Slimmer door te kauwen?

Maakt het kauwen op kauwgom je slimmer? Inderdaad. Door te kauwen op kauwgom is het mogelijk om je concentratie geheugen te verbeteren.

Het onderzoek

Onderzoekers verbonden aan het National Institute of Radiological Science in Japan hebben een onderzoek uitgevoerd waarbij de deelnemers verschillende taken moesten uitvoeren. De ene keer met kauwgom en de andere keer zonder kauwgom. Tijdens al deze handelingen werd de hersenactiviteit van de deelnemers via een MRI bekeken. De scans bevestigden dat het kauwen op kauwgom de concentratie verbeterde.

Hoe deze concentratie boost nu eigenlijk precies werkt is nog niet duidelijk, maar bij het kauwen op kauwgom stroomt er wel extra bloed naar die delen van de hersenen. Deze hersenen sturen de mondbewegingen aan, maar ook naar de gebieden die te maken hebben met concentratie en geheugen. Door deze extra bloedtoevoer komt er ook extra glucose en zuurstof in de hersenen, waardoor deze extra goed kunnen werken.

Oude Griekenland

De psycholoog en arts S. Lehrt geeft aan dat de geleerden in het oude Griekenland al op de hoogte waren van het feit dat beweging een positief effect heeft op het leren. Destijds namen de geleerden hun studenten mee naar buiten om een stuk te wandelen in het park.

Maar kauwgom is nog ergens anders goed voor; het is gebleken dat het ervoor kan zorgen dat je stressniveau daalt. Ook al zijn sommige er van overtuigd dat dit een placebo-effect is.

We praten de gehele tijd over kauwgom, maar andere volkeren zoals de Indianen kauwden op cacaobladeren. De Chinezen kauwden op de botjes van kippen terwijl de Eskimo’s op walvishuiden kauwden. De keuze voor het product lijkt cultureel bepaald.

Moeten we nu allemaal de gehele dag door op kauwgom gaan kauwen? Nee, dat zou niet goed zijn. Er treedt dan een gewenning op, waardoor het positieve effect zal verdwijnen.

Maar wanneer je een examen moet doen, neem dan gewoon een extra kauwgompje.

 

Bronnen: wrmmagazine.nl en breininbeeld.org

Delen:  
3 reacties op “Slimmer door te kauwen?
  1. zoals de Indianen, kauwden op cacaobladeren ??? cocabladeren more likely …….

    Geschreven door RO op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief