Eerste waarschuwingssignalen van Alzheimer

Eerste waarschuwingssignalen voor Alzheimer

Alzheimer begint vaak met kleine veranderingen in iemand zijn gedrag of functioneren. Veranderingen die ook aan stress of ouderdom toegewezen kunnen worden. Daarom kan een juiste diagnose gemist worden. Wat zijn de eerste waarschuwingssignalen van Alzheimer?

Wat is Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. Het zorgt ervoor dat bepaalde zenuwcellen in de hersenen kapot gaan. De klachten die hierdoor ontstaan zijn afhankelijk van het deel van de hersenen waar de cellen kapot gaan. Het is een ziekte die langzaam verloopt, je krijgt het niet plotseling.

Eerste waarschuwingssignalen Alzheimer

Omdat de ziekte van Alzheimer vaak jaren sluimert, is het belangrijk om de eerste waarschuwingssignalen te herkennen:

Vergeetachtigheid

In het begin van de ziekte van Alzheimer ontstaan vaak stoornissen in het kortetermijngeheugen. Zo kan iemand vergeten wie er net is geweest, maar ook een naam of een telefoonnummer vergeten. Bij geheugenverlies als gevolg van ouderdom, dan vergeet iemand ook wel eens een naam of afspraak, maar meestal herinnert iemand zich die later wel weer.

Zich herhalen

Ook het herhalen van dezelfde vragen of een aantal malen hetzelfde verhaal vertellen kan een signaal zijn.

Minder vloeiend spreken

Een ander symptoom is het vergeten van simpele woorden of een woord in de verkeerde context gebruiken. Hierdoor kan iemand midden in een gesprek stoppen met praten en vergeten hoe hij verder moet, waardoor iemand minder vloeiend spreekt. Ook kan het volgen van een gesprek volgen lastiger worden. Bij vergeetachtigheid als gevolg van ouderdom, dan kun je ook moeite hebben om direct het juiste woord te vinden, maar vroeg of laat komt iemand daar toch op.

Traag begrip van nieuwe dingen

Al vroeg in het proces wordt het leren van nieuwe dingen en het onthouden van wat net gezien of gehoord is, moeilijker.

Overige signalen Alzheimer

Andere signalen die op beginnende Alzheimer kunnen wijzen zijn: het moeite hebben met het nemen van beslissingen, minder belangstelling hebben in anderen en in het ondernemen van activiteiten.

Wanneer naar je huisarts?

Als je vaker wat vergeet, dan hoef je niet gelijk bang te zijn dat dit een eerste waarschuwingssignaal voor Alzheimer is. Je herinnert je gewoon even iets niet. Misschien weet je even de naam van een kennis niet, maar die naam schiet je later wel weer te binnen of je herkent de naam wanneer iemand anders hem noemt.
Met het ouder worden werken de hersenen anders, waardoor je vaker iets vergeet dan iemand die heel jong is. Dit is normaal en noemen we ouderdomsvergeetachtigheid. Vergeetachtigheid die onhandig is, maar die niet je dagelijks leven beïnvloeden. Je doet zoals altijd het huishouden, regelt je financiën en je kunt nog prima regelen en organiseren.

Bij de ziekte van Alzheimer, dan vergeet je niet alleen de naam van iemand, maar je herkent die persoon ook niet meer. Iemand met Alzheimer kan in zijn of haar bekende omgeving verdwalen en vergeet dingen die hij in de loop van zijn leven leerde. Een boterham smeren en allerlei andere basishandelingen zijn al snel te moeilijk. Kortom, de verschijnselen van Alzheimer zijn veel ernstiger dan die van vergeetachtigheid. Het is dus niet wanneer je twee keer dezelfde vraag stelt, of even iemand zijn naam niet meer weet dat je dan Alzheimer hebt.

Echter, wanneer je toch regelmatig zaken vergeet, of één van de andere signalen herkent, ga dan even naar de huisarts. Hij/zij kan een aantal testen en onderzoeken uitvoeren. Hoe eerder deze ziekte behandeld wordt des te beter, omdat het zeker mogelijk is om de ziekte te vertragen.

 

Bronnen: Alzheimer Nederland en Alzheimer Liga Vlaanderen

 

Delen:  
7 reacties op “Eerste waarschuwingssignalen van Alzheimer
 1. Bedankt voor de info ik zal er op letten.

  Geschreven door Anoniem op
  • Ik herken veel dingen, ben 79 jaar en blij met deze voorbeelden. Zeer herkenbaar dank u.

   Geschreven door Joop op
 2. Bedankt voor de info ik zal het zeker in de gaten houden

  Geschreven door Ruth Lichtveld op
 3. Bedankt voor de informatie ik ben 79 jaar en herken veel dingen waar ik angst voor heb, maar nu toch enigzins gerust word gesteld.

  Geschreven door Joop op
 4. Ik heb veel aan dit artikel!

  Geschreven door Wil op
 5. Alzheimer is inderdaad een vreselijke sluipende ziekte. Mijn moeder had het en is er na enkele jaren er toch van gestorven. Niets is erger dan wanneer een moeder haar eigen kinderen niet meer herkend.

  Geschreven door Compikurre op
 6. Ik heb pas 53 en vergeet de namen, van mensen, plaatsen, planten. Maar blijkbaar is dat nog niet erg.

  Geschreven door Brana op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief