Oorpijn kwaal bij kinderen

Oorpijn bij kinderen

Oorpijn is een veelvoorkomende kwaal die bij kinderen voorkomt en die behalve voor het kind, ook veel overlast voor de ouders teweeg brengt. Hoe komt dit nu eigenlijk?

Waarom hebben kinderen vaker oorpijn?

Kinderen zijn veel gevoeliger voor virus- en bacteriële infecties dan volwassenen. Dit komt omdat kinderen nog een niet totaal ontwikkeld afweerstelsel hebben en zij nog vaak afweer stoffen moeten krijgen tegen allerlei ons omringende bacteriën en virussen. Daardoor zullen kinderen veel vaker verkoudheden en over het algemeen meer bovenste luchtweginfecties hebben dan volwassenen.

Oorzaak van de pijn

Bij een infectie aan de bovenste luchtweginfecties zwelt het slijmvlies op in de neus, maar ook dat van de buis van Eustachius. Deze buis dient ervoor om lucht van de buitenwereld via de neus naar het middenoor de laten stromen. Hierdoor is de druk van de lucht in het midden oor even groot als de druk van de ons omringende lucht.  Wanneer door de genoemde slijmvlieszwelling de doorgankelijkheid van de lucht verminderd is, zal er dus een onderdruk in het middenoor ontstaan. Hierdoor zuigt het trommelvlies iets naar binnen (dit heet een ingetrokken trommelvlies), en dat geeft wat druksensatie in het oor.

Op zich geeft dit geen klachten, maar wanneer dit lang blijft bestaan vormt dit een prikkel voor het ontstaan van een lijm (slijm)achtige vloeistof in het middenoor. Dat geeft een verminderd  gehoor en ook vormt deze slijmachtige substantie een goede voedingsbodem voor eventuele bacteriën. Hierdoor komt er druk op het trommelvlies en rekken de zenuwtjes op dit trommelvlies uit. Dit doet pijn.

Verder is het ook zo dat ook een liggende houding druk op het trommelvlies geeft en dat is de reden dat de kinderen vaak in de avond  of in de nacht oorpijn hebben.

Wat kun je zelf doen bij oorpijn?

Pijnstillers zoals paracetamol kunnen verlichting geven. Daarnaast kan neusdruppelen (kinderdosering) ook helpen op de pijn te verminderen. Ook het hoofdeinde wat omhoog zetten kan wat helpen. Wanneer het kind hoge koorts heeft zal wellicht de huisarts een antibioticum voorschrijven.

 

Bronnen: Thuisarts en Benu Apotheek

Delen:  
19 reacties op “Oorpijn kwaal bij kinderen
 1. Ik ben een kind van 10 jaar en ik heb nu oorpijn. Het was even weg maar dan komt het weer terug. Hoe zorg ik ervoor dat het wegblijft? Ik gebruik Neusdruppels na een tijdje is het even weg de pijn maar daarna komt het weer terug.

  Geschreven door Joel op
 2. Hoi, het beste kun je even met je vader of moeder naar de huisarts gaan.

  Geschreven door Anoniem op
 3. Mijn zus (Nu 15) had van klein kind al ernstige oorpijn, Wees er niet te laat bij.. Ze is nu al 10 keer aan haar oor geopereerd anders was ze nu al doof. Ze had onstoken oren, Oorpijn,Bloed uit oren, etc. Als het al een tijd bezig is ga direct naar de huisarts! Ze word binnekort waarschijnlijk doof.. Kijk uit alstublieft.

  Geschreven door omgitseve op
  • Mijn zoontje heeft een ontsteking in zijn oren en moet onder de ctscan, ook is aan de ene oor 20%gehoorverlies is dit nog te herstellen? En daarnaast ook ingetrokken trommelvlies. Wat kan ik verwachten?

   Geschreven door Isra op
 4. hallo
  mijn dochtertje va nu 15 maanden heeft al vier keer ooronstekking gehad.
  deze was drie weken geleden waarna zei anibiotica heeft gehad nu is het weer terug gekomen.
  weet iemand wat daar aan te doen is volgens mijn huisarts is dit een veelkomend probleem bij jonge kinderen maar iets in mij zegt dat het niet goed is.
  kan iemand mij goede advies geven wat te doen.
  ze huilt heel veel en heeft er heel veel last van mij hard breekt.

  Geschreven door mama van djerelia en caitlyn op
 5. Voor de oorinfectie van mijn dochterje (bijna 2 jaar) is Trafloxal voorgeschreven. Dat zijn in feite oogdruppels. In de bijsluiter staat vernoemd dat het wordt afgeraden om het voor kinderen in de groeifase te gebruiken. Het is echter wel voorgeschreven door onze KNO arts, in de vorm van oordruppels voor oorontstekingen. De fabricant geeft aan dat door oneigenlijk gebruik er verder geen uitspraken worden gedaan over het gebruik.
  De arts schrijft het voor, en geeft aan geen problemen te zien. Waarom staat dit dan in de bijsluiter, en wat zijn de risico’s nu eigenlijk?

  Geschreven door putten123 op
 6. Hoi, ik ben een jongen van 10 jaar en heb heel veel last van oorpijn. Mijn ouders hebben al een specialist geraadpleegd en die vertelde ons dat dit komt door de buis van Eustachius die nog niet volgroeid zou zijn en dat er niets aan te doen is. Soms doet het zo pijn dat mijn ouders me een lichte pijnstiller moeten geven. Is er dan echt geen enkele remedie hiertegen ?

  Geschreven door Natan op
 7. hoi ik heb een dochtertje van vier jaar ik heb haar buisjes laten inzetten en het ging heel goed ik denk dat je met u kinderarts bespreekt voor buisjes te laten inzetten alleen als de buisjes na een tijd uitkomen dan zal het terrug hebben mijn dochterje heeft nu al 3 ooronstekingen gehad op 2 maanden tijd

  Geschreven door daniella op
 8. Hallo ik ben een tiener van 15 en ik heb vanaf klein al erg last van oorpijn. Hiervoor Ijn mijn neus amandelen er uit gehaald en dat heeft de oorpijn een aantal jaren weggewerkt. Maar de laatste 2 jaren komt her weer terug. Ik gebruik verdovende oordruppels maar dit helpt niet. Het is een bonkende , stekende oorpijn. Ik wil er heel graag vanaf heeft iemand misschien tips ofzo? Alvast bedankt!

  Geschreven door Niquita op
 9. Geschreven door richard op
 10. ik ben elf (meisje) ik heb elke dag oorpijn niks aan te doen rechter plus de linker oor in de avond is het meest ik kan niet slapen

  Geschreven door ouiam op
 11. Ik ben een kind van 10 jaar, ik had een perforatie op 2010
  en is laatste vakantie (augustus, 2013) weer opengegaan door hoge druk op mijn oor. Na een paar maanden was het weer dicht gegroeid, we waren gaan zwemmen en de laatste keer op de springplank kreeg ik een raar gevoel, toen we naar huis gingen gaf mijn mama me oordruppels in het middenoor, ik schreeuwde de longen uit mijn lijf van de pijn en zijn naar het spoed gegaan. Gisteren (24 april) werd het geopereerd, is nu voor mijn ok, ik was onder narcose (volledig) en ben nu thuis, ik heb een watje in mijn oor met ontsmetting maar het blijft nu en dan pijn doen. De perforatie is dichtgeplakt (met een stukje van mijn vel, dat is dichtgenaaid), ik draag een bril die over de draadjes komen, is dat erg? Dus, kunt u mij A.U.B zo snel mogelijk antwoorden?

  Geschreven door Tjorven op
 12. Hallo Tjorven,
  Op zich is dat geen probleem. Leg een (stukje) verbandgaas tussen de bril en de draadjes.

  Geschreven door Tandor op
 13. ik had paar weken geleden last van linkeroor toen is paar weken wegeweest mar nu is het weer terug, en mijn ouders geloven me niet maar het doet heel zeer en bloed ook weleens vooral in nacht en ik word ook vaak misselijke van de pijn

  Geschreven door esmee op
 14. Dat lijkt op een middenoorontsteking.
  Je moet hier toch echt even mee naar de huisarts.

  Geschreven door Tandor op
 15. helaas heb ik hier nou ook een griepje overheen

  Geschreven door esmee op
 16. ik ben 12 en heb heel erg last van mijn oor . hoe lang gaat dit duren want ik ga volgende week op vakantie en ik hoop dat het dan weg is . HOELANG????????

  Geschreven door noa op
 17. Daar kan niemand je zo antwoord opgeven.
  Ga in ieder geval naar de huisarts als je daar nog niet bent geweest.

  Geschreven door Tandor op
 18. Ik (12 jaar) heb oorpijn in mijn linkeroor en ik hoor ook wat dof. Wat zou dit kunnen zijn? En hoe kom ik er vanaf?

  Geschreven door Anoniem… op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief