Borstvoeding geven: een bewuste keuze

Uit een recent onderzoek is naar voren gekomen dat kinderen die borstvoeding hebben gekregen, op latere leeftijd een hoger IQ hebben.

Het onderzoek is niet onomstreden, want vorige maand nog bleek uit een andere studie dat het geven van borstvoeding helemaal niet zoveel voordelen heeft. Als moeder wil je het beste voor je kind, maar borstvoeding geven is niet altijd een optie. En zelfs als dat het wel is, dan blijft het iets waar je graag een weloverwogen keuze in maakt.

Is borstvoeding echt zo goed voor de gezondheid als wordt gezegd?

Volgens Braziliaanse onderzoekers is het in ieder geval goed voor de ontwikkeling van de hersenen van baby’s. Uit het onderzoek, dat recentelijk werd gepubliceerd in The Lancet Global Health, blijkt dat er een verband is tussen borstvoeding en intelligentie. Bijna 3500 baby’s uit alle lagen van de samenleving werden tijdens het onderzoek gevolgd. Uiteindelijk bleek dat hoe langer de baby’s borstvoeding kregen, hoe hoger het IQ was op volwassen leeftijd. Ze bleken ook beter geschoold te zijn en een hoger salaris te verdienen, ongeacht hun afkomst. Onderzoekers geven wel aan dat aanvullende studies naar de effecten van borstvoeding nodig zijn om de conclusie te kunnen bevestigen.

Onderzoek in lijn met advies artsen

De uitkomst van het onderzoek is in lijn met wat artsen adviseren: dat het geven van borstvoeding belangrijk is voor de gezondheid en ontwikkeling van je kindje. Bijvoorbeeld omdat borstvoeding een bron is van meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze zijn essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen. Maar dit is niet het enige voordeel dat borstvoeding met zich meebrengt voor je kindje. Zo zijn er nog een reeks andere voedingsstoffen die iedere baby nodig heeft en het zit allemaal in moedermelk. Dat niet alleen, want van alle voedingstoffen zit ook precies die hoeveelheid in de melk, die je kindje nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen.

Minder kans om ziek te worden

Baby’s die borstvoeding krijgen lopen ook minder kans om ziek te worden. Dit kom doordat moedermelk hen beschermt tegen infecties. Het immuunsysteem van de moeder biedt als het ware ook het kindje bescherming, maar dan via de moedermelk. Daarbij is het veiliger, want de melk is vrij van bacteriën en altijd op de juiste temperatuur.

Borstvoeding geven heeft ook een positief effect op moeder

Het geven van borstvoeding is overigens niet alleen goed voor de baby, ook moeder doet er haar voordeel mee. Door het geven van borstvoeding worden bijvoorbeeld veel calorieën verbrandt door de moeder. Dit zorgt ervoor dat ze het gewicht dat ze is aangekomen tijdens de zwangerschap makkelijker kwijt raakt. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het geven van borstvoeding bescherming kan bieden tegen diverse vormen van kanker. Het scheelt overigens ook veel tijd en stress. Want borstvoeding heb je altijd bij je. Het is altijd op de juiste temperatuur, dus zodra je kindje honger heeft kun je voeding geven. Een fles melk moet eerst gemaakt worden en op de juiste temperatuur gebracht worden. Daarbij moet worden opgelet dat een en ander hygiënische gebeurd zodat je kindje geen bacteriën binnenkrijgt waar het ziek van kan worden.

Sterkere band tussen moeder en kind

Tot slot is er nog de psychische meerwaarde van het geven van borstvoeding. Aangezien er op die manier meerdere keren per dag langdurig fysiek contact is tussen moeder en kind, wordt de band tussen beide alleen maar sterker. De baby voelt zich daardoor veiliger en de moeder vaak zelfverzekerder. Het minder vaak ziek zijn van baby’s doordat ze moedermelk krijgen, geeft natuurlijk ook een stukje rust. Zeker als je als ouders allebei werkt. Je kunt je verlof dagen dan gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn: rust nemen en iets leuks doen!

Maak een weloverwogen keuze

Overigens willen al deze voordelen niet zeggen dat je als moeder geen keuze hebt. Het geven van borstvoeding is iets wat niet voor iedereen is weggelegd. Soms is het nu eenmaal geen optie door ziekte of medicatie. Maar het is wel goed om je bewust te zijn van de voordelen en ook een bewuste keuze te maken. Ook al hebben niet alle moeders genoeg melk om hun kindje de eerste maanden alleen op borstvoeding groot te brengen, dat beetje wat ze kunnen geven is altijd mooi meegenomen. Want al spreken onderzoeken elkaar soms tegen, artsen zijn het erover eens dat geven van borstvoeding vele voordelen heeft: voor zowel moeder als kind.

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief