Verbeter je geheugen

Tips voor een beter geheugen

Zou het niet heerlijk zijn om een bladzijde te lezen en dan nooit meer vergeten wat je net hebt gelezen? Helaas, niet iedereen beschikt over een fotografisch geheugen. Maar het goede nieuws is dat je wel kunt werken aan het verbeteren van je geheugen.

Het geheugen

Ons geheugen is een complex gebeuren. Voordat informatie in ons lange termijngeheugen kan worden opgeslagen moet deze informatie eerst langs het sensorische geheugen, om zo naar het werkgeheugen te kunnen. Vandaar gaat kan het uiteindelijk het lange termijngeheugen te mogen betreden.

Het sensorische geheugen

De meeste sensorische informatie komt onbewust tot ons. In het sensorische geheugen wordt besloten of dat deze informatie belangrijk genoeg bevonden wordt om naar fase 2, het werkgeheugen, te gaan of niet. De informatie blijft hier tussen de 3 en 5 seconden opgeslagen.

Het werkgeheugen

In het werkgeheugen (ook wel het korte termijn geheugen genoemd), koppelt de informatie zich aan onderwerpen die al in het lange termijn geheugen zijn opgeslagen. Ook hier blijft de informatie maar tijdelijk hangen. Wanneer er dan betekenis is gegeven aan deze informatie (dit kan door er meer aandacht aan te besteden, vaker te herhalen of door een link te leggen naar zaken die je al wist), dan wordt het daadwerkelijk opgeslagen in het lange termijn geheugen.

Nu werkt ons geheugen als een spier, en deze is dus te trainen, te ontwikkelen en te verbeteren. Dus wat kunnen we doen om ons geheugen te verbeteren?

Tips om je geheugen te verbeteren

1. Herhaling

Het herhalen van informatie over een langere periode is een erg goede vorm van geheugentraining. Hierdoor geef je de hersenen de tijd om deze informatie op te slaan in je lange termijngeheugen

2. Train je brein

Hou je hersenen actief door het leren van een buitenlandse taal maar ook door het spelen van allerlei woordspelletjes.

3. Sporten

Door het sporten train je niet alleen je lichaam maar ook je brein. Door het sporten verbeter je de bloedcirculatie en dus de doorbloeding van de hersenen waardoor we alerter en meer ontspannen zijn. Twee zaken die de hersenen helpen om nieuwe info op te absorberen.

4. Slapen

Voldoende slapen verbetert zowel het korte termijngeheugen als het lange termijngeheugen. Door een goede nachtrust bied je het brein benodigdheden om zijn werk goed te kunnen doen. Het helpt om de recent toegeëigende stof terug te halen.

5. Zintuigen

Wanneer je gebruik maakt van al je 5 zintuigen dan ben je beter in staat dingen te onthouden. Dus wanneer je iets wilt onthouden maak dan gebruik van niet alleen je ogen maar ook van je gehoor, je reuk, je smaak en tast.

6. Omega-3 en antioxidanten

Omega-3 (zit vooral in vette vissen en noten) en antioxidanten (in bijvoorbeeld broccoli en spinazie), lijken het functioneren van onze hersenen te verbeteren.

7. Mindmaps

Willekeurige lijsten zijn moeilijk om te onthouden. Echter, door gebruik te maken van mindmapping maak je een boomstructuur rond het onderwerp wat je wilt onthouden. Hierdoor zal het onthouden en herinneren veel efficiënter gaan omdat hierbij zowel de linker- als de rechterhersenhelft gebruikt worden.

 

Bronnen: Healthline en WebMD

Delen:  
reactie op “Verbeter je geheugen
  1. Wie heeft dit artikel geschreven

    Geschreven door Megan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief