Rode blaasjes op je huid? Wanneer naar je huisarts?

Rode blaasjes op je huid? Wanneer naar je huisarts?

Zie je ineens dat er rode blaasjes op je huid zitten? Dan gaat het waarschijnlijk om angiomen. Maar er zijn veel verschillende angiomen, dus wat zijn de verschillen en wanneer moet je je zorgen maken? Wanneer moet je met rode blaasjes op je huid naar je huisarts?

Rode blaasjes

Wanneer je plotseling last hebt van één of meerdere rode blaasjes op de huid dan kunnen dat angiomen. Er zijn verschillende soorten, maar allen een diameter van maximaal een paar millimeters. Ze steken iets boven het huidoppervlak uit en hebben een helderrode kleur. Wanneer je erop drukt, dan verdwijnen ze niet en ze kunnen bloeden op het moment dat je eraan krabt.

Meestal ze je angiomen op de romp of op de armen of benen van iemand, maar het kan ook in het gezicht of op de rug ontstaan. Andere benamingen hiervoor zijn: kersenwratjes, ruby spots, robijnrode angiomen of bloedblaartjes.

Rode platte of bolvormige blaasjes

Heb je last van rode platte of bolvormige blaasjes, dan zijn dit waarschijnlijk angiomen. Deze huidafwijkingen bestaan uit een abnormale groei of grote hoeveelheden van kleine bloedvaatjes. Soms zijn ze al bij de geboorte aanwezig, maar het is ook mogelijk dat ze in de eerste paar maanden na de geboorte plotseling ontstaan. Vaak groeien ze eerst, waarna ze weer kleiner worden.

Kleine rode blaasjes bij het ouder worden

Rode blaasjes op de huid bij het ouder worden zijn waarschijnlijk seniele angiomen. Net als angiomen zijn seniele angiomen abnormaal dicht op elkaar gepakte bloed- of lymfevaten die zich meestal in en onder de huid bevinden. Alleen deze vorm is een gevolg van huidveroudering.

Grote rode dikke bloeduitstorting

Bij het caverneus hemangioom bestaat de plek uit een grote kluwen van verwijdde bloedvaatjes. Deze bloedvaten liggen redelijk diep in de huid, waardoor het soms meer op een verdikte bloeduitstorting lijkt. De randen ervan zijn niet-scherp begrensd en hebben een rood-blauwe tot bijna huidkleurige zwelling in de huid. Qua afmeting verschillen ze sterk van de andere angiomen, want ze kunnen vaak een doorsnede van enkele centimeters hebben.

Wanneer naar je huisarts?

In de meeste gevallen zijn angiomen onschuldig en is er geen behandeling nodig. Echter, wanneer ze cosmetisch een probleem vormen of op een plek zitten dat ze hinderlijk zijn of, dan kan een behandeling wel noodzakelijk zijn. Wanneer is het dan nodig om langs je huisarts te gaan?

Halsgebied

Wanneer ze diep in je hals liggen dan kan dit de ademhaling bemoeilijken. Je kunt dit herkennen aan snurken en piepen bij het ademen.

Oog

Hemangiomen bij het oog kunnen er op den duur voor zorgen dat het oog dichtgedrukt wordt. Hierdoor ontstaat functieverlies (blindheid) aan het aangedane oog.

Lippen

Op het moment dat je een hemangioom op en om je lippen hebt, dan kan dit problemen veroorzaken bij het eten en drinken.

Meerdere plekken

Op het moment dat je meer dan vier plekken hebt, dan bestaat er een grotere kans dat je ook last hebt van hemangiomen in bepaalde organen, zoals in de lever of je luchtwegen.

Snelgroeiende plekken

Bij plekken waarbij je na een paar dagen duidelijk verschil ziet in formaat of vorm ook dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.

Ontstoken

Een hemangioom dat ontstoken is kan erg pijnlijk zijn en daardoor ook reden om langs je huisarts te gaan.

Natuurlijk geldt ook hier dat wanneer je je zorgen maakt dat je dan altijd even langs je huisarts moet gaan. Hij of zij zal kijken of een doorverwijzing naar een dermatoloog of andere specialist noodzakelijk is.

 

Bronnen: Gezondheid, Huidarts en Huidinfo

 

 

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief