De donkere tijden zijn weer aangebroken. Het is winter en dat betekent dat het natter, kouder en snel donker wordt. Dit kan allemaal een negatieve invloed hebben op ons humeur. Mensen voelen zich sneller somber. Deze seizoensgebonden somberte noemen we een winterdip. Hoe herken je een winterdip? En vooral handig, hoe kan je een dip voorkomen?
Symptomen en oorzaken van winterdip
De winterdip is aan verschillende symptomen te herkennen. Mensen voelen zich vermoeid, lusteloos en somber. Daarnaast hebben mensen met een winterdip last van futloosheid, minder energie en een kort lontje. Concentratieproblemen en een verstoord slaapritme kunnen ook wijzen op een winterdip.
De winterdip wordt door verschillende dingen veroorzaakt. Vooral het gebrek aan zonlicht speelt een belangrijke rol. In de winter worden de dagen niet alleen een stuk korter, maar brengen we ook minder tijd buitenshuis door. Hierdoor krijgen we te weinig vitamine D binnen, terwijl die vitamine juist helpt het immuunsysteem sterk te houden. Het tekort aan vitamine D in de winter zorgt voor meer ziektes en een futloos gevoel.
Ook onze hormoonhuishouding past zich aan het seizoen aan. Met name de veranderingen in de productie van serotonine en melatonine kunnen een winterdip veroorzaken. Serotonine is verantwoordelijk voor onze stemming en slaap. Melatonine is een hormoon dat ons slaapritme reguleert. Door de schaarse zonuren produceert ons lichaam in de winter minder serotonine en melatonine. Dit heeft weer invloed op ons energieniveau en onze gemoedstoestand.
Voorkom een winterdip
- Lekker bewegen: Door het koude weer kan het verleidelijk zijn om op de bank te blijven liggen. Maar probeer toch te blijven bewegen. Door lichaamsbeweging worden namelijk gelukshormonen aangemaakt, zogeheten endorfines. Deze hormonen zorgen voor een energiek gevoel en een verbeterd humeur. Daarom zou je juist in de winter moeten bewegen. Voor een beetje extra energie en motivatie zou je een pre-workout supplement kunnen nemen. In pre-workout zit cafeïne, waardoor je meteen een opkikker krijgt.
- Zorg voor een lichte omgeving: Benut ook de kleinste momenten om een beetje zonlicht op te pikken, ook als het maar een kleine wandeling is. Zorg er daarnaast voor dat er voldoende zonlicht is in je huis. Open je gordijnen of overweeg om lampen met een daglichtfunctie aan te schaffen. Toch kan het lastig zijn om op de donkerste dagen van het jaar zonlicht op te nemen. Het kan daarom helpen om naast een gevarieerd dieet voedingssupplementen te slikken. Multivitaminen kunnen alle mogelijke vitaminetekorten minimaliseren, of gebruik specifieke supplementen. Extra vitamine D kan bijvoorbeeld helpen om het gebrek aan zonlicht tijdens de wintermaanden te compenseren.
- Maak het gezellig: Decoreer je huis met warme kleuren, dekentjes en kaarsen om een knusse sfeer te creëren. Vergeet vooral ook niet om sociaal te blijven. Dit kan namelijk veel doen om somberte tegen te gaan. Organiseer een etentje of een spelletjesavond om de winterdip te doorbreken.
Winter vol positieve energie
De winter heeft veel moois te bieden: winterlandschappen, dwarrelende sneeuw en warme chocolademelk. Met deze tips kan je een serieuze winterdip voorkomen, zodat je ook van dit koude seizoen kan genieten. Zorg dat je fit blijft, zoek het licht op en omring jezelf met gezelligheid. Zo kun je de winter vrolijk doorkomen.
Dit artikel is tot stand gekomen door Deborah Presser
Delen: