Oorzaken van wallen

Oorzaken van wallen

Wallen, veel mensen hebben er last van. Er bestaan een aantal oorzaken voor wallen onder ogen. Zo is vermoeidheid een relatief onschuldige oorzaak, maar een onderliggende aandoening kan ook de oorzaak van wallen zijn. Wat zijn oorzaken van wallen? En wat kun je er tegen doen?

Wat zijn wallen onder de ogen?

Wallen zijn een ophoping van vocht of vet wat onder je huid onder je ogen zit. In de meeste gevallen geven wallen onder de ogen geen klachten. De mensen die er last van hebben, vinden het cosmetisch niet zo aantrekkelijk. Vaak worden wallen en donkere kringen door elkaar gehaald. Donkere kringen zijn namelijk plekken onder de ogen waarbij de huid plaatselijk transparanter wordt, waardoor je de bloedvaten en het grijze botvlies wat er net achter zit ziet.

Oorzaken van wallen onder de ogen

Het feit dat je vetopslag onder je ogen hebt, is vrij normaal. Het fungeert als een stootkussen voor je ogen. Deze vetopslag is bij veel mensen niet zichtbaar. Wanneer door vocht veroorzaakt wordt, dan kan het wel zichtbaar zijn. De volgende oorzaken kunnen wallen veroorzaken:

Vermoeidheid

De huid is een orgaan dat gemiddelde zo twee tot drie millimeter dik is. Echter, onder je ogen is je huid heel erg dun. Hier is je huid 0,5 millimeter. Door vermoeidheid maakt ons lichaam cortisol aan. Naast dat het ons alerter maakt, zorgt het er ook voor dat je bloedvaten wijder worden. Doordat vermoeidheid is je huid ook bleker en dat maakt dat die wijdere bloedvaatjes duidelijker zichtbaard zijn en ontstaan er verkleuringen.
Naast deze donkere kringen, kunnen er ook verdikkingen ontstaan door vocht wat zich onder je ogen ophoopt. Als je hoofd vlak ligt tijdens het slapen, dan kan vocht zich opbouwen in de huid rond je ogen. De spiertjes rondom je ogen zorgen voor een afvoer van overtollig vocht. Wanneer je slaapt, dan werken deze spiertjes minder of niet, waardoor het vocht zich kan ophopen. Daardoor kunnen wallen in de loop van de dag verminderen. Een goede nachtrust zou dus de kans op wallen kunnen verkleinen, want tijdens je slaap vinden er allerlei herstelwerkzaamheden plaats. Je lichaam ruimt afvalstoffen op en probeert vocht weer goed te verdelen.

Leeftijd

Naarmate we ouder worden, maakt de huid minder collageen aan. Collageen is een eiwit dat zorgt voor stevigheid, elasticiteit en herstel van onze huid. Vanaf eind twintig, begin dertig begint je huid ongeveer 1% collageen per jaar te verliezen. Daarom verliest je huid aan stevigheid naarmate we ouder worden. Huidveroudering is natuurlijk onvermijdelijk, maar er zijn wel een aantal factoren die het proces versnellen. Denk hierbij aan roken, suiker en veel in de zon liggen. Roken droogt de huid uit en beschadigd bloedvaten. Door de nicotine wordt de huid niet voldoende gevoed en kunnen de afvalstoffen minder goed worden afgevoerd. Niet alleen roken droogt je huid uit, ook blootstelling aan de zon is een huidverouderaar. Hoe meer het collageen en elastine beschadigd raakt en/of wordt afgebroken, hoe meer het bindweefsel in stevigheid en flexibiliteit afneemt. Het gevolg is naast rimpels ook verzakking van de huid, waardoor wallen kunnen ontstaan.

Eczeem

Door eczeem kun je zowel donkere kringen als een verdikking van je huid krijgen. De kringen kunnen ontstaan, door het veelvuldig wrijven en krabben aan het eczeem. Door het krabben neemt het aanwezige pigment toe en komt door krabben en wrijven dieper te liggen, waardoor je donkere kringen ziet. De medische benaming hiervoor is post-inflammatoire hyperpigmentatie. Wallen kunnen weer ontstaan doordat het vocht niet goed wordt afgevoerd als gevolg van het eczeem.

Disbalans vochthuishouding

Wanneer er sprake is van een disbalans in je vochthuishouding, bijvoorbeeld als gevolg van te weinig vocht in het lichaam, dan kan de huid onder de ogen nog dunner worden. Dit is ook de reden dat je wallen en kringen sneller ziet wanneer je te water weinig drinkt.
Maar te weinig water drinken is niet het enige wat voor een disbalans in je vochthuishouding kan zorgen. Cafeïne en alcohol zijn middelen die dehydraterend werken. Wanneer je hier veel van drinkt, dan is de kans groter dat er wallen kunnen ontstaan. Drink voldoende water om zo de vochtbalans van je huid op peil te houden. Ook stress staat bekend als het veroorzaken van een disbalans in de vochthuishouding.

Erfelijkheid

Op het moment dat wallen veroorzaakt worden door vetophoping, dan is dat waarschijnlijk erfelijk.

Medische redenen

Wanneer je nooit wallen hebt, maar ze ontstaan ineens zonder aanwijsbare reden, dan kan dit wijzen op slecht werkende nieren. IJzertekort kan daarentegen een oorzaak zijn van rode wallen. Het rode pigment in de bloedcellen wordt dan sneller afgebroken. Ook kunnen wallen een symptoom zijn van een hartaandoening, een traag werkende schildklier of hoge bloeddruk. Gelukkig komen deze oorzaken zeer sporadisch voor. Echter, wanneer je wel ineens wallen hebt, zonder aanwijsbare reden dan is het verstandig om even naar je huisarts te gaan. Ook wanneer je twijfelt over de oorzaak ga ook dan langs je huisarts.
Hij of zij kan verdere onderzoeken uitvoeren om te bepalen of er meer aan de hand is.

Tips om wallen te verminderen

Er zijn een hoop huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die zeggen te helpen tegen wallen.

  • Masseer met je vingers de vochtophoping onder je ogen voor een deel weg met je vingers. Plaats je vingers in de hoek van je ogen en wrijf dan voorzichtig richting je jukbeenderen. Door deze richting op te wrijven duw je vocht in de lymfebanen, die vervolgens het vocht afvoeren.
  • Verkoeling kan een snelle oplossing zijn bij een zwelling. Gebruik bijvoorbeeld een lepel uit de vriezer en leg deze tegen de zwelling aan. De kou geeft een aangenaam gevoel en het vermindert de wallen. Je kunt ook schijfjes komkommer op je ogen te leggen. Door de antioxidanten uit de komkommer hydrateer je de huid en door de koelte slinken de zwellingen. Hetzelfde zeggen ze van melk. Doordrenk een wattenschijfje met wat melk en leg deze op je ogen. De melk voedt de huid en helpt met het afdrijven van overtollig vocht.
  • Een goede oogverzorging kan door vocht ontstane wallen wegwerken, doordat het vochtafdrijvend werkt.
  • Is de oorzaak van wallen onder de ogen een allergie of vermoeidheid? Dan is het wegnemen van de oorzaak voldoende. Vermijd de stof waardoor de allergie ontstaat en zorg voor voldoende rust.

Onderooglidcorrectie

Wanneer wallen door vet erfelijk is, dan helpen bovenstaande tips niet. Wanneer je erg veel last hebt van je wallen, dan kan een onderooglidcorrectie een oplossing zijn. Hierbij kun je wallen onder de ogen en verslapte onderoogleden laten verwijderen. Door middel van een kleine snede onder de wimperrand wordt overtollig huid verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Ga hiervoor naar een oogarts of plastisch chirurg.

 

Bronnen: Radar, Dietcetera en Quest

Delen:  
4 reacties op “Oorzaken van wallen
  1. Ja die oogcorrectie krijg je niet vergoed. Als je dat wilt moet je 4500 euro betalen, en ik heb zo erg wallen!!!!!

    Geschreven door Anoniem op
    • wij hebben maar 1000 betaald.voor oog corectie

      Geschreven door wessekink op
      • Waar heb je laten doen?

        Geschreven door Anoniem op
  2. HIk heb al meer dan 1 jaar een onstoken oog.Soms gepaard met achterhoofdpijn. Wat is hier aan te doen??

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief