Vitamines voor vitale vaten

Er zijn steeds meer onderzoeken die het er over eens zijn dat vitamines en mineralen een belangrijk rol spelen bij de gezondheid van ons hart en bloedvaten. Zo kunnen vitamine C en D de bloeddruk verlagen en zijn vitamine B12 en D nodig voor gezonde bloedvaten.

Kalium verlaagt je bloeddruk

Kalium is een mineraal, en waar zout zorgt voor een hoge bloeddruk, kan kalium helpen om je bloeddruk te verlagen. Natrium en kalium zijn namelijk de mineralen die de bloeddruk stabiel houden. De meeste mensen in de Westerse wereld krijgen te veel zout (natrium) binnen en onvoldoende kalium. Ook is kalium nodig voor de geleiding van de prikkels langs de zenuwen en de werking van de spieren en dus ook voor het samentrekken van het hart.

Belangrijke bronnen van kalium zijn:

 • Aardappelen.
 • Brood.
 • Melk.
 • Vlees.
 • Groenten.

Niet alleen kalium, maar ook vitamine C is goed voor je bloeddruk. Het verlaagt vermoedelijk je bloeddruk en heeft daarmee dus ook effect op een bekende risicofactor voor hart- en vaatziekten. De Johns Hopkins Universiteit heeft deze conclusie getrokken na een analyse van 29 eerdere onderzoeken. Naar het mechanisme en het lange termijneffect van extra vitamine C op de bloeddruk is volgens de onderzoekers meer onderzoek nodig.

Belangrijke bronnen van vitamine C zijn:

 • Groente (bijvoorbeeld rode paprika).
 • Fruit (kiwi, sinaasappel en aardbeien).
 • Aardappels.

Vitamine D goed voor de bloedvaten

Vitamine D is een populaire vitamine. En er worden ook nog steeds nieuwe functies van vitamine D ontdekt. Zo blijkt uit een studie onder 77 vrouwen met overgewicht of obesitas dat een suppletie van vitamine D gepaard ging met een verbetering van het HDL-cholesterolgehalte in vergelijking met een placebo. Daarnaast was de vetmassa met ruim 2 kg meer afgenomen onder deelnemers die extra vitamine D kregen dan in de placebogroep. Net als vitamine C lijkt ook vitamine D van invloed op de bloeddruk. Extra vitamine D tijdens de wintermaanden kan de bloeddruk doen dalen bij mensen met hypertensie. Een vitamine D-tekort wordt steeds vaker in verband gebracht met hart- en vaatziekten.

De belangrijkste bron voor vitamine D is en blijft zonlicht. Ongeveer 2/3 van de hoeveelheid vitamine D die we per dag nodig hebben maken we zo aan. Het overige deel halen we uit vette vissoorten (bijvoorbeeld zalm en makreel), margarine, halvarine en bak- en braadproducten waar vitamine D aan wordt toegevoegd.

Vitamine B12 verbetert de vaatfunctie

Onderzoekers hebben aangetoond dat het gebruiken van extra vitamine B12 het risico op hart- en vaatziekten bij vegetariërs kan verlagen. Vegetariërs kunnen relatief snel een tekort aan deze vitamine oplopen, omdat vitamine B12 alleen voorkomt in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. In deze studie ging een suppletie van vitamine B12 gepaard met een daling van het homocysteïne gehalte in het bloed. Volgens de onderzoekers zijn hoge gehaltes van dit aminozuur gerelateerd aan hart- en vaatziekten. Maar het meest opvallende resultaat van deze studie was een verbetering van de vaatfunctie door vitamine B12.

Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Vegetariërs, maar zeker veganisten, moeten er extra op letten dat deze vitamine voldoende in hun voeding aanwezig is. Als dit niet het geval is, zijn supplementen noodzakelijk.

Vitamine E voorkomt hart- en vaatziekten

Vitamine E is een antioxidant die beschadiging van celwanden tegengaat. Vrouwen hebben van nature meer vitamine E in hun bloed dan mannen en hebben daardoor minder kans op beschadiging van hart en bloedvaten. Vitamine E heeft een aantal functies en één er van is dat vitamine E het vetgehalte verlaagt en aderverkalking voorkomt. Er zijn een aantal studies uitgevoerd die aantonen dat vitamine E het risico op hartziekten vermindert. Onlangs zijn ook een aantal studies uitgevoerd die aantoonden dat vitamine E afkomstig uit supplementen maar weinig effect heeft. Experts stellen nu dat vitamine E wel gunstig werkt, maar betwijfelen of vitamine E in de vorm van voedingssupplement ook maar enig positief effect kan hebben. De redenen hiervoor zijn nog niet helemaal duidelijk en hier moet meer onderzoek naar gedaan worden.

Belangrijkste bronnen van vitamine E zijn:

 • Eieren.
 • Vis.
 • Margarine.
 • Knäckebröd.
 • Sojabonen.
 • Wortelen.
 • Zilvervliesrijst.
 • Tarwekiemen.
 • Havervlokken.
 • Erwten.

Foliumzuur zou risico op hart- en vaatziekten verlagen

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Het slikken van foliumzuur zou het risico op hart- en vaatziekten verlagen door een verlaging van het homocysteïnegehalte. Een te hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dit is echter niet bevestigd in een onderzoek met personen met een verhoogd risico. Het slikken van extra foliumzuur verlaagt wel het homocysteïnegehalte in het bloed.

Foliumzuur zit in:

 • Sla.
 • Broccoli.
 • Spruitjes.
 • Selderij.
 • Andijvie.
 • Aardbeien.
 • Bramen.
 • Frambozen.
 • Mango.
 • Volkoren producten.

Magnesium gaat verhoging bloeddruk tegen

Magnesium is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam. Het is van belang voor: de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten, zenuwgeleiding, spiercontractie, cholesterolstofwisseling, temperatuurregulatie, detoxificatie en gezonde botten en tanden. Ook op het hart en de bloedvaten heeft magnesium een gunstige invloed: het helpt het bloed dun te houden, ontspant de bloedvaten en gaat verhoging van de bloeddruk tegen. Het mineraal magnesium zorgt, net als kalium, dat spieren goed kunnen samentrekken. Dus ook weer het hart. Bij een langdurig tekort aan magnesium treden klachten op als irritatie van de zenuwen in de spieren, hartritmestoornissen, maagkrampen en vermoeidheid.

Magnesium zit in kleine hoeveelheden in bijna alle voedingsmiddelen. Verder zit het in:

 • Cacao en bittere chocolade.
 • Schelpdieren.
 • Garnalen.
 • Sojabonen.
 • Noten bevatten meer dan 100 milligram magnesium per 100 gram.
 • Groene groenten.
 • Ongepelde granen.

Variatie is goed voor hart en bloedvaten

Dus verschillende vitamines en mineralen zijn mede nodig voor een gezond hart en voor gezonde bloedvaten. Een gezonde en gevarieerde voeding levert deze vitamines en mineralen in voldoende mate. Dus: voldoende groenten, fruit, granen, vis en zuivel. Voor hen waar dit niet lukt, kunnen supplementen een uitkomst bieden.

 

Bronnen: vitamine-info.nl en voedingscentrum.nl

Delen:  
11 reacties op “Vitamines voor vitale vaten
 1. ik vind de informatie van onschatbare waarde op alle soorten van manieren ,zeer intresant

  Geschreven door Goosens Jozef op
 2. Mijn vraag is? of het nu echt waar is dat Magnesium ook voor onrustige benen helpt dan moet U er van uit gaan dat ik dat in zeer erge maten heeft U zal het vast niet geloven maar ik slaap nooit voor s,morgens een uur of 5 maar wordt na 2 a 3 uur gewoon weer wakker ik ben geboren 22-06-1933 en heeft last gekregen van die onrustige benen toen ik zwanger was van ons eerste kindje en die wordt 15-juni 57 jaar dan was het wel mat tussen pozen weg voor korte tijd van 2 a 3 maanden maar kwam altijd weer terug wat zou het fijn zijn als magnesium daar voor zou helpen ik ben ten einde raad

  Geschreven door onrustigebenen op
 3. Vitamine D3 met K2 is ook een hele goede voor de vaten!!!

  Geschreven door Mara op
 4. wanneer je in de zetel op een stoel zit moet u de benen van degrond heffen en met uw voeten stappende bewegingen doen
  wanneer je in bed ligt ,een kwartier de voeten bewegen ik heb hetzelfde aan dehand en dat is mijn beste hulp,en geeft goede resultaten

  Geschreven door de oplossing op
 5. medicatie is niet altijd de oplossing,men moet de oude mentaliteit,toepassen de meeste ziektes zitten tussen de oren,een mens moet zichzelf zoveelmogelijk zelf genezen,naar vroegere metodes

  Geschreven door de oplossingen op
  • Dat het tussen de oren zit is het probleem ontkennen, en heel erg voor de patiënt. Ik weet wel dat er tegen onrustige benen en spierkrampen weinig is dat helpt. Ik heb dagelijks spierkrampen. Dat kan overal in mijn lichaam plaats vinden. Magnesium helpt bij mij niet. Ik heb zelfs teveel magnesium in mijn bloed. Het probleem is dat er veel over gesproken word omdat veel mensen er last van hebben. Een echte oplossing bestaat er niet… Helaas!

   Geschreven door Belly op
 6. Magnesium helpt inderdaad!
  Koop het in vloeibare vorm, een spray en smeer je daar ’s avonds mee in.

  Geschreven door Aaf op
 7. Kan iemand mij vertellen wat ik nu voor supplementen moet slikken?
  Ben een vrouw van 62 jaar.
  Als je gezond eet, fruit…vis…groenten…..noten etc….moet je dan nog steeds extra supplementen slikken? Was op de gezondheidsbeurs en daar was een stand die tegen al de supplementen waren. Volgens hun kwakzalverij.
  Ik weet het soms niet meer.

  Geschreven door Judith op
 8. Als je verder goed en gezond eet en een gezonde levensstijl hebt, hoef je geen supplementen te gebruiken.

  Geschreven door Tandor op
 9. hoeveel stends kan men hebben ik heb gehoord 7 stuks

  Geschreven door willie op
 10. Tegen krampen en zware benen? Dagelijks 5 a 6 paranoten eten…die vind je bij Aldi, goed resultaat, super gezond en nog eens een bron van antioxidanten!!!

  Geschreven door Nick op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief