Je biologische leeftijd verbeteren

Je biologische leeftijd verbeteren

Je biologische leeftijd en je kalenderleeftijd lopen vaak niet gelijk. In veel gevallen ligt onze biologische leeftijd hoger dan onze werkelijke leeftijd. Echter, het is wel mogelijk om je biologische leeftijd te verbeteren. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat dit sneller kan dan voorheen gedacht. Hoe kun je je biologische leeftijd verbeteren?

Biologische leeftijd versus kalenderleeftijd

De biologische leeftijd is wat weleens de leeftijd van onze slagaders wordt genoemd, en deze verwijst naar onze fysiologische leeftijd. Het is eigenlijk hoe oud je echt bent. Verschillende factoren kunnne dit beïnvloeden. Denk hierbij aan: voeding, stress, lichaamsbeweging, gewicht, roken, alcohol en luchtverontreiniging. Je kalenderleeftijd is je chronologische leeftijd, de leeftijd die is verstreken sinds je geboorte.

Natuurlijke verouderingsproces

Aan het einde van onze chromosomen zitten telomeren. Dit zijn stukjes DNA die als een soort van beschermdopje fungeren. Ze beschermen je DNA tegen beschadigingen tijdens het celdelingsproces. Het is namelijk zo dat iedere keer dat een cel deelt, bijvoorbeeld om nieuwe huid, bloed of bot te vormen, dan wordt er een klein stukje van de telomeren aan de uiteinden van de chromosomen afgeknipt. Hierdoor verkorten de telomeren dus.

Een cel kan zich tijdens zijn levensduur wel 50 tot 70 keer delen. Iedere keer na een celdeling wordt de telomeer iets korter, totdat het punt wordt bereikt waar op de cel afsterft. Dat is onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces.

Nu komt er steeds meer onderzoeksbewijs, waaruit blijkt dat de lengte van je telomeren in verband lijkt te staan met factoren waar je zelf invloed op uit kunt oefenen. Denk hierbij dus aan ongezonde levensstijl, te weinig beweging en te veel stress. Het verkorten zou hierdoor versnellen. Andersom zou een gezonde levensstijl in positieve zin beïnvloeden.

Factoren waar we geen invloed op hebben

Dat klinkt natuurlijk prachtig, maar er spelen ook zaken een rol waar we zelf maar weinig of geen controle over hebben. Denk hierbij aan iemand zijn metabolisme en vooral genetica. De invloed van deze twee factoren op de veroudering van ons organisme, verschilt van persoon tot persoon. Echter, deze genetische opmaak is niet onveranderlijk. Het is namelijk dat de manier van leven, zowel ongezond als gezond de manier waarop onze genen tot uitdrukking komen verandert en de werking beïnvloedt van onze cellen en organen. Op basis hiervan wordt een deel van onze biologische leeftijd bepaalt.

Biologische leeftijd verbeteren

De negatieve veranderingen in onze genen zijn dus voor een klein deel te beïnvloeden. Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat door het aanpassen van de levensstijl je biologische leeftijd al een periode van een aantal weken positief kan beïnvloeden. Aan dit Amerikaanse onderzoek deden mensen van tussen de 50 en 72 jaar mee. Voorafgaand aan het onderzoek werd de biologische leeftijd bepaald. Vervolgens volgde een deel van deze groep voor een periode van twee maanden een levensstijl met voldoende slaap, lichaamsbeweging, gezonde voeding en ontspanning. Dit werd aangevuld met probiotica en supplementen fytonutriënten (onder andere carotenoïden, flavonoïden en polyfenolen). De andere groep veranderde niets aan de levensstijl.

Positieve resultaten

Na twee maanden werd er bij beide groepen wederom de biologische leeftijd gemeten. Hieruit bleek dat de ‘gezonde’ groep de biologische leeftijd had verbeterd met twee tot drie jaar, terwijl in de andere groep geen verschil werd waargenomen.

Op basis van deze studie zullen er meerdere studies nodig zijn. Zo moet de termijn langer en de groep moet groter zijn voordat het bewijs als wetenschappelijk bestempeld kan worden. Maar, deze informatie herinnert ons er wel aan dat nooit te laat is om voor een gezondere levensstijl te gaan.

 

Bronnen: EOS Wetenschap en Nemo kennislink

 

Delen:  
reactie op “Je biologische leeftijd verbeteren
  1. Ja is waar . Ik ben nu 74 heb tot een reeks jaren geleden 4 nieuwe pijpjes aan mijn hart gekregen . Mijn stress. resoluut uitgebannen . Ik mankeer nu niets meer en ben ontslagen bij de Cardioloog . alleen nog Esetrol ( die niet zou werken , en dat doet hij wel wat mijn huisarts heeft geconstateerd . en een aspirientje . De statines , door chronische vermoeidheid daarvan gestopt ). Mijn Bloedwaarden zijn heel mooi mijn hartslag tussen 60 / 90 en bloeddruk 65 / 110 . en nu een na een 1/2 jaar koud water afdouchen . heb mij heel lang niet zo goed gevoeld . kan alles en doe alles .

    Geschreven door Felix. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief