Alles over slapen en verlichting

Alles over slapen en verlichting

Kinderen vragen vaak om een nachtlampje, maar ook volwassen slapen niet altijd in een goed verduisterde kamer. Volgens vele onderzoeken kan het kleinste beetje kunstlicht ons slaap-waakritme al verstoren. Een donkere slaapkamer is dus belangrijk voor een goede nachtrust.

Licht heeft veel invloed op ons slaap- waakritme. Wanneer je kamer niet goed verduisterd is kunnen we, vooral in de ochtend en met name zomers, (te) vroeg worden gewekt door het licht.

Tips over slapen en verlichting

Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet over slapen in combinatie met licht.

De telefoon uitzetten

Niets vervelender dan de telefoon die op het nachtkastje ligt oplicht wanneer er een bericht op binnen komt. Maar ook een tv of computer kan licht verspreiden waar we wakker van blijven c.q. worden. Dus geen tv, computer en of mobiel ik de slaapkamer of zet ze echt uit.

Wekker omdraaien

Een digitale wekker geeft ook licht waar we last van kunnen hebben. Draai de wekker naar de muur zodat u van het licht geen last heeft. Bijkomend effect is dat u zich ook geen zorgen kan maken over hoeveel uur u nog kunt slapen voordat de hectische dag weer begint. De klok van een tv of dvd-speler kunt u gemakkelijk afplakken met zwarte tape.

Een nachtlampje in de badkamer

Voor de mensen die er iedere nacht uit moeten om naar het toilet te gaan is het aan te raden om dit of in het donker te doen of om een klein nachtlampje in het stopcontact te prikken. Dit is vele malen beter dan het felle badkamer licht waar we direct wakker van worden. Natuurlijk is het überhaupt er niet uit moeten, om naar het toilet te gaan, een betere oplossing. Daarom wordt men aangeraden om twee uur voordat men gaat slapen niets meer te drinken.

Sfeerverlichting

Zodra het begint te schemeren maakt ons lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Melatonine zorgt ervoor dat onze lichaamstemperatuur daalt, en daardoor begint het lichaam zich voor te bereiden op de nacht en het rusten. Bij teveel licht ontvangen onze hersenen geen teken dat ze melatonine moeten aanmaken. Vandaar de tip om het gezellig te maken in de huiskamer en de lichten 2 á 3 uur voor het slapen te dimmen naar sfeerverlichting.

Ga overdag naar buiten

Zorg ervoor dat u voldoende daglicht overdag te zien krijgt. Mensen die overdag aan veel daglicht worden blootgesteld maken ’s avonds voldoende melatonine aan. Dus vooral in de herfst en winter is het krijgen van voldoende daglicht van groot belang voor het goed slapen.

Slank door verduisterde slaapkamer

Een goed verduisterde kamer blijkt niet enkel van invloed te zijn op een goede nachtrust. Echter, men vermoedt dat een te lichte slaapkamer leidt tot een slechtere stofwisseling en een verstoorde celdeling waardoor men dikker kan worden.

De gordijnen open

Waar duisternis zorgt voor de aanmaak van melatonine, zorgt daglicht voor de aanmaak van dopamine, waardoor u meer energie krijgt. Kunstmatig licht helpt niet, natuurlijk daglicht wel. Zorg ervoor dat u na het wakker worden zo snel mogelijk daglicht ziet. Dus om zo snel mogelijk actief te worden moeten de gordijnen z.s.m. open.

 

Bronnen: RIVM

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief