Zo blijf je vrolijk in de winter

Zo blijf je vrolijk in de winter

Heb jij ook elk jaar weer last van een winterdipje? Dan ben jij niet de enige. Sommige mensen hebben meteen als de dagen korter worden last van een winterdip. Ze worden snel moeier, willen s’ avonds liever niet meer het huis uit en voelen zich somberder. Lees hier wat jij kunt doen om de kans op een winterdip te verminderen.

Lampen

Doordat het vroeger donkerder wordt in de winter word je sneller moe. Als het donkerder wordt maakt je lichaam namelijk het hormoon melatonine aan. Dit zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Door je huis voldoende te verlichten kan je dit tegenhouden. Kies het liefst voor lampen die jij kunt dimmen, zodat je aan het eind van de avond niet in fel kunstmatig licht zit. Als je te veel hieraan wordt blootgesteld kan je namelijk juist slaapproblemen krijgen. Je kunt zulke ledlampen online kopen. Er zijn verschillende soorten lampen die je kunt dimmen en die ook zorgen voor meer sfeer in je huis.

Vitamine D

Een tekort aan vitamine D kan zorgen voor minder energie. Ook kan een tekort ervoor zorgen dat jij je minder blij voelt. Vitamine D krijg je binnen via voedingsmiddelen, zoals vis, melk en boter. Het grootste deel van onze benodigde vitamine D krijgen we binnen via zonlicht. Zelfs tijdens de winter krijg je dit binnen via het klein beetje zonlicht dat er schijnt. Als jij een (licht) getinte huid hebt heb jij een vitamine D supplement nodig van 10 microgram per dag. Dit heb jij ook nodig als je zwanger bent, ouder dan 70 jaar of minder dan 15 minuten per dag overdag buitenkomt. Ook als jij je handen en gezicht bedekt heb je een vitamine D supplement nodig. Vermoed jij dat je een vitamine D tekort hebt? Vraag dan aan je huisarts of jij je vitamine D bloedwaarden kunt testen. Neem nooit zonder overleg met een arts een vitamine D supplement van 20 microgram.

Bewegen

Juist door voldoende te bewegen voel jij je energieker. Ook komt er door bewegen een geluk hormoon vrij waardoor jij je blijer voelt. Probeer daarom voldoende te bewegen. Als je overdag minimaal 15 minuten wandelt kan je lichaam ook vitamine D aanmaken door het zonlicht.

Lichttherapie

Als jij erg last hebt van een winterdip kan lichttherapie helpen. Ga hierover eerst in overleg met je huisarts. Als jij je erg somber voelt is het ook verstandig om langs te gaan bij je huisarts. Mogelijk heb jij een (winter)depressie in plaats van een dipje. Dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een ggz praktijkondersteuner of een psycholoog.

Concluderend kan jij je door de juiste leefstijlfactoren ook goed voelen in de winter!

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief