Liesbreuk komt vaker voor bij mannen

Liesbreuk komt vaker voor bij mannen

Mannen hebben meer kans op het krijgen van een liesbreuk dan vrouwen. Maar wat is een liesbreuk precies en waarom komt een liesbreuk vaker voor bij mannen dan bij vrouwen?

Wat is een liesbreuk?

Bij een liesbreuk is er ter hoogte van de lies een zwakke plek of opening in de buikwand. Door die plek kan dan een stuk van het buikvlies, en soms zelfs wat buikinhoud, naar buiten komen. Hierdoor zie je dan een bult of een zwelling in de lies. De medische term hiervoor is hernia linguinalis.

Globaal genomen zijn er drie typen liesbreuken, waarvan er zich twee bevinden in het lieskanaal en één ter hoogte van het dijbeen, de zogenaamde dijbreuk. Uit onderzoek blijkt dat een dijbreuk weer vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. Helaas wordt dit type nog wel eens over het hoofd gezien.

Symptomen van een liesbreuk

Een liesbreuk is te herkennen aan een bult of een zwelling in de lies. Deze zwelling kan verdwijnen als je plat op je rug ligt of wanneer je hem terugduwt. In de meeste gevallen heeft iemand een zeurderig, branderig en pijnlijk gevoel in de lies. Soms in combinatie met misselijkheid. Bij mannen straalt de pijn soms uit naar de balzak. Daarentegen zijn er ook mensen die helemaal geen klachten hebben.

Een enkele keer kan de liesbreuk beklemd raken. Er zit dan een stuk darm of vet vast in de opening of zwakke plek tussen de spieren van de buikwand. Dit kan heel veel pijn doen en leiden tot braken. Ook kan de huid dan rood verkleuren. Wanneer je hier last van hebt, neem dan direct contact op met je huisarts.

Oorzaken van een liesbreuk

Er zijn verschillende oorzaken van een liesbreuk bekend:

  • Aangeboren
    In de meeste gevallen is de zwakke plek in de buik aangeboren.
  • Uitrekking van de buikwand
    De buikwand kan als gevolg van uitrekking verzwakken. Wanneer er te veel druk op de buikwand komt te staan, wordt deze zwakker en gevoeliger voor een breuk. De buikwand kan verzwakken door:• Roken. Dit maakt het bindweefsel zwakker.
    • Langdurig hoesten.
    • Langdurig last hebben van obstipatie waardoor je veel perst.
    Overgewicht.
    • Over een lange periode zwaar tillen.

Risicogroepen liesbreuk

Een liesbreuk komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit komt omdat de buikwand bij mannen vaak wat minder sterk is dan bij vrouwen. Bij de man is de lies een complexe plek en een relatief zwakke plek. Doordat de zaadleider en bloedvaten van de teelbal vanuit de buik op die plek door het lieskanaal naar buiten komen. Ongeveer 10% van alle mannen krijgt vroeg of laat te maken met een liesbreuk.

Tijdens de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder ontstaat er een uitstulping van buikvlies in het lieskanaal. Bij jongetjes zal hier in een latere fase in de ontwikkeling, de zaadbal en zaadstreng naar de balzak migreren. Bij meisjes ontstaat hierin een ophangband van de baarmoeder. Deze uitstulping van het buikvlies verdwijnt bij de meeste kinderen na de geboorte. Echter, wanneer dat niet het geval is dan er een liesbreuk ontstaan.

Bij vrouwen komen dijbreuken vaker voor. Hierbij zit de uitstulping net onder de lies, in het kanaal waar ook de bloedvaten en de zenuwen door naar het been lopen. Een andere benaming is een vrouwenbreuk en de medische term hiervoor is hernia femoralis.

Maar een liesbreuk kan ook bij kinderen voorkomen.

Diagnose vaststellen
Een liesbreuk is vrij eenvoudig vast te stellen op basis van je klachten en een kort lichamelijk onderzoek. In de meeste gevallen kan de arts dan al de diagnose stellen en zijn aanvullende onderzoeken niet nodig. Wanneer er toch twijfels zijn, dan kan een echo of een MRI-scan worden ingezet om de diagnose te stellen.

Behandeling van een liesbreuk

Bij kinderen jonger dan een jaar kan een liesbreuk nog uit zichzelf sluiten. Maar bij iedereen ouder dan één jaar verdwijnt een liesbreuk nooit vanzelf. De breuk kan wel groter worden en meer klachten veroorzaken wanneer er niets aan wordt gedaan. De ingreep is tamelijk eenvoudig en vaak kun je dezelfde dag weer naar huis.

Er kan worden gekozen voor een kijkoperatie of een klassieke openbuikoperatie. In beide gevallen wordt het uitpuilende deel teruggestopt in de buik. Vervolgens wordt de buikwand verstevigd door middel van een kunststof matje dat over de zwakke plek of opening wordt geplaatst.

Na een operatie

Het herstel van een liesbreukoperatie verloopt doorgaans voorspoedig. Het operatiegebied zal nog wel pijnlijk zijn, maar een gewone pijnstiller moet in principe voldoende zijn. Ook kan er een blauwe verkleuring ontstaan rond de wond, die uit kan zakken. Dit is niet zorgwekkend en verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Tevens is het normaal dat het wondgebied wat gezwollen is. Ook dit verdwijnt vanzelf.

Na de operatie mag je 2 weken niet zwaar tillen, omdat er dan te veel kracht op je buikspieren komt te staan. Maar lopen, traplopen en fietsen mag wel. Natuurlijk moet je altijd wel naar je lichaam blijven luisteren. Ook douchen kan gewoon weer na 24 uur. Je mag gewoon eten en drinken, maar het advies is wel om voor vezelrijke voeding en voldoende drinken te zorgen. Dit om je ontlasting zacht te houden zodat je zo min mogelijk moet persen.

 

Bronnen: slingeland.nl, elkerliek.nl en maasstadziekenhuis.nl

 

 

 

Delen:  
20 reacties op “Liesbreuk komt vaker voor bij mannen
  1. Ik heb gehoord dat vrouwen erg veel last hebben van dat matje.

    Geschreven door Willemien op
    • Inderdaad, mensen echt geloof me vraag om alternatieven laat je niet een matje aanpraten,
      het is verschrikkelijk, nu 3 operatie’s verder en totaal geen verlichting, het is werkelijk een drama.

      In het zkh heeft men nooit de bijwerkingen van het plaatsen van een matje verteld.

      DOE HET NIET !!!

      Geschreven door Lynn op
      • Ik heb drie jaar geleden een operatie gehad er is een matje aangebracht en ik moet zeggen dat het tot nu toe goed gaat. Sport vier keer per week, mag niet klagen. Hoor idd ook wel eens andere verhalen maar is er en andere oplossing,.
        grEric

        Geschreven door Eric op
        • ik heb ook een matje al enkelen jaren geleden geplaats en heb er geen probelemen van grt jo

          Geschreven door Anoniem op
      • Onzin. Dit heeft waarschijnlijk met je eigen levensstijl of veranderingen in je lichaam te maken. Niet met het matje zelf.

        Geschreven door Valeria op
    • Ja heb ik ook gehoord. Bekkenbodem of liesbreuk “matje”. Ik heb een liesbreuk (links) en draagt al jaren een liesbreukband van Orliman. Tot “tevredenheid” . Uhh even gedoe met naar WC gaan. Want ik heb van nood een deugd gemaakt. En houd m’n steunkousen tot in de lies nu omhoog met een soort jarretel bandjes (eigen maak) met bretelclips en elastisch. Werkt al jaaaren feilloos. Dus ’s avonds: steunkousen uit, breukband af, rugwol voor spieren af, kunstgebit uit, glazenoog in bakje water en dan liggen met een luisterboek (want lezen gaat door nekkramp ook al niet meer hahaha) Gelukkig ben ik een alleenstaande oude man (maar wel vrolijk zie je 😊) Ik moet geen kunststof (matjes in m’n lijf broer heeft daar veel pijn en ongerief van gehad). Sowieso vind ik dat er veel en veel te veel en te lang wordt gesleuteld aan fossielen. Dat dingen kúnnen wil niet zeggen dat het ook moét he?! Komop met die Pil van Drion medici !!!!

      Geschreven door de Eigenheimer op
    • Nou bij mij ook als man ik heb wel een dubbele ben nu onderbehandeling van een goede uroloog mri gehad nu afwachten gr marc

      Geschreven door Marc-bos op
  2. Beste vrienden – in mijn gehuurde boerderij stookt ik met hout en na 8 jaar voelde ik klikje in mijn onderbuik na het laden van mijn kachel – ’s anderdaags stond ik op met erectie maar nu met een banaan penis – was even schrikken op mijn 68e. Naderhand voelde ik broebelingen in mijn darm onderaan links. Sprak er meerdere keren over met huisarts, maar werd niet au serieus genomen. Stuurde mij na vraag naar een darmspecialist die me pilletjes gaf voor de darmen te kalmeren. Ik nam ze niet en uiteindelijk na mega verhuis vroeg ik aan huisarts een echografie aan zoals ze met mijn schouder hadden gedaan. Daar werd onmiddellijk liesbreuk vastgesteld. Ben na 2 jaar last succesvol geopereerd te Sint-Niklaas door Dr. Van Miegroet P. Alles is stilaan terug in zijn plooi gevallen. Dank aan mijn redder.

    Geschreven door Yves op
  3. Yves, een geluk dat je naar België bent gegaan waar artsen nog artsen zijn en je echt helpen & niet zoals de arrogante NL’se artsen die a) nooit tijd hebben, b) je nooit onderzoeken & c) pijnkillers voorschrijven zonder een diagnose te stellen! Ten tweede NL’se ziekenuizen zie je overal zeep containers hangen om je handen te wassen helaas worden die NIET gebruikt door het onderzoekende personeel zowel artsen als verpleegsters! Het begint al met NL’se vieze gewoonte van handen schudden. Gelukkig heeft een oogheelkundige praktijk in Oegstgeest een bordje geplaatst dat ze GEEN HANDEN SCHUDDEN!! Bravo.

    Geschreven door onno op
    • Tja…Het is wel aardig om iemand een hand te geven.. Beleefd ook… Doen ze dat in België niet??

      Geschreven door Bea op
  4. Bij ons is het een aangeboren kwaal, mijn moeder en zus en ik zelf zijn met een liesbreuk geboren. En mijn 2 zonen zijn ook als baby geopereerd !

    Geschreven door Anna. op
  5. Ik ben 20 jaar geleden aan een liesbreuk geopereerd. Is dat afdoende of kan het later nog eens nodig zijn om te moeten laten doen.

    Geschreven door Hans Andersen op
    • ik ben 20 jaar geleden geopereerd aan een navelbreuk door doctr Impens in Dendermonde en ik heb het weer en de reden hij was vergeten een matje te plaatsen dat heeft hij zelf tegen mij gezegd en de volgende woorden waren ,maar nu zal ik het doen zodat het nooit terug komt ben nooit terug geweest

      Geschreven door de sutter eric op
  6. Bij de geboorte van mijn zoon herkende ik meteen een liesbreuk.
    Iedere dag regelmatige controle of die niet beklemd raakte.
    Na drie maanden zag ik dat de breuk beklemd zat. Meteen naar
    het ziekenhuis waar mijn zoon van 3 mnd. geopereerd werd.
    In diezelfde periode had in mijn omgeving ook een baby van 3 maanden
    met een beklemde liesbreuk. Deze was helaas te laat opgemerkt en de
    baby is hieraan gestorven..
    OPLETTEN bij baby’s.

    Geschreven door Valerie op
  7. Uitzondering op de regel: ik heb rechts en links een liesbreuk gehad en eraan geopereerd. Moeder van vier kinderen van rond de 9 pond.
    Daarna nog een hernia spigeli = buikwandbreukje. Net zo pijnlijk als n liesbreuk. Het vervelende is dat zenuwuiteinden weer aan elkaar moeten groeien en dat kan wel een jaar duren.

    Geschreven door Moeder van vier kinderen op
  8. Ik loop nu al ongeveer 5 jaar rond met een liesbreuk..is ontstaan nadat ik de avond ervoor gymnastiekoefeningen had gedaan…eerst veel pijn..nu gaat het wel..maar die bult/uitstulping wordt toch wel groter. Soms lukt het me niet goed om de boel weer terug te duwen. Erg vervelend en verder maakt het soms een borrelende geluid. Ik heb wel eens gehoord dat het ook naar boven kan schieten. Is dit waar? En welke gevaren loop je dan…al met al is er redelijk mee te leven…maar sporten doe ik nauwelijks meer…misschien dat de klachten dan toenemen. Heeft er nog iemand goede raad?.. en dan bedoel ik niet een operatie….

    Geschreven door Paul op
    • Misschien een osteopaat. Operatie niet altijd te voorkomen, lijkt me. En bij een liesbreuk speelt ook een tekort aan silicium een rol maar meer preventief.

      Geschreven door C. op
    • Een operatie met matje gebeurt onder volledige verdoving en flikken ze met één gaatje te maken naast uw nagelbuik – langs die weg wordt het matje ingeplant – na de middag mag je al naar huis maar dat vind ik één dag te vroeg – opletten dat je geen werk verricht de eerste weken of het kan naar uw instrumenten neerslaan (gezwollen ballen) – dat mocht ik ondervinden – het is een onvermijdelijke ingreep als je terug de oude wil worden – mijn breuk is weg en heb geen last meer -geen angst , mijn chirurg deed er 300 in het jaar .

      Geschreven door Yves op
  9. Ik heb ik heb 29 jaar geleden een lies breuk gehad maar kon deze altijd terug duwen. Volgens de huisarts kon dit best en was er geen operatie nodig. Ongeveer 4 jaar geleden werd waarschijnlijk de scheur groter en viel een stuk van mijn dunne darm in mijn balzak.. Mijn linker kant van mijn balzak werd dus een stuk groter en zwaarder. Ik heb er eigenlijk noemenswaardige last van maar weet dat het niet normaal.Ben daarom naar de dokter gegaan en kreeg een verwijs brief van hem om naar het zieken huis te gaan. Daar werd ik weer door de vrouwelijke specialist onderzocht en zij rade het mij aan om alles maar zo te laten en dat een operatie alleen maar complicaties op kon leveren zoals ontstekingen, wondpijn etc.
    Ik heb nu wat bedenktijd om te beslissen wat ik wil, maar de situatie is vrij verwarrend. Aan de ene kant voel ik me een beetje niet complete omdat wat ik nu heb niet zo hoort maar aan de andere kant ben ik wel bang voor wat de specialist als complicatie heft genoemd. Ik ben er nog niet uit.

    Geschreven door Anton op
  10. Een liesbreuk geneest niet vanzelf – een operatie met matje is tot hiertoe de beste remedie – heb er zelf twee jaar mee rondgelopen – begrijp nog niet dat ik de diagnose niet zelf of te laat wist .

    Geschreven door Yves op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief