Cadeaus en kaarten sturen naar het ziekenhuis: hoe werkt dat?

Cadeaus en kaarten sturen naar het ziekenhuis: hoe werkt dat?

Als je iemand in het ziekenhuis beterschap wilt wensen, is dat op dit moment nog lastiger vanwege de extra restricties binnen de bezoekregelingen rondom Covid. In verschillende ziekenhuizen mag je als patiënt slechts 1 bezoeker (boven de 13 jaar) per dag ontvangen. Bezoekers onder de 13 krijgen zelfs helemaal geen toegang.

Niet gek is het dan ook dat het dagelijkse bezoek vooral is weggelegd voor de directe familieleden. Overige familieleden, vrienden en andere bekenden kiezen er daarom vaak voor om een beterschapswens naar de patiënt te versturen via de post. Wil je iemand per post beterschap wensen? Houd dan rekening met het volgende als je een kaartje of cadeautje naar hun wilt sturen:

Juiste adressering van beterschapskaarten en cadeaus

Dagelijks ontvangen ziekenhuizen een enorme hoeveelheid poststukken, waarvan een groot deel bestemd is voor patiënten. Voor een snelle bezorging aan het bed is een juiste adressering van belang.

Hierbij kan de volgende wijze van adressering worden aangehouden:

  • Naam van het ziekenhuis
  • Naam van de patiënt
  • Afdeling en het kamernummer
  • Postbusnummer
  • Postcode en plaatsnaam

Verstuur je beterschapskaarten of bloemen via een online webwinkel als Greetz, dan kun je bij de adressering het type adres aangeven. Bijvoorbeeld of het gaat om een woning, bedrijf of in dit geval een ziekenhuis of zorginstelling. Vervolgens verschijnen er extra invulvelden als ‘Afdeling & kamer’.

Bloemen en planten niet overal toegestaan

Let op: Bij sommige ziekenhuizen zijn bloemen en planten niet toegestaan. Andere ziekenhuizen kennen restricties bij het bezorgen of meenemen van bloemen en planten dat wel weer bepaalde regels.

Zeker als het gaat om planten nemen veel ziekenhuizen het zekere voor onzekere en zijn deze niet helemaal toegestaan. De belangrijkste reden is dat in de potgrond bacteriën en schimmels kunnen zitten die bij patiënten met een lagere weerstand voor infecties kunnen zorgen.

Als het gaat om bloemen dan verschillen de regels ziekenhuis en zelfs per afdeling. Zo zijn er op de intensive care en op de hartbewaking bijna nooit bloemen toegestaan. Voor de zekerheid kun je altijd even informeren bij het ziekenhuis in kwestie. Vaak kun je het beleid rondom bloemen en planten ook terugvinden op hun website.

Bij de ziekenhuizen waar bloemen bezorgd mogen worden, liggen er op afdelingen meestal voldoende vazen klaar die gebruikt worden voor het neerzetten van de bloemen in de patiëntenkamers. Het is dus niet nodig om een boeket inclusief vaas te laten bezorgen.

Wel kan je even navragen of bij de bloemen ook een zakje bloemenvoeding (crysal) wordt bezorgd, zodat het water helder blijft en niet gaat stinken.

Wat gebeurt er met post voor patiënten die ontslagen zijn uit het ziekenhuis?

Komt je kaart of cadeau net te laat en is de patiënt al naar huis? Dan worden deze door het ziekenhuis doorgestuurd naar het adres waar de ontslagen patiënt zich bevindt, zodat deze alsnog zo snel mogelijk bij de juiste persoon terecht komen. Dit kan dus het huisadres zijn, maar bijvoorbeeld ook een revalidatiecentrum of verpleeghuis.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief