Wat is de beste slaaphouding?

De één zweert bij het slapen op zijn of haar rug terwijl de ander een fervente buikslaper is. De houding waarin je inslaapt, is echter niet noodzakelijk de houding die je het grootste deel van de nacht inneemt. Elke slaaphouding blijkt zijn voor- en nadelen te hebben.

Normaal gezien nemen mensen in bed de houding aan die voor zo min mogelijk ongemakken zorgt. Maar bij bepaalde klachten kan een bepaalde slaaphouding problemen voorkomen. Hieronder een aantal voor- en nadelen van de verschillende slaaphoudingen.

Bij de juiste slaaphouding voor het lichaam is het van groot belang dat de wervelkolom in zijn natuurlijke houding ligt van de zijkant bekeken. De lichte kromming moet dus tijdens de slaap behouden blijven.

Slapen op je zij

Het blijkt dat de meeste mensen het liefst op hun zij slapen. De voordelen van slapen op je zij, en dan met je armen in de slaaprichting en de benen opgetrokken naar de borst, is goed tegen lage rugpijn, stress, slaapapneu. Daarnaast kan het slapen op de zij ook last van maagzuur en zuurbranden verminderen. Ook voor zwangere vrouwen is slapen op de zij goed omdat deze houding de bloedcirculatie naar het hart bevordert van zowel moeder als het kindje. Een kussen dat je hoofd goed ondersteunt en eventueel een kussen tussen je knieën kan deze houding nog verbeteren.

De nadelen van slapen op je zij zijn dat het extra druk kan geven op de maag en de longen. Daarnaast kan je arm in de weg liggen, of je kunt er een slapende arm aan over houden. Omdat je schouder veel gewicht van je lichaam draagt, in deze houding, kan dit ertoe leiden dat de spieren in de nek en schouders samendrukken. Omdat je met je gezicht in één kant in het kussen gedrukt ligt, kan dit op den duur zorgen voor rimpels in je gezicht en décolleté.

Slapen op je rug

Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug de beste houding. Wanneer je op je rug slaapt krijgt het lichaam vrij goede ondersteuning en wordt het gewicht goed verspreid over het grootst mogelijke oppervlakte. Wanneer je op je rug ligt wordt de rug niet in allerlei bochten gewrongen en blijft de rug in de meest natuurlijke houding. Een matras kan de ruggengraat bij deze houding goed ondersteunen. De voorkeur gaat dan uit naar het slapen zonder kussen, en wanneer je dan toch graag slaapt met een kussen dan liever niet een te dik kussen. Dit omdat te dikke kussens het ademhalen kunnen bemoeilijken. Nog een voordeel van slapen op je rug is dat je minder snel rimpels krijgt omdat er tijdens het slapen geen druk komt te liggen op de huid en de huid de hele nacht vrij ademen.

Er zitten ook nadelen aan het slapen op de rug, zoals snurken en slaapapneu. De reden hiervoor is omdat de tong bij deze slaaphouding naar achteren zakt en gedeeltelijk de luchtpijp afsluit met als gevolg het welbekende snurken. Een ander nadeel van het slapen op je rug is dat de lage rug pijn kan gaan doen wanneer deze geen goede ondersteuning krijgt door het matras.

Slapen op je buik

Maar een klein deel slaapt op hun buik. Bij het slapen op je buik komt snurken weinig voor, maar dat is dan ook eigenlijk het enige voordeel van deze houding, want slapen op je buik wordt beschouwd als de slechtste slaaphouding. Door de sterke draaiing van je hoofd van links naar rechts, tijdens het slapen op je buik, wordt de wervelkolom in de nek zwaar belast. Dit draaien is nodig om goed te kunnen blijven ademen, maar zorgt wel vaak voor nek- en hoofdpijn. Ook hebben buikslapers sneller last van gevoelloze handen en zenuwpijn en kan bij buikslapers tandenknarsen op de loer liggen.

Conclusie

De houding waarin je slaapt, heb je wanneer je slaapt niet echt in de hand. Als je nergens last van hebt is er weinig reden om van houding te veranderen. Maar het kan geen kwaad om te proberen of een andere houding beter bevalt. Vaak is het zo dat je wakker wordt in de positie waarin je ook in slaap bent gevallen. Hoe je ook slaapt je ligt waarschijnlijk beter en rustiger als je je lichaam in je slaaphouding ondersteunt. Mensen die op de rug slapen kunnen bijvoorbeeld een kussentje onder de knieën leggen, zodat de ruggengraat minder gespannen staat. Mensen die op de zij slapen kunnen een kussen tussen de knieën leggen om zo de gewrichten wat te ontlasten. Voor buikslapers is het aan te raden om een zo dun mogelijk hoofdkussen te gebruiken.

 

Bronnen: medicaldaily.nl en onvz.nl

15 reacties op “Wat is de beste slaaphouding?
 1. Hallo, ik heb artrose in mijn rug en verschoven rugwervels. Overdag kan ik de pijn goed aan als ik oplet met wat ik doe, maar s’nachts heb ik vreselijke pijn in mijn benen en heupen, van die afschuwelijke steken ik wordt er steeds wakker van en slaap slecht. Ik wil geen zware pijnstillers en creme tegen artrose helpt totaal niet. Weet iemand hier raad op en heeft hetzelfde?
  Bij voorbaat mijn dank,
  Christie

  Geschreven door Christie op
  • Maar als dringent moet en je bent in de auto wat kan je dan best doen dat je er minder last van hebt.is liggen goed of niet ???

   Geschreven door Lora op
 2. Ik begin altijd op mijn rechter zijde. Daarna, zonder kussen, op mijn buik met mijn gezicht richting links. Ik denk het alfabet van achter naar voren op tot ik niet verder meer kom en in slaap val. Daarna weet ik niets meer en heb ontdekt dat ik alle houdingen die maar denkbaar zijn inneem. Op mijn rug liggend doe ik automatisch altijd mijn benen in de lotushouding.

  Geschreven door wilfred degens op
 3. Hallo
  Ik slaap op mijn rug, wel mijn hoofdeinde iets hoger en mijn benen wat omhoog, heb wel altijd moeite met in slaap komen, kan ook mijn leeftijd zijn misschien? (85 jaar)

  Geschreven door Edsenior op
 4. Paar keer op mijn rug ingeslapen en bijna een “stik” ervaring. Met veel gepiep en langzaam, kon niet anders, inademen en hoestend weer uitademend was het klaar. Ga nooit meer op mn rug inslapen. Ben verder in goede staat van gezondheid. Jimi Hendrix effect, die is zijn slaap gestikt in zijn speeksel, maar die leefde niet zo gezond.

  Geschreven door halman op
 5. Ik heb bij het op mijn rug slapen vaak last van een gortdroge mond. Rare gewaarwording en waarschijnlijk ook niet zo gezond. (?)

  Geschreven door wilfred degens op
 6. Dat zal waarschijnlijk komen omdat je dan met mond open slaapt en snurkt…dan krijg je natuurlijk wel een droge mond.

  Geschreven door Tandor op
 7. Het zou ook door de slaaphouding kunnen komen…..

  Geschreven door Tandor op
 8. Haha, heb dat gister geprobeerd: het alfabet van achter naar voren, maar dan moet ik veel te diep nadenken… Word ik dus juist wakker van. Die wetenschappers kunnen dat wel zo leukzeggen,maar ik had net zo’n ervaring als halman. Het is geen pretje om snakkend naar adem wakker te worden. Ikschoot dan ook gelijk in de paniekstand… Mijn hoofdeinde iets naar boven is een optie, maar ik draai s nachts heel veel en op je zij of buik slapen met verhoogd hoofdeinde is ook weer niet lekker. Edsenior, idd slapen ouderen vaker moeilijk in.. Misschien doet u ook dutjes overdag? En minder inspanning, dus minder slaap nodig.. Sterkte ermee!

  Geschreven door Bea op
 9. ik slaap ook op mijn rug net zo als die man van 85 jaar ik kan anders niet in slaap komen

  Geschreven door cor op
 10. Wat zeg jij alemaal haha jimi hendrix is vermoord door mike jeffry en jimi zijn vriendin .later bleek dat ze compleet gelogen had bij het verhoor en er werd een masssa rode wijn gevonden in zijn longen

  Geschreven door Wat zeg je alemaal op
 11. Hallo allemaal,

  Wat fijn om op de hoogte te zijn van jullie slaaphoudingen.

  Ik slaap meestal staand in en val dan op een gegeven moment vanzelf om. Ik gebruik drie matrassen en zeven kussens om de val enigszins te kunnen breken. Volgens mijn huisarts ben ik een klassiek geval van ‘always stand up when it gets hard’.

  Ik vind het leuk dat ik een ge(val), hahahaha, apart ben.

  Groetjes,
  Jan Moe

  Geschreven door Jan Moe op
 12. Huh staand slapen? Grapje zeker

  Geschreven door Anoniem op
 13. Ik slaap altijd met het kleine staafje omhoog (kan ik gelijk nog even de lul melken voor het slapen gaan). Dat ligt best genoeg voor mij. Misschien komt het ook door mijn leeftijd (32 jaar). Hoi!!

  Geschreven door Dikke Hans Worsteknaap op
 14. hoi

  Geschreven door hoi op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief