Kanker doodsoorzaak nummer 1

Kanker doodsoorzaak nummer 1

Dementie, longkanker, beroerte, coronaire hartziekten en hartfalen vormen de top vijf van doodsoorzaken die leiden tot de hoogste sterfte. In de leeftijdsgroep 15 tot 65 jaar is kanker doodsoorzaak nummer 1.

Kanker doodsoorzaak nummer 1

Volgens het CBS staat kanker nu op nummer één doordat de sterftecijfers voor kanker veel langzamer dalen dan die voor hart- en vaatziekten. In 1970 veroorzaakte kanker 23% van alle sterfgevallen en hart- en vaatziekten 45%. Inmiddels liggen beide aandelen rond 30%.

Risico op kanker is gedaald

Hoewel door de vergrijzing het aantal sterfgevallen door kanker van jaar op jaar toeneemt, is het risico door deze ziekte te overlijden sinds eind jaren tachtig gedaald. Dit dankzij jarenlange investering in wetenschappelijk onderzoek, preventie en patiëntenvoorlichting, mede gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Ook in de toekomst blijft KWF Kankerbestrijding zich inzetten voor minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven.

De daling is vooral bij mannen opgetreden. Bij vrouwen is de daling al lange tijd zeer bescheiden. Dit hangt vooral samen met de toename van longkanker bij vrouwen, die grotendeels wordt bepaald door het rookgedrag van enkele decennia geleden.

Ongezonde leefstijl grote oorzaak

Amper vijftig jaar geleden was er nog maar weinig bekend over de oorzaken van kanker. De afgelopen jaren heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat er een verband is tussen het ontstaan van kanker en ons eigen gedrag. Bij ongeveer 50 tot 70% van de mensen die aan kanker overlijden, heeft een ongezonde leefstijl een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van de ziekte.

 

Bronnen: Voksgezondheid en zorg en Scientas

Delen:  
14 reacties op “Kanker doodsoorzaak nummer 1
 1. Kanker is een vreselijke ziekte waar veel teveel mensen aan komen te overlijden.

  Geschreven door Anoniem op
 2. Volwassenen die hersteld zijn van kanker blijven vaak fysieke of psychische hinder van hun ziekte ondervinden. Ook hun kansen op de arbeidsmarkt slinken.
  Overlevers van kanker hebben anderhalf keer zo vaak geen baan als hun gezonde leeftijdgenoten. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 14 duizend werknemers de diagnose kanker.

  Geschreven door Anoniem op
 3. Ruim 40 procent van alle gevallen van coloncarcinoom en mammacarcinoom in welvarende landen kan verkomen worden met een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een gezond lichaamsgewicht.

  Geschreven door Anoniem op
 4. Laat daarom je gezondheid regelmatig controleren. Diverse wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat vroegtijdige opsporing van o.a. kanker lijdt tot een lagere sterfte en betere genezingskansen. Vooral bij mensen met een verhoogd risico op kanker bijvoorbeeld vanwege een ongezonde leefstijl of erfelijkheidsfactoren hebben baat bij screening op kanker. Voor meer informatie of onderzoeksmogelijkheden kun je onder andere terecht bij https://web.archive.org/web/20120525184717/http://www.privatescan.nl:80/totalbodyscan?

  Geschreven door Frank op
 5. Bij mijn zus is alvleesklierkanker geconstateerd, met uitzaaiingen naar de longen nieren en buikvlies, ik zou graag weten wat de levensverwachtingen zijn met deze kanker

  Geschreven door doele82 op
 6. De concentratie geslachtshormoon daalt enkel bij vrouwen die sporten en afvallen tegelijk. Dat concluderen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het RIVM in het tijdschrift Journal of Clinical Oncology. Door een lagere concentratie geslachtshormoon na de menopauze wordt de kans op mammacarcinoom verkleind.

  Geschreven door Anoniem op
 7. Longkanker, coronaire hartziekten en beroerte zijn de belangrijkste veroorzakers van verloren levensjaren.

  Geschreven door Fleur op
 8. mijn nicht is laast geopereer aan haar darm ze heeft nu een stoma krijg drang om te poepe maar het ontlasting komt uit haar vagina kan dat en is dat normaal?wil ik graag weten

  Geschreven door martis op
 9. mijn moeder heefd kleinzelliglongkanker van af 2009 het staat op het momend stil maar alle andere klachten komen erbij ze heeft nu hu syndroom haar handen zijn helemaal verlamt en gaat door naar haar boven lichaam haar darm zit het syndroom ook al zijn er mensen die dit ook hebben wil er graag over praten.

  Geschreven door 75janna op
 10. Lijkt me super eng om Symptomen Borstkanker te hebben

  Geschreven door Janneke op
 11. Graag hierover meer informatie

  Geschreven door D.J.Tjebbes-Onderstal op
 12. Bij mij is melanoom geconstateerd.Heb een ambutatie grote teen R gehad.Heb ik kans op uitzaaiingen?
  Groeten,
  Frans

  Geschreven door frans hannen op
 13. Janneke, borstkanker komt veel voor, maar is meestal ook goed te genezen. Van de knobbeltjes die vrouwen vinden is het overgrote deel goedaardig. Maar 1 op de 10 knobbeltjes is wel kwaadaardig en dan moet het behandeld worden. Ik ben zelf bijna 9 jaar geleden geopereerd en ben nu nog steeds kankervrij. Ik heb een heel normaal leven, een leuke baan, leuke kinderen en zie er prima uit.
  Omdat ik op tijd naar de dokter ben gegaan, ben ik borstsparend geopereerd. Ik hoefde ook geen chemo maar heb wel 5 jaar medicijnen geslikt. Daar had ik nauwelijks last van. Kortom: ga naar je dokter als je denkt dat er iets aan de hand is, dan heb je de grootste kans dat het met een sisser afloopt.

  Geschreven door Jacqueline op
 14. heb last van me tong , hoofd, gwrichtspijn.herken iemand dit?

  Geschreven door Maria op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief