Droge voeten, wat doe je eraan?

Droge voeten, wat doe je eraan?

Droge voeten kunnen pijnlijk en ruw aanvoelen. De huid op je voeten kan gaan schilferen of, vervelender nog, er kunnen kloven ontstaan. Iedereen kan droge voeten krijgen. Echter, hebben ouderen en mensen met een medische aandoening zoals diabetes mellitus, reuma of huidaandoeningen als psoriasis een grotere kans op droge voeten. Je wilt graag voorkomen dat het probleem erger wordt, maar wat kun je eraan doen?

Voeten horen zacht en goed gehydrateerd te zijn. Een beetje eelt kan geen kwaad, maar zodra je voeten zeer ruw aanvoelen en er meer eelt ontstaat, kan dit gaan scheuren. Bij extreem droge voeten gebeurt dat vrij snel. En dit kan erg pijnlijk zijn. Voorkomen is dus beter dan genezen. Een goede voetverzorging en hydratatie is dan ook erg belangrijk.

Oorzaak droge voeten

Bij droge voeten kun je last hebben van jeuk, roodheid, kloven, droge voetzolen, een ruwe en schilferige huid, vervelling en uitslag. Het probleem kan toenemen door temperatuurwisselingen. Maar wat is nu precies de oorzaak van die droge voeten?

  • Een verminderde doorbloeding door aandoeningen als Diabetes of Reuma. De huid wordt hierdoor minder gehydrateerd en neemt minder vocht op.
  • Op oudere leeftijd hebben mensen vaker problemen met de doorbloeding en maken we minder collageen en elastine aan om de huid soepel te houden.
  • Door overgewicht worden de voeten extra belast. Er ontstaat met name druk op de hielen waardoor de huid sneller droog wordt.
  • Douchen met heet water tast de beschermende laag van de huid aan. Vocht verdampt uit de huid van de voeten en kan droge voeten veroorzaken.
  • Het wassen van de voeten met zeep. Dit kan de voeten uitdrogen.
  • Verkeerde schoenen die knellen of schuren. Of door het dragen van schoenen zonder sokken.
  • Het niet regelmatig insmeren van de voeten of een slechte hygiëne.

Droge voeten behandelen

Als een verminderde doorbloeding de oorzaak is van droge voeten, kun je proberen de doorbloeding te verbeteren door meer te bewegen. Voldoende beweging stimuleert namelijk de doorbloeding door het hele lichaam, dus ook je voeten. Beweging stimuleren kan ook door je voeten te masseren, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van een hydraterende crème. Daarnaast kan een goede hydraterende crème helpen om van droge voeten af te komen. Met een goede dagelijkse voetverzorging zie je snel resultaat. Gebruik een crème die vocht opneemt voor een zachtere huid. Verwijder ook eelt en schilfers, zodat de hydraterende crème sneller wordt opgenomen. Daarnaast is het belangrijk om gezond te eten en voldoende te drinken. Vitamine A (retinol) helpt bij het verhogen van de cel- en huidvernieuwing. Drink minstens 1,5 liter water per dag om het vochtgehalte van je huid op peil te houden.

Geef je voeten de verzorging die ze verdienen

Met de juiste voetverzorging zullen je voeten lekkerder aanvoelen, maar er ook veel beter uit zien. Gebruik Eucerin UreaRepair PLUS 10% Urea Voetschuim om de droge en ruwe huid van je voeten intensief te hydrateren. De ultralichte textuur van het voetenschuim breng je gemakkelijk aan en het trekt snel in je huid, praktisch en comfortabel dus. Het gevoel van uitdroging en ruwheid wordt tot 48 uur vertraagd. Urea is hét ingrediënt voor het verzorgen van de droge huid, zoals klinisch en dermatologisch bewezen. Urea houdt namelijk het vocht in de huid vast. Daarnaast revitaliseert en ondersteunt het schuim het herstellend vermogen van de huid. Met ingrediënten als Natuurlijke Hydratatiefactoren (NMF’s, Natural Moisturising Factors) wordt je huid intensief gehydrateerd. Ceramiden versterken de natuurlijke beschermende huidbarrière en beschermen tegen verder vochtverlies door lipiden in je huid aan te vullen. Ook de actieve ingrediënten Dexpanthenol en Decanediol spelen een hoofdrol bij de verzorging van je voeten vanwege hun huidherstellend vermogen. Dit zorgt voor een vermindering van eelt en een verdikte huid. Met Eucerin UreaRepair PLUS 10% Urea Voetschuim ziet je huid er weer glad uit en voelt het ook weer glad aan. Verdikte huid en eeltplekken worden verminderd. Het voetschuim is geschikt voor mensen met een droge of rijpe huid én voor de huid met neiging tot xerose, psoriasis of mensen met diabetes.

Direct shoppen?

Eucerin UreaRepair Plus 10% Urea Voetschuim is verkrijgbaar in de Eucerin webshop of bij de dichtstbijzijnde apotheek.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Eucerin.

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief