Wat moet je doen bij een wespensteek?

Augustus is net begonnen en daar zijn de wespen. Met hun gele strepen en venijnige angel jagen ze menig volwassene en kind de stuipen op het lijf. Hoe zorg je ervoor dat je niet geprikt wordt en wat moet je doen als je toch bent gestoken?

Wespen zorgen vaak voor overlast, vooral omdat veel mensen bang zijn voor wespen. Logisch, want een wespensteek doet flink zeer. Je huid wordt rood en dik en de steek geeft een brandend gevoel. Ook kan er een witte bult ontstaan, die later rood kan worden. Gelukkig zijn na een aantal uren de ergste klachten verdwenen.

Wat moet je doen na een wespensteek?

Angel verwijderen

Zo nu en dan kan een angel van een wesp afbreken en dan achterblijven in de huid. Dit gebeurt niet vaak maar wanneer het wel gebeurt dan kun je met een pincet of met je vingernagel de angel proberen te verwijderen.

Gif uitzuigen

>Vaak zie je dat mensen, nadat ze zijn gestoken, het gif eruit zuigen. Of met de mond of met een pompje. Dat is op zich prima maar dan wel binnen 2 minuten nadat iemand is gestoken want anders heeft het gif zich al aan de cellen gehecht of is het in de bloedsomloop terechtgekomen. De huid blijft op de gestoken plek dan vaak enkele uren behoorlijk dik en de pijn is hevig.

Koelen

Door de plek waar je bent gestoken te koelen met natte doeken of een ijskompres kun je de zwelling, jeuk en pijn beperken. Doe dit het liefst een paar uur.

Jeuk en pijn verzachten

Er zijn bepaalde middeltjes die de klachten van een wespensteek verminderen. Je kunt je in de drogist of apotheek laten adviseren welk middel geschikt is. Ontsmetten is niet nodig, aangezien steken zelden infecteren. Een verzachtende of histamine werende zalf kan handig zijn om de jeuk en de pijn te verminderen.

Probeer niet te krabben aan de wespensteek. Dit verergert vaak de klachten en bij steken in de mond of keelholte ga dan direct naar de huisarts.

Wat moet je doen bij een allergische reactie op een wespensteek?

Sommige mensen hebben een wespenallergie. Ben je nog nooit gestoken door een wesp? Dan heb je misschien een wespenallergie zonder dat je het weet. Als je allergisch bent dan kan dit veel risico’s met zich meebrengen. Bij een allergische reactie is er naast de toxische reactie op het gif ook nog een door het afweersysteem opgewekte reactie op een of meer componenten van het gif. Hierbij is dus niet de hoeveelheid gif bepalend voor de verschijnselen maar het al dan niet aanwezig zijn van een overgevoeligheid voor een bestanddeel ervan. Eén steek kan dus al voldoende zijn voor ernstige ziekteverschijnselen.

De allergische reactie kan lokaal zijn en dan is er sprake van een veel groter gebied van roodheid en zwelling dan bij de toxische reactie alleen. Deze extra zwelling houdt dan ook veel langer aan dan anders. Bij een systemische (algehele) allergische reactie kunnen reacties optreden die variëren van galbulten over het gehele lichaam tot oedeem in de keelholte en zelfs een snelle pols, lage broeddruk en uiteindelijk een shocktoestand waarbij mensen kunnen overlijden.

Word je gestoken ter hoogte van de luchtwegen? Dan kun je moeite krijgen met ademen en in het ergste geval zelfs stikken. Raadpleeg dan gelijk een dokter om je wespensteek te behandelen. Daar krijg je waarschijnlijk adrenaline geïnjecteerd. De mensen die weten dat ze allergisch zijn voor wespen hebben waarschijnlijk een EpiPen bij zich. Met een EpiPen dien je jezelf adrenaline toe bij een wespensteek en dat vermindert de allergische reactie.

Kun je een wespensteek voorkomen?

Je kunt een aantal dingen doen wanneer er wespen in de buurt zijn:

 • Blijf rustig
  Een natuurlijke reactie bij het zien van een wesp is om met je armen om je heen te slaan maar dat maakt de wesp bang en agressief. Hiermee vergroot je juist de kans op steken. Dus blijf rustig en wacht totdat de wesp wegvliegt.
 • Wees zuinig met parfum
  Door parfum op te doen trek je wespen alleen maar aan. Wespen komen af op zoete geuren. Ook zeep en huidverzorgingsproducten met een sterke geur hebben dit effect.
 • Houd de wesp op afstand
  Met een scheutje ammonia in een bakje water kun je proberen om de wespen bij je uit de buurt te houden.

 

Bronnen: Huidinfo, Rode Kruis en Alrijne Ziekenhuis

Delen:  
14 reacties op “Wat moet je doen bij een wespensteek?
 1. Ik heb iets heel raars , en dus ook een rare vraag. Ik heb soort van seks gehad met mijn vriendje hij ging er om het grof te zeggen erineruit toen even niet toen nog een keer erin eruit meer niet! Hij is niet klaar gekomen. Nu loop ik mezelf helemaal op te fokken en te stressen of ik zwanger ben of niet op 8 juli heb ik sekz gehad en op 17 juli werd ik ongesteld 18/19 juli wad mijn menstruatie verwacht ben ik nu zwanger? Ik ben echt heel bang ben nog maar 15 help mee aub ik durf het er met niemand over te hebben ik heb veel buikpijn maar dat komt door de stress denk ik help me plz ik duef ook geen test te doen als k zwnanger ben maakt het me leven kapot ik denk dat ik ni zwanger ben maar ben wel echt heel bang

  Geschreven door melanie op
 2. je schrijft: “17 juli werd ik ongesteld 18/19 juli wad mijn menstruatie verwacht ben ik nu zwanger”. Als ik het goed begrijp ben je dus 1 dag eerder ongesteld geworden dan je zelf had verwacht. Waarom denk je nou dan dat je zwanger bent als je ongesteld bent geworden?

  Geschreven door Tandor op
 3. Melanie, als je ongesteld bent geworden, ben je dus niet zwanger. Maar ik zou als ik jou was de pil gaan slikken of iig je vriendje een condoom laten gebruiken. Je bent nog erg jong om seks te hebben, vind ik, maar als jullie het beiden echt willen, moet het iets zijn waar je samen van geniet en geen stress tot gevolg hebben. Dus denk er goed over na. Zijn jullie hier echt al aan toe?
  Apart trouwens dat je deze vraag hier plaatst, bij het verhaal over wespen…

  Geschreven door Bea op
 4. Een potje smeulende gemalen koffie in de buurt zetten helpt veel. Ik heb dat al eens meegemaakt. Het ruikt niet zo prettig maar het helpt wel.

  Geschreven door Piet op
 5. Steek een stokje met wierook aan, dat vinden ze ook niet zo lekker.Ben nog nooit gestoken gelukkig maar als ik gestoken word door een mug dan krijg ik een enorme bult dus reageer ik heel heftig. Zou ik dat ook hebben als ik door een wesp word gestoken?
  Denk het haast wel.

  Geschreven door Hanny op
 6. Toen ik jouw leeftijd had dacht ik ook dat ik zwanger was want ik had een tongzoen gehad en mijn vriendin zei dan krijg je een baby.

  Hoe kun je op je 15e seks hebben als je niet eens weet hoe het zit met zwanger worden. Je bent nog een kind en je denkt als een kind. Wacht met seks tot je er klaar bent, zowel lichamelijk als geestelijk.
  Veel sterkte en doe nooit aan seks voor een jongen omdat je bang bent hem te verliezen.

  Geschreven door Anneke op
 7. Beste Melanie, ik raad je aan om op de site van sense.nl te kijken. Hier kun je ook chatten met hulpverleners van onder andere de GGD. De kans is klein dat je zwanger bent maar met een test weet je het zeker. Sterkte.

  Geschreven door Moeder op
 8. Maar kind toch als jij gewoon je regels hebt gehad ben jij niet zwanger hoor.maar doe in vervolg met bescherming,want als je zomaar blijft sex hebben,loop jij het risico wel.en dat niet alleen je kan ook een ziekte krijgen.Ga anders naar een dokter die hebben beroeps geheim.daar kan je al de uitleg krijgen.groetjes

  Geschreven door Oddie op
 9. Als ik gestoken word door een wesp dan is het lichaamsdeel tijdelijk verlamt.
  Heb daardoor een 5 weken in de ziektewet gezeten doordat ik was gestoken en ik mijn hand niet meer kon gebruiken terwijl ik ze toen beide nodig had

  Geschreven door Ingrid op
 10. Hihi verkeerde plek voor dit antwoord

  Geschreven door Marianne op
 11. Om wespen niet in je buurt te laten komen kun je een hoopje koffie uit een pak op een schoteltje doen en aansteken. Door de geur blijven wespen op een afstand. Als de koffie opgebrand is, weer nieuwe koffie op het schoteltje doen. Steeds herhalen als je lang buiten blijft zitten. helpt echt, ideaal!

  Geschreven door Marion op
 12. Je kan een zwangerschapstest doen
  Enfin
  Wepsen zijn **** beesten

  Geschreven door Loki op
 13. Ik kwam per ongeluk een nest tegen en werd door 5 tegelijk gestoken, in hand, benen en buik. De eerste uren deed dat flink zeer daarna werden het gewone jeukende jeukbultjes maar een week later kreeg ik grote zwellingen op de plekken. Dat duurde 2 dagen en nu ( drie weken na de steken ) blijven het kleine jeukbultjes( nog bij 3 stuks ) hopelijk gaat het ook eens weg…

  Geschreven door Arzu op
 14. Ben in totaal 3 keer gestoken door wespen en belande na deze steken ook 3 keer in het ziekenhuis met trombose. Ik ben dus allergisch voor wespen steken. Is er een middel dat ik na een steek kan gebruiken, allergie tabletjes helpen niet, al uit geprobeerd door de huisarts, nu dus aan de bloedverdunners, omdat mijn bloed na de laatste wespensteek onder controle moet worden gehouden. Weet iemand een oplossing??

  Geschreven door Madoe op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief