Waarom correct gebruik tampons belangrijk is

Het correct gebruik van tampons is niet alleen maar belangrijk voor een goed gevoel, maar het is ook belangrijk voor je gezondheid. Dus wat moet je wel en wat moet je absoluut niet doen?

Vervang de tampon een paar keer per dag

Misschien een open deur maar je moet echt je tampon om de 3 á 4 uur vervangen. Ook wanneer je maar weinig bloedverlies hebt. Hij mag maximum 8 uur (s’ nachts bijvoorbeeld) inblijven. Een vochtige tampon vormt een warm en zacht nest voor (schadelijke) bacteriën.

Gebruik verschillende soorten tampons

Hoewel de kans klein is, kan een tampon het toxische shock syndroom (TSS) veroorzaken. TSS is een besmetting die zeer sterke complicaties kan hebben en in sommige gevallen levensbedreigend kan zijn. Wanneer je alleen maar gebruik zo maken van een super absorberende tampon, en deze dan te lang inhoudt dan vergroot je de kans op TSS. Hij zou zorgen voor een ophoping van het vaginaal vocht waardoor de tampon langzaamaan een broedplaats kan worden voor bepaalde bacteriën. Het lijkt erop dat tienermeisjes en vrouwen onder de 30 meer risico lopen dan oudere vrouwen. Dus begin je menstruatie met een tampon met een hoge absorptiegraad en eindig met een mini.

Gebruik tampons enkel tijdens je menstruatie

Het kan zo zijn dat je al halverwege je cyclus last hebt van vaginale afscheiding. Maar dit moet je niet oplossen door een tampon te gebruiken. Een tampon kan de natuurlijke zuurtegraad van je vagina verstoren en dat kan leiden tot infecties. Wanneer je last hebt van te veel afscheiding ga dan even langs je huisarts.

Het is ook geen goed idee om al een tampon te gebruiken op de dag dat je dénkt dat je ongesteld wordt. Hierdoor kun je alleen maar infecties oplopen. Gebruik alleen een tampon als je bloedverlies hebt. Het advies is om wanneer je dat dat je ongesteldheid ieder moment kan beginnen, dat je dan beter een maandverband kan gebruiken. Tampons hebben vocht nodig om goed te passen, dus gebruik ze alleen als je echt ongesteld bent.

Gebruik geen tampon waarvan de verpakking gescheurd is

De verpakking is er om je tampon te beschermen tegen vuil en stof, of tegen make-up sporen die in je tas achterblijven. Dus wanneer er een klein scheurtje in de wikkel van je tampon is, gebruik deze dan niet want de kans is groot dat de tampon zelf in aanraking is geweest met allerlei bacteriën.

Gebruik geen geparfumeerde tampons

Er zijn tampons die sterk geparfumeerd zijn. Sommige vrouwen zijn hier allergisch voor en reageren op de geurstoffen die werden gebruikt om tampons te parfumeren. Met jeuk of irritatie als gevolg. Niet iedereen heeft hier last van, maar je kunt deze irritatie wel ontwikkelen.

Vervang de tampon na het zwemmen

Zeker ook voor wanneer je gaat zwemmen is een tampon de oplossing. Maar zorg er wel voor dat je na het zwemmen direct je tampon vervangt. Het koordje en uiteinde van de tampon wordt door het zwemmen namelijk ook nat. Het chloorwater of het zoutwater dat aan het koordje blijft hangen, kan huidinfecties veroorzaken wanneer je deze niet snel verwijdert.

Was je handen ook voor inbrengen van de tampon

De meeste vrouwen wassen hun handen na het inbrengen van een tampon, maar het is ook verstandig om je handen voor het inbrengen te reinigen. Want wanneer je je tampon inbrengt met bijvoorbeeld bacteriën aan je vingers, van bijvoorbeeld de deurknop of zoiets dergelijks, dan bestaat de kans dat die bacteriën zich ook op de tampon gaan nestelen. Vervolgens wellicht in je vagina.

Vergeet de tampon niet

Wanneer je vergeten bent een tampon uit je vagina te verwijderen kan dit simpele tot ernstige klachten veroorzaken. Wanneer een tampon blijft zitten, kunnen hier bacteriën op gaan zitten die zich daar kunnen vermenigvuldigen. In het begin zorgt dit slechts voor zeer onprettig ruikende afscheiding, later kan het ernstiger symptomen veroorzaken.

De symptomen van een vergeten tampon kunnen zijn: een vies ruikende afscheiding en deze kan een gele bruingrijze kleur hebben. Na lange periode kan er ook een vage pijn in de onderbuik ontstaan. Na een lange periode kan er zelfs een infectie in de vagina ontstaan, waarbij koorts optreedt. Wanneer een voorwerp lang in de vagina blijft, kan het een infectie van het bloed veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk de tampon zo snel mogelijk te verwijderen.

Gebruik geen twee tampons tegelijk

Er zijn vrouwen die, wanneer ze last hebben van heel veel bloedverlies, twee tampons in doen. Dit is zowel oncomfortabel als onnodig. Maak dan gebruik van een groter formaat tampon. Indien ook de meest absorberende tampons niet voldoende zijn, dan raden wij je aan om langs je huisarts te gaan. Deze kan je verder helpen.

 

Bronnen: earlydoc.com en bustle.com

Delen:  
8 reacties op “Waarom correct gebruik tampons belangrijk is
 1. Ik kan geen tampon inbrengen. Het is gewoon té pijnlijk. Iemand een tip om een tampon in te brengen zonder dat het pijn doet?

  Geschreven door hopeloos op
  • Hoi, het is mij zelf ook een jaar lang niet gelukt om een tampon in te brengen, ik probeerde het iedere keer maar het gaf gewoon zo’n onprettig gevoel dat ik niet door kon gaan. Ik had deze tip op een site gelezen en voor mij heeft het gewerkt: ga eerst met je vinger helemaal in je vagina (je kan niet te ver gaan) zodat je precies de weg weet hoe je je tampon moet duwen. Was wel even je handen voordat je het dan met een tampon gaat doen 😉 Doe daarna je wijsvinger achter je tampon en voor het inbrengen zelf: bij mij hielp het om juist een soort druk op je lichaam te zetten, alsof je moet poepen (terwijl er altijd wordt gezegd dat je moet ontspannen). Ik hoop dat het je hiermee lukt!

   Geschreven door iemand op
 2. Tampons geven nog steeds een te groot risico op TSS en andere ziektes of bacteriën.

  Een menstruatiecup is dé oplossing!
  Dit is geweldig, je voelt hem niet zitten, is net zoals een tampon te gebruiken bij het zwemmen. Grote voordelen zijn dat het alleen je bloed opvangt (niet absorbeert) en zo veel minder kans geeft aan bacteriën. Je vaginale vocht wordt door een tampon ook geabsorbeerd, terwijl dit vocht je vagina juist beschermt! Een menstruatiecup absorbeert dit niet en zo geeft deze dan ook geen irritatie.
  Een menstruatiecup (gemaakt van medische siliconen, dus ook geschikt voor mensen die allergisch zijn) in combinatie met wasbaar maandverband is ideaal en geschikt voor de meest gevoelige huid en vagina! In één woord: GEWELDIG!

  Ze zijn makkelijk op internet te bestellen! (wel even inlezen voor de goede maat)

  Geschreven door Sterre op
 3. Ja een menstruatiecup is ideaal! Ik heb er ook een.
  Je kan hem zelfs tot 12 uur lang laten zitten voor hem te legen. En je hoeft je geen zorgen te maken over irritaties of ziektes.

  Geschreven door anoniem op
 4. Ik gebruik altijd wasbaar maandverband. Dat werkt heel goed voor mij. Ik heb snel last van irritatie op mijn huid en wasbaar maandverband is heel zacht, zonder gebleekt papier en toegevoegde geurstoffen. Dit bevalt mij daarom heel goed en ik heb geen last meer van irritatie.
  Ik twijfelde over de menstruatiecup, ik heb het nog nooit uitgeprobeerd. Nu ik dit hoor wil ik het wel graag gaan proberen!

  Geschreven door Sanne op
 5. Ik heb ook wel eens zo cup geprobeerd maar ging ineens kantelen ik zal het wel verkeerd gedaan hebben,en als je gewoon op de wc zit kan je de tampon het best inbrengen of een beetje door de knieen .Als je een tampon voelt zitten heb je hem niet goed er in gedaan .

  Geschreven door Tyger op
 6. Ik gebruik altijd dikkere tampons dan ik eigenlijk nodig heb omdat ik door mijn werk wel eens niet in de gelegenheid ben of geen goede rustige plek kan te vinden om mijn tampon te verwisselen. Dus als ik ongesteld ben gebruik ik altijd dikke tampons en leg ik ook altijd nog een maandverband in mijn slip, dus als ik nog niet thuis ben kan ik altijd makkelijk controleren of ik mijn tampon moet verwisselen.

  Geschreven door 10neke op
 7. mijn ene dochter is pas 13 maar al erg ongesteld , netzo als haar iets oudere zus , en gebruikte nog mini tampons , maar is nu al uit haar zelf de dikke tampons gaan gebruiken die mijn andere dochter en ik ook gebruik , dat vind ik wel heel handig , want nu hoef ik maar 1 soort tampons te kopen die we alle 3 gebruiken en hoef er ook niet meer op te letten of we het goede doosje gebruiken , tijdens mijn eigen menstrautie gebruik ik ook altijd nog een dik maandverband wat ik in mijn slipje leg. want ik verlies altijd veel bloed , als ik dan naar de wc ga en zie dat mijn tampon heeft gelekt , dan weet ik dat ik er een schone in moet doen

  Geschreven door tinie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief