Overmatig zweten kan leiden tot emotionele en psychosociale problemen

Overmatig zweten kan leiden tot emotionele en psychosociale problemen

We hebben allemaal wel eens dat we veel zweten. Maar wanneer je iedere dag zweet, zonder dat je je inspant, dan kan dat leiden tot emotionele en psychosociale problemen. Wat zijn de oorzaken van overmatig zweten? Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Wat is overmatig zweten?

Over je hele lichaam bevinden zich zweetklieren. Je hebt twee soorten zweetkliertjes:

Eccriene zweetklieren

Deze zweetklieren produceren water en zout. Deze klieren gaan produceren op het moment dat je lichaam oververhit dreigt te raken. Door deze productie wordt het oppervlak van je huid nat, waardoor je lichaam gemakkelijker afkoelt. Ook worden deze zweetklieren in je handpalmen en op je gezicht extra gestimuleerd wanneer je bijvoorbeeld erg zenuwachtig bent.

Apocriene zweetklieren

De apocriene zweetklieren komen voor in je oksels, huid rond de anus en rond de tepels. Deze zweetklieren gaan pas vanaf de puberteit vocht afscheiden. Dit vocht is geurloos, totdat het in aanraking komt met de huid. Op dat moment wordt het afgebroken door bacteriën die het omzetten in de bekende zweetgeur.

Wanneer je zweet wanneer het koel is of wanneer je in rust bent, dan kun je praten van overmatig zweten. Je zweet dan meer dan dat nodig is om je lichaamstemperatuur in balans te houden. Overmatig zweten vindt niet enkel plaats onder de oksels. Het kan over je hele lichaam plaatsvinden, van je rug, voeten naar je handen. De medische benaming voor overmatig zweten is hyperhidrose.

Gevolgen van overmatig zweten

Overmatig zweten kan een grote impact hebben op iemand zijn leven. Zo kan het leiden tot emotionele en psychosociale problemen. Denk hierbij aan dat iemand zich minder zeker gaat voelen, zich gaat afzonderen of depressief wordt. Maar naast deze psychologische gevolgen kan overmatig zweten ook de huid gaan irriteren. Vaak is dat in de liezen of onder de voeten.

Oorzaken overmatig zweten

In de meeste gevallen is het niet mogelijk om een oorzaak te achterhalen. Vaak zien we wel dat erfelijkheid een rol speelt. Wanneer een onderliggende aandoening te oorzaak is dan spreken we van de secundaire vorm. Aandoeningen die overmatig zweten kunnen veroorzaken zijn:

  • Bepaalde medicijnen
  • Overgewicht
  • Zwangerschap
  • De overgang
  • Slaapapneu
  • Een angststoornis
  • Te snel werkende schildklier
  • Diabetes mellitus
  • Jicht
  • Een neurologische ziekte (bijv. ziekte van Parkinson)
  • Chronische infecties waaronder: hiv, tuberculose, malaria
  • Hart- en vaatziekte
  • Ernstige longziekte
  • Kanker (zelden).

Symptomen overmatig zweten

Symptomen van overmatig zweten zijn voor iedere persoon anders. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Klamme of natte handen, oksels en/of rug, ook bij weinig tot geen inspanning en een lage lichaamstemperatuur
  • Natte plekken in je kleding, waardoor je meerdere malen per dag schone kleren aan moet trekken
  • Zweetaanvallen
  • Sterk ruikende lichaamsgeur, waarbij bijvoorbeeld wassen en/of gebruik van deodorant niet helpt
  • Vochtige voeten waardoor gemakkelijk schimmelinfecties aan de voeten ontstaan
  • Geïrriteerde huid van je handen, oksel of in de liezen
  • Psychisch last van het zweten, onzekerheid.

Behandeling overmatig zweten

Aluminiumchloride

In eerste instantie zal je huisarts je een oplossing van aluminiumchloride voorschrijven. Aluminiumchloride kan goed helpen bij het verminderen van het overmatig zweten aan je handen, voeten en in de oksels. Doordat je het aanbrengt op je huid, raken de afvoergangen van de zweetklieren verstopt.

Botulinetoxine

Wanneer aluminiumchloride onvoldoende helpt dan kan een behandeling met botulinetoxine helpen. Botulinetoxine blokkeert tijdelijk de weg tussen de zenuwen en de zweetklieren, waardoor het zweten stopt. Na gemiddeld drie tot zes maanden is de behandeling uitgewerkt en moet deze herhaald worden.

Warmtebehandeling

Bij deze vorm worden de zweetklieren in bijvoorbeeld de oksel vernietigd door middel van verhitting. Deze behandeling zal één of twee keer nodig zijn. Direct na de behandeling is er al een vermindering van het okselzweet merkbaar. Uiteindelijk kan deze methode leiden tot een blijvende zweetreductie van meer dan 80%.

Iontoforese

Bij deze behandeling worden je handen of voeten in water gedompeld, waarna een zwakke elektrische lading door het water wordt geleid. De stroom die door de huid gaat, zorgt voor verminderde werking van de zweetklieren. Iontoforese is niet genezend en moet daarom blijvend worden herhaald. Deze behandeling wordt niet in alle ziekenhuizen toegepast.

Medicijnen

Er bestaan medicijnen die via de zenuwen de activiteit van de zweetklieren onderdrukken. Vaak zijn dit medicijnen die voor een andere ziekte bedoeld zijn, maar als bijwerking hebben dat ze zweten tegengaan. Op het moment dat je last hebt van overmatig zweten over je hele lichaam dan kan deze vorm effectief zijn.

Operatie

Wanneer geen van bovenstaande behandelingen helpen, dan kan een sympathectomie een oplossing zijn. Hierbij wordt de zenuw naar de zweetklier definitief doorgesneden. Meestal is het effect van deze ingreep al direct na de operatie merkbaar. Aangezien hierbij de kans op complicaties bestaat, wordt deze behandeling als laatste redmiddel gezien. Daarom wordt het niet vaak toegepast.

 

Bronnen: Maxima MC en Isala 

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief