Autisme, tips om er mee om te gaan

Autisme, tips die je kunnen helpen er mee om te gaan

Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar het heeft wel een grote invloed op iemands leven. Ruim 1% van de Nederlanders (ongeveer 190.000 mensen) heeft een bepaalde vorm van autisme. Autisme heeft vele gezichten, maar wat mensen met autisme wel met elkaar gemeen hebben, is dat ze vaak beperkingen ervaren op het gebied van communicatie en interactie. Wat zijn tips om met autisme om te gaan?

Wat is autisme?

Autisme of Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is een verzamelnaam voor verschillende diagnoses: PDD-NOS, het syndroom van Asperger en klassiek autisme.

Wanneer je autistisch bent, dan werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier, dan bij mensen die niet autistisch zijn. Alles wat je ziet, hoort, ruikt etc. wordt op een andere manier verwerkt, en dat brengt een aantal sterke en zwakke kanten met zich mee. Vaak hebben mensen met autisme: een bijzonder goed oog voor detail, zijn heel erg eerlijk, recht door zee, analytisch en harde werkers. Aan de andere kant vinden mensen met autisme het vaak lastig om overzicht te houden, sociale contacten te hebben en hebben autisten vaak een beperkt aantal interesses.

Autisme is niet in één zin te beschrijven, het kent vele gezichten. Sommige mensen met autisme zoeken, weinig contact met anderen. Anderen doen dit juist heel actief. Deze manier van contact zoeken kan dan wel op een manier zijn die bij een ander wat vreemd over kan komen.

Maar er zijn ook verschillen in intelligentieniveau. Er zijn mensen met autisme die een verstandelijke beperking hebben, maar ook die een hoog tot zeer hoog intelligentieniveau hebben. Enkele beroemde mensen met autisme: Socrates, Einstein, Leonardo da Vinci, Newton, Beethoven, Steven Spielberg, Bill Gates.

Autisme is niet iets wat door een bepaalde opvoeding komt, je wordt er namelijk mee geboren, en blijft gedurende je hele leven een rol spelen. Maar wat is dan de oorzaak van autisme?

Wat is de oorzaak?

De precieze oorzaak van autismespectrumstoornissen is tot nu toe niet bekend. Er zijn een aantal theorieën over de oorzaak van autisme:

Hersenfuncties

Eén van de theorieën is, dat autisme een ontwikkelingsstoornis is met een neurologische oorzaak. De hersenen van mensen met autisme zouden anders functioneren. Als gevolg hiervan, bestaan hun waarnemingen uit losse fragmenten met weinig verband. Welk deel van de hersenen anders zou functioneren dat is nog niet met zekerheid vastgesteld. Autisme wordt vaak in verband gebracht, met stoornissen in de affectieve beleving van prikkels uit de omgeving. Deze zouden verband kunnen houden, met een structureel defect van gebieden in het limbische systeem.

Erfelijk

Autisme wordt deels veroorzaakt door erfelijke factoren. Koppels met een kindje met autisme hebben 2 tot 8% meer kans op het krijgen van nog een kindje met autisme bij een volgende zwangerschap. Een theorie stelt dat autisme wordt veroorzaakt door een complexe interactie van verschillende genen. Welke combinatie van genen dat zou zijn, is nog onduidelijk. Uit onderzoek is gebleken dat gen CDH10 een rol kan spelen bij autisme.

Kenmerken van autisme

Zoals gezegd kent autisme vele gezichten, maar wat mensen met autisme wel met elkaar gemeen hebben, is dat ze vaak beperkingen ervaren op het gebied van communicatie en interactie. Ze vinden het lastig om zich in anderen in te leven, nemen taal vaak heel letterlijk en herkennen gezichtsuitdrukkingen en andere non-verbale communicatie niet zo heel erg goed.

Vaak hebben mensen met autisme één hele grote interesse of hobby en voelen mensen met autisme zich erg fijn bij routine, rituelen, structuur en duidelijkheid. Vaak zijn mensen met autisme niet gek op spontane gebeurtenissen en veranderingen. Ze ervaren dat als erg lastig.

Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen met autisme, bovendien heeft de één er meer last van dan de ander. Autisme kan juist ook hele sterke kanten met zich meebrengen. Zo zijn mensen met autisme analytisch, eerlijk en hebben ze vaak een goed oog voor detail.
Bij kleuters en oudere kinderen met autisme kunnen de volgende kenmerken voorkomen:

 • Moeite met contact maken met andere kinderen en volwassenen.
 • Moeite hebben met veranderingen.
 • Niet zo goed snappen wat anderen van ze verwachten.
 • Het liefst bezig zijn met één ding.
 • Bang zijn bij mensen die ze niet kennen en in onbekende situaties.
 • Gevoelens en lichaamstaal van anderen niet begrijpen.
 • Altijd alles hetzelfde willen doen.

Omgaan met autisme

Wanneer je autisme hebt dan kan dat lastig zijn, maar ook wanneer je kind of broertje autistisch is, dan kan dat soms moeilijk zijn. Dus welke tips kunnen je helpen om er mee om te gaan?

Tips voor jezelf

1 Vergroot je kennis

Wanneer je autisme hebt, is het belangrijk om je kennis over autisme te vergroten. Deel deze kennis ook met de mensen die belangrijk voor je zijn.

Iedereen met autisme is anders. Mensen met autisme kunnen op bepaalde gebieden echt erg mooie talenten hebben. Kijk daar ook naar en niet alleen naar waar je zwaktes liggen.

3 Breng structuur aan

Breng een duidelijke structuur aan in je dagen. Als je autisme hebt, gedij je beter onder eenzelfde dagelijkse opbouw van een dag. Je kunt zelf of samen met iemand die structuur aanbrengen.

4 Vraag om hulp

Zoek samen met je familie, vrienden en misschien een professional uit, hoe je het beste om kunt gaan met autisme. Bijvoorbeeld welk werk past het best bij je.

5 Bepaal zelf je verhaal

Helaas is het zo, dat veel mensen schrikken wanneer ze horen dat iemand psychische klachten heeft. Hun reactie kan dan afwijzend zijn. Bepaal daarom zelf wat je wel en niet aan iemand vertelt. Vertel bijvoorbeeld aan oppervlakkige kennissen een beknopte versie en vertel het hele verhaal aan de mensen die dichtbij je staan.

6 Zoek contact met lotgenoten

Het helpt om van andere mensen met autisme te horen hoe zij omgaan met de stoornis.

Tips voor de ander

1 Blijf je eigen dingen doen

Een kind of een partner met autisme heeft veel invloed op je dagelijks leven. Vaak word je als ouder of partner ook actief betrokken bij de behandeling en begeleiding. Het is belangrijk om hiernaast ook leuke, ontspannende activiteiten voor je zelf te blijven doen.

2 Gebruik duidelijke taal

Gebruik in een gesprek met iemand met autisme duidelijke taal. Beeldspraak en spreekwoorden zijn verwarrend en kunnen door mensen met autisme vaak zeer letterlijk worden genomen. Wanneer je de planning vertelt, zorg dan bijvoorbeeld dat plaats en tijd helder zijn. Praat daarbij ook rustig, want het kost mensen met autisme veel tijd om de informatie die gezegd is te verwerken.

3 Laat iemand zelfstandig zijn

Iedereen met autisme verschilt van elkaar. Kijk daarom goed wat iemand wel en niet zelf kan. Neem taken die iemand zelf kan uitvoeren, niet te snel uit handen.

 

Bronnen: autisme.nl, lentis.nl

Delen:  
26 reacties op “Autisme, tips om er mee om te gaan
 1. Een groot misverstand hier: Einstein had geen autisme, dat heeft Oliver Sacks allang gezegd en dat was niet de minste. Verder is dat rijtje beroemdheden behoorlijk in twijfel te trekken. Al zou Einstein het wel hebben gehad: autisme is een tijdsgebonden psychiatrisch beeld. Toen bestond de diagnose niet eens en in het begin van de diagnose was autisme ook weer iets anders als tegenwoordig. Kortom een zeer vage diagnose die nu op z’n breedst is qua mensen (sommige pdd-nos gevallen werden klassiek autisme etc…), maar nu op z’n smalst is qua naam, alles onder het kopje autisme in de nieuwe DSM, in gradaties van zelfstandigheid…

  Geschreven door Sizu_Sun op
 2. herken me zelf sterk in de omschrijving autisme,
  Vermoed zelf dat ik nu het label autisme op mij
  kan plakken

  Geschreven door Cris op
 3. Het zijn voornamelijk mannen die dit hebben is erg lastig om met deze mensen om te gaan en kunnen eigenlijk bijna geen relatie aangaan dit is een grote belasting voor de partner mijn mangelt Asperger en leeft in een heel andere wereld dan mij erg zwaar is het

  Geschreven door Lianne op
  • Gelukkig weten ze tegenwoordig dat vrouwen ook ASS hebben, maar dat het er anders uitziet bij mannen dan bij vrouwen. Vrouwen zijn sociaal gezien wat handiger en kopiëren meer gedrag waardoor het minder op kan vallen.

   Mensen met ASS kunnen best een relatie aangaan en een gezin hebben en dat kan prima gaan. Maar het kan best zwaar zijn. ook voor een partner.

   Geen mens met ASS is hetzelfde, waar de een last van heeft, heeft de ander een stuk minder last van.

   Geschreven door M op
  • Beste Lianne, Mijn man was ook Asperger. Ik ben 30 jaar met hem getrouwd geweest, maar uiteindelijk van hem gescheiden. Het was een hele goede man, maar ik moest de leiding nemen in het gezin en alle verantwoording dragen. Ik had zo’n behoeft aan verbondenheid, dat zodra de kinderen het huis uit waren ik ben gescheiden. Andere mensen begrepen niet waarom ik van zo’n lieve man ben gescheiden. Ik heb het niet kunnen volhouden, maar wilde nou eindelijk eens aandacht voor mijn persoon en het trieste dat ik nu ruim 10 jaar later nog steeds geen liefhebbende partner heb. Ik kan je alleen adviseren een plan te maken, want je gaat er zelf aan onder door en je krijgt geen enkel begrip van de buitenwereld.

   Geschreven door Catharina op
 4. Mijn man en ik hebben alletwee een vorm van ASS, een onze beide zonen ook. Ik (moeder) vindt het vooral heel vermoeiend om al onze vier agenda’s en ritmes te behouden en niet te veel af te dwalen. Werk. voortgezet onderwijs. examens. Rooster veranderingen.enz. Zijn een dagelijkse beïnvloeding op het reilen en zeilen van de dag.

  Geschreven door Moeder met ASS op
 5. Wat mij verontrust, dat er enkelen zijn die mij vertellen dat autisme ook door inentingen komt. Het zou de hersenstam beïnvloeden. Nu ben ik me er in gaan verdiepen, en wat ik er over lees verontrust mij nog meer. In Australië is men bekend met dit fenomeen, en heeft men de keuze om hun kindje te laten enten of profylaxe (homeopathie) toe te passen. Er zijn twee kampen. De één vind het onzin, en enten lijkt logisch, en de ander heeft bijvoorbeeld ook ervaring dat hun kindje na het enten ‘autistisch’ zou zijn geworden. Of dergelijke ervaringen van wiegendood, of verstikking etc. Elk immuunsysteem is anders, de één reageert er wel goed op, en een ander word er erg ziek van. Wat is waarheid…. En genetisch kan natuurlijk ook. Maar mijn schoonvader is autistisch, en zijn ouders niet. Of het moet een generatie hebben overgeslagen, en was één van zijn grootouder autistisch. Maar dat kon hij niet herinneren. Ik hoop toch dat er meer onderzoek word gedaan, of het nu een gen, inentingen betreft…. En ik kreeg ook een tip van iemand om geen coctailintentingen te doen. Zoveel virussen tegelijk inspuiten zou schade kunnen aanrichten. Bijv DKTP. Wat vinden jullie?

  Geschreven door Pico05 op
  • Autisme is in elk geval voor een deel erfelijk. Volgens mij is inmiddels wel weerlegd dat het zou ontstaan door vaccinaties…
   Ik denk eerder dat het moment van bijvoorbeeld die BMR, ook het moment is dat symptomen van ASS gaan opvallen. Komt de ASS dan door de vaccinatie of is het meer het moment…
   Ik geloof niet in het vaccinatie verhaal.

   Geschreven door M. op
   • Als wij onze kinderen laten vaccineren krijgen we als ouders geen bijsluiter te zien. In Amerika wel als je erom vraagt (wat bijna niemand doet). Daar staat in de bijsluiter inderdaad autisme vermeld als mogelijke bijwerking. Hier wil de overheid dat wij onze kinderen allemaal laten vaccineren en dus zegt met gewoon dat er geen gevaar is voor autisme. Feit is echter dat er op baby’s jonger dan een jaar geen onderzoek gedaan mag worden. Dus ze weten het gewoon niet. de bewering dat het geen kwaad kan komt gewoon doordat men geen epidemieën wil en dan hopen ze maar dat het geen kwaad kan.

    Geschreven door Evelyn op
    • Alle bijsluiters kan je toch lezen op internet

     Geschreven door Pats op
    • Met autisme wordt je geboren. Bij mijn zoon was het al heel vroeg duidelijk dat er iets aan de hand was. Als baby kregen we al weinig oogcontact. Beetje bij beetje was het duidelijk. Aan 7 jarige leeftijd is de diagnose gesteld. Vanaf toen is hij steeds in therapie geweest. Hij volgde een bewustmakingcursus van zijn diagnose, een omgangscursus, logopedie……. En nog veel meer therapieën waar hij met plezier naar toe ging. Vandaag is hij een 18 jarige jongeman die bewust omgaat met zijn ass. Zijn diagnose is niet veranderd, de moeilijkheden zijn niet allemaal verdwenen, maar hij gaat er bewust en volwassen mee om. Hij studeert verder, heeft vrienden
     Is gelukkig. Wat ik bedoel….iemand met ass is niet dom of stom of ziek. Het is alleen moeilijker om zich in te leven in de wereld van de mensen zonder ass. Of zoals hij zelf soms zegt…. De “normale” mensen begrijpen mensen met ass niet altijd .
     Ik geef maar een voorbeeld. Wij gooien onze autosleutels ergens neer, zij gelegen de sleutels bewust steeds op dezelfde plaats. Wie is dan eigenlijk slimmer!!’

     Geschreven door Pats op
   • Heel veel mensen geloven niet dat je door een inenting autisme kan krijgen. Helaas had mijn dochter wel een reactie op de inenting DKTP. Ze kreeg ernstige driftaanvallen en was dan niet meer bereikbaar. Het was zo ernstig , dat wij uit huis plaatsing hebben overwogen. Na behandeling van een homeopatische arts die gespecialiseerd is in dit soort problemen is mijn dochter weer redelijk opgeknapt. Wij geven haar geen inentingen meer.

    Geschreven door Diana op
  • Ik kan me je bezorgdheid heel goed voorstellen, en ik deel het ook.
   Toch denk ik dat, waar het gaat om DKTP, het ook niet goed zou zijn als steeds minder mensen worden ingeënt. Dan kunnen de epidemieën weer de kop opsteken. En daar kunnen heel veel mensen aan sterven.
   Als het beter zou zijn om de inentingen niet als cocktail maar afzonderlijk te nemen, en je zou daarvoor kunnen kiezen, dan zou dat misschien een goede optie zijn. Wel moet zo’n klein baby’tje dan 4 injecties krijgen ipv 1. Maar dat zou dan een keuze van de ouders zijn.

   Geschreven door Viv op
 6. Er is nog veel te doen kwa info van autisme.Er zijn verschillende oorzaken,althans men denkt dat,maar wat doet de voeding met mensen die ASS hebben.Wij krijgen zoveel stoffen binnen waar we niets van weten wat het doet met mensen.Zoveel snoep vol met chemische toevoegingen dan nog maar te zwijgen van engergiedranken.wat doet dat bij dagelijks gebruik.Ik geloof niet dat het alleen door vaccinatie komt er speelt veel meer daarom is autisme best lastig daarom is onderzoek blijvend nodig.

  Geschreven door Een moeder op
 7. Hoi, omdat ik / wij deze verhalen en deze beschrijving gelezen hebben weten wij bijna zeker dat de zoon van ons autistisch is tenminste een vorm.
  Onze zoon word al vele jaren behandeld door een psychiater deze schrijft inmiddels al veel verschillende antidepressiva voor die hij moet nemen. Het zijn er veel zeer veel soorten die hij moet nemen, hij zelf zegt dat hij totaal geen verbetering merkt maar wij zien hem afglijden naar behoorlijk depressief ,hij heeft het ook vaker over zelf moord. Er bij te vermelden is dat hij al vele jaren amfetamine gebruikt om zijn klachten te verminderen en zich beter te voelen.
  Maar ook op jonge leeftijd had hij moeite om bij de les te blijven ,moeilijk begrijpen en traag verwerken van lessen op school, hij was een harde werker doet alles voor 100% en als het kan nog beter(wat niet kan natuurlijk) er zijn nog heel wat kenmerken op te noemen eigenlijk te veel om hier verder op in te gaan. Probleem van ons ouders is dat deze psychiater niet naar ons wil luisteren en het van onze kant wil bekijken maar ja misschien zou zij dan minder inkomen hebben doordat zij minder provisie krijgt van de voor geschreven pillen e.d.
  Groet

  Geschreven door Roro op
  • Al gedacht aan een andere psychiater? luister naar jezelf, jij kent je kind het beste! Ikzelf ben gestopt met medicijnen en ik ben er niet slechter van geworden. (stop echter niet abrupt maar stap voor stap, luister naar je lichaam) durf te vertrouwen op jezelf 😉

   Geschreven door Reon op
  • Ik heb pdd-nos en add met depresieve klachten. Ik moest ook al snel ritalin gaan gebruiken en antidepressiva. Door de medicijnen voelde ik mij veel slechter, ik was niet mijzelf meer en heb besloten te stoppen. Ik kan simpelweg niet tegen medicijnen, zelfs de pil en andere anticonceptie (die met bepaalde stoffen werken) kan ik niet verdragen, ik word gelijk weer depressief, dat duurt nog geen week.

   Inmiddels voel ik mij goed in mn velletje, gewoon lekker mijzelf, ik heb al ruim 5 jaar een relatie en voel me noet depressief. Natuurlijk heb ik zo mn dagen/periodes, maar de positieve periodes zijn veel overheersender.

   Medicijnen zijn niet altijd de oplossing! Luisteren goed naar wat je zoon zelf wilt en voelt. Ik zeg niet dat je direct moet stoppen, want het is voor iedereen anders, maar voor mij is zonder medicijnen leven 100x beter!

   Geschreven door Soekoe op
 8. Ik ben 30 jaar getrouwd geweest met een man met het syndroom van Asperger. Ik stond overal alleen voor en dat was erg zwaar met een gezin van vier kinderen. Ik voelde me als een plantje dat geen water kreeg. Ik miste de verbondenheid heel erg. Toen ik erachter kwam dat mijn man autistisch was, viel alles op zijn plek. Ik besloot te gaan scheiden als de kinderen het huis uit waren en dat is ook gebeurt. Gek genoeg heeft hij nu wel een partner en ik nog steeds niet. Ik ben beschadigd uit het huwelijk gekomen, maar hoop dat ik t.z.t. toch iemand vind, met wie ik wel een normale relatie kan aan gaan.

  Geschreven door Anoniem op
 9. Wordt er in de tegenwoordige tijd niet heel veel onder de noemer autisme gedumpt. Bij gebrek aan een verdere onderzoek en/of uitleg .Ik hoor en spreek veel mensen waar diverse kwalen /ziekten die onder deze noemer vallen .Maar genezen of helpen daar hoor je niet over .Personen die dit aangemeten krijgen lijden er onder. RAAD ;Zeg als je het zeker weet of kan verhelpen

  Geschreven door wasbeer op
  • Autisme is geen ziekte, daardoor kun je het niet genezen. Het is een stoornis, je kunt ermee leren omgaan……..

   Geschreven door moeke4 op
 10. Kan je ook als man na de penopauzen verschijnselen van autisme krijgen.

  Geschreven door Elvis op
 11. Nee dat kan niet.

  Geschreven door Angie op
 12. Wat een onzin allemaal. het is 100% erfelijk. Als 1 van de kinderen heeft, heeft ook minimaal 1 van de ouders het. Alleen werd het vroeger niet herkent en hebben de meeste autisten zich weten te behelpen. Ik werk met autisten en ik kan je zeggen dat altijd 1 van de ouders het gedrag bij zichzelf herkent. Alleen had het vroeger geen naam.

  Geschreven door Moeke4 op
 13. @ Moeder met ASS op 29 januari 2017 10:37

  U moet wel rekenen , hier in Nederland zijn ook gevallen bekend dat het kind juist narigheid kreeg door inentingen , maar dat wordt hier verzwegen omdat het maar een heel klein percentage is die nadelige gevolgen van inentingen krijgt . Dat is te verwaarlozen zegt men dan. Ja ja , het zal je kind maar wezen , mijn achterbuurjongentje , hij is ondertussen een jaar of 15 – 16 heeft er een lichamelijke handicap aan overgehouden van zijn inenting , er sterven ook kinderen van , maar ook dat hoor je niet in de media , natuurlijk niet , er hangen veel te veel belangen aanvast , moet je eens kijken als men geen inenting meer zou doen wat dat de farmaceuten minder in het laatje kregen , wat zouden de artsen die de entingen doen minder verdienen ? Ik ben zelf ook vroeger niet inge-ent vanwege dat een broertje van mijn vader aan inentingen is overleden , mijn vader durfde zijn eigen kinderen niet aan deze entingen te wagen . Dus ook nu met alle kennis en kunde kan men niet 100 % garanderen dat een inenting nooit geen gevolgen op de gezondheid geeft van het kind , natuurlijk gaat het bijna altijd goed , maar er bestaat een kleine kans dat er risico´s aan zitten en dat weet je nooit van te voren. Maar dat er aan elke inenting een risico hangt is allang hier ook in Nederland bekend , maar men praat daar liever niet over omdat dit wel eens een groot effect kan hebben en het is toch maar een kleine kans dat het kind er wat van krijgt , de keus ligt bij de ouders .

  Geschreven door passant op
  • Autisme is een aangeboren afwijking in de hersenen. Dat krijg je niet van een enting. Indien de enting mogelijk op de hersenen slaat heeft dat niets met autisme te maken.

   Geschreven door moeke4 op
 14. Altijd op die gsm is ook niet goed. Het werkt verslavend en vernield menselijke contacten.

  Geschreven door Rosie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief