijk zijn aan vitamines. Zo zitten er in cranberries onder andere vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B11, vitamine B12 en vitamine C.
 • Mineralen
  Behalve vitamines bevat de cranberry ook erg veel mineralen. Zo vind je in cranberries onder andere kalium, calcium, fosfor, magnesium, fosfor en zink. We hebben mineralen nodig om te functioneren, want mineralen transporteren zuurstof en energie. Daarnaast zijn mineralen erg belangrijk voor onze botten, ons zenuwstelsel en onze hersenen.
 • Proanthocyanidinen
  Cranberries bevatten proanthocyaniden, en die zouden ervoor zorgen dat E-coli-bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten. Daarnaast kunnen proanthocyaniden de bacteriën van de wand losweken. Cranberries bevatten fructose (vruchtensuiker), wat een positieve invloed heeft op het loslaten van de bacteriën. Doordat de bacteriën zich minder kunnen hechten aan de blaaswand, verlaten ze de blaas via de urine en daardoor wordt de kans dat ze een ontsteking veroorzaken kleiner.
 • Vezels
  Ook vezels zijn te vinden in cranberries. Vezels zorgen onder andere voor een verzadigd gevoel en een gezonde spijsvertering. Daarnaast bevatten cranberries geen vet.

Voordelen voor je gezondheid?

Preventie van urineweg infecties

De zogeheten proanthocyanidinen die in cranberries zitten, gaan de slechte bacteriën tegen. Vooral bacteriën die blaasontsteking en infecties aan de urineweg kunnen veroorzaken. Ze zorgen ervoor dat de bacteriën niet kunnen hechten aan de blaaswand, waardoor deze bacteriën het lichaam verlaten via de urine. Zo kunnen deze bacteriën dus geen ziekte veroorzaken of verergeren.

Preventie tegen griep

Cranberries zouden een boost geven aan ons immuunsysteem, waardoor we minder snel vatbaar zouden zijn voor het krijgen van een verkoudheid of een griepvirus. Ook dit is te danken aan de proanthocyanidinen.

Preventie van hart- en bloedvaten aandoeningen

De antioxidanten, die in de cranberry aanwezig zijn, zouden onze hart- en bloedvaten beschermen door het verlagen van LDL ( het “slechte” cholesterol), ontspannen van de bloedvaten en het voorkomen van het ontstaan van plaques in de slagaders.

Preventie van tandvleesontsteking

Het Journal of Antimicrobial Chemotherapy (een Amerikaans medisch vakblad), heeft resultaten gepubliceerd waaruit blijkt dat de cranberry een middel kan zijn in het voorkomen van tandvleesontsteking. Onderzoekers hebben kunnen aantonen dat stoffen, die vooral in cranberries voorkomen, de vorming van tandplak in de mond tegengaan en hierdoor meehelpen aan het voorkomen van tandvleesontsteking.

Volgens de Amerikaanse Tandartsen Vereniging zijn de boosdoeners bacteriën bekend onder de naam Tannerellaforsythia of Porphyromonas gingivalis. Deze vormen namelijk tandplak op onze tanden. De bacteriën kunnen het tandvlees irriteren met als gevolg dat dit gaat ontsteken.Tandartsen behandelen een tandvleesontsteking meestal door het tandplak en tandsteen te verwijderen. Een goede hygiëne van de mond is natuurlijk belangrijk en voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Cranberries kunnen daarbij dus helpen. Dezelfde eigenschappen van cranberries die bacteriën weerhouden van nesteling in de blaas, zorgen er ook voor dat de bacteriën zich niet kunnen hechten aan de mondholte.

Welke hoeveelheid is optimaal?

Wat de meest optimale hoeveelheid is om de cranberry zo goed mogelijk te laten werken is helaas nog niet duidelijk. Daarnaast is het vaak niet duidelijk wat de hoeveelheid werkzame bestanddelen zijn die in de cranberry sappen en tabletten zitten. Overigens worden zowel veenbessen als vossebessen cranberries genoemd, terwijl dit twee verschillende vruchten zijn. In een Finse onderzoek werd 1 keer per dag 50 ml cranberry-vossebessen siroop (7,5 g cranberry- en 1,7 g concentraat van vossebessen) aangelengd met 200 ml water. Hiermee behaalde men positieve resultaten, maar het kan heel goed zijn dat met andere concentraties en/of hoeveelheden er andere resultaten bereikt zouden worden.

Belangrijk om te weten

Cranberries bevatten veel oxaalzuur. Bij mensen die hier erg gevoelig voor zijn kan het het ontstaan van nierstenen bevorderen. Ondanks jarenlang wetenschappelijk onderzoek, is het nog niet onomstotelijk bewezen dat cranberries urineweginfecties kunnen voorkomen. Vooralsnog lijkt het gebruik van cranberries en daarvan afgeleide producten, geen kwaad te kunnen maar verder onderzoek hiernaar is noodzakelijk. Daarnaast bevatten cranberries zowel vers als gedroogd, toch wel behoorlijk wat suiker.

 

Bronnen: notenstore.nlvoedingswaardetabel.nl en well.blogs.nytimes.com

Delen:  
13 reacties op “Cranberry; een wonderbesje?
 1. Of cranberrys nu veenbessen zijn of vossenbessen wordt niet echt duidelijk. Ja in Finland mengsel cranberrysap en vossenbessensap. Fructose is vruchten suiker dus niet echt gelinkt aan cranberry. Nederlandse cranberry komt van waddeneiland na scheepsramp aangespoeld oorsprong USA

  Geschreven door Joost op
 2. Al 10jaar lang gebruik ik dagelijks 3 eetlepels veen bessen compote op de boterham. Ik geniet er dan ook van, ook met het idee dat het super gezond is.
  Sindsdien ik dagelijks geniet van de super lekkere vruchten ben ik al 8 jaar niet meer verkouden geweest.
  Kortom een supergoed en heerlijk natuurproduct.

  Geschreven door Wolter Kroezen op
 3. Cranberry (amerikaanse veenbes) en hier bekende veenbessen en vossenbessen, zijn allemaal verschillende planten. Ze behoren wellicht tot dezelfde familie, maar zijn niet hetzelfde.

  Geschreven door Tandor op
 4. Ik slik per dag 1 cranberry capsule ,omdat ik nog al vaak achter elkaar blaas ontsteking had ,nu helemaal niet meer .

  Geschreven door Tjiekie op
 5. Ik had een probleem met chronische blaasontsteking, sinds ik elke dag een cranberry capsule slik, niet meer. Als het even niet goed voelt, slik ik een paar dagen twee, in jaren geen problemen meer gehad.

  Geschreven door Lieni op
 6. Hoi ik ben diabetes mag ik ook cranberry capsules

  Geschreven door Truus op
  • 7h

   Geschreven door Anoniem op
 7. Iemand met diabetis is goed met cranberry want met cranberry heeft men meestal geen suiker meer, ook valeriaan is zo iets, de meesten hebben geen suiker met valeriaan.

  Ingrid Van Der Smissen

  Geschreven door De vagina met gaten op
 8. Dus, dikwijls zat ik met lymfocyten en cellen te kort en ik had ook die E- coli dat is een bacterie dat van uit de darmen komt, zeggen ze. Iemand die altijd bloed verlies heeft en verzwakte personen hebben dat maar dat zit soms overal en niet enkel in de darmen.
  Vele middelen heb ik geprobeerd, alles is even slecht want dat heeft dan meestal nevenwerkingen. Ook curcuma heb ik genomen, 6 jaar lang maar veel beter ben ik nog niet geworden. Ingrid Van Der Smissen

  Geschreven door De vagina met gaten op
 9. Dus cranberry is goed maar men kan er in grote hoeveelheden nierstenen van krijgen.
  Bacteriele infecties zullen dan ook minder zijn.
  Bij mij is bij de laatste bloedafname een een vermindering van het immuunsysteem vastgesteld dus dat komt voor 6/9/2018 in mijn bloed bij de eiwitten bij de immuniteit dat gaat over de nieren, klieren, blaas, gewrichter, ontkalking en het beendermerg.
  Bloedingen komen dan ook voor en vlugger erge bloeduitstortingen en een slechte celdeling.
  Nierinsufficientie komt ook voor. Ik heb geen goede gewrichten meer en heb geen goed beendermerg. Na een melanoom die 4/4 is uitgesneden had ik lymfopenie en in 2012 had ik ook nog lymfocyten en cellen te kort, de B en T cellen en mijn hormonen schommelen. Dat moet dus in evenwicht komen. Ik heb twee kankerbehandelingen gehad en heb bulgingen op elk niveau en artrose, spondylose, ontkalking en heb stukken kwijt van het beendermerg van te bloeden, zo heb ik gaten in mijn knieen en verdunde knieschijven. In 2012 heeft het RIZIV me van het ziekenfonds gezet met die dingen cellen en lymfocyten te kort en ze hebben me samen met de rechtbank me zo willen dwingen om te gaan werken met die dingen die niet goed zijn om te werken. Ik heb schade van te bloeden en heb nu geen gaten meer in mijn vagina maar wel een klepje dat ontbreekt, twee dokters hebben dat vastgesteld die gaten, twee dokter Pattijn en dokter Seynhave. Wie jaren lang lymfocyten en cellen te kort heeft, die heeft dus dingen die een ander niet heeft, ook dikwijls van het beendermerg en dat ziet ge niet op iemands gezicht, maar dat weet ge door onderzoeken en enkel een dokter kan daar over oordelen en bij het RIZIV was geen dokter bij, enkel een Chantal.
  Zo heb ik nu met al die dingen geen huis meer en ben gescheiden, en ben ook niet goed meer en iedereen vind het normaal dat ik zo weinig nog heb en geen woning meer met dingen van het beendermerg en ik ben werkonbekwaam. Dus ik ben de enige in Belgie die kansarm is en geen goede bloedcellen heeft en geen woning meer en die geen maandelijkse uitkering krijgt van het ziekenfonds en ook geen leefloon, zo kan ik geen woning huren.

  Ingrid Van Der Smissen ( volgens de arbeidsrechtbank moet ik zo volledig gaan werken.)
  Ik word nog slechter behandeld dan een hond.

  Geschreven door Vagina met gaten op
 10. Dus leukemie staat in mijn pas. Mijn naam is genoemd een hele tijd geleden op de TV bij een inzamelingsactie van kom op tegen kanker. Dat zal ook rond die periode geweest zijn in 2012 toen ik ook cellen te kort had van de lymfocyten.
  Bij de geboorte van mijn zoon 32 jaar geleden was ik ook reeds een stuk van iets meer dan 1 cm kwijt in mijn rug, ik liep reeds ongelijk toen, ik had een been verschil, twee ongelijke benen. Dat was ook het beendermerg van twee bloedingen. Ik heb toen zelfs bloed gekregen en nog. Ik ben nooit zo goed geweest daarvan.

  Ingrid Van Der Smissen

  Geschreven door Vagina met gaten op
 11. In feite had ik dikwijls 7000 witte bloedcellen in totaal en toch lymfocyten en cellen te kort en ik lag nog veel in de zetel en vroeg me af hoe het mogelijk was. Dat is een beendermerg ziekte de ziekte van kahler. Van in de zetel te liggen zo veel witte bloedcellen in totaal dat is toch iets raar. Mijn tanden zijn gezakt rechts en dat geeft een ander gevoel in mijn mond bij het bijten. Feitelijk gaat dat over mijn kaak dan ook die anders is. Soms bijt ik op mijn kaak wanneer ik slaap. Het is allemaal zo anders, weinig beharing, ik ben iemand anders geworden zo. Mijn haar is niet goed. Ik moet daar ook mee tevreden zijn allemaal.
  Mijn nek kan ik moeilijk draaien. Wanneer ik moet hoesten dan laat ik een scheet tegelijk want ik verlies altijd bloed aan mijn aars ook. Ik schaam me daarvoor maar dat maakt geen verschil. Ingrid Van Der Smissen

  Geschreven door Vagina met gaten op
 12. Niemand zal mij nog uitnodigen de komende feestdagen met zulke dingen. Eenzaam of niet.

  Geschreven door Vagina met gaten op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief