Tandenpoets fouten, welke maak jij?

Een gezond en goed onderhouden gebit dat willen we allemaal en daar doen we ook onze best voor. Maar er worden op dit gebied vele fouten gemaakt. Tandenpoets fouten, welke maak jij?

De 10 meest gemaakte fouten

1. Tanden poetsen direct na het eten

Direct na het ontbijt naar boven en je tanden poetsen. Sommige voedingsstoffen (en dan vooral suikers en zuren), maken het glazuur in de mond tijdelijk zacht zoals dat glaasje jus d’orange bij het ontbijt. De zure omgeving verzwakt je glazuur en kan erosie veroorzaken. Drink eerst wat melk of water, of wacht een half uur voor je poetst. Hetzelfde geldt trouwens ook voor als je hebt overgegeven.

2. Niet vaak genoeg of lang genoeg poetsen

We hebben het allemaal druk en denken vaak in de ochtend dat een minuut poetsen voldoende is. Echter, elke dag, minimaal 2 keer 2 minuten poetsen is de status quo. Ook hier geldt overdaad schaadt, want wanneer je te krachtig of te intensief op een plek poetst, kunnen er groeven in het gebit ontstaan. Ook het tandvlees kun je wegpoetsen, waardoor de tandhalzen bloot komen te liggen.

3. De tandenstoker niet goed gebruiken

Om ook de ruimtes tussen de tanden en kiezen goed schoon te kunnen maken, kun je tandenstokers gebruiken. Maar je moet ze wel goed gebruiken. Dus niet tandenstoken met een voorwerp anders dan een tandenstoker, maar met een officiële tandenstoker met drie vlakken in de lengte richting, die op één of beide einden uitloopt in een punt. Een ronde cocktailprikker voldoet dus niet. Er zijn ook mensen die een tandenstoker verkeerd om gebruiken. Een tandenstoker is een langwerpig. Het puntige deel is het deel dat je plaatst tussen twee tanden of kiezen van het gebit en het tandvlees. De platte kant van de stoker is de kant die zich moet bevinden aan de kant van het tandvlees. Een andere fout die gemaakt wordt is dat je tekort met een tandenstoker aan de slag gaat. Het doel van een tandenstoker is dat je de plekken tussen je gebit goed schoonmaakt en dat kan niet wanneer je maar een keer tussen de tanden of kiezen beweegt. Beweegt de stoker op een rustige wijze zo’n 5 maal tussen elk van je tanden en kiezen.

4. Multitasking

Dit is waarschijnlijk iets waar we ons allemaal schuldig aan maken. Zeker in de ochtend. Tijdens het tandenpoetsen nog met allerlei andere dingen bezig zijn. Nu zeggen ze dat multitasking het voorrecht van vrouwen is, maar tandartsen raden toch aan om je tanden gewoon voor de spiegel te poetsen en dan er niets bij te doen. Wie niet afgeleid is, poetst echt een stuk grondiger.

5. Altijd op dezelfde plaats beginnen met poetsen

Veel mensen beginnen altijd op dezelfde plaats met poetsen. Het probleem wat hierbij kan ontstaan is dat het gedeelte waar je begint meer aandacht krijgt dan het laatste deel van je gebit. Het is daarom beter om af te wisselen. Zo voorkom je dat de ene plaats in de mond meer aandacht krijgt dan de ander.

6. Je tandenborstel in je tas gooien

Mensen die overdag hun tanden poetsen, nemen vaak de tandenborstel mee naar het werk. Na het poetsen gooien ze dan de tandenborstel in de tas. Echter, bacteriën gedijen in zowat elke omgeving en je tas is daarop geen uitzondering. In plaats van je tandenborstel rechtstreeks in de tas te gooien, kun je hem misschien beter eerst in een doosje doen. Maar let er wel op dat hij helemaal droog is.

7. Een verkeerde tandenborstel gebruiken

Helaas, niet elke tandenborstel werkt voor iedereen even goed. Heb je een kleine mond? Neem dan ook een tandenborstel met een kleinere kop. Wanneer je gevoelig tandvlees hebt maak dan de keuze voor een tandenborstel met zachte haren.

8. Te lang je tandenborstel blijven gebruiken

Oude tandenborstels werken lang niet zo goed als nieuwe tandenborstels. Wanneer je ziet dat de haren van je borstel beginnen uit te steken, of wanneer je ziet dat de haartjes beginnen om te buigen dan is het tijd om een nieuwe tandenborstel te kopen.

9. Alleen je tanden poetsen

Naast het poetsen van je tanden, is het ook noodzakelijk om je tandvlees en tong mee te nemen bij iedere poetsbeurt. Op deze manier voorkom je dat er tandplak onder het tandvlees blijft zitten om vervolgens problemen zoals tandvleesontsteking en slechte adem te veroorzaken.

10. Te vaak bleken

Setjes om je tanden te bleken zijn ongeveer overal te koop. Het regelmatig bleken van je tanden, met deze do-it-yourself kits, verhoogt echter de gevoeligheid van de tanden. Ook kan te vaak bleken leiden tot beschadigd glazuur of zelfs aangetast tandvlees. Daarom is het advies om wanneer je je tanden wilt bleken eerst een professional te raadplegen.

 

Bronnen: mouthhealthy.org en webmd.com

Delen:  
6 reacties op “Tandenpoets fouten, welke maak jij?
 1. Het is mij ook aanbevolen door mijn tandarts dat ik een elektrische tandenborstel beter kan gebruiken in plaats van een gewone tandenborstel. Mijn gebit is veel beter en minder gaatjes. Regelmatig flossen is ook aangeraden door mijn tandarts. Het poetst ook heel prettiger dan met de tandenborstel 🙂

  Geschreven door Djesbeeb op
 2. Conische ragers van verschillende diktes gebruiken. Niet elke tandspleet is even groot. Met ragers kun je ook nog iets meer om de ronding van je tand heen. Kan met stokjes niet.

  Geschreven door Odiebobo op
 3. Momenteel wordt er door sommige tandartsen geadviseerd om juist niet elektrisch te poetsen. Wil je het goed doen tand voor tand dan kost dit veel tijd. De meeste doen maar wat.

  Geschreven door Odiebobo op
  • Volledig mee eens. Na een elektrische tandenborstel ga ik altijd weer terug naar een handborstel. Er wordt beweerd dat elektrisch poetsen betere resultaten geeft; dit zal vast zo zijn voor mensen die totaal niet weten hoe ze met een handborstel moeten poetsen. Als je wel weet hoe goed te poetsen met een handborstel, zijn de resultaten vele malen beter. Een elektr. borstel kun je immers alleen maar vasthouden en de rijen tanden langsgaan. Hij vliegt dus oppervlakkig over het gebit heen en dat alles in slechts 2 minuten. Daar wordt het gebit echt niet schoon van. Je kunt hem ook niet “manipuleren” zoals je dat met een handborstel wel kunt. Je voelt met een handborstel veel beter wat je doet, kunt lichte druk uitoefenen (een elektr. stopt dan), en je kunt de haartjes tussen de tanden manoeuvreren en diverse poetsmethodes gebruiken. Je bent dan ook langer bezig met mondverzorging, dat lukt echt niet in 2 minuten, maar het resultaat is er wel naar.

   Geschreven door Lisa op
   • En,
    ik denk dat het voor iedereen anders is…
    je voelt zelf dat je tanden en ertussen niet goed aanvoelt…. Plus vieze tong….
    Tja, dan gebruik je ragers, stokers,
    (discreet: onze vrienden hebben er niets mee te maken, aan een gezellige tafel of bar)

    Allerlei borsteltjes,
    zacht of hard borsteltje, tandpasta….
    elektrische borstel thuis.
    Of en EN in een handtas-tasje, (zoals heel veel vrouwen)…

    Tong schoonmaken kan met lepeltje, tongschraper of tandenborstel. Zeker voor het slapengaan.
    Daarna even spoelen met zuiver water.
    Ennn veel water drinken natuurlijk!

    Zooo heeft iedereen zijn gewoontes!!!
    Plus niet boos worden als ´iemand´ weeeerrrr een opmerking heeft omdat je zo stinkt ?¡!

    Hebben ze zichzelf wel ………?????

    Geschreven door Fab. op
  • Tijd nemen voor het tandenpoetsen. Tijd,

   Geschreven door Mraesan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief