Help, ik verlies haar!

Je kunt ineens zo’n periode hebben dat je ontdekt dat je wel heel veel haar verliest. Maar hoe komt dat en wat is eigenlijk normale haaruitval en wanneer is het extreem?

Wat is haaruitval?

Laten we beginnen met wat haaruitval is. We hebben allemaal last van haaruitval, en het is normaal dat ieder mens, zowel mannen als vrouwen, tussen de 40 en 120 haren per dag verliezen. Er groeien ook telkens weer nieuwe haren aan en daardoor is er over het algemeen geen reden tot paniek.

Hoe groeien onze haren?

Haren groeien cyclisch, en dat betekend dat terwijl 90% van je haar aan het groeien is er 10% van je haar  in een soort rustfase verblijft. Deze rustfase heeft een gemiddelde duur van ongeveer 4 tot 5 maanden en hierna valt de haar uit. Dit zijn dan dus ongeveer 40 tot 120 haren per dag, afhankelijk van je haartype en genetische achtergrond. Vervolgens start de haarwortel weer met de productie van een nieuwe haar. Het aantal haarfollikels op de hoofdhuid ligt rond de 100.000. Maar, ook dit is afhankelijk van haartype en genetische achtergrond. Zo hebben bijvoorbeeld blonde mensen meer haarzakjes op de hoofdhuid dan mensen met rossige of zwarte haren.

Mogelijke oorzaken van haartuitval

 • Aan het einde van de zomer in de maanden augustus en september is de haaruitval groter dan normaal. De exacte werking is niet bekend maar men weet wel dat het te maken heeft met de dag-nacht cyclus die anders is tijdens de zomer periode.
 • Het gebruik van bepaalde medicijnen kan haaruitval veroorzaken. Dit staat dan in bijsluiter vermeld.
 • Door een verminderde werking van de schildklier. Dit wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd en dit kan haaruitval tot gevolg hebben.
 • Bij een gebrek aan vitamines en essentiële voedingsstoffen bijvoorbeeld als gevolg van anorexia of een slechte bloedsomloop kan er extra haartuitval optreden.
 • Als gevolg van stress. Als stress de oorzaak is van de haaruitval zal het haar over het algemeen weer terug groeien nadat de stress voorbij is.
 • Door hormonen en wel als gevolg van een verstoord evenwicht van het mannelijke hormoon testosteron ter hoogte van de haarwortels. Dit wordt androgene alopecia genoemd.

Wanneer heb je last van extreme haaruitval?

Wanneer je per dag meer dan 200 haren verliest dan praat men van extreme haaruitval. Op zich hoeft dat niet dramatisch te zijn omdat er, zoals net genoemd, periodes zijn waarin we te maken hebben met meer haaruitval dan regulier. Maar wanneer het langer aanhoudt ga dan even langs je huisarts. Heb ik extreem veel haarverlies? Hoe weet je nu of dat de hoeveelheid haren die je na een borstelbeurt in je borstel ziet zitten te veel zijn? Je kunt hiervoor de TELTEST doen.

Teltest

Bij de teltest tel je de uitgevallen haren na het kammen of borstelen. Het is dus normaal wanneer je dan zo’n 120 haren telt. Zijn het veel en veel meer haren dan raden wij je aan om aan te kloppen bij je huisarts. De huisarts zal dan met een speciale test een aantal haren uit je hoofd trekken en kijk dan welke haren zich in welke fase van de haargroeicyclus zich bevinden. Op deze manier wordt er bepaald of er wel of geen sprake is van extreem haarverlies.

(Nog) niet naar de huisarts?

Wanneer je er nog niet zeker van bent, of je wilt er nog even mee wachten om hier met je huisarts over te praten dan is het wellicht een goed idee om voedingssupplementen te nemen in aanvulling op je dagelijkse maaltijden. Je apotheek of drogist kan je hierin adviseren.

 

Bronnen: haarstichting.nl en huidinfo.nl en webmd.com

Delen:  
4 reacties op “Help, ik verlies haar!
 1. Is er een verschil tussen zacht bot en botontkalking? Kunt u daar iets over schrijven? Kan zacht bot en/of botontkalking plaatselijk zijn? En kan het verbeterd worden?
  Graag uw reactie.

  Geschreven door Jamatie op
 2. Ik kan wel bevestigen dat als je te meer testosteron hebt dan haarverlies in een van de gevolgen. Dat is wel jammer en nu mijn zus bevindt zich in zo’n situatie. Nu neemt ze nodige medicijnen in maar helaas heeft ze al te veel haar verloren. Gelukkig heb ik over haarwerken gehoord en het lijkt me wel een goed idee! wij zullen het zeker proberen! http://www.limburghair.nl/

  Geschreven door Lauren de Bruijn op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief