Het verschil tussen fysiotherapie en ergotherapie

Het verschil tussen fysiotherapie en ergotherapie

Fysiotherapie is voor de meeste mensen wel bekend. Ergotherapie is daarentegen veel minder bekend. Het klinkt als iets vergelijkbaars als fysiotherapie en dat is het ook. Maar er zijn belangrijke verschillen tussen deze twee therapievormen. Wat is het verschil tussen ergotherapie en fysiotherapie en wanneer heb je wat nodig?

Fysiotherapie

Om de verschillen tussen fysiotherapie en ergotherapie goed uit te kunnen leggen, is een goed begrip van beide therapievormen nodig. We beginnen bij de meest bekende van de twee, fysiotherapie. Fysiotherapie in de huidige vorm bestaat nog niet zo lang. Tot aan de jaren ‘60 ging je met klachten waarmee je vandaag naar een fysiotherapeut zou gaan, nog naar een zogeheten heilgymnast. Een heilgymnast zorgde er voornamelijk voor dat mensen in beweging bleven, want – zo wist men toen al – niet bewegen, is ongezond.

In de loop der jaren is het vak van een heilgymnast overgegaan in dat van fysiotherapeuten. En fysiotherapeuten doen wat anders dan de heilgymnasten destijds deden. Hoewel beweging nog steeds een belangrijke rol speelt, is het voornaamste doel om patiënten met klachten zoals pijn en beperkingen aan het ‘steun- en bewegingsapparaat’ te helpen. Dat gebeurt dan door middel van oefeningen die erop gericht zijn de desbetreffende klachten te verhelpen of te verminderen.

Je gaat bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut wanneer je aan het revalideren bent na een operatie aan rug, heupen, bekken of benen. Maar ook mensen met een toenemende bewegingsbeperking door een chronische ziekte kunnen door een fysiotherapeut geholpen worden om zoveel mogelijk te kunnen binnen de beperkingen. Pijnklachten die aanwezig zijn bij het bewegen kunnen soms ook door fysiotherapie verholpen of verminderd worden.

Ergotherapie

Ergotherapie is, net als fysiotherapie, ook een vorm van paramedische zorg. Ook ergotherapie kent een andere oorsprong. We kenden het vroeger als arbeidstherapie, maar die term wordt eigenlijk niet meer gebruikt. De benaming ‘ergotherapie’ komt van het Griekse ‘ergon’. Dat betekent ‘handeling’. En dat dekt goed de lading, want ergotherapie richt zich op het weer mogelijk maken van alledaagse handelingen.

Dat betekent dat ergotherapie voornamelijk een rol speelt, wanneer die alledaagse handelingen op een bepaalde manier niet – of niet helemaal meer mogelijk zijn. Dat kan soms een fysieke oorzaak hebben, zoals bij een chronische ziekte of na een ernstig ongeluk, maar het kan ook een psychische oorzaak hebben, zoals een burn-out of dementie.

Het voornaamste doel bij ergotherapie is zorgen dat de zelfredzaamheid zo groot mogelijk is, door handelingen – ondanks de beperkingen – zoveel mogelijk te kunnen blijven uitvoeren.

De belangrijkste verschillen tussen fysiotherapie en ergotherapie

Zowel fysiotherapie als ergotherapie is dus een paramedische behandeling. En beide richten zich op een specifieke manier op de mobiliteit en zelfredzaamheid. Maar er zijn belangrijke verschillen.

Fysiotherapie richt zich op het lichaam. Er wordt gezorgd dat bijvoorbeeld de kracht en conditie zo zijn, dat de mobiliteit zo gunstig mogelijk beïnvloed wordt. Er wordt daarbij niet uitgegaan van één specifieke handeling of een set aan handelingen, maar veel meer vanuit de algehele mobiliteit gedacht. Wanneer je problemen hebt met traplopen in je huis, door een afgenomen mobiliteit in de knie, zal de fysiotherapeut zich richten op het maximaliseren van de mobiliteit. De fysiotherapeut zal in de regel niet naar je huis komen, om je daar weer te leren traplopen, maar veel meer zorgen dat bewegen in zijn algemeenheid weer kan.

Ergotherapie richt zich veel meer op de handelingen zelf en de fijne motoriek die daarmee gepaard gaat. Er wordt dan dus gezorgd dat specifieke handelingen, die niet meer helemaal mogelijk zijn, toch weer mogelijk worden. Op die manier wordt de zelfredzaamheid dus vergroot. Kan je geen traplopen door afgenomen mobiliteit in de knie, dan kan de ergotherapeut bij jou thuis helpen om de trappen toch zo goed mogelijk te kunnen belopen, binnen de beperkingen. Hierbij is de therapie dus niet gericht op de algehele mobiliteit, maar veel meer op specifieke bewegingen en handelingen.

Wanneer heb je ergotherapie nodig? En wanneer fysiotherapie?

Of je fysiotherapie of toch juist ergotherapie nodig hebt, hangt geheel af van de situatie. Bovendien kan een combinatie van beiden in sommige gevallen ook heel nuttig zijn. In het eerder genoemde voorbeeld waarbij traplopen bemoeilijkt is door een afgenomen mobiliteit van de knie, kan zowel fysiotherapie als ergotherapie helpen. De fysiotherapeut helpt om de knie en de rest van het lichaam zo sterk en mobiel mogelijk te maken en de ergotherapie helpt je om de trap in huis weer goed op te kunnen komen.

Waar bij de fysiotherapeut voornamelijk loopbruggen, fietsen en apparaten voor krachttraining staan, staan bij de ergotherapeut bijvoorbeeld oefenruimtes, zoals een keuken. Wanneer je vooral problemen ervaart die niet voor een specifieke set aan handelingen geldt, maar meer algemeen is, dan is de fysiotherapeut de aangewezen persoon.

Wanneer je problemen ervaart die vooral voor specifieke handelingen gelden, zoals bijvoorbeeld het beetpakken van kleinere voorwerpen zoals bekers en bestek, dan kan een ergotherapeut helpen hier zo goed mogelijk mee om te gaan, om deze handeling toch zo goed mogelijk weer uit te kunnen voeren. Vraag bij twijfel aan je arts of therapeut wie voor jou de beste behandeling biedt.

Dit artikel wordt je aangeboden door de Fysioclub, een ervaren en veelzijdig team van zorgprofessionals. Zij helpen jou beter te worden en gezond te blijven.

Uniek aan de Fysioclub is de Same Day Afspraak. Voor deze ‘zelfde dag dienst’ staat een gespecialiseerd behandelteam aan zorgprofessionals iedere werkdag (maandag t/m vrijdag) voor jou klaar. Het maakt niet uit of je nu op zoek bent naar een fysio Helmond, fysio Doetinchem of ergotherapie Amersfoort, bij Fysioclub kun je direct geholpen worden door een gespecialiseerde ervaren deskundige. Met meer dan 20 locaties verspreid over Nederland is er altijd wel een locatie waar we je van dienst kunnen zijn. De Fysioclub wil graag voor iedereen toegankelijk zijn en cliënten zorgeloos laten revalideren. Dit uit zich o.a. in de ruime openingstijden, zorg dichtbij huis, 24/7 online fysiotherapie en zelfs een haal- en breng service. Niet een partner of buurman te hoeven vragen, maar gewoon op tijd een eigen chauffeur voor de deur die je veilig naar De Fysioclub brengt en je ook weer ophaalt. Of je nu last hebt van een sportblessure of wilt revalideren na een ingrijpende operatie, wij staan voor je klaar met een persoonlijke oplossing. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten therapie, zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemtherapie of oncologische therapie.

Daarbij is er nu ook een app voor Android en iOS. Met de app heb je altijd een deskundige professional bij de hand. Ik heb aanhoudende pijn in mijn lage rug, wat kan ik er zelf aan doen? Welke oefeningen kan ik het beste doen na mijn operatie? Boek een Same Day afspraak, of snel even mijn afspraken inzien of wijzigen. Direct even ruggespraak met mijn fysiotherapeut via de blessurelijn. Met een mobiele telefoon heb je alles bij de hand om zorgeloos beter te worden en gezond te blijven.

Ten slotte, zou je er zeker goed aan doen om Whatsapp De Fysioclub raad te plegen. Deze service is geheel kosteloos en vrijblijvend. Naast kantooruren tevens beschikbaar in de avonduren en zelfs het weekend. Ideaal voor bedrijven en sport verenigingen. Je kunt dan een vraag aan ons stellen of een screening van 15 minuten op locatie aanvragen. Met de adviezen die je krijgt naar aanleiding van vragen of de screening mag je zelf weten wat je doet. Wij geven advies maar een opvolgende afspraak is niet verplicht.

Kortom, meer dan fysio, wij zijn jouw partner en continue steun en toeverlaat v.w.b. je gezondheid. Jou bewegen, jou in beweging houden. Daar doen we alles voor.
De Fysioclub – Altijd. Overal. Dichtbij.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief