Signalen van dementie

Dementie neemt in snel tempo toe door de vergrijzing. Dementie is nog niet te genezen, maar door het gebruik van medicijnen kan er een vertraging of tijdelijke stilstand in de ontwikkeling van het ziekteproces tot stand worden gebracht. Daarom is het heel belangrijk om de beginnende signalen van dementie te herkennen zodat je er op tijd bij kan zijn.

Wat is dementie?

Dementie is een hersenaandoening waarbij het verstandelijk functioneren steeds verder achteruit gaat, zodanig dat het normale leven niet meer mogelijk is en men langzaam maar zeker totaal afhankelijk wordt van de hulp van anderen.

Bij dementie raken steeds meer zenuwcellen in de hersenen en / of verbindingen tussen deze zenuwcellen beschadigd waardoor de hersenen niet goed meer kunnen functioneren. Het verloop is bij iedereen anders, bij sommige mensen kan de achteruitgang heel snel gaan, terwijl anderen nog jaren een, in verhouding, gewoon leven kunnen leiden.

Ongeveer 250.000 mensen hebben vandaag de dag dementie, maar de verwachting is dat in 2050 ongeveer 500.000 mensen dementie hebben. De kans dat iemand dementie krijgt is 20 procent en voor vrouwen is dat zelfs 30 procent. Dementie is een ouderdomsziekte maar ook jongeren kunnen deze ziekte krijgen. Van het totale aantal mensen met dementie zijn er ongeveer 12.000 jonger dan 65 jaar. Dementie op jonge leeftijd begint dan vaak tussen de 40 en de 65 jaar.

Signalen van beginnende dementie

Onderstaande signalen kunnen wijzen op dementie, maar ze kunnen ook een andere oorzaak hebben.

1 Vergeetachtigheid
Een van de meest voorkomende symptomen is het vergeten van nieuwe informatie. Andere signalen zijn dat iemand bepaalde gebeurtenissen of data telkens vergeet. Maar het kan ook zo zijn dat iemand steeds maar weer dezelfde vraag stelt en dat hij of zij afhankelijk is geworden van het gebruik van spiekbriefjes of van familie.

2. Problemen met taal
Het gebruiken en begrijpen van taal kan moeilijker worden bij beginnende dementie. Het kan dan voorkomen dat iemand midden in een gesprek ineens stopt met praten en dan niet meer weet wat hij of zij wilde zeggen. Bepaalde eenvoudige woorden kan iemand vergeten of bepaalde namen. Ook het schrijven kan steeds moeilijker gaan.

3. Problemen met dagelijkse zaken
Een derde signaal is dat ook de gewone dingen steeds moeilijker gaan. Denk hierbij aan hobby’s en het regelen van je financiën. Ook plannen van activiteiten in een bepaalde volgorde kunnen ineens problemen opleveren zoals het maken van een kopje koffie of het bereiden van een maaltijd.

4. Vergissingen met tijd en plaats
Het is normaal als je een keer ben vergeten waarom je ook al weer naar de keuken liep, maar wanneer iemand begint met dementeren zal dit steeds vaker voorkomen. Het kan ook gebeuren dat iemand vergeten is waar hij of zij is en hoe ze op die plek zijn gekomen. Een ander signaal is dat het besef van tijd en plaats minder wordt, waardoor iemand met dementie moeilijker kan bepalen hoe laat het is, welke dag het is of welk jaar het is.

5. Slechter beoordelingsvermogen
Wanneer het inschatten van situaties lastiger wordt, net als met maken van keuzes, dan is dit wellicht een signaal van dementie. Bijvoorbeeld of je een bepaald product wel nodig hebt als je boodschappen gaat doen. Dit kan ervoor zorgen dat je met veel te veel of juist te weinig van iets thuiskomt.

6. Veranderingen in gedrag
Wanneer iemand zonder duidelijke aanleiding wisselt van humeur dan kan dit duiden op beginnende dementie. Want door dementie kan iemand zijn gedrag en karakter veranderen.

7. Kwijtraken van spullen
Wanneer iemand bepaalde spullen op plekken neer gaat leggen die vreemd zijn, zoals een boek in de koelkast, dan kan dit een signaal zijn wat wijst op dementie. Maar ook het verliezen van spullen en echt niet meer weten waar ze zijn gebleven kan zo’n teken zijn.

8. Terugtrekken en stiller worden
Een ander signaal van beginnende dementie is dat iemand zich gaat terugtrekken en stiller wordt in een groep. Doordat mensen met dementie problemen ondervinden bij het voeren van gesprekken, kunnen zij daardoor een soort faalangst krijgen. En omdat ze bang zijn om fouten te maken onderneemt iemand steeds minder en zit dan bijvoorbeeld uren voor de televisie. Een buitenstaander kan dit afdoen luiheid of gebrek aan interesse, maar het is een soort faalangst.

9. Problemen met zien
Het kan ook zijn dat je problemen krijgt met lezen, of met het inschatten van afstanden, of je kunt het moeilijk gaan vinden om kleuren van elkaar onderscheiden. Het kan zelfs gebeuren dat je jezelf niet meer herkent wanneer je langs een spiegel loopt. De hersenen krijgen moeite met het verwerken van wat iemand met dementie ziet.

10. Onrust
Een van de symptomen van dementie is onrust. Daardoor lijkt het of hij of zij continue op zoek is naar iets, iets moet opruimen of iets anders moet doen. Dit constante gevoel van onrust leidt ook vaak tot slaapproblemen.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je je zorgen maakt over je vergeetachtigheid, of dat van iemand in je omgeving dan raden wij je aan naar je huisarts te gaan, deze kan je vaak geruststellen. En ook als is het wel dementie dan kan een vroege diagnose je ook helpen.

 

Bronnen: Alzheimer.nl, geheugensteunpunt.nl en ggzcentraal.nl

Delen:  
8 reacties op “Signalen van dementie
  1. Ja ik herken wel wat bij jouw problemen. Omdat alzheimer bij ons kennelijk ik de familie zit (broer had het en inmiddels overleden) maak ik me ook wel wat zorgen op dit gebied. Daar komt nog bij dat ik me nogal op mijn plaats voel gezet door mijn partner met een perfect geheugen. Niettemin doe ik ook rondleidingen en een museum, en het geeft vertrouwen dat dit nog steeds lekker gaat. Zoek naar de dingen waar je vreugde aan beleefd. Ook zal je zien dat je beter functioneerd in een klein gezelschap.
    H.gr. Hans

    Geschreven door H. Engel op
    • Dank voor de aanmoediging

      Geschreven door J.winters op
  2. ik herken dit ook bij mijzelf hoor Henk, als ik beneden in de kamer zit en ik leg voordat ik naar boven ga mijn bril op tafel,als ik dan boven ben aan de computer BV denk ik waar heb ik die verekte bril nou weer gelaten, beneden dus ,en dat gebeurt niet 1 keer maar altijd, korte termijn geheugen heet dat,groetjes Piet

    Geschreven door piet landa op
  3. Ik ben een 25 jarige jongen en heb vaak dat ik niet op woorden kan komen. Soms zijn het de simpelste woorden. Soms weet ik het woord wel in een andere taal maar niet in het Nederlands of Engels. Vaak weet ik wel ongeveer hoe het woord moet klinken maar toch kan ik er niet op komen. Zou ik al vroeg aan dementie lijden? Mijn moeder heeft ook al jaren dat zij niet op woorden kan komen maar zij heeft ook nog geen dementie ofzo. Kan iets anders dit veroorAken? Ik krijg genoeg slaap en voeding enzo. Bedankt.

    Geschreven door Ray op
  4. Stress en spanning zouden dit ook kunnen veroorzaken. Met dementie heeft dat niets te maken.

    Geschreven door Tandor op
  5. Tandor,

    Wat je beweert neem ik graag over, omdat het bij mij van toepassing is, ik maak me ook geen grote zorgen.

    Geschreven door Henk Vos op
  6. Stress? Zou wel kunnen, al heb ik niet veel stress. Ik staar ook vaak.. ik raak dan in een trans ofzo, en dan komt informatie ook niet echt binnen. Zulke dagen heb ik dan ook meer last van niet op woorden kunnen komen

    Geschreven door Ray op
  7. “ik raak dan in een trans ofzo, en dan komt informatie ook niet echt binnen. Zulke dagen heb ik dan ook meer last van niet op woorden kunnen komen”

    Dit heeft er dan dus mee te maken dat je dan met je gedachten heel ergens anders bent…

    Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief