Herken de symptomen van longkanker

Herken de symptomen van longkanker

Ieder jaar krijgen meer dan 13.000 mensen de diagnose longkanker te horen. Dat maakt longkanker, na huid- en borstkanker, de meest voorkomende vorm van kanker. Het probleem is dat de eerste symptomen van longkanker nogal onschuldig kunnen overkomen. Daarom is bewustwording van de symptomen belangrijk.

Wat is longkanker?

Wanneer er een kwaadaardige tumor in de long of in de luchtpijp ontstaat, dan is er sprake van longkanker. Er zijn 2 hoofdsoorten longkanker. Het ligt aan de grootte van de kankercellen welk soort longkanker iemand heeft. De meeste mensen met longkanker (80%) hebben niet-kleincellige longkanker. Hierbij zijn de kankercellen net zo groot als de gezonde longcellen. Bij kleincellige longkanker, zijn de kankercellen kleiner dan de gezonde longcellen. Kleincellige longkanker groeit sneller, waardoor zij zich ook sneller door het lichaam verspreiden dan niet-kleincellige longkanker.

Wat zijn de symptomen van longkanker?

De symptomen van longkanker zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van de tumor. Het probleem is dat de eerste symptomen van longkanker nogal onschuldig kunnen overkomen. Denk hierbij aan veel hoesten of vermoeidheid.

Verandering in het hoestpatroon

Hoesten is vaak het eerste symptoom. Het kan dan gaan om een hardnekkige prikkelhoest, die langer dan 3 weken aanhoudt. Bij het opgehoeste slijm zit soms ook wat bloed.

Kortademigheid

Wanneer de tumor op zo’n plek zit dat hij het ademhalen in de weg zit, kan kortademigheid optreden. De tumor begint namelijk vaak in de luchtwegen en doordat de tumor groeit, wordt het steeds moeilijker om normaal te ademen. Hierdoor kunnen kortademigheid en benauwdheid ontstaan. Vochtophoping tussen de longen en de wand van de borstkas kan vervolgens de kortademigheid verergeren.

Verslechtering van de conditie

Een plotselinge verslechtering van je conditie kan een ander symptoom zijn. Zo kan iemand ineens vermoeid zijn zonder aanwijsbare reden. Maar ook een gebrek aan eetlust en gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden kan een symptoom zijn.

Aanhoudende heesheid

Ook het gedurende lange periode last hebben van heesheid zonder keelpijn kan een symptoom zijn. Dit kan komen doordat de stembanden aangetast zijn.

Andere klachten

Andere symptomen kunnen zijn; een vaak terugkerende longontsteking of een zeurende pijn in de borststreek. Deze pijn kan ook in het gebied van de rug of schouders voelbaar zijn. In sommige gevallen heeft iemand last van hoofdpijn, sufheid of ergens anders pijn.

Al deze symptomen kunnen wijzen op longkanker, maar ze kunnen ook een andere oorzaak hebben. Echter, wanneer je het niet vertrouwd ga dan naar je huisarts.

Oorzaken van longkanker

In de meeste gevallen ontstaat longkanker, doordat iemand jarenlang schadelijke stoffen heeft ingeademd. In ongeveer 85% van de gevallen is roken hiervan de oorzaak. Mensen die roken hebben een 20 keer zo grote kans om longkanker te krijgen. Dit risico daalt beduidend, wanneer iemand stopt met roken. Andere stoffen die een rol spelen zijn:

 • Asbest.
 • Radioactieve stoffen.
 • Arsenicum.
 • Fijnstof (luchtvervuiling).

Door het langdurig inademen van schadelijke stoffen verandert het DNA van de cellen, waardoor de cellen zich ongecontroleerd kunnen gaan delen. Tevens wordt het afweersysteem hierdoor aangetast, waardoor de ontstane kankercellen niet of te weinig worden aangevallen en dus door kunnen groeien.

Behandeling van longkanker

Er zijn verschillende manieren om longkanker te behandelen. Voor welke behandeling de arts kiest, is afhankelijk van het soort kanker en in welk stadium de kanker zich bevindt. Welke behandelingsmogelijkheden bestaan er?

Bestraling

Voor bestraling kan gekozen worden, wanneer de tumor klein is en nog niet is ingegroeid. Maar ook na een operatie kan men voor bestraling kiezen, wanneer er nog kankercellen achtergebleven zijn.

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die we kennen als cytostatica. Dit zijn medicijnen die erop gericht zijn om cellen doden of de celdeling van de kankercellen te remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door het lichaam, waardoor ze op bijna alle plaatsen cellen kunnen bereiken. Dit betekend ook dat normale, gezonde vellen bereikt worden en getroffen worden.

Immunotherapie

Bij immunotherapie richt de behandeling zich niet op het vernietigen van de kankercellen zelf, maar op het versterken van het immuunsysteem. Immunotherapie zorgt ervoor dat het lichaamseigen immuunsysteem zelf weer in staat is om de kankercellen aan te vallen. Bij deze behandeling krijgt iemand medicijnen die de natuurlijke afweerreactie van het lichaam tegen kankercellen stimuleren. Deze behandeling is momenteel sterk in ontwikkeling.

Operatie

Een operatie kan een optie zijn, wanneer de kanker zich in een vroeg stadium bevindt en wanneer de tumor in zijn geheel verwijderd kan worden. Over het algemeen wordt er vooral geopereerd bij niet-kleincellige longkanker. Vaak wordt er gekozen voor het verwijderen van een deel van de long (lobectomie) of voor het in zijn geheel verwijderen van een long (pneumonectomie). Wanneer de kanker is uitgezaaid, dan is operatief ingrijpen geen optie meer.

Targeted therapy

Wanneer de longtumor mutaties bevat, dan kan er gekozen worden voor targeted therapy. Iemand krijgt dan speciale medicijnen voor dat specifieke type tumor. Deze vorm beschadigt gezonde cellen minder dan bij bijvoorbeeld chemotherapie.

Endobronchiale therapie

Bij deze vorm wordt de tumor met behulp van een bronchoscoop verwijderd. Dat kan door de tumor

 • ‘Weg te happen ’met een tang.
 • Weg te branden door middel van laserlicht.
 • Te bestralen met een kleine radioactieve bron.
 • Tumor te bevriezen en vervolgens weg te nemen.

Voor deze behandeling kan gekozen worden, op het moment dat de tumor kleiner is dan 1 cm en niet door de wand is gegroeid. Maar de arts kan ook voor endobronchiale therapie kiezen om klachten zoals kortademigheid, hoest of het ophoesten van bloed te verminderen.

Prognose bij longkanker

Wanneer de kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, dan is de prognose het best. Dan kan het operatief verwijderen van de tumor een redelijke kans op genezing bieden. Wanneer er sprake van uitzaaiingen is, dan is de kans aanmerkelijk kleiner. De behandeling van kanker is een gebied dat volop in ontwikkeling is. Men is continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe methodes, waarmee men hoopt het aantal mensen die genezen en langer leven groter wordt.

 

Bronnen: Longkanker Nederland., UMC en KWF

Delen:  
14 reacties op “Herken de symptomen van longkanker
 1. Goede morgen, ik hoest nu zeker 2 maanden, niet doorlopend. Het voelt als een kriebelhoest.Soms is er een hevige hoestbui. Ik heb nergens pijn. Wel zit er in mijn keel een slijmpropje maar dat krijg ik niet weg. Ik ben niet vermoeid.Mijn huisarts heeft mij acetylcyseine 600mg hoesttabletten voorgeschreven. Heeft niet geholpen. Ook heb ik Bisolvon gebruikt,heeft ook niet geholpen. Wat adviseert u mij.Met vriendelijke groet

  Geschreven door Wil op
 2. Mijn zus begon ineens zoveel bloed over te geven, toen ontdekten ze pas dat ze longkanker had. De huisarts zei dat ze dit nooit meer zou krijgen. Waarom is een huisarts niet beter op de hoogte. En drie weken later, kreeg ze het weer en moest ze naar het ziekenhuis en daar hebben ze haar met een slang uitgezogen,dat had niet mogen gebeuren waarom doen ze dat dan. Ze is daaraan dood gegaan. De artsen moeten toch beter weten. En ook dat ze in drie weken tijd is dood gegaan. Ze had een burn-out zei de huisarts.Terwijl haar man een jaar daarvoor was overleden aan longkanker en ja ze hebben alle twee behoorlijk gerookt.

  Geschreven door Verdrietige zus op
 3. Wanneer er vroegtijdig longkanker wordt ontdekt, geopereerd wordt en vastgesteld dat één klier toch een beetje was aangetast, 28 keren bestralingen heeft gekregen, is chemotherapie dan nog nodig na die bestralingen?

  Geschreven door Amelie op
 4. Ik heb een burn out!?wat kan ik daaraan doen ?

  Geschreven door Verdrietig meisje van 17 op
  • Is dit ook vast gesteld door een arts? Lijkt mij eerder op jouw leeftijd een symptoom van stress.

   Geschreven door Dennis op
 5. De verschijnselen hierboven genoemd bij longkanker kloppen precies. Jammer dat de huisarts dacht dat mijn man slechts zijn ribspieren verrekt had en omdat hij geen bloed spuugde en niet afgevallen was, kon het geen longkanker zijn. Dat was het toch wel. Vervolgens ging alles mis, waren alle uitslagen verkeerd en is hij uiteindelijk overleden na 4 maanden. Achteraf jammer dat hij nog chemo en bestraling heeft gehad. Zonder die narigheid had hij waarschijn lijk een menswaardiger einde van zijn leven gehad. Een akelige operatie hebben ze hem ook nog aangedaan, vast tegen beter weten in. Ook hij had gerookt en wel vanaf zijn 14 de jaar maar was inmiddels wel 25 jaar al gestopt met roken.

  Geschreven door Louise op
 6. Je kan met de huisarts overleggen wat voor jou het beste werkt.
  Bij mij heeft gesprekken met een psycholoog goed geholpen.
  Betershap

  Geschreven door Winnie op
 7. @Wil, ligt er aan wat de oorzaak is. Kan met het voedingspatroon te maken hebben, zoals histaminerijke en exorfinenrijke voeding. Alcohol, bepaalde kruiden en ook smaakversterker versterken de werking van histamine. Soms met candida. Als je rookt proberen er vanaf te komen. Als je hebt gerookt, je lichaam ontgiften en zorgen voor extra voedingsstoffen. Je zou advies kunnen vragen aan een orthomoleculair therapeut.

  @Verdrietig meisje. Zorgen voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Wel in beweging blijven maar rustig aan. Beter naar je lichaam luisteren. De natuur in. Misschien yoga. En zorgen voor extra voedingsstoffen.

  Geschreven door C. op
 8. Mijn moeder is vorig jaar geleden overleden aan longkanker binnen 3 maanden overleden alleen wat moe verder niks.. Ze had al een flinke tumor in haar hoeft leefde supergezond. Op de dag van vandaag snap ik het nog steeds niet.

  Geschreven door Sylvana op
 9. mijn man klonk wat benauwd, had zelf helemaal geen klachten ,moest toch maar eens een longfoto laten maken.
  daar zagen ze een vlekje dus een ct scan .Meteen door naar de longarts voor de uitslag tumor van 6cm geen behandeling mogelijk.Huisarts neemt de begeleiding over Zijn allebei helemaal van slag van de uitslag .Nog steeds geen klachten niet afgevallen,goede eetlust

  Geschreven door Anita op
 10. Ik hoest ook nu bijna 3/4 maand en het is ook zou een drogehoest heb een record afgebroken MST hoest syropen

  Geschreven door Anoniem op
 11. Mijn vader hoestte bloed in maart verder geen symptomen. Alle chemo was verkeerd, de tumor is super agressief en groeit volop door en trekt hem niets aan van de chemo. Het is zo zwaar….dat we niets meer kunnen doen. Ze zeggen dat het hier hooguit nog over een paar weken gaat….hoogstens…??

  Geschreven door Anoniem op
 12. Zo erg om dit te horen,
  Heel veel kracht en sterkte.
  Ann

  Geschreven door Ann op
 13. Sinds vier weken bij het kuchen pijn in mijn linker borst, de pijn is vergelijkbaar met een kneuzing van mijn ribben, wat zeker niet het geval is.verder niet benauwd of bloed in het opgehoest spuug.
  Wel mijn leven lang gerook, hoewel dat de laatste jaren veel minder is.
  Help

  Geschreven door Werkpaard 1949 op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief