Blaren: doorprikken of niet?

Blaren: doorprikken of niet?

Een blaar, we hebben er allemaal wel eens last van. Soms kan dit dusdanig vervelend zijn dat je hem door wilt prikken. Maar wat is verstandig? Moet je blaren nou doorprikken of juist niet?

Wat is een blaar?

Een blaar is een holte in of onder je opperhuid waar vocht in zit. Dat vocht kan of weefselvloeistof of bloed zijn. De oorzaak van je blaar kan verschillen. Zo kun je een blaar krijgen als gevolg van wrijving, contact met hete gassen of vloeistoffen en door een trauma of extreme druk. Door de wrijving laat een stukje van de opperhuid los van de onderste huidlagen. Het weefselvocht wat de blaar vult dient als een soort bescherm/stootkussentje om de wond zelf te beschermen tegen meer druk.

Er zijn drie verschillende soorten blaren:

Wrijvingsblaar/drukblaar

Deze blaar ontstaat vaak door een langdurige wrijving of druk van bijvoorbeeld een schoen, slecht zittende kleding of door bijvoorbeeld een stuk gereedschap waarbij je veel kracht moet zetten. Het is een blaasjes gevuld met vocht en komen het meest voor op je voet, hand of vinger.

Brandblaar

Een brandblaar ontstaat doordat je huid in contact is gekomen met extreem hete gassen of vloeistoffen, maar ook door extreme verkoeling van de huid. Een brandblaar is eigenlijk een tweedegraadsverbranding en kunnen erg pijnlijk zijn. Ook deze blaar is gevuld met vocht.

Bloedblaar

Een bloedblaar is een blaar gevuld met bloed. Hij ligt dieper dan een wrijvingsblaar, waarbij de kleine bloedvaatjes kapot gaan en zo gevuld worden met bloed. Hierdoor heeft de bloedblaar dan ook een rode kleur. Ook een bloedblaar kan net als een wrijvingsblaar ontstaan door wrijving als gevolg van bijvoorbeeld niet goed passende schoenen, maar ook door een trauma (bijvoorbeeld wanneer je vinger tussen de deur komt).

Blaren: wel of niet doorprikken?

Wanneer je last hebt van een blaar dan is het vaak de vraag of je deze wel of niet moet doorprikken. Zeker wanneer er extra druk op komt te staan lijkt doorprikken een goed idee om zo verlichting te geven. Toch kun je een blaar beter laten zitten en wachten totdat deze vanzelf verdwijnt. Een gesloten blaar beschermt het wondje tegen extra druk en tegen vuil. Dit is belangrijk in verband met het risico op een infectie. Na verloop van tijd droogt een blaar in heelt het wondje vanzelf.

Doet je blaar toch te veel pijn of is het ongemakkelijk, dan kun je een wrijvingsblaar wel doorprikken. Wanneer je hier voor kiest moet je er wel goed op letten dat je de kans op een infectie zo klein mogelijk maakt. Maak je blaar schoon met stromend water of ontsmettingsmiddel. Zorg ervoor dat je een steriele naald gebruikt en prik de blaar op twee plekken in. Druk vervolgens met een gaasje je blaar leeg en dek je blaar af met een wondpleister of een steriel niet-klevend kompres.

Bloedblaar niet doorprikken

Een bloedblaar moet je intact laten. Bij een bloedblaar is de kans op een infectie is groot, omdat het vocht in de blaar uit een bloedvat komt waarbij er een infectie in bloedvaten kan terechtkomen.

Opengebarsten blaar

Is de blaar opengebarsten, dan is het meest verstandig om het wondje voorzichtig schoon te maken met stromend water en milde zeep. Dek de wond af met een steriel verband of pleister. Let er hierbij op dat het verband of de pleister ruim over de wond zit en dat netjes zit zonder plooien. Vervang het verband of de pleister na een dag.

Het je het idee dat de wond gaat ontsteken? Neem dan even contact op met je huisarts.

 

Bronnen: Huidhuis, Rode Kruis en Huidziekten

 

Delen:  
reactie op “Blaren: doorprikken of niet?
  1. Ik heb afgelopen dagen 2 blaren opgelopen onder een laagje eelt. Er zat al eelt, maar door het dragen van andere schoenen is er op beide plekken een blaar onder de dikke laag eelt ontstaan. Heel pijnlijk en vervelend.

    Geschreven door Janus op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief