Wat zegt de kleur van je snot over je gezondheid?

Wat zegt de kleur van je snot over je gezondheid?

Ons lichaam produceert snot. Wanneer we verkouden zijn, last hebben van een allergie dan produceert ons lichaam meer snot. Snot komt voor in allerlei verschillende kleuren. Maar wat zegt de kleur van snot over je gezondheid?

Wat is snot?

Snot is eigenlijk niet anders dan slijm. De binnenzijde van je neus is bekleed met slijmvlies. Dat slijmvlies zit vol met bloedvaten en slijmkliertjes. Deze produceren altijd een beetje slijm en vocht.

De functie van dit slijm is dat het ervoor zorgt dat de ingeademde lucht wordt bevochtigd. Hierdoor kunnen de longen de lucht beter verwerken. Maar ook dat kleine stofdeeltjes en ziektekiemen worden opgevangen en gefilterd. Het grootste deel van dat snot wordt afgevoerd naar je maag. Hier zorgt het maagzuur ervoor dat de verschillende bacteriën worden gedood.

Normaal wordt er precies genoeg slijm gemaakt om de neus prettig nat te houden. Echter, wanneer je verkouden bent, dan is je slijmvlies ontstoken. Als gevolg van deze ontsteking zwelt het slijmvlies op en gaat het meer slijm produceren. Dit slijm noemen we snot. Behalve dat het snot ervoor zorgt dat je neus verstopt raakt, kan het ook uit je neus lopen.

Snot bestaat voor het grootste deel uit water, antilichamen en antibacteriële stoffen. De antilichamen en antibacteriële stoffen tezamen vormen een soort van antibiotica. Op het moment dat er bacteriën in het snot zitten, dan binden de antilichamen zich hieraan vast om ze vervolgens uit te schakelen. Op deze manier beschermt het snot je lichaam tegen ziektes.

Verschillende kleuren van snot

Helder van kleur

Wanneer je snot een beetje doorzichtig, helder en kleurloos is, dan kun je in principe zeggen dat dit gezond snot is. Maar dan moet het wel een wat plakkerige textuur hebben. Vergelijk het maar met de textuur van lijm. Als je snot er zo uitziet, dan is de kans groot dat je geen virus of infectie hebt. Echter, hier zijn er uitzonderingen op. Zo kan de kleur van je snot helder en kleurloos zijn, maar dan kun je ook een oor- of holteontsteking hebben. Wanneer het snot helder is maar wel uit je neus loopt, dan kan er sprake zijn van een lichte verkoudheid of een allergie.

Wit

Als je verkouden begint te worden, dan kan je snot wittig van kleur zijn. Ook kan het plakkeriger en dikker zijn dan je gewend bent. Dit komt doordat het ontstoken en opgezwollen weefsel in je neusholte de snelheid, waarmee het snot zich voortbeweegt vertraagd. Als gevolg hiervan verlies het vocht verliest, waardoor het dikker wordt. Dit is dus vaak een teken van een verkoudheid of griepje.

Geel

In de meeste gevallen duidt geel snot op een virus of infectie aan de bijholte van de neus. Dit kun je merken aan een verkoudheid. Als je snot geel van kleur is, is dat eigenlijk een goed teken. Het betekent namelijk dat je lichaam aan het vechten is tegen een bacterie. De kleur van het slijm zal dan na een paar dagen wat donkerder van kleur worden.

De Staphylococcus aureus bacterie zorgt voor een soort donkergeel slijm. Deze kleur kan betekenen dat je te maken hebt met bronchitis of een andere infectie die zich manifesteert in de borst. Wanneer de symptomen langer dan een week aanhouden, of na enkele dagen erger worden in combinatie met koortsverschijnselen, dan is het verstandig om even contact op te nemen met je huisarts.

Groen

Wanneer je snot een wat groenige kleur heeft, dan kan dit wijzen op een bacteriële infectie of schimmelinfectie. De groene kleur wordt veroorzaakt door leukocyten. Leukocyten zijn cellen die met name betrokken zijn bij ons afweersysteem. Ze vechten tegen de bacteriën. Als deze bloedcellen doodgaan dan laten ze een groen pigment los. Wanneer dit pigment gemixt wordt met het slijm, dan zal je slijm ook een groene kleur krijgen. Over het algemeen is de kleur de eerste dagen van de bacterie- of schimmelinfectie lichtgroen en zal snel overgaan naar een donkere kleur groen. Houdt de kleur langer dan een week aan, of worden de symptomen erger door bijvoorbeeld koorts, dan is het advies om contact op te nemen met je huisarts.

Rood of bruin

Wat de kleur wat rood/bruin is, dan is de kans groot dat er bloed in je snot aanwezig is. Zodra bloed gemixt wordt met het slijm, geeft dit een rood- of bruinachtige gloed. De kleur kan variëren van felrood tot licht roze of donkerbruin. Als je snot maar een beetje rood van kleur is, dan hoeft er geen probleem te zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een kleine ontsteking in de sinussen is ontstaan. Ook kan een schrale plek in je neus een oorzaak zijn. Zodra je rood slijm ophoest, kan dit betekenen dat je bronchitis hebt. Als de symptomen langer dan een week aanhouden of je hebt de symptomen van koorts ernaast ga dan even langs je huisarts. Maar ook wanneer je helder bloed ophoest, moet je direct contact opnemen met je arts.

Zwart of grijs

Wanneer je niet rookt en geen drugs gebruikt, dan kan een zwarte kleur duiden op: een schimmelinfectie of dat je veel afvalstoffen, die in de lucht hangen, inademt. Als er as, rook of stof in de ingeademde lucht zit dan kan dit zich hechten aan het slijm en een zwarte of grijsachtige kleur veroorzaken. Raadpleeg altijd je huisarts wanneer er sprake is van zwart snot zonder bekende oorzaak. In veel gevallen is er hier sprake van een schimmelinfectie waarvoor behandeling noodzakelijk is.

 

Bronnen: alinedefeyter en mensenlichaam.nl

Delen:  
17 reacties op “Wat zegt de kleur van je snot over je gezondheid?
 1. In de loop van de tijd heb ik diverse varianten gehoord over het verwijderen van snot.
  Enerzijds zegt men dat snot opsnuiven beter is dan in een zakdoek uitsnuiven, wat is wijsheid ?
  Hoor graag van U ?

  • Ja dat deed ik ook op snuiven maar nu ruik ik niks meer

   Geschreven door Doortje op
   • Ik heb licht grijs snot ik heb nooit gerookt of drugs genomen.
    Kan ik dan grijs snot krijgen van passief te roken? Wat betekent dat je de rook inademdt van iemand anders.
    (sry voor schrijffouten)

    Geschreven door Rosie op
 2. Mijn kinderarts zei vroeger : haal maar op die wekker, snot is lekker.

  Geschreven door emma c. op
 3. snot opsnuiven zal zeker geen kwaad kunnen, dat het lekker is of slecht smaakt zal niemand kunnen zeggen het snot passeert de smaak papillen niet ,maar dat het gezellig is voor de omstaanders is iets anders .

  Geschreven door victor op
  • “Gezellig voor omstaanders”…Zolang de persoon in kwestie het opsnuift, blijft het bij hem. Als hij snuit, komt het eruit en uiteraard bij z’n handen. Zeer onhygiënisch en daarna alles en iedereen aanraken met die snothanden…Vaak wordt het ook nog in een katoenen zakdoek gedaan die erna in de broekzak verdwijnt; onfris, onnadenkend en dus heel dom. Conclusie: smerig als iemand publiekelijk z’n neus snuit. Mocht het de spuigaten uitlopen, knijp het dan af met een papieren zakdoekje, maar snuit niet je hele neus leeg zodat anderen de rochels eruit horen komen; BAH!

   Geschreven door Lisa op
 4. Heb al zes jaar last van slijm in de keel waardoor ik veel schraap. Het is geen gehoor voor omstanders en lastig voor mezelf. De kno arts zegt dat ik er mee moet leren leven. Het slijm is wit van kleur. Weet iemand een oplossing.

  Geschreven door John op
  • Stoppen met melkproducten

   Geschreven door Voedingsdeskundige Drs. W. Sewell op
 5. Ken verschillende mensen die dat ook doen
  Tis een ( tic) oftewel een aanwensel
  Probeer er maar eens op teletten dan doe je het niet meer

  Codeine helpt ook neem er maar een af en toe
  Veel sukses

  Geschreven door Lianen op
 6. Flink die wekker ophalen en anderen in het gezelschap kunnen dan kokhalzen of zelfs overgeven 🙂
  Ruften doe je immers ook niet in gezelschap als je geen Lisa heet.

  Geschreven door Vitayalin op
 7. Lisa?????????????

  Geschreven door Anoniem op
 8. Hey

  Geschreven door Lel op
 9. Bij mij loopt er alleen maar water uit mijn neus.

  Geschreven door Marga op
 10. Ik ben behandeld met chemo en bestraling. Lang geleden, maar nu zijn mijn neusslijmvliezen kapot…..zo droog dat het net is of er zit een gat in mijn neus.Dus geen slijmvlies meer ,en geen snot. Wat doet dat met de gezondheid van mijn lichaam?……Keel is ook veel te droog ten gevolge van…..

  Geschreven door Bieke op
 11. Hoi ik heb een vraagje….. Hoort zwart snot ook bij covid-19 ??? Ik moet zelf morgen me laten testen voor corona ( maar ben 12 dus kan niet gerookt hebben )

  Geschreven door Anoniem op
 12. Hoi ik heb sinds gister als ik mijn neus snuit kleine zwarte sliertjes/stukjes in mijn snot zitten en nu ik dit gelezen heb vraag ik me toch echt af of ik langs de huisarts moet.

  Geschreven door Sara op
 13. Ik denk dat het eerder stof is dat in je neus terecht komt

  Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief