Een frisse neus halen is gezond

rainbow

Frisse lucht redt levens. Op de lagere school leerde we het al, bomen gebruiken fotosynthese om kooldioxide om te zetten in zuurstof. Zuurstof hebben we nodig hebben om te ademen. Maar waarom is een frisse neus halen nog meer gezond?

Frisse lucht

In slechts één jaar, heeft de aanwezigheid van bomen 850 levens gered en bij 670.000 gevallen heftige ademhalingsproblemen weten te voorkomen. Dit staat in een onderzoek, gepubliceerd in het Engelse tijdschrift milieuvervuiling. Bomen verwijderen verontreiniging uit de lucht, waardoor het gezonder voor ons is om deze in te ademen. Volgens het onderzoek is frisse lucht gemaakt door bomen, vooral nuttig voor mensen die wonen in stedelijke gebieden, waar de lucht soms zwaar vervuild is.

Luchtvervuiling kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Vervuilde lucht maakt het moeilijker voor mensen met astma om te ademen. Sommige giftige chemicaliën die zich in de lucht bevindt, zoals benzeen en vinylchloride, kunnen bijzonder giftig zijn. Ze kunnen zelfs kanker veroorzaken, aangeboren afwijkingen, lange termijn schade aan de longen, evenals schade aan de hersenen en zenuw schade. Inademen van verse lucht die planten produceren verlaagt de kans om in contact te komen met deze verontreinigende stoffen.

Het kan uw immuunsysteem stimuleren

Het kan de hoogste tijd zijn om even een luchtje te scheppen, wanneer u merkt dat u opgesloten zit in een ruimte met te veel mensen. Dit zorgt voor blootstelling aan allerlei soorten bacteriën. Dus zelfs een eenvoudig luchtje scheppen kan uw immuunsysteem stimuleren. Sporten leidt tot een toename van natuurlijke “killer” cellen zoals neutrofiele granulocyten en monocyten, waardoor uiteindelijk uw immuunsysteem verhoogt.

Vermindert stress en vergroot het gevoel van geluk

Wetenschap laat zien dat je echt moet stoppen om aan de rozenstruik te ruiken, omdat die geur ontspant. Andere bloemen, zoals lavendel en jasmijn kunnen angst verminderen en uw humeur verbeteren. Onderzoek toont aan dat ook de geur van dennenbomen stress verlaagt en u laat ontspannen. Zelfs het lopen door een park of uw eigen achtertuin kan er voor zorgen dat u rustiger en gelukkiger voelt doordat u een vleugje van vers gemaaid gras opvangt.

Zuurstof geeft je vleugels

Energiedrankjes zijn nergens voor nodig. Onderzoek toont aan dat tijd doorbrengen in de frisse lucht, omgeven door natuur, de energie met 90 procent bij mensen verhoogt. “De natuur is brandstof voor de ziel,” vertelt Richard Ryan, onderzoeker en professor in de psychologie aan de Universiteit van Rochester, de University of Rochester.

Delen:  
reactie op “Een frisse neus halen is gezond
  1. Kan ik me helemaal in vinden! Ik ben blij dat ik een hond heb en er daarom op uit moet! Maar dat zou op de werkplek ook gestimuleerd moeten worden, sporten bijv.

    Geschreven door Kiek op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief