Haarpijn: wat kun je daaraan doen?

Haarpijn: wat kun je daaraan doen?

Heb jij een pijnlijk, trekkerig en/of een branderig gevoel wanneer je je haar aanraakt? Dan kan het zijn dat je last hebt van haarpijn. Wat is haarpijn en wat kun je daaraan doen?

Wat is haarpijn?

Haarpijn is een pijn die je ervaart op het moment dat je je hoofdhuid aanraakt, met je handen door je haren gaat of je haren borstelt. De medische term voor deze pijn aan je haren is trichodynie. De pijn zit niet in je haren zelf, maar wordt veroorzaakt door de huid rond je haar. Deze huid is rijk aan bloedvaatjes, klieren en zenuwuiteinden. Haarpijn is vaak niet zichtbaar, maar in veel gevallen wel in combinatie met haaruitval. In de meeste gevallen ervaren mensen de pijn op de kruin, maar ook op andere plekken op je hoofdhuid kun je deze pijn ervaren.

Oorzaken en behandeling

Er zijn verschillende oorzaken waarom je hoofdhuid pijn kan doen. Voorbeelden hiervan zijn neurologische problemen of ontstekingen in de huid. Wij hebben de meest bekende oorzaken inclusief de behandelingsmogelijkheden van haarpijn op een rij gezet:

Eczeem

In bepaalde gevallen doet eczeem soms ook je hoofdhuid aan en kan hierbij pijn veroorzaken. Wanneer je last hebt van eczeem, dan werkt de huidbarrière niet optimaal, waardoor er kleine barstjes in de buitenste huidlaag ontstaan. Dit leidt tot een verlies aan hydratatie en een toename aan ontstekingen, waardoor je last kunt krijgen van jeuk en/of pijn kunt krijgen.

Behandeling: Om eczeem te behandelen, is het verstandig om een dermatoloog te bezoeken.

Roos

Bij roos vernieuwen de vellen van je hoofdhuid zich twee keer zo snel als normaal. Dit uit zich in de aanwezigheid van fijne witte schilfertjes op het behaarde deel van je hoofd. Roos wordt meestal geassocieerd met jeuk, maar ook kan je hoofdhuid meer pijn gaan doen. Dit kan komen doordat er bij roos vaak een verhoogde hoeveelheid gist op je hoofdhuid zit, waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan die pijn kunnen veroorzaken.

Behandeling: In de meeste gevallen is roos goed te behandelen met een antiroosshampoo met zinkpyrithion. Zinkpyrithion remt de groei van schimmels en gisten en kan ontstekingen helpen verminderen. Masseer de hoofdhuid met de antiroosshampoo. Laat dit 5 minuten inwerken en spoel goed uit.

Strak kapsel

Door regelmatig je haren strak naar achter te trekken, in een knot of staart, kan de zenuwen van je hoofdhuid extra prikkelen. Ook oefent dit extra druk uit op de haarzakjes wat op den duur kan leiden tot ontstekingen. Naast dat dit haarpijn kan veroorzaken kan dit op de lange termijn de haarzakjes permanent beschadigen en leiden tot tractie alopecia. Dit is een specifieke vorm van haaruitval, waarbij je haar meestal dunner wordt langs je haarlijn.

Behandeling: Wissel regelmatig tussen los haar en een staart of knot. Wil je het toch samenbinden, probeer dan een lossere versie.

Folliculitis

Dit is een aandoening waarbij de haarzakjes en de directe omgeving ontstoken zijn. Bacteriën, maar ook schimmels en virussen kunnen de haarzakjes binnendringen, waardoor deze ontsteken en er puistjes ontstaan. Ook kunnen ingegroeide haren folliculitis veroorzaken, net als het (overmatig) gebruik van zalfjes of oliën. Deze kunnen de poriën afsluiten met in sommige gevallen een verstopping van het haarzakje en/of talgklier. Folliculitis kan een jeukende, branderige, pijnlijk gevoelige huid tot gevolg hebben.

Behandeling: Meestal verloopt folliculitis zonder complicaties en gaat het vanzelf over. Echter, wanneer dit niet gebeurt of wanneer je telkens opnieuw folliculitis ontwikkelt, maak dan een afspraak bij een dermatoloog voor een behandeling van deze huidafwijking.

Met natte haren naar bed

Wanneer je met natte haren gaat slapen, dan kunnen de haren in een onnatuurlijke richting opdrogen. Hierdoor kan het pijn doen wanneer je je haar borstelt of met je vingers doorheen gaat.

Behandeling: nat haar is kwetsbaar. Was je haren iets eerder zodat je haren op kunnen drogen of föhn je haren voor het slapen gaan droog.

Allodynie

Haarpijn kan ook veroorzaakt worden door allodynie. Allodynie is een pijn ervaring bij een niet-pijnlijke prikkel. Allodynie is een neuropathische pijn en dat is vaak een symptoom van een andere onderliggende aandoening, zoals: diabetes, gordelroos, fibromyalgie of migraine. Deze aandoening kan getest worden door met een wattenstaafje over de huid te wrijven. Wanneer iemand dat als pijnlijk ervaart, dan is er sprake van allodynie.

Behandeling: De behandeling is afhankelijk van wat de oorzaak is. Denk jij dat je hier last van hebt, maak dan een afspraak bij je huisarts. Hij/zij kan dan een passend behandelingsplan voorstellen.

Wanneer naar de huisarts?

Heb je al geruime tijd van haarpijn of komt het regelmatig terug maak dan een afspraak bij je huisarts. Deze kan dan kijken of er meer aan de hand is.

 

Bronnen: Huidinfo en Huidziekten

 

Delen:  
2 reacties op “Haarpijn: wat kun je daaraan doen?
  1. EN wat met haarkleuringen? Kan je daarvan ook pijn krijgen ?

    Geschreven door Vero op
  2. De haarpijn zit overal waar haar is en het hoofdhaar is heel kort, dus heeft niets met de richting ervan te maken.

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief