De eerste tekenen van beginnende dementie

De eerste tekenen van beginnende dementie

Er zijn in Nederland ruim 260.000 mensen met een vorm van dementie. Echter, de verwachting is dat in 2040, ruim een half miljoen mensen aan dementie zullen lijden. Ondanks deze groei is deze ziekte in het begin lastig te diagnosticeren. Veelal is het een sluipend proces. Dus wat zijn de eerste tekenen van dementie?

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, die de hersenen aantasten en waardoor iemand steeds verder achteruitgaat in functioneren. Wanneer iemand dementie heeft, gaan de zenuwcellen of de verbindingen tussen de cellen kapot. Het gevolg hiervan is dat de cellen van de hersenen steeds minder goed functioneren. De verstandelijke vermogens (denk dan aan het kortetermijngeheugen, taal, concentratieproblemen of problemen met het plannen en organiseren van activiteiten), gaan dan achteruit. Ook kan het gedrag van iemand met dementie veranderen. Het verloop van dementie verschilt per persoon. Bij sommige mensen gaat de hersenfunctie snel achteruit. Anderen leven nog jaren in een redelijk goede geestelijke gezondheid. Dementie wordt vaak geassocieerd met ouderdom, maar dementie kan ook bij jonge mensen ontstaan. Zo zijn er ongeveer 12.000 mensen in Nederland die dementie hebben maar jonger zijn dan 65 jaar.

Soorten dementie

Wist je dat ongeveer één op de vijf mensen een bepaalde vorm van dementie in zijn of haar leven krijgt. Hoe dementie zich uit, is afhankelijk van de specifieke aandoening en verschilt van persoon tot persoon. Echter, hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op dementie.

De meest voorkomende vormen van dementie zijn:

 • Ziekte van Alzheimer
  In 70% van de gevallen van dementie in Nederland is er sprake van de ziekte van Alzheimer.
 • Vasculaire dementie
  Vasculaire dementie vormt 20% van de gevallen van dementie in Nederland.

Overige soorten zijn onder andere:

 • Fronto-temporale dementie (FTD)
  Deze vorm komt vaak op jongere leeftijd voor. Veranderingen in het gedrag vallen meestal als eerste op. Ook de taal, spraak en motoriek kunnen aangetast zijn.
 • Ziekte van Pick
  Deze vorm is de gedragsvariant van fronto-temporale dementie.
 • Lewy Body dementie
  Hierbij is er een erge schommeling in de geestelijke achteruitgang.
 • Korsakov
  Dit syndroom wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine B1. Het komt vooral voor bij mensen met alcoholproblemen.
 • Ziekte van Creutzfeldt-Jakob
  Dit is een zeldzame hersenziekte waarbij de hersencellen in snel tempo afbreken.
 • Posterieure Corticale Atrofie (PCA)
  Bij deze zeldzame vorm van dementie wordt als eerste het visuele vermogen van iemand aangetast.
 • Mild Cognitive Impairment (MCI)
  Iemand met MCI heeft milde problemen met het geheugen of met een andere hersenfunctie. Maar kan vaak nog zo goed als normaal functioneren in het dagelijks leven.

Oorzaak van dementie

Al jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar mogelijke oorzaken van dementie. Helaas is de oorzaak nog niet bekend. Dit komt mede doordat dementie een samenspel is van veel verschillende factoren. Men gaat ervan uit dat dementie mede veroorzaakt wordt door een combinatie van bepaalde risicofactoren zoals:

 • Leeftijd
  De kans op dementie neemt toe bij het ouder worden.
 • Geslacht
  Vrouwen hebben op latere leeftijd een grotere kans op de ziekte van Alzheimer dan mannen.
 • Erfelijkheid
  Bij dementie op jonge leeftijd lijkt erfelijkheid een belangrijke rol te spelen. Bij dementie bij ouderen is dit nog onbekend.
 • Overige factoren
  Waarschijnlijk verhoogt het hebben van een hart- of vaataandoening de kans op het krijgen van (vasculaire) dementie. Maar ook roken, een ongezonde levensstijl, te weinig beweging, een hoge bloeddruk en diabetes lijken het risico op het krijgen van dementie te verhogen.

Eerste tekenen van dementie

 • Kwijtraken van spullen
  We vergeten allemaal weleens iets. Zo is de één zijn sleutel geregeld kwijt en de ander zijn telefoon. Iemand met dementie is regelmatig zijn spullen kwijt en kan deze dan ook niet meer vinden. Vaak worden ze achteraf op de meest vreemde plekken teruggevonden. Zo kunnen de sleutels in de koelkast liggen of de telefoon in de oven.
 • Moeite met het vinden van woorden
  Een kenmerk van dementie is dat mensen vaak moeite hebben met het vinden van de juiste (eenvoudige) woorden. Iemand kan ook midden in het gesprek stoppen met praten en niet meer weten hoe hij of zij verder moet. In een iets later stadium kan iemand herhalen wat hij daarvoor ook al zei.
 • Plotselinge stemmingswisselingen
  Een ander kenmerk is dat er zonder duidelijke aanleiding een wisseling in de stemming optreedt. Het kan zijn dat iemand het ene moment rustig is en vervolgens ineens verdrietig of kwaad. Uiteindelijk kan het gebeuren dat het gedrag of karakter verandert. Iemand wordt dan verward, achterdochtig, depressief of angstig.
 • Lusteloosheid
  Plotselinge desinteresse in bepaalde hobby’s, sport en gesprekken, kan ook wijzen op beginnende dementie. Dit uit zich in het plotseling terugtrekken uit sociale activiteiten en wellicht uren voor de televisie zitten. Dit alles lijkt op luiheid of gebrek aan interesse, maar het is een soort van faalangst. Mensen met dementie voelen zich vaak moe en lusteloos, en slapen daardoor veel langer dan anders.
 • Concentratieproblemen
  Het steeds moeilijker vinden om je te concentreren, en dan specifiek als het gaat om het oplossen van problemen of het maken van plannen, is ook een teken van beginnende dementie. Sommige mensen kunnen het ook ineens moeilijk vinden om met cijfers te werken. Hierdoor wordt het ook lastig om de eigen financiële zaken te regelen.
 • Vergissingen met tijd en plaats
  We lopen allemaal weleens naar de keuken om wat te halen, terwijl we daar aangekomen vergeten zijn wat dat ook al weer was. Maar wanneer je naar de supermarkt bent gegaan, en ineens niet meer weet waar je bent of hoe je daar terecht bent gekomen dat is wat anders. Iemand met beginnende dementie heeft vaak minder besef van tijd en raakt ook vaker de weg kwijt.
 • Onrustig zijn
  Een ander symptoom van dementie is onrust. Hierdoor lijkt het alsof iemand steeds iets zoekt, moet opruimen of iets anders moet doen. Door dit gevoel van onrust en de behoefte om te bewegen, kan het gevolg zijn dat er slaapproblemen ontstaan.
 • Problemen met visueel ruimtelijke vaardigheden
  De hersenen krijgen moeite met het verwerken van hetgeen iemand met dementie ziet. Zo kan iemand problemen krijgen bij het inschatten van afstanden en het lastiger vinden om kleur en contrast te onderscheiden.

Wanneer naar de huisarts?

Heb je klachten die kunnen wijzen op dementie? Of vermoed je dat je dementie hebt, dan is het belangrijk om na te gaan wat er aan de hand is. Wanneer er daadwerkelijk sprake is van dementie, dan kan een vroege diagnose jou en je naasten helpen om beter met de ziekte om te gaan.

 

Bronnen: dementie.nl, hersenstichting.nl en alzheimer-nederland.nl

Delen:  
54 reacties op “De eerste tekenen van beginnende dementie
 1. D’r is nog wel een signaal maar ik kan er even niet op komen 😉

  Geschreven door Anoniem op
  • Dat komt me bekend voor , maar ik weet even niet , waar ik dat nu gelezen heb

   Geschreven door “De databank” op
  • Dat is een goeie !

   Geschreven door Anoniem op
   • Waarom zit ik nu in Godsnaam achter de pc?? wat moest ik opzoeken…

    Geschreven door Anoniem op
   • Herkenbaar..pit

    Geschreven door Groet op
 2. wat schiet je er mee op om het vroeg te ontdekken ,zijn er dan medicijnen ?

  Geschreven door t o de boer op
  • Mijn moeder had Alzheimer , ze nam medicijnen die dat beetje konden tegenhouden, maar niet echt weg nemen.

   Geschreven door Mieke op
  • Er.zyn.gEEn.medicynen.voor

   Geschreven door PiEt op
  • Nee er zijn geen goede medicijnen

   Geschreven door Vergeten op
   • Er zijn geen goede medicijnen; dat klopt. maar er is veel te doen met voeding. Lees het boek van dr David Perlmutter. Hij schrijft zijn patiënten veel cholesterolrijke voeding voor en kokosolie. Geen granen en melkproducten.

    Geschreven door Lynn op
    • dan weer hartproblemen

     Geschreven door wmpie op
     • Hartproblemen worden niet veroorzaakt door cholesterol, die vetten zijn nodig voor je hersenen.
      Echter, slechte (trans) vetten, goedkope verhitte olie in chips, koekjes en dergelijke zijn slecht
      voor je gezondheid. Rauwmelkse biologische volle zuivel en roomboter kan, maar ook cocosvet
      extra-virgin olijfolie, lijnzaadolie en palmolie onverhit en liefst bio is goed.
      Lees de artikelen van dokter Gabor Lenkei.

      Geschreven door Ina Koning op
  • Dag Anoniem, 1 teken van begin dementie is ook dat ze, bij herhaling, andere personen verkeerd blijven benoemen.

   Geschreven door wannes1952 op
 3. Ik herken zoveel in de tekst. Ik kamp met vele problemen. Men zegt, je bent nog te jong om dementie te hebben.Ik voel toch duidelijk de signalen (nu nog wel zelfs, maar wat als het erger wordt) ik woon alleen, en niemand let erop.
  Het doet me veel pijn mezelf zo zien te veranderen. Ik ben bijna 63 jaar.
  Graag hoor ik reactie,sl

  Geschreven door ans op
  • T lijkt me ontzettend spannend om te doen maar ga naar de huisarts samen met n vriend of vriendin Ans.. vat moed.En kijk ook wat je aan voeding kan veranderen en of je meer kan gaan bewegen. Er zijn kruiden die invloedt hebben op de doorbloeding van de hersenen. Sterkte!

   Geschreven door Annemiek op
  • Je weet niet of het dementie is. Je kunt ook angst hebben om het te krijgen. Maar ga in ieder geval met spoed naar de huisarts en vertel dit verhaal. Er zijn meer factoren, waardoor je deze verschijnselen hebt. (o.a. ondervoeding) of een slecht eetpatroon, waardoor je waardevolle vitaminen en mineralen tekort komt. Ik heb 25 jaar met dementerenden gewerkt, dus heb echt van alles voorbij zien komen en ook veel verkeerde diagnoses, waardoor bleek, dat het een andere oorzaak had. Maar het kan wel zo zijn, dus ga naar de dokter.

   Geschreven door Ria op
  • ik herken mij zo sterk in die verhalen. Ik kijk bvb gisteren naar een film of serie, volgende week is die terug op tv zelfde aflevering en ik bekijk die alsof die nieuw is! Ergens halfweg zeg ik dan bij mezelf… ha precies of ik kan alles voorspellen wat er gebeurt. Ik onthoud geen namen, geen straatnamen, rij niet meer ver van huis weg, kan niet lang lezen of ik moet herbeginnen want ik weet niet meer wat ik gelezen heb, ik verlies dingen en precies telkens opnieuw dezelfde zaken :/ Vooral boeken verdwijnen hier vaak, heel gek. Ik zie steeds slechter, ik slaap steeds slechter, ik zou steeds meer willen slapen en langer, ik moet echt ALLES noteren wat afspraken betreft. Dat doe ik zowel in een los schrift als in een agenda als in mijn gsm en dan vergeet ik het nog. ik kan mij heel moeilijk oriënteren in tijd. Als men mij vraagt hoe lang iets geleden is kan ik dat absoluut niet zeggen… Ik heb mij helemaal laten nakijken bij een neuroloog en daar zou niets zijn uitgekomen volgens de huisarts en toch voel ik dat er iets verschrikkelijk fout aan het gaan is!!!

   Geschreven door vergeet mij nietje op
   • Misschien is je geest overbelast van het een of ander…..dan kun je ook veel van deze klachten hebben omdat je hoofd te vol is.
    Als je geest overprikkeld is.
    Hoop voor je dat dat het geval is. Sterkte!

    Geschreven door Stijnie op
 4. Het is de hopen voor de bovenstaande “grappige” klojo’s dat het hun nog even bespaard blijft.

  Geschreven door Mantelzorger op
  • Dat is precies wat ik ook dacht. Misplaatste grapjes door een stelletje koekwouzen!!!

   Geschreven door Els B. op
 5. @Mantelzorger
  U heeft helemaal gelijk, dit is geen ziekte om zogenaamd grappig over te doen, überhaupt over niet één ziekte. Ik heb zo’n geval van dichtbij meegemaakt, in en in triest.
  Maar helaas, dit soort idioten maak je dagelijks mee. Ik heb zelf nog maar 20% van mijn gehoor over dankzij mijn verplichte militaire dienst en dan maak je ook van dit soort klojo’s mee. Gaan ze zogenaamd gebarentaal doen met het trekken van gekke gezichten en gebaren. Hoe denigrerend dit is kan ik moeilijk uitleggen, maar ik loop meestal gelijk weg.
  Dit maak je ook mee bij het contact met callcenters, zitten in veel gevallen allochtonen die slecht tot zeer slecht Nederlands spreken. Als je dan vraagt of ze duidelijker (articuleren) spreken, beginnen ze ineens te gillen, denkende dat schreeuwen helpt.
  Gelukkig is niet iedereen zo, b.v. mijn Poolse buren die mij met alles helpen .

  Geschreven door Janchik op
  • U.heeft.groot.gelyk

   Geschreven door Anoniem op
 6. hallo ik ben ms-patient in het progressieve stadium en door de zware medicatie tegen zenuwpijnen en spasmen begon ik te dementeren, ik geraakte helemaal gedesoriënteerd en nu ben ik sinds meer dan 6 maanden gestopt omdat ik voelde mezelf te verliezen en is alles terug helder en duidelijk. heb wel veel meer pijn zonder die pillen maar liever dat dan dementie.

  Geschreven door Tinneke op
 7. Duidelijke uiteenzetting. Maar bij constatering van een van door U beschreven, wat te doen?

  Geschreven door Hadisha op
 8. Zo kon ik op de naam van een muziek muziekinstrument niet meer herinneren. Terwijl ik het mij goed kon afbeelden en in gedachte horen hoe zo een muziekinstrument klinkt en bespeelt word. Pas na 3 dagen ’s nachts schoot het mij te binnen: Viool.

  Geschreven door Anoniem op
  • U kon zich later weer herinneren dat het een viool was … bij dementie/alzheimer komt dat NOOIT meer terug omdat het weg is. Dan heet het vergeetachtigheid wat niet zo abnormaal is bij ouderdom. Wel een vorm van dementie maar dan van ouderdom of andere oorzaak.

   Geschreven door Piet P op
   • Ik heb hier toch wel twijfels bij. Dementerenden hebben ook goede en slechte momenten. mijn moeder bijvoorbeeld wist op een gegeven moment meestal niet meer wie ik was, maar soms wel. een goed moment1 Toch was zij echt dement. Dus iem,and die dagenlang niet op de naam van een viool kan komen is meer dan zomaar wat vergeetachtig. Zeker als dit soort dingen vaker voorkomen, zou ik toch maar eens langs de dokter gaan.

    Geschreven door Lynn op
 9. dementie is inderdaad geen ziekte om grappig over te zijn en wie loopt er niet eens ergens heen en denkt halverwege, ‘wat ging ik nou doen?’. Dit overkomt ons allemaal wel eens. Tijdens een gesprek niet op een woord of naam komen, gebeurt mij ook. Verder functioneer ik nog tot mijn eigen tevredenheid en geniet ik van wat er nog goed werkt aan mezelf. Als ik het vergelijkt net sommige anderen, dan ben ik nog best tevreden en hoop nog lang fit en alert te blijven en mijn humor over het ‘vergeten’ te behouden. Dus mensen niet in paniek raken maar een positieve instelling helpt bij het ouder worden. Zelf ben ik al 74 jaar en sta nog vol in het leven en wil het ook voorlopig nog zo houden.

  Geschreven door Uiltje\ op
 10. Dementie is vreselijk. Mijn vader leed er aan. En toch heb ik geen enkele moeite met de reacties van de grappenmakers. Het is immers niet persoonlijk bedoeld. Humor is belangrijk om alles in het leven te relativeren; zonder humor ben je nergens.

  Geschreven door Lisa op
  • Dat dacht ik ook, je moet het kunnen relativeren.Een beetje de humor van dingen blijven zien.Maar toch heb ik hier zelf een grote fout bij gemaakt.Ik besefte niet dat mijn moeder,die dement was geworden, echt dacht dat ik haar “aan het pesten”was.Dit hoorde ik ineens van haar en ben daar erg van geschrokken, ik besefte ineens dat zij de dingen (geintjes) niet kon inschatten.Ik ben er nog steeds ondersteboven van dat ik haar gekwetst heb.Ze is nu in december 2016 overleden en ik mis haar iedere dag.Sorry mam, je blijft mijn liefste en dat mag de hele wereld weten.

   Geschreven door Spijtbetuiging van een zoon. op
 11. Ik heb dat ook Lisa, mijn moeder heeft dementie en dat is echt heel naar, maar ik schoot ook gelijk in de lach van de opmerkingen bovenaan.

  Geschreven door Anoniem op
 12. Ik ben één van die klojo’s , die overal grapjes over maakt. Ik dacht idd dat ik alzheimer had, maar het waren de talloze narcoses voor operaties ivm mijn ziekte. Ik ben al 30 jaar ziek, en heb ’n paar keer kantjeboord gelegen, zelfs daar maak ik grapjes over. Mijn humor is in de loop der jaren misschien iets te bizar geworden ,dat gebeurt wel eens bij chronische patienten die meer lijden dan leven, het is een vorm van overleven, dus bij die eerste reacties moest ik gewoon lachen, en ik heb er een aan toegevoegd. En ja, alzheimer zit ook bij ons in de familie . Het is zeker een mensonwaardige ziekte.

  Geschreven door Anoniem op
 13. Anoniem ik snap jou manier van doen wel met er een grapje er over maken om het zo te verwerken of zo.
  Maar u moet ook begrijpen dat er ook Klojo’s bij zitten die het wel als grapje zien en die wel lollig willen zijn.

  Ik heb gelukkig geen Alzheimer, ik heb vanaf mijn 15de Epilepsie met het gevolg dat ik heel veel dingen van vroeger niet meer weet iedere keer als ik een aanval kreeg zorgde dat ervoor dat ik stukken kwijt raakte van mijn verleden.
  De enige manier om nu nog achter bepaalde herinneringen te komen zijn foto’s mijn ouders leven allebei niet meer en mijn familie wil over sommige dingen die voor mij belangrijk zijn niet praten.
  Dit is ook vervelend vooral getallen zijn lastig voor mij ik weet bijv. niet de datum dat ik mijn vriend (man) heb leren kennen, sinds wanneer we een stelletje zijn.
  Alles wat met getallen te maken heeft verjaardagen schrijf ik op in mijn agenda.

  Mijn schoonmoeder was 64 en zij kon het nog zo opnoemen zonder het ergens van af te lezen ik kan dat al jaren niet meer en ik ben nu nog maar 43.

  Ik weet best wel dat Alzheimer vele male erger is als wat ik nu heb maar door wat ik nu heb ben ik wel eens bang dat mij dit ook te wachten staat.

  Geschreven door Flierefluiter op
  • Ga niet zitten wachten op wat u misschien zou kunnen krijgen. Dat is nu precies wat u beter niet kunt doen. NU leeft u en NU moet u dat leven zo goed mogelijk invullen. Ik kan u 1 ding verzekeren … dood gaan we allemaal maar leef zolang het kan. Hoe u dat invult is aan u. Succes.

   ps mijn moeder is overleden aan Alzheimer, het duurde 2 jaar. Mijn moeder kende mij al niet meer na een paar maanden. Erg? ja, maar LEEF !!!!!

   Geschreven door Piet P op
 14. Mijn moeder heeft afasie en andere beperkingen opgelopen na het doorbreken van de ziekte van Lyme. Het borrelia virus zit waarschijnlijk nog in haar bloed, maar in Nederland ben je na een kuur uitbehandeld (in tegenstelling tot andere landen). Haar beperkingen nemen toe en een groot aantal mensen zegt dat zij ‘gewoon’ dement is. Zij is zich er van bewust dat ze die beperkingen heeft en kan er niets aan doen, ze kan deze ook slecht of niet verwoorden. Ik heb een ‘niet aangeboren hersenletsel’ en ook woordvindingsproblemen en samen kunnen we er vaak om lachen wanneer we allebei niet op het juiste woord komen die we bedoelen.

  Geschreven door Anoniem op
 15. Zelf heb ik geen Alzheimer of dementie gelukkig (nog) niet ik ben 80 jaar.
  Maar mijn dochter van 58 heeft het wel, dat is heel verdrietig.
  Gelukkig is zij heel stabiel en gaat nog gewoon haar gang met van alles en nog wat, ze fietst door de stad, doet boodschappen, gaat naar de kapper, wandelt veel enz.
  Ook kun je een gewoon gesprek met haar voeren over van alles.
  Maar zij mag niet meer auto rijden en werken ook niet.
  Ze heeft wel goede begeleiding dat is fijn.
  Mijn Zwager heeft ook Alzheimer, maar die is een stuk ouder(83) en waarschijnlijk is de oorzaak dat er 2 soorten medicijnen niet machen en die zijn veel te lang gebruikt.
  En wat de humor betreft: Zelf heb ik dat ook over me, over mezelf dan en dan heet het: Galgen Humor.

  Geschreven door Krentebol op
 16. Ik vergeet namen weet waar ze wonen ken ze van mijn werk of
  Bridgen of in mijn flat naar hoe ze heten dat ben ik vergeten zo lastig heeft dat ook met dimensie te maken.

  Geschreven door Lucie van leeuwen op
 17. het is idd niet om mee te lachen mijn vader had het mijn broer heeft het mijn tante allemaal hetzelfde mijn grootmoeder ook en bij mij hebben ze geconstateerd dat een deel van mijn hersenen al zijn afgestorven en zelf heb ik ook vele van deze boven beschreven dingen waar ik problemen mee heb dingen die ineens weg zijn uren vergeten ik probeer zo veel mogelijk te leven zonder iets op te schrijven om de hersenen te trainen en eet curcuma en bio kokosolie en wat weet ik nog allemaal ik werk als een paard door arbeid zodat ik zuurstof krijg in de hersenen en maak er zelf altijd moppen over van tja ik mag vergeten ik heb bewijzen en zouden jullie ook niet eens foto’s laten maken….. zolang het stabiel blijft is het niet erg ik ben alleen bang dat ik uiteindelijk toch ga eindigen zoals de rest van de familie en wegkwijnen en woon zelf ook alleen dus hoop ik als het mij overkomt dat ze mij lang genoeg laten liggen zo dat het voorbij is want weten dat je niks meer kan en zo moeten verder leven denk ik is het ergste wat iemand kan overkomen meer kan ik er niet van zeggen

  Geschreven door bibby op
 18. Veel van de genoemde symptomen kan ook met stress te maken hebben, ook al denken we dat we die niet hebben. Voorbeeldje piekeren

  Geschreven door Coco op
 19. Hallo allemaal dat voorbeeld van het viool heb Ik ook (meteen herkenbaar) vaak maar ook gewoon simpele woorden, voorwerpen die he voor je ziet en niet kan uitspreken. Is niet gewoon!! Soms erg frustrerend. Moeilijk slapen 3/4 uur. Vaak moe en veel van de vb herken Ik ook.
  Ben 35 jaar end man.
  Heb wel een zeer scherp geheugen. Wat de laatste jaar wat achtetuitgegaan is gegaan. Artsen, psygologen en dat dat andere dat daar oplijkt wat nu ff niet op kom. Hebben na 3 jaar nog geen beeld van. Wordt ook niet geholpen. Dus blijf achtetuitgegaan.

  Geschreven door Joey35 op
  • Joey35 mijn verhaal , daar bedoel Ik mee, is dit ook iets van dementie?

   Geschreven door Joey35 op
 20. Hallo

  Een zekere dr Mark Hyman heeft een (denkelijk ) gefundeerde reeks op video gemaakt over ziektes die te maken hebben met hersenfunctie-achteruitgang en/of slechter functioneren van deze functie.
  (Dementie- MS – angsten – depressie….)
  De reeks heet “broken brain” en is in het Engels.
  Hij geeft tevens raad voor wat betreft behandelingen die verbeteringen met zich mee kunnen brengen.
  Voor degenen die het eventueel interesseert http:brokenbrain.com

  Tevens heeft een zekere Dele E.Bredesen van de universiteit van Californië testen gedaan bij alzheimer-patiënten die in een beginfase zaten .De therapie die hij voorschreef in een testfase/case gaven een zeer goed resultaat.

  Geschreven door Robert op
 21. Vriendin heeft beginnende Alzheimer en woont alleen 72jr. Zij krijgt, als medicatie o.a gewone paracetamo 1000, themazepam–inslaaptabl. die zij eigenlijk al veel te lang inneemt, meer dan 20 jr en je mag het maar paar weken, tot maand innemen, misschien heeft die rotzooi wel geholpen, dat zij Alzheimer heeft gekregen. Wat ik niet begrijp is: Waarom krijgt zij die paracetamol en themazepam, want zij heeft geen pijn en slaapt goed voor vrouw van die leeftijd. Kinderen hebben haar auto genomen en haar pinpasje….dat laatste is zo klinklare onzin, want waar zij juist goed in is, is het omgaan met geld en tellen. Nu hebben kids overal toegang naar en mijn vriendin, moet om alles vragen en krijgt zij 10/20 euri voor dingetjes te kopen. Is toch v/d gekke, dat zij zo onder curatele wordt gezet, terwijl het nog t.l goed gaat.

  Geschreven door Priegeltje…S. op
 22. heel erg dat je kinderen zo met je om gaan In plaats om wat tijd te nemen Kiezen ze de makkelijkste weg marietje

  Geschreven door Anoniem op
 23. Henkie : ik heb met twee maat te grote schoenen en dikke wollen sokken de energie uitstroom warmte bij de voeten, de eeltvorming gestopt, het eelt verdween geheel en ik was van de sloopgevoelens in mijn hoofd af.
  Het geneest meer in het lichaam dan je zou verwachten.

  Geschreven door Henkie op
 24. Vraagje ik ben 41 jaar en ben me hele leven al vergeetachtig dat is niet erg maar ik iriter me er flink aan
  nu heb ik een zenuwziekte en chronischepijnnzo veel morfine om me op de been te houden en mijn tanden er van uit vallen maar zonder kan ik niet dan lignik weer als een kast plantje op bed en dat kan en wil ik denkinderen niet aan doen hoe mijn toekomst eruit ziet weet ik niet denk ik niet overna ik leef nu en pak alle mooie momenten die ik kan . maar de vergeet achtigheid word zo erg dat ik niet meer op namen of dingen kom midden in een zin weet ik niet meer waarbik het overhad laats binnen een 20 sec een sleutel kwijt ik heb zitten huilen en raakte in paniek het word gewoon steeds erger ik denk dat het door de morfine komt maar zeker weet ik het niet naar de dokter kan ik niet die wuift alles weg en ik wordbop dat moment zo boos op mezelf . ik sta door alles zo positief in het leven maar dit beangstigd mij behoorlijk . kan iemand me helpen ????

  Geschreven door anoniem op
 25. Beste anoniem hierboven.

  Door de morfine ga je veel dingen vergeten. Dat zie ik aan mijn man die dit momenteel ook slikt. Ga terug naar de dokter om wat aan je zenuwpijn te laten doen. Operatie of fysiotherapie of iets dergelijks.
  Zodat je daarna de morfine kan afbouwen.
  Heel veel sterkte ermee!

  Geschreven door Eggie op
  • Was het maar waar alles geprobeerd zelfs in Duitsland laten onderzoeken ik zou er alles aan doen van die rot morfine af te komen niet alleen de klachten die ik erbij heb en ik voel zelf gelukkig niet high of wat dan ook van die troep maar al diee bevooroordelem vam elke arts ik h3b nooit om die troep gevraagt ik wil alleen geen pijn meer als de pijn minder is pak ik ook minder maar nee dat kan echt nieyt want hoe dan ook ik ben verslaafd volgens hun dat ik op eigen houtje zelf al 2 keer ben gestopt dan boeit ze niet wat ik ook doe mijn huisarts geloofd me gewoon niet mijn grootste probleem is dat ik te eerlijk ben zo eerlijk dat het ongeloofwaardig wörd volgens mijn man dus nee ik kan niet naar mijn huisarts die neemt niks van me aan wel als ze met me praat alleen tegen mijn man zecht ze totaal andere dingen nu weet ik ook waarom de apotheker en de assistent en zo reageren op mij . Ik kan niet overstappen naar een arts waar ik wel vertrouwen in heb want de andere praktijken nemen geen patiënten aan dus ik zit zo vast. Sorry dat het zolang duurde ik was vergeten waar ik dit gepost had 3n sorry dit is echt geen grap maar helaas de werkelijkheid ik ben te einde raad en weet het echt allemaal niet meer en lig ik al weer maanden op bed met geen vooruitzicht maar ik kan niet zeggen dat het te veel word want o dan zou ze wel eens verkeerde keuzen maken nou nooit van me leven want ik ben al vroeg een ouder verloren dat doe ik mijn kinderen nooi5 aan maar ja dat geloven ze dan meteen niet meer dus ga ik niet meer en het is zo weer een dag later en mis ik mijn geheugen zo om aan de mooie herinneringen te denken het word met de maand slechter mijn geheugen en dat is zo kostbaar

   Geschreven door Annoniem op
 26. Ik zie hier niets van PSP bij waarom niet dit begint met slecht en wazig zien en slikproblemen en dit gaat langzaam verder hier zijn gaan medicijnen voor dus?

  Geschreven door frs op
 27. Aan de lijve meegemaakt.mijn vader had Alzheimer dementie.heel zware aftakeling,zielig.drie fasen.eerste fase.opstand,karakter die veranderd.verlatingsangst.in het verleden ,leven.tweede fase aanvaarding en weinig besef.derde en laatste fase.slikproblemen,niemand herkennen.slapen.staren.futloosheid.doorligwonden en fel vermageren.erge aftakeling.geen levens kwaliteit meer.

  Geschreven door Anoniem op
  • Mijn vader had dit ook, zeer herkenbaar, wordt er nog steeds verdrietig van en hoop het zelf niet te krijgen. Uiteindelijk was die eens zo`n sterke man, altijd actief en voor andere mensen klaarstaan, nog
   maar een zielig hoopje mens. De oorzaak is ook na onderzoeken bij leven nooit duidelijk geworden, hij werd 81 jaar. Mijn moeder, ook dementerend , maar anders, is 85 geworden. Nu probeer ik op de tekenen te letten bij mezelf en door gezond te leven zo lang mogelijk helder te blijven, ik ben 65 jaar.
   Het schijnt dat insuline een rol kan spelen bij de plak in de hersenen.
   Mijn vader kreeg het medicijn dipiperon waar hij snel door aftakelde en in een rolstoel terecht kwam,kon
   hij zijn loopje niet meer doen, ben daar boos om geweest, maar ik had niets te zeggen .

   Geschreven door Ina Koning op
 28. Bent u al bij de dokter geweest, zo ja sta op uw strepen! Dit is uw leven en uw huisarts heeft een eed afgelegd u te moeten helpen. Sla met de vuist op tafel of vraag een second opinion. Heel veel sterkte!

  Geschreven door Dushi op
  • Tja als je dat doet verklaren ze je zeker voor gek, zeg gewoon dat je vergeten bent waar je voor kwam op dat moment. Nee hoor grapje. Maar tegenwoordig ben je al gauw dement of denk je het anders zelf wel, omdat je ouder wordt. De wereld is ook een heksenketel tegenwoordig en een mens is geen computer, waarbij je eenknopje in hoeft te drukken. Mensen hebben veel te veel aan hun kop als je hetmij vraagt.mijn advies mens laat je niet gek maken.

   Geschreven door glossy op
 29. Vraagje ! Als je poliepen in je darm hebt is t erg als je die laat zitten !
  Grt angel

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief