Wat is de beste slaaphouding?

De één zweert bij het slapen op de rug, terwijl de ander een fervente buikslaper is. De houding waarmee je inslaapt, is echter niet noodzakelijk de houding die je het grootste deel van de nacht inneemt. Elke slaaphouding blijkt zijn voor- en nadelen te hebben. Bij de juiste slaaphouding voor het lichaam is het van groot belang dat de wervelkolom in zijn natuurlijke houding ligt. De lichte kromming moet dus tijdens de slaap behouden blijven. Hieronder een aantal voor- en nadelen van de verschillende slaaphoudingen.

Slapen op je zij

Het blijkt dat de meeste mensen het liefst op hun zij slapen. De voordelen van slapen op je zij, en dan met je armen in de slaaprichting en de benen opgetrokken naar de borst, is goed tegen: lage rugpijn, stress en slaapapneu. Daarnaast kan deze slaaphouding ook de kans op maagzuur en zuurbranden verminderen. Ook voor zwangere vrouwen is slapen op de zij goed. Dit omdat deze houding de bloedcirculatie naar het hart bevordert van zowel moeder als het kindje. Een kussen dat je hoofd goed ondersteunt en eventueel een kussen tussen je knieën kan deze houding nog verbeteren.

De nadelen van slapen op je zij zijn dat het extra druk kan geven op de maag en de longen. Daarnaast kan je arm in de weg liggen, of je kunt er een slapende arm aan over houden. Omdat je schouder veel gewicht van je lichaam draagt, in deze houding, kan dit ertoe leiden dat de spieren in de nek en schouders samendrukken. Omdat je met je gezicht in één kant in het kussen gedrukt ligt, kan dit op den duur zorgen voor rimpels in je gezicht en décolleté.

Slapen op je rug

Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug de beste houding. Wanneer je op je rug slaapt, krijgt het lichaam een vrij goede ondersteuning en wordt het gewicht goed verspreid over het grootst mogelijke oppervlakte. Wanneer je op je rug ligt, wordt de rug niet in allerlei bochten gewrongen en blijft de rug in de meest natuurlijke houding. Een matras kan de ruggengraat bij deze houding goed ondersteunen. De voorkeur gaat dan wel uit naar het slapen zonder kussen. Wanneer je dan toch graag slaapt met een kussen, dan liever niet een te dik kussen. Dikke kussens kunnen het ademhalen bemoeilijken. Nog een voordeel van deze houding is dat je minder snel rimpels krijgt. Dit omdat er tijdens het slapen geen druk komt te liggen op de huid en de huid de hele nacht vrij ademen.

Er zitten ook nadelen aan het slapen op de rug, zoals snurken en slaapapneu. De reden hiervoor is omdat de tong bij deze slaaphouding naar achteren zakt en gedeeltelijk de luchtpijp afsluit met als gevolg het welbekende snurken. Een ander nadeel van deze houding is dat de lage rug pijn kan gaan doen, wanneer deze geen goede ondersteuning krijgt door het matras.

Slapen op je buik

Maar een klein deel slaapt op hun buik. Bij het slapen op je buik komt snurken weinig voor, maar dat is dan ook eigenlijk het enige voordeel van deze houding. Slapen op de buik wordt beschouwd als de slechtste slaaphouding. Door de sterke draaiing van het hoofd van links naar rechts, tijdens het slapen op de buik, wordt de wervelkolom in de nek zwaar belast. Dit draaien is nodig om goed te kunnen blijven ademen, maar zorgt wel vaak voor nek- en hoofdpijn. Ook hebben buikslapers sneller last van gevoelloze handen en zenuwpijn en kan bij buikslapers tandenknarsen op de loer liggen.

Conclusie

De houding waarin je slaapt, heb je op het moment van slapen, niet echt in de hand. Als je nergens last van hebt, is er weinig reden om van houding te veranderen. Maar het kan geen kwaad om te proberen of een andere houding beter bevalt. Vaak is het zo dat je wakker wordt in de positie waarin je ook in slaap bent gevallen. Hoe je ook slaapt, je ligt waarschijnlijk beter en rustiger als je je lichaam in je slaaphouding ondersteunt. Mensen die op de rug slapen kunnen bijvoorbeeld een kussentje onder de knieën leggen, zodat de ruggengraat minder gespannen staat. Mensen die op de zij slapen, kunnen een kussen tussen de knieën leggen om zo de gewrichten wat te ontlasten. Voor buikslapers is het aan te raden om een zo dun mogelijk hoofdkussen te gebruiken.

 

Bronnen: medicaldaily.nl en fit.nl

Delen:  
29 reacties op “Wat is de beste slaaphouding?
 1. Hallo, ik heb artrose in mijn rug en verschoven rugwervels. Overdag kan ik de pijn goed aan als ik oplet met wat ik doe, maar s’nachts heb ik vreselijke pijn in mijn benen en heupen, van die afschuwelijke steken ik wordt er steeds wakker van en slaap slecht. Ik wil geen zware pijnstillers en creme tegen artrose helpt totaal niet. Weet iemand hier raad op en heeft hetzelfde?
  Bij voorbaat mijn dank,
  Christie

  Geschreven door Christie op
  • Maar als dringent moet en je bent in de auto wat kan je dan best doen dat je er minder last van hebt.is liggen goed of niet ???

   Geschreven door Lora op
  • Hallo christie,

   Ik weet niet of je het probleem nog hebt, maar een kniekussen kan helpen bij dit probleem. Eenvoudig te bestellen via verschillende websites.

   Geschreven door Rianna op
  • Hoi

   Geschreven door Kaaseter op
  • je moet aan de zij gaan slapen en je moet strak bed hebben en laagje kussen voor je nek en voor je lichaam zeg maar.

   Geschreven door Anoniem op
  • Ik heb ook jarenlang last gehad van mijn onderrug na het slapen, ongeacht welke houding. Vaak wakker, draaien. Dacht dat het aan mijn matras lag. Toen ben ik met kussens op rughoogte gaan experimenteren. Dit bleek het antwoord voor mij. Zelfs met rug en buikslapen heb ik een dun maar stevig kussen onder mijn rug/zij/buik. Nooit meer last van opstaan met rugpijn!

   Nb niet elk kussen was fijn. Een dunner en smaller dan normaal, maar niet te slap kussen bleek voor mij het antwoord.

   Geschreven door Richard op
 2. Ik begin altijd op mijn rechter zijde. Daarna, zonder kussen, op mijn buik met mijn gezicht richting links. Ik denk het alfabet van achter naar voren op tot ik niet verder meer kom en in slaap val. Daarna weet ik niets meer en heb ontdekt dat ik alle houdingen die maar denkbaar zijn inneem. Op mijn rug liggend doe ik automatisch altijd mijn benen in de lotushouding.

  Geschreven door wilfred degens op
 3. Hallo
  Ik slaap op mijn rug, wel mijn hoofdeinde iets hoger en mijn benen wat omhoog, heb wel altijd moeite met in slaap komen, kan ook mijn leeftijd zijn misschien? (85 jaar)

  Geschreven door Edsenior op
 4. Paar keer op mijn rug ingeslapen en bijna een “stik” ervaring. Met veel gepiep en langzaam, kon niet anders, inademen en hoestend weer uitademend was het klaar. Ga nooit meer op mn rug inslapen. Ben verder in goede staat van gezondheid. Jimi Hendrix effect, die is zijn slaap gestikt in zijn speeksel, maar die leefde niet zo gezond.

  Geschreven door halman op
  • Is ook mijn angst, op m’n rug slapen vind ik benauwd, slijm schiet soms in het verkeerde keelgat.. Binnenkort schaf ik mij een matras aan van NASA traagschuim. Schijnt ook goed te zijn bij artrose!

   Geschreven door Bea op
 5. Ik heb bij het op mijn rug slapen vaak last van een gortdroge mond. Rare gewaarwording en waarschijnlijk ook niet zo gezond. (?)

  Geschreven door wilfred degens op
  • niet veel alcohol drinken,of daara groot glas water drinken…..

   Geschreven door Ed op
 6. Dat zal waarschijnlijk komen omdat je dan met mond open slaapt en snurkt…dan krijg je natuurlijk wel een droge mond.

  Geschreven door Tandor op
 7. Het zou ook door de slaaphouding kunnen komen…..

  Geschreven door Tandor op
 8. Haha, heb dat gister geprobeerd: het alfabet van achter naar voren, maar dan moet ik veel te diep nadenken… Word ik dus juist wakker van. Die wetenschappers kunnen dat wel zo leukzeggen,maar ik had net zo’n ervaring als halman. Het is geen pretje om snakkend naar adem wakker te worden. Ikschoot dan ook gelijk in de paniekstand… Mijn hoofdeinde iets naar boven is een optie, maar ik draai s nachts heel veel en op je zij of buik slapen met verhoogd hoofdeinde is ook weer niet lekker. Edsenior, idd slapen ouderen vaker moeilijk in.. Misschien doet u ook dutjes overdag? En minder inspanning, dus minder slaap nodig.. Sterkte ermee!

  Geschreven door Bea op
 9. ik slaap ook op mijn rug net zo als die man van 85 jaar ik kan anders niet in slaap komen

  Geschreven door cor op
 10. Wat zeg jij alemaal haha jimi hendrix is vermoord door mike jeffry en jimi zijn vriendin .later bleek dat ze compleet gelogen had bij het verhoor en er werd een masssa rode wijn gevonden in zijn longen

  Geschreven door Wat zeg je alemaal op
 11. Hallo allemaal,

  Wat fijn om op de hoogte te zijn van jullie slaaphoudingen.

  Ik slaap meestal staand in en val dan op een gegeven moment vanzelf om. Ik gebruik drie matrassen en zeven kussens om de val enigszins te kunnen breken. Volgens mijn huisarts ben ik een klassiek geval van ‘always stand up when it gets hard’.

  Ik vind het leuk dat ik een ge(val), hahahaha, apart ben.

  Groetjes,
  Jan Moe

  Geschreven door Jan Moe op
 12. Huh staand slapen? Grapje zeker

  Geschreven door Anoniem op
 13. Ik slaap altijd met het kleine staafje omhoog (kan ik gelijk nog even de lul melken voor het slapen gaan). Dat ligt best genoeg voor mij. Misschien komt het ook door mijn leeftijd (32 jaar). Hoi!!

  Geschreven door Dikke Hans Worsteknaap op
 14. hoi

  Geschreven door hoi op
  • Hoi

   Geschreven door Hoi op
 15. Ik zelf slaap in de zijhouding, alleen kreeg ik op een gegeven moment last van mn knie en onderrug. Toen ben ik een hoofdkussen tussen mn benen gaan doen alleen lag dat op een gegeven moment ook niet meer lekker.

  Geschreven door Rianna op
 16. Je moet op zoeken hoe onze Profeet Mohammed slaapt

  Geschreven door Anoniem op
 17. Iķ probeer te slapen om mijn rug. Maar na 10 minuten krijg ik kramp in mijn rug. Zou niet aan mijn leeftijd liggen denk (22)

  Geschreven door SterreM op
 18. Ik wil kaas

  Geschreven door Kaas.nl op
 19. Ik heb altijd kloppende hoofdpijn in mijn achterhoofd en voorhoofd als ik even op mijn rug heb geslapen. Wat kan daar de oorzaak van zijn? Ik moet er dus altijd om denken dat ik niet per ongeluk op mijn rug ga liggen in mijn slaap, helaas ontkomt me dit weleens.

  Geschreven door Iris op
 20. Hallo allen,

  Ik val altijd op mijn zij in slaap. Dat gaat meestal probleemloos, maar nu is het mij al enkele keren overkomen dat ik naast een dode prostituee wakker ben geworden.

  Dat komt misschien door het nachtmutsje dat ik neem, want ik word ook vaak met een droge mond wakker, haha! Of het ligt aan mijn leeftijd (114).

  Tips zijn welkom!

  Groetjes van Eelco

  Geschreven door Eelco op
 21. Hey guys,

  Vroeger sliep ik als een normaal mens op mijn zij, maar sinds de moord op mijn ouders slaap ik nu overdag aan het plafond. In het holst van de nacht jaag ik op criminelen en word ik geteisterd door één of andere kutclown. Heeft iemand enig idee wat ik hieraan kan doen?

  Greetz Bruce 😉

  Geschreven door Bruce W. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief