Is een wespensteek gevaarlijk?

Wanneer is een wespensteek gevaarlijk?

Jaarlijks sterven in ons land gemiddeld zes mensen door een wespensteek. Dit een zeer klein percentage van alle wespensteken. Een uitspraak doen of een enkele wespensteek gevaarlijk is, is dus niet mogelijk. Een wespensteek loopt in 98% van de gevallen goed af. Dus wanneer is een wespensteek gevaarlijk?

Wespenallergie

Terwijl de meeste mensen een wespensteek moeten bekopen met een pijnlijke bult of een zwelling, gaat bij mensen met een allergie voor wespengif het hele lichaam mee reageren. Slechts twee tot drie van de honderd mensen reageert allergisch.

Er worden qua ernst vier klassen onderscheiden. In de eerste klasse ontstaan er over het hele lichaam jeukende bulten. In de tweede gaan deze gepaard met luchtwegklachten. Is de reactie nog heftiger, dan komen daar maag-darmproblemen bij, zoals diarree en braken. In het ergste geval raakt de patiënt in een anafylactische shock. Doordat veel vocht uit de bloedbaan in de weefsels terecht komt, daalt de bloeddruk en gaat het hart snel kloppen. Wordt de bloeddruk niet snel genoeg op peil gebracht, dan kan de patiënt overlijden. Je kunt pas allergisch reageren als je immuunsysteem met het gif heeft kennisgemaakt. Dus deze reactie is na een eerste steek in principe onmogelijk.

Angstreactie versus allergie

Het komt voor dat mensen na een wespen- of bijensteek angstig worden en gaan hyperventileren en flauwvallen. Dit is dus geen anafylactische reactie maar een zuivere angstreactie van het lichaam voorafgaand aan de vrees dat de steek mogelijk ernstig is. Het is belangrijk bij de hulpverlening deze mensen gerust te stellen. Indien iemand door een wespensteek in shock raakt, bel dan onmiddellijk 112.

Stap niet meer met de patiënt in de auto om naar het ziekenhuis of de dokter te rijden, maar blijf op een goed bereikbare plaats, waar de ambulance snel kan komen. Iedere minuut is belangrijk. Dat is ook de reden waarom mensen, die weten dat ze allergisch zijn, vaak een epipen, een adrenaline-injector, op zak hebben, zodat zij zich kunnen injecteren, mochten ze onverhoopt worden gestoken.

 

Bronnen: Rode Kruis en Spaarne Gasthuis

 

Delen:  
146 reacties op “Is een wespensteek gevaarlijk?
 1. Heb last van een plaatselijke zwelling en een bult. Heb er verder geen last van, probeer met ijs iets aan die bult te doen.

  Geschreven door Maikel op
 2. Ben zondag gestoken door een wesp.Mijn hand is nog steeds rood gezwollen en het jeukt

  Geschreven door silvie op
 3. mijn mama legde daar meteen na het steken een nat gemaakt suiker klontje op en dan moet je dat verder laten smelten op plaats waar je bent gestoken dat trekt er de pijn uit

  Geschreven door agnes op
  • Ben maandag in mijn borst gestoken door een wesp het is rood en dik.
   En voel me niet zo lekker het is net of je de griep krijgt bah

   Geschreven door Anoniem op
 4. was beroepsmatig als schilder aan het werk op dakkapel en ben binnen 3 jaar nu voor de 3e keer gestoken ben naar huis gegaan en een pilletje telfast geslikt darna naar de huisarts en 2 injecties gekregen, weeer aan het werk en kreeg na plm 30 min. een ontzettende terugklap , braken en wit wegtrekken, weer naar dokter en daarna naar huis rustig aan en slapen, vervolgens na plm. 8 uur heel het lichaam onder de bulten welke na plm 12 uur langzaam wegtrokken en nu na 72 uur helemaal verdwenen zijn , heb nu een epipen maar ben benieuw of deze reactie, dus prik,pil,injectie en uitslag normaal zijn

  Geschreven door jos hogenbirk op
 5. ik ben gestoken door een wesp.
  en ik was in de winkel dus ik kon pas na een half uurtje actie ondernemen.
  is dat erg??

  Geschreven door Anoniem op
 6. Een wespensteek is in de regel pijnlijk maar verder onschuldig. Dat je op dat moment niets kon doen is verder ongevaarlijk. Pas bij overgevoeligheid voor wespensteken is opassendheid belangrijk.

  Geschreven door Anoniem op
 7. Afgelopen dinsdag ben ik gestoken door een wesp in mijn knie holte.
  Het doet nog steeds pijn en kan mn knie moeilijk buigen. Het lijkt ook wel of het onderhuids om de steek heen wat dik en hard is.
  Wat kan ik hier aan doen??

  Geschreven door Miranda op
 8. Het weefsel rond de knieholte is zacht en in compartimenten, hierdoor verspreid het gif gemakkelijk maar blijft het binnen de grenzen van het compartiment, dus eigenlijk is afwachten de enige remedie.

  Geschreven door Anoniem op
 9. Mijn zoon van 15 jaar heeft gisteravond 10 wespensteken opgelopen op zijn benen. Hij heeft nog nooit een wespensteek gehad, dus nauwelijks huidreactie, maar heeft wel een heel branderig gevoel in zijn benen.Hoe lang duurt dat en wat is daar de beste remedie tegen ???

  Geschreven door Caroline op
 10. Er is dus geen sprake van een bijzondere allergische reactie. Dan volstaat de normale behandeling. Probeer te koelen met een icepack, en gebruik een milde zalf zoals Combudoron van Weleda.

  Geschreven door Enzo op
 11. ik heb woensdagmiddag 5 aug. rond 3 uur een steek van een wesp gehad aan de binnenkant van mijn linkerbovenarm
  Ik heb nog steeds last, het prikt, het jeukt, is wat gezwollen en ongeveer 5 bij 5 cm vurig/warm en rood.
  Door het wrijven is het dus groter geworden.
  Wanneer moet het rode en warme afgezwakt zijn?

  Geschreven door Annemiek op
 12. Dit is geen bijzondere allergische reactie. En inderdaad, je kunt beter niet wrijven, want daarmee verspreid je het wespengif. In principe is het de komende dagen afwachten en is er geen volledige duidelijkheid te verschaffen over het beloop. Mocht het onverhoopt toch sterk groeien in korte tijd, neem dan contact op met de huisarts.

  Geschreven door Jeel op
 13. Goedendag,

  Ik ben in mijn bovenarm gestoken door een wesp.
  Binnen 10 minuten kreeg ik het erg warm en begon te zweten. Ik werd misselijk en mijn buik deed zeer.
  Toen ik naar het toilet ging had ik last van zeer dunne ontlasting.

  Het was binnen 20 minuten weer over.
  Wel was ik erg moe en voelde me ‘grieperig’
  De volgende dag heb ik wel bijna de gehele dag hoofdpijn gehad, maar of dat met de steek te maken had?

  Nu heb ik gehoord dat een volgende prik de reactie heftiger kan wezen?

  Geschreven door esther op
 14. hallo,
  ik ben op 20 aug, rond 16 uur gestoken door een wesp op mijn onderarm.
  Het begon de dag daarna erg veel pijn te doen, en het is erg opgezwollen.
  Het doet nog steeds pijn, het verstijfd en opgezwollen.

  Is dit wel normaal? of kan ik beter naar de huisarts?
  Gr

  Geschreven door rotwesp op
 15. Ik ben gisterenavond (25-08-09) gestoken door een wesp in mijn hand.
  Heb sindsdien pijn aan mijn hand en beetje hoofdpijn/lichte koorts.
  Ik lees op internet dat jeuk meestal na paar uur over gaat. Ik heb geen jeuk of rode uitslag, maar pijn. Is dit ook een normale reactie? Pijn is nog hetzelfde als net na de steek. (nu 16 uur geleden)
  Ben nog nooit eerder gestoken, kunnen er bij een volgende steek nu heftigere reacties ontstaan?

  Gr

  Geschreven door EJ op
 16. Dit is normaal. Houd een volgende keer een ‘vinger aan de pols’. In principe hebben niet veel mensen last van een heftige reactie op een wespensteek, maar in theorie heb je gelijk. Maar de kans is dus klein. Lees nog een keer goed het artikel en de links die erin staan.

  Geschreven door Anoniem op
 17. Tijdens een fietstocht vloog er naar ik meen een wesp (heb het beest niet kunnen zien)in mijn haar en probeerde hem weg te slaan waardoor hij stak.

  Er is niets te zien maar nu 16 uur later heb ik nog een enorm stekende pijn.

  Is dit normaal ?

  Nu weet ik niet zeker of het wel een wesp was vraag is zijn er nog meer van dit soort insekten die zo’n stekende pijn veroorzaken.

  Geschreven door Frank op
  • Ik ben vorige zondag gestoken net onder mijn lies binnenkant mijn bovenbeen. Dwars door mij jeans. Pijn en steken. T minderde snel en ik ben niet kleinzerig dus… geen probleem. Maar nu krijg ik een vaginale infectie. Kan dat van het gif zijn?

   Geschreven door Babbe op
 18. Ik heb vanmiddag op de fiets gestoken door een wesp in mijn lip.
  Heb een heel dikke lip en een zeer brandende gevoel aan een zijde van het gezicht.

  Ben naar de dokter geweest en eb daar medicijnen gekregen tegen een allergische reactie

  Geschreven door dick op
 19. Wespen, bijen en horzels

  Geschreven door Anoniem op
 20. heb met de bosmaaier in een wespennest gemaaid en heb 9 steken opgelopen .
  ben naar huis gegaan en heb er ijs op gelegd en daarna met azijn ingesmeerd

  Geschreven door Marc op
 21. Ik ben afgelopen zaterdagochtend in de zijkant van mijn ringvinger gestoken door een wesp. Er zat geen angel in mijn vinger, en met gebruik van een pompje heb ik slechts een miniscuul druppeltje gif uit mijn vinger kunnen krijgen. Ik neem dus aan dat er niet meer inzat. Het deed wat zeer en werd rood en dikker, maar niets extreems. Echter, een uur later, werd mijn vinger ineens een stuk dikker. Ook werd mijn vinger rood, was het moeilijk om hem te buigen en had ik stekende pijn. Nu, op maandagavond, is de zwelling weg, en de stekende pijn ook. Maar de plek waar de wesp mij stak is nog steeds erg rood en jeukt ook, en ook mijn middelvinger voelt erg geirriteerd. Kan dit wijzen op een allergische reactie? En wat kan ik het beste doen tegen de jeuk en irritatie?

  Geschreven door Hannah op
 22. Nee hoor, dit lijkt me niets ernstigs. je moet opletten als je een anafylactische reactie krijgt, dat is wel gevaarlijk. Wespengif is is gemeen en het duurt even voordat je huid weer hersteld is van de schade die is ontstaan. Dat herstelproces is nu gaande en dat is waarschijnlijk wat je nu voelt.

  Geschreven door Anoniem op
 23. gebruik bij een wespensteek,een druppel of wat meer amoniak verkrijgbaar bij de drogist,of in uiterste nood,ergens onderweg of op reis,een paar druppels urine.

  Geschreven door dicky op
 24. Mijn zoon van 8 is gistermiddag rond vijf uur 5x gestoken door een wesp, op zijn rug, in zijn lies, 2x op zijn bovenbeen en 1x buitenkant knie.

  Het is gelijk uitgezogen met een apparaatje en azijn erop. Ik was er niet bij, het was bij een verjaardagsfeestje.

  Vandaag zijn de bulten mega rood en gezwollen, het jeukt heel erg. Verder voelt hij zich goed, maar ik vind de bulten erg groot. Moet het morgen wel minder zijn? of wanneer moet ik aan de bel trekken bij de huisarts?

  Geschreven door Debby op
 25. Ga naar de huisarts bij een steek in de mond, de tong of de keel; als u weet dat u allergisch bent voor wespen of als u de vorige keer een heftiger reactie hebt gehad op een wespensteek; als kort na een wespensteek verschijnselen van anafylaxie optreden (benauwdheid, diarree, braken, bewustzijnsverlies, flauwvallen).

  Geschreven door Anoniem op
 26. Ik ben vorige woensdag om 13.00uur in de binnenkant van mijn bovenarm gestoken door een wesp (toevallig 3 weken geleden ook al een keer bij mijn oog; de reactie was 1 dag pijn en 4 dagen een heel dik oog, daarna vanzelf overgegaan)Deze keer was de reactie veel heftiger.Kreeg behalve pijn binnen een paar uur tijd een dikke arm van mijn oksel tot aan mijn pols, was rood en de arm was vurig en warm.Diezelfde avond naar de huisartsenpost gebeld, kreeg het advies paracetamol te nemen en koude natte doeken te wikkelen.`s nachts teruggebeld naar de huisarts, was niet meer vol te houden vanwege de pijn en het tintelende gevoel in mijn arm.Kreeg tabletjes Tavegil mee en Naproxen en `s nachts moeten slapen met koude kompressen.Op vrijdag was mijn arm tot aan mijn vingertoppen zo dik (kon mijn arm niet meer bewegen) dat het vocht door mijn huid (via blaren) eruit kwam.De plek met blaren breidde zich uit over de gehele binnenkant van mijn arm, het leek wel een brandwond.Weer terug naar dokter die heeft het verbonden en Prednison meegegeven.Zaterdagavond was het hoogtepunt, ik dacht dat mijn arm uit elkaar zou spatten en kon mijn vingers ook niet meer bewegen.Vanaf zondag ging de prednison werken en nu slinkt de arm beetje bij beetje en de wonden trekken langzaam terug. Heb nu van de dokter ook een peniciline kuur meegekregen.Mijn vraag aan de dokter was voor een evt. volgende steek (als ik waarschijnlijk nog heftiger reageer)of ik een pen bij me moet dragen. Dat hoefde niet. Wel moet ik dan meteen tavegil en prednison slikken en de huisarts bellen. Is het niet verstandiger om zo`n spuit bij me te dragen vraag ik me af ? Want ik ben best bang geworden nu !

  Geschreven door Colette op
 27. bij wespen kan de angel ook achterblijven..heb t zelf vandaag nog meegemaakt

  Geschreven door mb op
 28. Ik ben afgelopen maandagmiddag gestoken door een wesp.Aan de voorkant van mijn been op mijn scheenbeen net onder de knie.
  Heb heel veel pijn gehad.Nu is mijn hele been heel dij en ook mijn enkel en mijn voet is heel erg opgezet.
  Zou dit vanzelf overgaan of moet ik alsnog naar de dokter??
  Zit heel veel vocht in.

  Geschreven door Maaike op
 29. Ga ermee naar je huisarts. Zoveel zwelling en vocht is niet normaal. Er lijkt zich een allergische reactie te ontwikkelen. Heb je ook koorts? In ieder geval naar de huisarts!

  Geschreven door Thomas op
 30. Bij uitgebreide huidreacties, of als de hartslag toeneemt, of als je je erg slecht voelt na een wespensteek, of als je in het verleden ernstige reacties op een wespensteek hebt gehad, ga dan altijd zo snel mogelijk naar een dokter.

  Geschreven door Anoniem op
 31. Ik ben zaterdag 5 september 2009 gestoken door een wesp in mijn bovenlip,sloeg de wesp dood,maar de lip en mijn gezicht zwollen direct glimmend op, tot abnormale omvang en mijn hele lichaam begon vreselijk te jeuken en dikkebulten te vertonen,we zij gelijk naar de HAP gegaan na melding van het gebeurde en werden daar opgewacht door drie artsen,welke gelijk een aantal adrenaline injectie gaven, waardoor de jeuk minder werd,daar kreeg ik het wel benauwd en raakte bijna in shock,de zwelling nam daarna langzaam af en heeft nog een dag of drie geduurd voordat het verdwenen was Ik heb een recept meegekregen voor een anti allegie pen die ik nu altijd bij me draag,ben nu als de DOOD voor wespen!!

  Geschreven door Herman tH uit R op
 32. Ik ben vanochtend in mijn heup gestoken door een wesp, die had zich nl. tijdens het drogen aan de waslijn buiten genesteld aan de zijkant van mijn broek.

  Voelde ineens een hevige pijn en kreeg gelijk een zweetaanval en raakte enigszins in paniek, heb er direct nestocyl opgesmeerd en de bult en jeuk vallen nu (7 uur later) heel er mee. Er zit wel een rode plek en het lijkt alsof er een kopje (als van een puist) opzit. Herkennen jullie dit?? En moet ik dat openknijpen??

  Geschreven door eefje op
 33. Ik denk dat dat witte kopje een ontstekingsreactie is van de huid, dat vanzelf ‘naar buiten’ wordt gewerkt.

  Geschreven door Anoniem op
 34. Mensen met een wespenallergie hebben een aanmerkelijk betere kwaliteit van leven als zij kiezen voor immunotherapie. Zij moeten dan weliswaar gedurende enkele jaren meerdere malen naar het ziekenhuis om een injectie te halen, maar hoeven niet meer voortdurend alert te zijn op wespen

  Geschreven door Anoniem op
 35. Hallo iedereen,

  Op deze website (van onszelf overigens) vind u nog even het 1 en ander over hoe u wespensteken kunt voorkomen. Ook staat er veel andere informatie over wespen, bijen en de hoornaar.

  Geschreven door Jan Wiekens op
 36. Dag iedereen, vorige week maandag ben ik gestoken door een wesp of een bij, aan de zijkant van mijn pink. De angel (was recht dus ik veronderstel dat het toch om een wesp ging) zat in mijn pink en heb ik verwijderd met mijn nagel. Gek was dat dat gifzakje bleef bewegen, ook al was het beestje zelf er niet meer…Mijn mama heeft een halve aardappel 🙂 op het wondje gelegd en de pijn trok wel wat weg. De dag daarna was mijn pink gezwollen en kreeg ik jeuk. Verder was er niets aan de hand. Letterlijk dan, hihi… Dit weekend was het geheel veel beter, maar gisteren heb ik er een zalfje aangedaan en vannacht ben ik wakker geworden door enorme jeuk en enorme warmte in mijn pink. Ik kan mijn pinkje terug veel moeilijker plooien en de zwelling is terug… Is dit normaal? Ik vraag me nu af of er misschien nog een stukje angel zit ofzo… Bedankt alvast!

  Geschreven door Livia op
 37. Ben door een wesp in de tong gepikt kreeg hevige pijn aan de kant van de steek tong zette op het gevoel alsof mijn ogen er uit gedrukt werd heb er tot diep in de nacht last van gehad toch verstandiger om even naar de huisarts te gaan

  Geschreven door astrid mollen. op
 38. hoe zo is zuigen zinloos ? ik ben ook gestoken heb een dikke bult op me achter hoofd en de huisarts neemt niet eens op

  Geschreven door jan op
 39. Hallo,

  Ben gistermiddag terwijl ik met m’n zoon op een terrasje zat in m’n onderarm gestoken door een wesp, angel stond er recht in en m’n zoon heeft um eruit getrokken.
  Eerst kwam er een heel klein rood stipje, maar al snel werd de hele onderarm dik en rood, alsof er een stijve plak onder de huis zat en het voelde erg warm aan.
  Het werd erger, ik kon m’n arm niet meer richting schouder krijgen, helemaal stijf en de hele arm is nu nog erg dik.
  Op een gegeven moment kreeg ik last van een doof gevoelk in m’n onderlip en m’n tong begon te prikkelen.
  Toen heb ik de huisartsenpost gebeld voor advies.
  Moest terugbellen als ik koorts had en moeilijk kon slikken, gevraagd of ik de medicijnen van m’n zoon tegen hooikoorts kon gebruiken, dat zou volgens de huisartsenpost de allergische reactie wel verminderen.
  Heb het verder gekoeld met natte doeken, was ook hun advies, en kan dit nu wel typen, maar het doet pijn en er is een branderig en stekend gevoel in m’n arm, m’n hand tintelde een tijdje heel erg, nu heb ik meer een doof gevoel in m’n hand en voel ik me niet lekker, grieperig en een beetje dizzy.
  De huid van m’n arm staat helemaal strak.
  Wat kan ik het beste doen mocht ik nog een keer gestoken worden?
  Ik maak veel foto’s en al een hele tijd ook van insecten, maar sta er versteld van dat zo’n steek zo’n reactie veroorzaken kan, zo’n klein diertje…..ben er van onder de indruk.
  Er zijn verschillende adviezen, maar wat is de natuurlijke werkzame stof die dit gif het beste kan bestrijden? want komt er een volgende steek, dan is de allergische reactie waarschijnlijk nog veel heftiger en ik ben regelmatig in de natuur waar niet van alles voor handen is, al denk ik zelf dat de natuur overal wel een remedie op heeft, maar je moet weten wat je eraan moet doen op zo’n moment.
  Is er iemand die weet wat je vanuit de natuur zelf kunt gebruiken als tegengif?

  Geschreven door Hennie op
 40. Is het erg als je 6 keer tegelijk bent gestoken?

  Geschreven door judith op
 41. ik ben vandaag ook voor de eerste keer gestoken maar liefs 5 keer en het deed verdomd veel pijn brandend gevoel dat blijft nog wel even zo

  Geschreven door sandra woudstra op
 42. kan je van een wespen steek dood gaan.

  Geschreven door siebe op
 43. Had vanmiddag een cheeseburger en kennelijk een wesp in mijn mond; gevolg een weggegooid broodje en 2 steken in mij lippen aan de binnenkant van mijn mond.
  Gelukkig had mijn vrouw een speciaal daarvoor bestemd pipet, waarmee beide plekken direct uitgezogen werden. 2 bultjes en jeuk bleven. I.d.d. met ijs voel je het (tijdelijk) minder. Nu, een paar uur later, blijft het “irriteren” maar de bultjes zijn weg.

  Geschreven door Ron Groot op
 44. Hallo ik ben gisteren(28/08/10)gestoken door een wesp in mijn hals (zijkant)ben naar huis gegaan heb eerst nog geprobeerd om met een pompje er wat gif uit te krijgen?,het gekke is dat ik na ongeveer 2uur een zwelling kreeg onder mijn kin(hals)het gebied v/d steek tot mijn hals gebied was rood (maar is inmiddels minder geworden)vanmorgen was een klein stukje op mijn borst nog rood en ook daar een kleine zwelling.(moet ik nog naar de dokter??)

  Geschreven door B.Klein op
 45. wespensteeks, hoe werkt s dsat met de human rites boibnd>

  Geschreven door Anoniem op
 46. ik heb een steek p me middelvinger gekregen het is dik geworden en het brand.
  het loopt door naar me heele hand kan iemand antwoord geven..

  Geschreven door dirk op
 47. is een wespsteek in de hand gevaarlijk, of iet? Kunt u hierover meer vertellen.

  Geschreven door anoniem op
 48. ben vorige week donderdag gestoken door een wesp.dat was even pijnlijk maar na het uitzuigen en smeren met weegbree bleef het toch maar jeuken. nu een week later wordt de plek opnieuw rood en jeuk verschrikkelijk.kan ik er nu nog iets aan doen

  Geschreven door beatrix op
 49. Vorig week werd ik in mijn ringvinger gestoken toen ik enkele druiventrossen willen oprapen van de grond. Meteen naar binnen gelopen en op internet gezocht wat ik moest doen. Heb mijn vinger 15 minuten tegen een ijszak aangehouden. De jeuk was toen nog niet weg, maar mijn vinger was niet dik geworden en ook niet rood. Ik kon eigenlijk amper zien dat ik daar gestoken was.

  Geschreven door Leon op
 50. hallo.

  ik ben vorige week zondag gestoken het is nu vrijdag. Het gaat nu erg jeuken en word rood en opgezwollen. wat moet ik doen?

  groet c de jong

  Geschreven door c de jong op
 51. ik was in de tuin de planten aan het verplaatsen en greep in een wespen nest.
  mijn middelvinger is op 3 plaatsen geprikt.
  heb zoveel mogelijk gif er uit gehaald met een aspirivin maar mijn vinger wordt erg dik en zwaar en mijn nagel druk als hij er af moet.
  Wat kan ik hier aan doen

  Geschreven door henri op
 52. Is de vinger beoordeeld door een arts. Bij zwellingen waarbij de nagel in gevaar komt door bloeduitstorting onder de nagel, kan een gaatje in de nagel worden geboord, of met een hete naald een gaatje in de nagel worden gemaakt.

  Geschreven door Anoniem op
 53. Ben net gestoken door een wesp. Ik gebruik betablokkers voor mijn hart. Voel me angstig nu!Gestoken teen is rood.Moet ik me ongerust maken? En naar de dokter gaan?

  Geschreven door lies op
 54. In geval van een anafylactische reactie zou dat nodig zijn. Bent u bekend met een anafylactische reactie na insectensteken? Neem voor de zekerheid contact op met de huisarts.

  Geschreven door Anoniem op
 55. hallo ik ben 15-06-11 in mijn pols gestoken door iets heb er niet van vernomen totdat het dik,rood en heel erg ging jeuken.ik heb met een naald er in geprikt om het uit te zuigen weet niet of ik dit goed genoeg heb gedaan
  inmiddels is het nog dikker en rood en het jeukt gigantisch heb er nu calendulan opgedaan met een pleister
  helpt niet egt kan ik nog iets doen? om de jeuk te verminderen.
  b.v.d

  Geschreven door ik op
 56. Vraag de apotheker of drogist naar een kalmerende creme met Boswella Serrata. Mijn gezin heeft veel baat bij deze creme na muggen-, horzelsteken en spinnenbeetjes. Wij zijn allemaal erg gevoelig voor jeuk en roodheid maar met deze creme is van jeuk geen sprake meer! Echt ideaal! Succes, Jolet.

  Geschreven door Jolet op
 57. Zelf met naalden in het lichaam steken is vragen om problemen zoals infecties. Ga bij acute medische problemen naar een arts die de huis kan beoordelen en eventueel kan behandelen.

  Geschreven door Micha op
 58. Heb tijdens het wielrennen een wesp ingeslikt ( was wel als eerste boven op de berg )en ben daarna doorgefietst en onwel geworden en hard op wegdek gevallen.Met serieuze ademhalingsproblemen afgevoerd per ambulance.Het lijkt erop dat inwedige prikken meer gevolgen hebben dan uitwendige.

  Geschreven door Jansen op
 59. Ja, dat kan inderdaad gevaarlijk zijn, al is het maar dat wanneer een wesp in de keel steekt de keel zodanig kan zwellen dat de keel dicht kan gaan zitten. Hoe is het nu met u? U lijkt weer volkomen herstelt gelukkig.

  Geschreven door Anouk op
  • Ik denk dat ik een bij of wesp heb ingeslikt 20 min
   Later voel ik niks kan dit normaal zijn of komt de klacht later

   Geschreven door Ismail op
 60. jeuk opgezetten hand

  Geschreven door a jansen op
 61. Ik ben zondagavond geprikt door een bij,op me hals.Ze hebben die angel eruit gehaald,maar het is nu dinsdag en het is nog heel erg rood en de plek zelf ,best nog wel gezwollen en erom heen ,een rode vlek,het is warm die plek,en me huid is gevoelig…heb een loopneus en me keel doet zeer van binnen!! Bij voorbaat hartelijk bedankt
  Natas

  Geschreven door Natas op
  • Ik denk dat ik een bij of wesp heb ingeslikt 20 min
   Later voel ik niks kan dit normaal zijn of komt de klacht later

   Geschreven door Izzy op
 62. Als dit de enige symptomen zijn, dan lijkt de schade mee te vallen. Waarschijnlijk trekt dit de komende dagen verder weg. Mochten de symptomen alsnog in ernst toenemen, ga dan natuurlijk even naar de huisarts voor onderzoek.

  Geschreven door Guy op
 63. ik heb gisterenmorgenee wespensteek gekregen, ik was de haag aan het scheren en en had niet gezien dat er een wespennest tussen de haag zat.

  Geschreven door meerschaert jozef op
 64. Ik ben afgelopen woensdag door een bij gestoken in mijn voet. Vrijwel direct de angel eruit gehaald en ontsmet met alcohol. Het was erna opgezwollen en ik kon moeilijk lopen. Het is nu 2 dagen later en ik kan gewoon amper op lopen op m’n voet vooral aan het einde van de middag en in de avond. Lig nu te rusten op de bank en zelfs dat doet pijn. Moet ik hier actie op ondernemen.??

  Geschreven door Carola op
 65. Ik denk dat dit een gewone wat vervelende ontstekingsreactie is die inderdaad gevoelig kan zijn. Je beschrijft geen vitale symptomen, dus ik denk dat het wel meevalt. Bovendien zeg je er ’s ochtends al op te kunnen lopen.

  Geschreven door Anoniem op
 66. Ja zodra ik uit m’n bed komt heb ik wel pijn, maar kan ik er gewoon op lopen. Maar in de loop van de dag neemt de pijn toe. Op dit moment kan ik er gewoon haast echt niet op lopen van de pijn, en stijfheid en m’n enkel is helemaal dik. Het rare is de pijn zit niet op de plek waar ik gestoken ben maar ernaast en verspreid zich naar mijn enkel nu.

  Geschreven door carola op
 67. Heb je ontstekingsremmers? Het zou een zogenaamde vertraagde allergische reactie kunnen zijn, maar ik denk dat het een gewone ontsteking is. Heb je de huisarts al gebeld?

  Geschreven door Koen op
 68. Ik ga gelijk eens opzoek in onze medicijnenkast.

  Nee ik heb mijn huisarts niet kunnen bereiken. Die is met vakantie. Dus dat zal de huisartsenpost worden waar ik nooit zo blij mee ben. Maar als het morgen nog zo is zal ik dat zeker even moeten doen.

  Ik ben wel heel erg blij met alle tips en reacties.!! Dankjulliewel

  Geschreven door Carola op
 69. aspirine, diclofenac, ibuprofen…

  Geschreven door Anoniem op
 70. Dankjewel. Ik heb gelijk imbuprofen ingenomen. Hopen dat het gaat werken.

  Geschreven door carola op
 71. ik ben man van 50, 1 maand geleden ben ik s middags door wespen 4x gestoken, 1x in mn voet, en 1x aan linkerkant van mn hals, en 2x aan mn rechterkant van mn hals.
  zo goed als kwaad heeft mn vrouw mn hals uitgezogen, na een kwartiertje toen we weer thuis kwamen, heb ik de bulten gedept met azijn, en ijzakken. gelukkig is het allemaal meegevallen. pm 2 uur later voelde de steken al redelijk rustig aan. en ben niet naar de dokter geweest.
  s nachts gewoon geslapen.

  Geschreven door niek op
 72. Dit lijkt een normale reactie te zijn op een wespensteek.

  Geschreven door Anoniem op
 73. ik ben woensdag gestoken door een wespen steek want me neefje zij dat ie achter me hoofd zat en ik was zo dom om er op in te slaan met me hand en toen kroop de wesp mij achter de mouw en stak mij .. toen heb ik er koper muntje van 5 eurocent op gedaan maar dat hielp niet viel nou had ik de volgende dag aleen jeuk op de plek waar ik gestoken was maar vandaag jeukte het mij overal! dus ben ik nu net toch maar na de dokter gegaan en bleek dat ik een alergie er wel voor had een kleine maar toch.. heb nu pilletjes gekregen en nu hopen dat ze helpen tegen de jeuk 😀 dan maar een weekend geen alchol als ik maar van het gejeuk af ben

  Geschreven door henkieboy op
 74. 7x gestoken tijdens het tuinieren, nu na een week weer heftige jeuk en opgezette plekken waar gestoken is, is dat normaal? Heb mentol gel gebruikt om te verkoelen.

  Geschreven door ina op
 75. goededag,
  ik vont via google deze website en heb even wat rond lopen snuffelen. Helaas heb ik nog niet mijn juiste antwoord kunnen vinden.

  Bijna 3 precieze dagen terug ben ik uit het niets gestoken door een wesp , ik ben op vakantie wij naar de ehbo van de camping , hier be ik geholpen met wat ijs want ik ben geprik op mijn pink en uitzuigen lukte niet omdat mn pink te klein is.

  Al gauw werd mijn pink nog dikker dan mijn duim , doet erg zeer e jeukt ontzettend. Slapeloze nachten heb ik er van.

  Volgende dag maar naar een huisarts gegaan , beerje verteld en gelijk een zalf gehad zonder dat er naar gekekn was.

  Dus ; al 3 dagen dikke vinger en hand word al dikkr , rood , voelt echt warm , jeukt , pijnlijk , ik hou het cool en doe er zalf op ( geeft al zeker 24 uur gee reactie )

  k vraag me af of het wel goed zit het is echt hard niet een klein stukje maar echt heeeeeel mn pink.

  Echt bedankt!!!

  Groetjes

  Geschreven door sherl op
 76. Hallo,
  Ik heb 27-7-2011 4 wespensteken gehad ik ben 11 jaar en naar een week prikt het nog heel erg en is het rood en dik
  de angel is er wel uit en met ijs is het even 10 minuten minder, en dit is trouwens de eerste keer dat ik geprikt word kan ik er wat tegen doen en is dit normaal??
  Groetjes sven

  Geschreven door Sven op
 77. Ik ben 2 weken geden in mijn been gestoken door een wesp. Het deed niet heel veel pijn maar het kriebelt nog steeds heel heel erg (met vlagen) en ik heb, waar ik gestoken ben, echt een enorme blauwe plek, echt iets van 20 bij 15 cm. Kan dat een allergische reactie zijn? Ik ben wel eerder gestoken maar nooit eerder zo’n bloeduitstorting erdoor gekregen.

  Geschreven door Andrea op
 78. Een blauwe plek wijst op een onderhuidse bloeding, een hematoom dus.

  Geschreven door Pien op
 79. Ben gestoken in mijn hand vrijdag 12 augustus. Met stick behandeld en gekoeld.Nu erg veel last van jeuk en pijn. Hand opgezwollen. Wat te doen

  Geschreven door j m buitenwerf op
 80. Als de zwelling niet meer toenmeent en de andere klachten ook afnemen, lijkt er progressie te zijn van het herstel. Indien dit niet het geval is, overleg dan even met de huisarts, mogelijk voor een behandeling, of advies. Zonder beoordeling van de hand is het lastig te zeggen eigenlijk.

  Geschreven door Tim op
 81. Het beste is azijn dommel je hand in een bak azijn.

  Geschreven door Azijn op
 82. Ik ben gestoken en het deed zo’n pijn dat ik bijna flauw viel. is dit normaal?

  Geschreven door Anoniempje op
 83. Ik ben 23-8-11 gestoken door een wesp precies in de binnenkant van mijn arm,het is nog steeds rood en jeukt erg,nu heb ik constant kramp in mijn hand het lijkt op stijfheid is dit normaal na een wespensteek?

  Geschreven door Lilian op
 84. Ik ben gestoken op mijn linker borstkant bijna onder m’n oksel.de plek of bult die ik ongeveer 2 uur erna overhielt had ongeveer de grootte van 20 bij 20cm. Ik ben er best van geschrokken. Kan het kwaad nu ik er ook niets aan heb gedaan?

  Geschreven door Bertje klein op
 85. Normaal gesproken neemt een zwelling binnen enkele uren weer af, tenzij er sprake is van een lokale allergische reactie waarbij de zwelling uitgebreid is, bel dan met de huisarts. Bij het ontstaan van ernstiger symptomen (benauwdheid, snelle pols, duizeligheid door daling van de bloeddruk) neem dan direct contact op met de huisarts.

  Geschreven door Ilse op
 86. Ja, dat kan, na enkele dagen kan de lokale huidreactie symptomen van herstel geven zoals stijfheid.

  Geschreven door Ilse op
 87. ik ben net gestoken door een wesp in me zei kan hem niet uitzuigen en weet niet of de angel er nog in zit hoe los ik dit op kan het kwaad als je er niks aan doet

  Geschreven door gijs op
 88. hallo allemaal nou ik ben vrijdag geprikt in de binnen kan van mijn lip angel er uit gehaald en naar de dokter die vroeg of ik al eens eerder was geprikt niet dus maar mensen je wil het niet geloven het is nu zondag en mijn hele gezicht is op gezet en zelf de onder kant bij mijn kin naar mijn sleutelbeen is dik maar er word wel gezegt je kan geen allergies reactie krijgen van 1 prik nou ik weet het ben nu bij de huisartsen post geweest en heb prednisol gekregen

  Geschreven door yvonne op
 89. Goedemiddag,
  Ik ben 7 dagen geleden gestoken door een wesp in mijn grote teen. Zeer pijnlijk en de teen zette wat op. 2 dagen last gehad van de pijn toen deze veranderde in jeuk. De jeuk was na 5 dagen over. Echter, de dag na de steek kreeg ik last van diarree en had ik op dag 6 nog steeds, dus heb ik de apotheek opgebeld en gevraagd of het een optie was om een diarree remmer te nemen. Daar ben ik gisteren avond mee begonnen, vanochtend nog 1 capsule geslikt en om een uur of 11 vanochtend heb ik hevige pijn in mijn maag, het trekt ook naar mijn rug. Het is te vergelijken met galaanvallen, hoewel dat onmogelijk is aangezien mijn galblaas enige jaren geleden is verwijderd. De pijn komt en gaat en ik voel me er niet gerust op. Is het gif in mijn lichaam nog niet weg en was het beter geweest als ik geen diarree remmers had genomen?
  Ik hoor graag een reactie hierop.

  Geschreven door Nanouk op
 90. Er kan sprake zijn van een vertraagde immuunreactie, er kan ook sprake zijn van iets geheel anders. het advies diarree remmers te gebruiken kan onjuist zijn. Voor zekerheid bezoekt u uw huisarts., bellen met de assistente kan ook. Waarschijnlijk is afwachtend beleid het meest op zijn plaats.

  Geschreven door Koen op
 91. Hallo ik werd aangevallen door een wesp gisteren. Nu die avond nog merkte ik een grote bult aan de zijkant van mijn been..
  Nu deze doet zeer veel pijn als je eraan komt en als je goed kijkt zie je een zwart punt dat in men huid duwt.
  Kan dit van de wesp zijn? of een bij?

  Geschreven door Glen op
 92. Aan anoniem, Als je allergies was had je het echt niet een halfuur uitgehouden,Had je allang in katzwijm gelegen.Dus niks erg in jouw geval.Hoop dat je nu gerust gesteld bent.

  Geschreven door harriet op
 93. de angel moet eruit

  Geschreven door ilse op
 94. Hulpmiddel
  Kleef of leg een kopere munt of metaal op de plaats van de steek en het gezwel en de pijn gaat over

  Ben imker in Costa Rica

  Is een indianen remedi

  Geschreven door julien P{aesmans op
 95. ik ben vrijdag 6 juli gestoken door een hoornaar op mijn bovenbeen( aan de onderkant) het jeukt als een gek en de zwelling is rood en 7 centimeter in de lengte. ik weet niet wat ik moet, misschien kan een van jullie me helpen.
  Mvg Michiel

  Geschreven door Michiel op
 96. De laatste keer dat ik gestoken ben door een wesp is nu een paar jaar geleden. Ik werd in de ringvinger gestoken en binnen no time werd de hele hand en de gehele arm tot aan mijn oksel 2 x zo dik. Kon nog net op tijd mijn ringen afdoen. Voelde me lichamelijk erg naar en de zwelling was erg pijnlijk. Tavegyl tabletjes hiervoor in mijn bezit hielpen niet. Daarna epipen bij huisarts gevraagd (vond hij eigenlijk niet nodig???). Inmiddels is mijn epipen al lang over de datum en vraag ik me af, nu ik al zo lang niet meer ben gestoken of ik er nog wel eentje nodig heb?

  Geschreven door Petra de Geest op
 97. Ja, ik zou zeker een nieuwe epipen halen bij de apotheek. De oude gewoon inleveren.

  Geschreven door Anoniem1 op
 98. Mijn vriend is gisteren door heel veel wespen gestoken. Hij was buiten aan het werk met hooibalen. Terwijl hij een hooibaal opsteekt blijkt er zonder zijn weten een wespennest onder te zitten. Deze wespen kwamen op dat monent wel met 1000 achter hem aan. HIj is helemaal leke geprikt. Eerst ging het nog wel heb hem ingesmeerd met zo’n stik. Maar nog geen 5 minuten later komt hij binnen rennen, ze hele hoofd was opgezwollen en hij gaf aan dat niks meer zag. Ook lopen ging moeilijk. We zijn gelijk in de auto gestapt opweg naar de huisarts. Hier heeft hij 3 injecties gekregen en een medicijn voor de jeuk. Maar deze helpen hem helaas niet nu moet ik wachten op een telefoontje van de huisarts misschien dat hij zwaardere medicijnen krijgt.

  Geschreven door anne op
 99. Mijn vriend is gisteren door heel veel wespen gestoken. Hij was buiten aan het werk met hooibalen. Terwijl hij een hooibaal opsteekt blijkt er zonder zijn weten een wespennest onder te zitten. Deze wespen kwamen op dat monent wel met 1000 achter hem aan. HIj is helemaal leke geprikt. Eerst ging het nog wel heb hem ingesmeerd met zo’n stik. Maar nog geen 5 minuten later komt hij binnen rennen, ze hele hoofd was opgezwollen en hij gaf aan dat niks meer zag. Ook lopen ging moeilijk. We zijn gelijk in de auto gestapt opweg naar de huisarts. Hier heeft hij 3 injecties gekregen en een medicijn voor de jeuk. Maar deze helpen hem helaas niet nu moet ik wachten op een telefoontje van de huisarts misschien dat hij zwaardere medicijnen krijgt.

  Geschreven door anne op
 100. donderdag gestoken door een wesp been nog steeds dik en jeuk
  wat te doen

  Geschreven door haak op
 101. Azaron schijnt te helpen.

  Geschreven door Anoniem1 op
 102. Hallo allemaal,

  in mei 2011 ben ik door een bij gestoken boven op mijn hoofd. De bij heeft mij 3 keer gestoken. 2 keer heeft hij zijn angel niet achter gelaten, 1 keer dus wel. Ik heb er erg veel last van gehad en heb van de huisarts speciale pillen gekregen. Nu zijn we ruim een jaar verder en heb ik nog steeds erg veel last van de plekjes op mijn hoofd. Tijdens het douchen kan ik mijn haren niet wassen vanwege de pijn. Ik vind het raar dat ik hier ruim een jaar later nog last van heb. Ik vroeg me af of iemand een idee heeft wat ik het beste kan doen en of er iemand is die dit ook meegemaakt heeft.

  Geschreven door Anoniem op
 103. een pkluk natte tabak erop doen doet even goed pijn daarna is het over

  Geschreven door margriet op
 104. koelen met azijn is het beste

  Geschreven door mary sooys op
 105. Lekkere huisarts heb je dan…

  Geschreven door Steef op
 106. ik ben in 3 weken tijd 5x gestoken door een wesp.
  meteen de eerste keer al een hele dikke bult die anderhalf week blijft zitten.
  gisteren dus voor de 5e keer gestoken, weer een hele dikke rode harde pijnlijke bult, ter grote van een sinaasappel. ook was ik gisteren erg naar. duizelig, zweten diarree. dat ging na een paar uur weer over maar de bult blijft dik en pijn doen. wat kan je hiermee?

  Geschreven door brenda op
 107. Ik ben afgelopen Dinsdag gestoken door wesp, 2 dagen later heb ik diearee.. is dit Normaal?

  Geschreven door Suri op
 108. Wat ik deed is een theedoek pakken, Mandarijn/Sinasappel erop uit drukken, met het sap van het fruit voorzichtig de wond bedrukken met de theedoek.

  Geschreven door Bjorn W op
 109. gisteravond gestoken door wesp in middelvinger. behandeld met azijn, mosterd en peterselie. daarna met nestosyl ingewreven. vanmorgen is vinger wel wat dik en kan moeilijk vinger buigen.
  Gaat dit vanzelf over of nog wat erop smeren?

  Geschreven door wally op
 110. Ik heb een mooie website gevonden over wespen en bijen. Daar staat ook een andere wespen soort op. Ze noemen dat een hoornaar. Moet je je eens voorstellen als je daar door wordt gestoken. Ik zag het op http://www.wespenbestrijding.net

  Echt even een kijkje waard.

  Geschreven door Gerrit op
 111. Een dag geleden gestoken door wesp in mijn bovenlichaam. De plek eerst klein en pijnlijk, wordt steeds groter, niet pijnlijk meer maar wel warm Heb geprobeerd het met vochtige doeken te bestrijden.Wat kan ik nog meer doen. Vriendelijk dank voor uw commentaar. Tel 030 2803701

  Geschreven door Schoenmakers, HTM op
 112. Jeetje ooit was ik ook zo, n afwachtend figuur..
  Een ding is zeker,
  Geen contact met deze huisarts, probeer, desnoods een andere huisarts, of het alarmnummer. Wat jij had was wel een beetjes erger dan de normalen reacties,
  Het was toen, maar je weet nooit, wanneer er weer zo,n geel gevaar je opzoekt.

  Geschreven door Rietje op
 113. mijn moeder heeft een wespen allergie. Is er een grote kans dat ik het ook heb?

  Geschreven door Tess op
 114. gestoken op lip.
  lip helemaal opgezwollen.
  🙁

  Geschreven door henk op
 115. Ik kan me herinneren dat ik jaren geleden ook soortgelijke blaren en een opgezet been had toen ik ben gebeten door een Amerikaanse spin of iets dergelijks. Bijna bloedvergiftiging.

  Geschreven door Ellen de B. op
 116. Vandaag gestoken door een wesp of een bij die zich in een plastic rolletje had verstopt. Mijn vinger vertoonde een zwart streepje waarvan ik dacht dat het de angel was. Een klein wit blaasje vormde zich.
  Sterk branderig gevoel in mijn vinger.
  De hele middag zware hoofdpijn gehad.
  Verder was ik 2 uur later duizelig, en misselijk. 27 jaar geleden ben ik ook gestoken door een bij.

  Geschreven door Ellen. op
 117. Nadat ik gestoken ben door een bij of een wesp heb ik mijn vinger een poos onder [b]stromend water[/b] gehouden. Veel mensen zeggen dat ze bulten overhouden.
  Ik heb wel allergische reacties gehad zoals duizeligheid en misselijkheid en hoofdpijn. Ik denk dat het water (ph7neutraal) geholphen heeft tegen een zwelling.

  Geschreven door Ellen. op
 118. Zou het kunnen dat als je een tijdje spoelt met koud water je dan gif uit de wond spoelt?
  Ik heb wel een branderig gevoel in mijn vinger maar ik heb er geen echte zwelling aan over gehouden.

  Geschreven door Ellen. op
 119. Voor patienten met ernstige allergische reacties is het eigen afweersysteem gevaarlijker dan de steek opzich. Mestcellen geven in dat geval in het lichaam een overmatige hoeveelheid histamine af waardoor de spanning om de vaatwand daalt waardoor ineens een anafylactische shock kan optreden. Dit geldt bij wespensteken, pinda inname en andere extreme allergische reacties op stoffen. Om een levensgevaarlijke omstandigheid tijdelijk te voorkomen dient adrenaline te worden geinjecteerd middels een [url=http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/119816-epipen-levensreddende-injectie-bij-allergische-steekreactie.html]EpiPen[/url]. Het zorgt ervoor dat de bloeddruk stijgt en de longen beter zuurstof kunnen opnemen. Let wel dat dit een tijdelijke omstandigheid betreft en dus dient altijd bij constatering 112 te worden geallarmeerd.

  Geschreven door geinformeerd op
 120. Mijn dochter is 31 en nog nooit gestoken door een wesp of bij,hoe kom je er dan achter of je er allergie,s voor bent.

  Geschreven door Antoinette op
 121. er zijn 2 manieren:
  Ze laat zich steken door een wesp of een uitgebreide allergietest laten doen. Zonder enige aanleiding zal zo’n test echter niet worden gedaan. Als ze een keer gestoken wordt, komt ze daar vanzelf achter, net als alle andere mensen die niet weten of ze er allergisch voor zijn.

  Geschreven door Tandor op
 122. Ik ben gisteravond gestoken door een bij in mijn handpalm, kreeg toen een ernstige steek in mijn vingers en pols. Toen angel eruit gehaald en gif eruit gezogen, vervolgens azijn erop gedaan en later een ijsklontje tegen de pijn. Vanochtend kreeg ik hevige hoofdpijn en heb dat bijna de hele dag door gehad, nu is het wat minder. Ik weet niet of dit iets met de bijensteek te maken heeft. Mijn hand is nu opgezet, rood, warm en jeukt. Weet iemand of dit ernstig is of zijn dit allemaal normale reacties op een bijensteek. Het was trouwens de 1e keer dat ik ben gestoken.

  Geschreven door Sophie op
 123. Het zou een allergische reactie kunnen zijn. Ga even langs bij de huisarts cq de huisartsenpost

  Geschreven door Tandor op
 124. Okee bedankt! , hoofdpijn is nu weg alleen hand is nog steeds opgezwollen :s

  Geschreven door Sophie op
 125. hoe lang kan het duren dat de jeukende zwelling verdwijnt? zijn er zalfen?

  Geschreven door Gordana Milic op
 126. Dan kan wel even duren.
  Azaron helpt goed. Maar ook deppen met appelazijn.

  Geschreven door Tandor op
 127. Het snelle middel is tandpasta op doenxxxx

  Geschreven door De VUYST op
 128. Tandpasta op doenxxxxx

  Geschreven door De VUYST op
 129. Je kunt ook nadat je gestoken bent, direct een doorgesneden ui erop doen, dit zuigt het gif eruit en het koelt. Wel er natuurlijk voor zorgen dat de gehele angel eruit is.

  Dit heeft mijn oma mij geleerd, ik ben zelf ook allergisch voor een steek van een wesp en de halve ui werkt voor mij beter als een epipen.

  Geschreven door Jessi Vul uw naam in… op
 130. ik ben imker en tijdens het ‘oogsten’ van de honing vorige week heb minstens 50 bijensteken gekregen. Zeven jaar geleden kreeg ik van een bijensteek, afhankelijk vd plaats vd steek, een redelijke reactie. Zwelling, roodheid en jeuk. Ik wist dat dit kon evolueren naar ofwel allergie ofwel dat het mindert. Bij mij was het tweede. Alhoewel ik dus steeds 2 minuten erge pijn heb na een bijensteek, heb ik helemaal geen reactie meer.
  Nu zijn er erg veel wespen en heb vrijdagavond 3 wespennesten gaan vernietigen. Ik had mijn beschermende kledij aan(kapruin) maar de handschoenen thuisgelaten. Toch werd ik drie-vier keer gestoken door een razende wesp in mijn hand. Ondertussen zit ik met een erg gezwollen arm en was wat bezorgd aan het worden. Ik neem al twee dagen Xyzall in (pilletjes tegen allergie) maar momenteel is er niet veel beterschap.
  Vreemd dat het gif van een wespensteek zulke reactie geeft terwijl bijengif me niet veel meer doet.
  Niet krabben, zalfje opdoen en in de gaten houden

  Geschreven door Geert Imker op
 131. Hallo,
  Vorige week donderdag ben ik gestoken door en wesp.
  We zijn nu woensdag en zit in de diaree en mijn duim is weer opgezwollen en het jeukt behoorlijk! Heb ook enorme kramp enzo in mijn darmen..
  Toen ik klein was een jaar of 7 ben ik vaker gedtoken door een wesp, ben nu bijna 18, ben ik allergisch voor wespen? De symtomen als je allergisch bent voor een wespensteek lijkt best veel op de symtomen die ik heb. Maar ben niet duizelig ofzo. Op de plek in mijn duim waar ik ben gestoken lijkt het net of zit er nog wat in het is namelijk een bruin pikje. Of is dat normaal? Ik had de angel er wel uitgehaald.maar mijn vraag is: is het normaal dat het een week geleden is dat ik in mijn duim ben gestoken en er nu weer last van heb??? Het is opgezet en het jeukt en het doet ook wat pijn wat prikkerig…

  Geschreven door mellebel op
 132. Hoe is het verderafgelopen? Zaterdag ben ik ook gestoken door een wesp.
  Daarna hele dikke tong en hevige keelpijn.
  Arts wilde geen medicijnen geven. Zelf maar paracetamol genomen.
  Nu inmiddels maandag en heb ik nog steeds last van mijn tong.
  Voelt alsof ik hele hete thee heb gedronken.
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Rob

  Geschreven door Rob Leekwoet op
 133. Uien zuigen niet en wespen laten geen angel achter Jessi.

  Geschreven door Bjorn op
 134. Door naar een dokter te gaan en een allergie test te laten doen

  Geschreven door Justin op
 135. Gistermiddag ben ik gestoken door en wesp in mijn middelvinger, erg rood en dik geworden, ”s avonds vreselijke aandrang en aanval diaree gehad, nu een beetje moe en mijn vinger is nog steeds er dik en rood,

  Geschreven door Ineke op
  • Ga morgen even naar de huisarts en laat ernaar kijken

   Geschreven door Tandor op
 136. Twee uur geleden gestoken door 6 wespen tijdens de wilgen snoeien aan de vijver , twee in de arm, twee in de hand en twee boven de lip .
  Deed wat pijn ….maar die was toch goed draaglijk.
  Maar ….na 15 minuten later begon ik duizelig te worden en kreeg hoge hartslag in de keel .
  Ik ben een half uur moeten gaan zitten …ik kon niet rechtstaan …alles werd wazig en ik duizelde heel fel . Ik ben zo een half uur blijven zitten ( half liggend op het gras ) , het ging dan weer beter …..maar bij het rechtstaan begin ik opnieuw te duizelen, dit heeft zo een uur geduurd ., en daarna voelde ik me terug beter ….nog wel heel lichte duizelingen . Ik heb daarna wat water gedronken en ben toen verder gaan snoeien en opruimen .
  Drie uur later heb ik mijne bloeddruk genomen …die was normaal ( eerste keer 12/7 ) en de tweede keer 13/7 ….maar wel met 90 hartslag ( mijne hartslag is normaal tussen de 60 en 70 )
  Is dit nu een allergische reactie ? Moet ik daar mee naar de dokter ? Momenteel voel ik me goed …behalve nog hogere hartslag ….maar heb een gevoel dat hij stilletjes daalt .
  Graag een reactie als het kan ?

  Geschreven door Marc op
 137. Ik ben gestoken door een wesp, en ik heb daarbij knoflook gebruikt. Je moet de knoflook snijden en dan wrijven over het plek waar je bent gestoken, het ging over enkele min weg en had geen pijn of zwelling .

  Geschreven door Dr op
 138. Ik ben net gestoken in mijn pols.. recht om mn slagader..
  Ik ben niet snel een piepert maar deze voel ik wel..
  Aangezien de plek waar ik gestoken ben maak ik me wel zorgen

  Geschreven door Thimo op
 139. Hallo, ik ben vanmorgen door een wesp in de binnenkant van mijn hand gestoken , ik kneep mijn hand samen en werd geprikt ik sloeg de wesp weg en de angel zat er nog in, de wesp lag op de grond. Mijn man heeft de angel eruit gehaald , uitgezogen en gekoeld mijn hand Nu
  Uren later nog is mijn hand gevoelig , steekt niet fijn is dat normaal dat die pijn zo lang duurt ?

  Geschreven door Ineke op
 140. Hallo ik ben door een wesp gestoken in mijn binnen kant arm na een paar uurtjes word het om de plek blauw is dat normaal

  Geschreven door Laila op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief