Pijn in de lies: dit zijn mogelijke oorzaken

Meestal wordt pijn in de lies veroorzaakt door een blessure van de spieren in je lies. Echter, er zijn nog veel meer oorzaken die liespijn kunnen veroorzaken. Wat zijn mogelijke oorzaken van pijn in je lies?

Wat is pijn in de lies?

De lies loopt aan de binnenzijde van je bovenbeen. Het zijn de twee huidplooien die de grens vormen tussen de bovenbenen en je onderlichaam. Wanneer je hier pijn ervaart, dan praten we van pijn in de lies.

Mogelijke oorzaken liespijn

In de meeste gevallen krijgt iemand liespijn als gevolg van een sportbelasting. Liesblessures ontstaan vaak bij sporten zoals: voetbal, hockey, schaatsen en rugby. Wat zijn overige oorzaken van pijn in je lies?

Liesbreuk

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies door je buikwand ter hoogte van je lies. Deze uitstulping kan ontstaan omdat er een zwakkere plek in de buikwand zit. Die zwakke plek kan aangeboren zijn of door druk of spanning op de buikwand in combinatie met verzwakking van spieren en bindweefsel ontstaan. Vooral tijdens het staan, tillen of persen kun je die uitstulping zien.

Artrose in de heup

Er is sprake van heupartrose op het moment dat het kraakbeenweefsel van je heup langzaam wordt afgebroken. Omdat ons lichaam geen nieuw kraakbeen aanmaakt is dit proces onomkeerbaar. Het gevolg van deze slijtage is dat de vorm van de heupkop van vorm veranderd, met stijfheid en pijn als direct gevolg. Een pijn die vaak rondom de lies, maar ook in de bil en het bovenbeen gevoeld wordt.

Nierstenen

Nierstenen zijn kleine klompjes van mineralen die zich in je nieren kunnen vormen. Wanneer ze vast komen te zitten, dan kan dit een enorme pijn veroorzaken die in veel gevallen doortrekt naar je lies.

Blaasontsteking

Bijna alle blaasontstekingen worden veroorzaakt door darmbacteriën. Wanneer deze bacteriën in je blaas terechtkomen, dan kunnen ze een ontsteking veroorzaken. Naast dat dit pijn en een branderig gevoel bij het plassen kan veroorzaken kan het ook pijn in de lies veroorzaken.

Slijmbeursontsteking heup

Een slijmbeursontsteking is een ontsteking van de slijmbeurs die ligt tussen een knobbel boven het dijbeen en een sterke platte bundel bindweefsel die de grote dijspieren bij elkaar houdt. De oorzaken van een slijmbeursontsteking zijn divers, zo kan het ontstaan na een ongeval, als gevolg van een bacteriële infectie of door overbelasting. De pijn die iemand dan ervaart is een drukkende zeurende pijn die uit kan stralen naar de lies.

Gezwollen lymfeklieren

Ons lymfestelsel is een complex netwerk in je lichaam dat een rol speelt in het vervoeren van voedings- en afvalstoffen. Echter, als gevolg van een infectie of verwonding kunnen de lymfeklieren opzwellen. Wanneer je last hebt van een vergrote lymfeklier in de lies dan kan dit pijn veroorzaken. De liesregio is een gebied waar gezwollen lymfeklieren vaak optreden.

Bekkenbodemklachten

het bekkenbodem is een groep spieren onderaan je bekken die de organen in dat gebied helpen te ondersteunen. Wanneer sprake is van te gespannen bekkenbodemspieren, dan kan dat klachten opleveren aan: de heupen, lage onderrug of uitstralen naar het bovenbeen en lies.

Druk op een zenuw

Ook een geknelde zenuw in de onderrug of bovenbeen kan pijn in je lies veroorzaken.

Behandeling pijn in de lies

Afhankelijk van de oorzaak, zal er besloten worden voor welke behandeling er gekozen zal worden. In sommige gevallen kan je huisarts zelf behandelen en anders zal een doorverwijzing noodzakelijk zijn naar een ziekenhuis en in veel gevallen zal fysiotherapie ook onderdeel zijn van de behandeling. Als een ernstige aandoening aan de oorzaak is, dan is soms een operatie nodig.

 

Bronnen: Gezondheid en Wetenschap en NTVG

 

Delen:  
8 reacties op “Pijn in de lies: dit zijn mogelijke oorzaken
 1. Heel interessant.
  Er zijn wel bekende verschijnselen bij.

  Geschreven door Oma op
  • Heb vreselijk pijn gehad plotseling in de linkerkant van het beenlangs de linkerkant knie uitstralend naar de lies. Het begon zonder aanleiding en heeft 3 dgn geduurd. Niet naar een dokter geweest geen zwelling geen koorts. Wat t geweest is weet ik niet maar 3 nacgten niet geslapenvan de pijn en toen wast weg. Rara wat is het geweest??

   Geschreven door Diros op
 2. Ik heb een bacteriële infectie aan mijn scheenbeen en nu veel pijn in mijn lies

  Geschreven door Anoniem op
 3. Wat ik u nu mede deel zullen weinig mensen zien als nuttig. Heb er reuze baad bij gehad en nuttig was t ook! Voor alle bacteriële +infecties slik 1X p.d.1-bijenpoll capsule. Zelfs virussen blijven wat op afstand

  Heb nooit corona gehad terwijl ik wel heel erg voor griep e.d.VIRUSZIEKTEN gevoelig ben.!! Verkoudheden veel minder als vroeger. Vermoed sterk dat het innemen van bijenpol capsules na verloop van korte tijd al helpt!!

  Bijen gebruiken de pollen om hun nest te beschermen tegen bacteriën en andere gevaarlijke ziekte verwekkers

  Artsen zullen er misschien om lachen maar dat hebben ze eerder gedaan door mij,ivm 12 hechtingen op t hoofd,vol te willen proppen met OXICODON met aanvulmiddel MACROGOL ELECTROLYTEN.

  Heb pertinent geweigerd ze in te nemen en toch werden mij deze middelen opgedrongen in te nemen voor de pijn. Doch die had ik niet en ondanks de hechtingen, ZONDER VERDOVING te ondergaan, en de arts zelfs wilde weigeren de hechtingen te zetten, bleef pijn uit! Hij heeft t wel gedaan, OK

  Terug nemen van de medicijnen vergeet maar., Nooit last gehad. Zonde van t geld. Zo dat even terzake.

  Geschreven door Diros op
  • Van welk merk zijn deze capsules?

   Geschreven door Willemien op
 4. Plotseling pijnen rechter lies met kracht zetten zak ik door been, heel vreemd?

  Geschreven door Y op
 5. Een aantal oorzaken zijn hierboven al genoemd. Ga ermee naar de huisarts want zonder enig onderzoek kan daar niets over worden gezegd

  Geschreven door John (moderator) op
 6. Ik heb bij het lang zitten pijn in mijn liezen, maar bij lopen heb ik geen last. Ik ben ongeveer 10 jaar geleden aan beiden liezen geopereerd.

  Geschreven door joop op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief