Hoe kom je van zweetvoeten af?

We hebben er allemaal wel eens last van; zweetvoeten! Maar de één heeft er meer last van dan de ander en wanneer de geuren ondraaglijk worden dan is het tijd om hier iets aan te doen. Want wanneer de temperaturen stijgen, neemt het aantal geurende voeten toe.

Wat zijn zweetvoeten?

Zweetvoeten zijn voeten die vochtig zijn geworden van het zweet en die een sterke, zeer onaangename, geur verspreiden. Zweet op zich ruikt pas op het moment dat het ons lichaam verlaat. De onwelriekende geur komt van bacteriën die op de huid voorkomen en die bestanddelen uit zweet omzetten in stinkende geuren.

Voeten hebben veel zweetklieren en kunnen dan dus ook veel zweten. Maar zweten heeft ook een functie want door te zweten zorgt het lichaam voor de thermoregulatie (afkoeling door verdamping), en het vocht zorgt ook nog eens voor soepele en zachte voeten.

Mogelijke oorzaken van zweetvoeten

Zoals genoemd hebben onze voeten veel zweetklieren, en de voeten hebben een dikke hoornlaag (de buitenste huidlaag die bestaat uit afschilferende en afgestorven huidcellen). De afgestorven huidcellen vormen samen met die vochtige omgeving (denk aan de warmte in je schoenen), een zeer goede plek voor de bacteriën. Hier kunnen ze zich erg snel vermenigvuldigen en onderdelen van zweet omzetten in die typische penetrante geur.

Tips tegen zweetvoeten

Voeten deodorant

Er bestaat, naast de reguliere deodorant ’s die we onder onze oksels smeren of spuiten, ook een deodorant die voettranspiratie tegengaat. De werkzame stof die erin zit is aluminiumchloride en is verkrijgbaar bij je apotheek of drogist.

Ademende schoenen

De voorkeur wordt gegeven aan leren of linnen schoenen omdat het vocht die zwetende voeten met zich meebrengen hierin geventileerd kan worden in tegenstelling tot synthetische voetbedekking die alles compleet afsluit.

Draag (schone) sokken

Wanneer je sokken draagt dan zal het zweet eerst door je sokken worden opgenomen in plaats van direct door je schoenen. Denk ook bij sokken aan het juiste materiaal. Katoenen of wollen sokken wordt aangeraden. Draag nooit twee dagen achter elkaar dezelfde sokken. Voor het wassen van je sokken moet je een programma kiezen met een temperatuur van minimaal 75 graden Celsius. Dit is namelijk de temperatuur waarbij bacteriën doodgaan.

Geurvreters

Er zijn speciale inlegzolen te koop van onder andere cederhout, die geurvreters worden genoemd en die het vocht absorberen en de geur neutraliseert.

Verwijder overtollig eelt

Eelt onder je voeten verwijderen wordt veelal gedaan vanuit cosmetisch oogpunt, of omdat het zorgt voor pijn onder je voeten. Maar eelt verwijderen is ook belangrijk om de groei van bacteriën te verhinderen en daarmee die geurende voeten te bestrijden.

Azijn

We hebben het allemaal wel in de kast staan maar dit eeuwenoude wondermiddel zou ook geschikt zijn om de bacteriën te doden die op je voeten zitten en die voor de zweetvoetengeur zorgen. Azijn zou tevens een adequaat middel tegen voetschimmel zijn. Dus voeg 125 ml azijn toe aan een liter water en week je voeten twee keer per week gedurende 15 minuten in dit badje.

Kamferspiritus

Kamferspiritus is een oplossing van alcohol met daarin 10% kamfer is een veelgebruikt middel bij zweetvoeten. Er zijn mensen die hun voeten hier een aantal weken mee hebben ingesmeerd en daar zeer positief over zijn. Het ruikt wel sterk.

Anti-zweet producten

Er zijn zowel bij de drogist als apotheek producten te koop die het produceren van zweten tegengaan. En voor mensen die last hebben van hyperhidrosis (overmatig zwetende voeten), kan een dermatoloog crèmes voorschrijven met aluminiumchloride.

Botuline

Bij deze therapie worden kleine hoeveelheden botulinetoxine in de huid gespoten waardoor de zweetafscheiding geblokkeerd wordt. In de praktijk blijkt deze therapie meer geschikt voor overmatig zweten in de oksels. De behandeling van voeten en handen is meestal zo pijnlijk dat er speciale verdovingstechnieken nodig zijn. De werking houdt aan de handpalmen en de voetzolen ook meestal niet erg lang aan.

Wanneer deze tips je niet hebben geholpen en je hebt het gevoel dat je overmatig zweet, neem dan contact op met je huisarts. Deze kan dan samen met jou bepalen hoe je verder kan.

 

Bronnen: huidziekten.nl en sport.nl

Delen:  
14 reacties op “Hoe kom je van zweetvoeten af?
 1. ik zelf heb het jaren geleden ook gehad zweet poten noemde mijn vrouw ,totdat zij ook met kamferspiritus kwam elke dag in een koud waterbad 15 min met kamferspiritus afdrogen en met baby poeder in ?? de wollen of katoenen sokken heeft mij goed geholpen hoor maar wel elke dag doen .ik heb nog nooit mijn doorgelopen schoen weg hoeven te gooien want die waren niet doorgelopen ! van de ZWEET

  Geschreven door garriet60 op
  • Waar haal ik kamferspiritus

   Geschreven door Brinkie op
   • Bij de drogist of apotheek

    Geschreven door Tandor op
 2. Mijn zoon heeft last van zweethanden. Niet dat ze stinken, maar ze zijn altijd nat. Denkt u dat daar iets aan te doen is?
  NB In ons land is huisarts geen optie.

  Geschreven door TheoDeed op
 3. Er zijn wel behandelingen voor maar hoe dat in het buitenland is weet ik helaas ook niet. Met botox behandelingen zouden bijvoorbeeld zweetkliertjes kunnen worden uitgeschakeld.
  Er zijn ook middelen die het zweten tegen kunnen gaan. Odaban bijvoorbeeld, maar ik weet niet of dat in jullie land verkrijgbaar is.

  Geschreven door Tandor op
  • een ETS operatie. Ik heb het gedaan en ben er super blij mee!

   Geschreven door exstudent op
 4. Bedankt Tandor. Ik ga er achteraan.

  Geschreven door TheoDeed op
 5. alle voorgenoemde middelen deugen niet er is maar een probaat middel en dat is boorzuurschilfers in je kousen en schoenen gedurende een week enn garandeert zweetvoeten en handen,zijn .zweet en stinkvrij NB het kriebelt een beetje ook alle dagen verversen is een must

  Geschreven door marinus op
 6. Hallo mijn zoon van 6 heeft het onsetent fel ik mag hem alle dagen wassen en alle dagen propere sokken aan doen
  Hij vind het zelf niet meer leuk maar
  Hij kan geen azijn verdragen ook niet in het water
  Nu heb ik pure deo gespoten in zijn schoen
  Maar de geur blijft on aan genaam
  En hij heeft dat bij alle schoenen ook bij Geox help

  Geschreven door Sanne op
 7. Vroeger gebruikte ze witte jodium na verloop van tijd ging het helemaal weg,maar elke dag goed nat van jodium in smeren.

  Geschreven door janma op
 8. Voor natte doorweekte handen of voeten gewoon hele fijne houtskool gebruiken in een teiltje handen of voeten helemaal in de houtskool steken,word ook veel in de tropen gedaan

  Geschreven door janma op
 9. Toen ik klein was had ik ook last van zweetvoetjes. Mijn moeder gaf me toen een teiltje met warm water en soda. Sindsdien heb ik er nooit meer last van gehad.. Weet helaas niet de hoeveelheden en of hoe lang je er in moest met je voeten.. Dus dat moet je dan nog even uitdokteren.

  Geschreven door Rara op
 10. PediFris + PediSpray
  Dat heeft mijn huwelijk gered. Ik werd bijna verbannen uit de slaapkamer maar heb nu weer geurloze voeten.

  Ik blij en nog belangrijker,
  Mijn vrouw blij!

  Geschreven door Nico op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief